Zonguldak Kozlu

Zonguldak Kozlu

Kozlu, Zonguldak arasındaki uzaklık: 5 km. Kozlu, Ereğli arasındaki uzaklık: 45 km. Kozlu, Ankara arasındaki uzaklık: 267 km. Kozlu, İstanbul arasındaki uzaklık: 326 km. Kozlu, İzmir arası uzaklık: 665 km.

TARİHİ

Kozlu ilçesinin tarihi, madencilikle anılır. Çünkü Kozlu ilçesi, madenciliğin yoğun yaşandığı bir coğrafyadır. Yerli ve yabancı şirketlerin havzadaki kömürün büyük bir kısmını Kozlu’daki ocaklardan çıkarıyorlardı. Kozlu maden ocaklarından çıkarılan atıklar, Kozlu merkezi kullanım sahasının genişletilmesi için Kozlu körfezi doldurularak denizden yer kazanıldı. 1840’lı yıllarda, Kozlu’da kömür arama ve küçük ölçekli üretimin yapıldığı bilinmektedir.

1848 yılında tüm havzada olduğu gibi Kozlu’da da maden ocakları, çok sayıda şirket tarafından işletilmeye başlanır. Daha sonra havzadaki çalışmaları takip etmek üzere, Ereğli’den görevlendirilen ve Kozlu ocaklarının başında bulunan saray mühendisi Enis Bey tarafından, İngiliz uzmanların kalacağı lojmanlar yaptırılır. İngiliz teknik elemanların gelmesiyle, Kozlu merkez seçilerek yeni ocaklar açılır.

Yine bu dönemde, Kozlu sahilinden Papaz havzasına kadar dekovil hattı yapılır. Bu dekovil hatları, demiryollarının başlangıcı olur. Ayrıca, 1851-1852 yılları arasında İngilizler tarafından sahilde yükleme tesisleri yapılır. Üretilen kömürlerin işletilmesi, Kırım Savaşı boyunca İngiliz ve Fransız denetimine girer. Üretilen kömürler bu ülkelerin donanma ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılır.

1941 yılında Zonguldak merkez ilçeye bağlı belde olarak kurulan yerleşim, 2012 tarihinde ilçe olmuştur.

Zonguldak Kozlu

GENEL

İlçenin kuzeyinde Karadeniz bulunur yani Karadeniz kıyısında kuruludur. İlçe merkezi deniz seviyesinde kurulu olmasına rağmen, ilçenin tüm mahalleleri, dağlık alanlarda kuruludur. Ortalama rakımı 25 metredir. İlçede kömür yatakları bulunmaktadır. Yörede, ılıman Karadeniz iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak her mevsim yağışlı ve ılık olan yörede kuraklık yoktur. Gece ve gündüz arasında önemli sıcaklık farkı bulunmaz.

Denizden iç kesimlere gidildikçe iklim sertleşir. Yörede yaşayanların en önemli geçim kaynağı taş kömürü işletmesince çalışmalarıdır. Halkın büyük çoğunluğu maden işçiliği ile geçimini sağlar. Ancak Türkiye Taş Kömürü kurumunun küçülmesiyle, ilçeden dışarıya hızla göç olmuştur. Ayrıca, geçim kaynağı olarak balıkçılık ta etkindir.

İlçenin en büyük özelliklerinden birisi de: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin birçok kampüsünün burada bulunmasıdır. İbn-i Sina Kampüsü içinde: Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Zonguldak Sağlık Yüksekokulu, Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlım Bilimleri Enstitüsü bulunur. İncirharmanı Kampüsünde ise: Devlet Konservatuarı ve Yabancı Diller Yüksek Okulları vardır.

Zonguldak Kozlu

GEZİLECEK YERLER

İlçe merkezinde kıyı şeridinde halka açık dinlenme ve spor tesisleri vardır.

Zonguldak Kozlu Balıkçı Barınağı

BALIKÇI BARINAĞI

İlçe merkezine 5 km uzaklıkta bulunan barınak, yöresel balıkçılığın merkezidir.

Zonguldak Kozlu Sahil ve Plajlar

SAHİL VE PLAJLAR:

Kozlu Polis Evi mevkiinden başlayan sahil, Öküşne mevkiine kadar uzanır. Sahilde: spor alanları, parklar ve kafeler bulunur.

Zonguldak Kozlu Değirmenağzı Plajı

Değirmenağzı Plajı

İl bölgesinin en güzel, en sakin, en yeşil ve en mavi yerlerinden biridir. Plaj: tertemiz denizi ve eşsiz doğası ile yoğun kalabalıkları kendisine çeker.

Zonguldak Kozlu Ilıksu Plajı

Ilıksu Plajı

Ilıksu plajı da yörede denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden biridir.

Zonguldak Kozlu Kilise

KİLİSE

İlçe merkezinde Merkez mahallede Kozlu İmam Hatip Lisesinin yanında bulunan kilise, Zonguldak’ta yaşayan yabancı maden sahibi Hıristiyan Ortodoks cemaatine aittir. 2 katlı yapının geçtiğimiz yüzyıl sonunda inşa edildiği düşünülüyor. Kilise en son ilköğretim okulu ve kuran kursu olarak kullanılmıştır.

2014 yılında ise dönemin belediye başkanı tarafından, tehlikeli diye yıkılmıştır. Çünkü aynı tarihte çıkan kuvvetli bir rüzgarda, kilise binasının çatısının bir bölümü ile ön tarafındaki duvar tamamen çökmüştür.   

Zonguldak Kozlu Değirmenağzı Şelalesi

DEĞİRMENAĞZI ŞELALESİ

Değirmenağzı deresi üzerinde bulunan şelaleler, irili-ufaklı pek çok şelaleden oluşmaktadır. 595 metre rakımlı Namazlık Tepeden doğmaktadır. Yahma köyü yakınlarında Yahma dere sonra Kışla dere adını alarak Karadeniz’e dökülür. Su sporları, trekking, bitki ve kuş gözlemciliği, olta balıkçılığı ve foto safari yapılabilir.

ILIKSU KAPLICASI

İlçe merkezine bağlı Aşağıçayır köyündedir. Kaplıca suyunun debisi, saniyede 10 litredir. Sıcaklığı ise 27 derecedir. Kaplıca suyu içme olarak kullanıldığında: mide, bağırsak, karaciğer safra yolları üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Banyo olarak kullanıldığında ise: içerdiği radyoaktif elemanlar sayesinde ağrılı hastalıklarda olumlu etki gösterir. Halen, kaplıca üzerinde ya da çevresinde herhangi bir tesis yoktur.

Zonguldak Kilimli gezi yazım için  Kilimli

Zonguldak Devrek gezi yazım için  Devrek

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.