Daha önce, Karşıyaka bölgesine bağlı iken, yoğunlaşan nüfus ve Organize Sanayi bölgesi ile, Çanakkale kara yolunun her iki yanında kurulu bir ilçe haline gelmiştir. Birçok göçmen mahallesi bulunmaktadır.
Ama en büyük özelliği: tepelere yüksek katlı apartmanlar dikilmesine izin verilmesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen: Doğal Yaşam Parkı ve Kuş Cenneti bulunmaktadır.
Bir de, burada bulunan “Ana jet üs komutanlığı” yani büyük bir hava askeri birliği dikkati çekiyor.
ULAŞIM
İzmir-Çanakkale yönündeki E-25 devlet kara yolu, metro ve tren hatları, buradan geçmektedir. Çiğli-İzmir il merkezi arasındaki uzaklık: 27 km. Çiğli-Menemen arasındaki uzaklık: 18 km. Çiğli-Karşıyaka arasındaki uzaklık: 7 km.
TARİH
Yöredeki ilk yerleşim yeri olarak: Köyiçi mahallesi görülmektedir. 1893 yılına gelindiğinde ise, Yugoslavya bölgesinden gelen göçmenler, buraya yerleştirilmişlerdir. Ardından, Balkan Savaşları sonunda da, bu kez, Selanik bölgesinden göç ederek bölgeye gelenler, buraya yerleşmişlerdir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında, mübadele sonucu gelen göçmenler ve 1966 yılında Muş-Varto yöresindeki deprem sonucu buraya gelen depremzedeler; bölgedeki mahallelerde iskan edilmişlerdir. 1990 yılında ise, Organize Sanayi Sitesinin kurulması ile, bölgenin nüfus yoğunluğu artmıştır.
GENEL
İzmir ilinin kuzeyindedir. Yamanlar dağ silsilesi ile, İzmir körfezi arasındaki Gediz nehri yatağının oluşturduğu ovada kurulmuştur. Yüz ölçümü: 130 km. karedir. Rakım: 1 ile 1.5 metredir. Bölgede, tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer.
KONAKLAMA
Öğretmenevi Bahçelievler Mah. 1851/4.Sok. No.15 232-3676262
GEZİLECEK YERLER
LEUKAİ
İzmir körfezinin en uç noktasındadır. Şehrin isminin kelime anlamı, Helencede “ak yerin kenti” veya “akkavaklar” anlamına gelmektedir.
Çiğli çıkışındaki “Sasalı” beldesi geçildikten sonra, buraya ulaşılabilmektedir.
Antik şehir yerleşimi: günümüzdeki “Sasalı köyü” ve “Gediz ırmağı” arasındadır. Ne zaman kurulduğu bilinmemektedir.
MÖ.383 yılında: Pers komutan Takhos; Pers imparatoruna karşı isyan hazırlığı yaparken, burayı üs olarak kullanmıştır. Ancak, bu isyanı gerçekleştirememiştir. Onun ölümünden sonra: çevredeki “Kyme” ve “Klozomenai” isimli site devletleri, burayı ele geçirmek için çatışmaya girmişlerdir.
Ancak, bu çatışma sonucunda başarılı olan çıkmayınca, Apollon rahiplerine başvurulmuş ve rahipler: “Luekai: orada ilk kurbanı yapacak olana aittir, ancak her iki tarafta, önceden belirlenmiş tarihte, gün doğarken, kendi şehirlerinden yola çıkacaklardır” demişlerdir.
Aslında: Kyme, şehre daha yakındır ve bu yüzden, Kymeliler: yarışı, kolayca kazanacaklarına inanarak telaş etmezler. Bu sırada, diğer rakip olan Klozomenaililer, İzmir körfezinin karşı kıyısına bir kısım kolonist göndermişler ve Kymlelilerden önce, şehre girerek, kurban kesmişlerdir.
Sonuç olarak, şehri ele geçirmişlerdir. Evet, Leukai sikkeleri üzerinde, bu nedenle, Klozomenaililerde olduğu gibi, “kuğu kabartması” bulunmaktadır.
KUŞ CENNETİ
İzmir Kuş Cenneti: ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Burada: yaklaşık 288 kuş türü barınmaktadır. Kuş cenneti, İzmir il merkezine 30 km. uzaklıktadır. 8000 hektarlık alanda: sazlıklar, adalar, yarımadalar ve tuzla havuzları bulunuyor.
Dalyan ve tuzlanın tuzlu suyu: sazlıkların ise tatlı suyu buralarda yaşayan, çeşitli balık ve diğer canlılar, kuşların doğal besin kaynaklarını oluşturuyor.
İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen park alanında: hayvanların kendi doğal ortamlarında yaşamaları için tedbirler alınmış ve ziyaretçiler, bu hayvanları doğal yaşam ortamlarında rahatlıkla izleyebiliyorlar.
Bunun için: gezinti yolları, gözetleme kuleleri yapılmıştır. Parkın giriş kısmında: çok sayıda su kuşu barınan suni bir gölet görülüyor. Ayrıca: çocukların ata binebilecekleri alanlar, ahırlar ve kümesler var.
İzmir Doğal Yaşam Parkı ve Kuş Cennetini herkese tavsiye ediyorum. Mükemmel yerler.