Zonguldak Alaplı

 

Zonguldak Alaplı

Özellikle, burada düzenlenen “güreş şenlikleri”, çok ilgi çekmektedir. Zonguldak ilinin dünyaya açılan penceresidir.

Ama, burada herhangi bir tarihi ören yeri yok. Sadece yayla turizmi gelişmiştir. Eğer, tabiat harikası yaylaları görmek isterseniz, Alaplı’ya zaman ayırın.

Zonguldak Alaplı

ULAŞIM

Düzce ve Batıdan yöreye gelenleri ilk karşılayan, Zonguldak ilçesidir. İlçeye ulaşım, sadece devlet kara yolundan sağlanmaktadır. Ereğli ilçesi Gülüç beldesinden sonra, karayolu takip edildiğinde, önce Alaplı ve sonra da Akçakoca’ya ulaşılıyor. Akçakoca’ya kadar uzanan kara yolu, tamamen deniz kıyısından devam ediyor.

Alaplı-Akçakoca arası uzaklık; 22 km. Alaplı-Ereğli arası uzaklık: 12 km. Alaplı-Düzce arası uzaklık: 47 km. Akçakoca Alaplı arasındaki kara yolunda birçok tünel vardır.

Zonguldak Alaplı

TARİH

İlk çağdaki adı: Cales. İlçe içinde bulunan tarihi izler, genellikle “Cenevizlilere aittir. Cenevizliler tarafından, ilçeye verilen isim: Somakol yani Son maden kolları. Çünkü: orman içinde, demir madeni damarları bulunmaktaydı.

Yazılı kaynaklara göre, buranın tarihi süreç içindeki ilk yerleşimcileri: Henetlerdir. Daha sonra: Btinyalılar, Frikyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar, yörede hakimiyet kurmuşlardır.

1326 yılında Orhan Bey tarafından, Osmanlı egemenliğine alınmıştır. Takip eden dönemde: Osmanlı Deniz Donanmasının gemileri, Alaplı’da bulunan “Orhan Dağ”ları  ve yakın çevreden elde edilen odunlardan yapılmıştır. Zamanla burada yerleşik Müslümanlar yanında, bir kısım Rum ve Ermeni de yaşamıştır. Rumlar: Alaplıya, “Samakol” ismini vermişlerdir.

Zonguldak Alaplı

GENEL

Alaplı ilçesinin en büyük özelliği Ereğli’ye yakın olmasıdır. Ayrıca, Alaplı ilçe girişinde bir yazı ilgimi çekti. Gece ışıklandırılan bu yazı: “BU ŞEHİR BİR BAŞKA” yazıyor. Ama: “Başka” kelimesi içindeki “Aşk” bölümü değişik renkle ışıklandırılıyor.

İlçe, Alaplı ırmağının denize döküldüğü yerde kurulmuştur. Yani ilçe merkezinde ırmak geçiyor, köprüden geçilerek yola devam ediyoruz. Alaplı’nın bence en özel yanı: Ereğli ve Alaplı arasındaki muhteşem plajlardır. Arabanızı yolun kıyısına çekin ve bu plajlardan yararlanın, çünkü herkes öyle yapıyor.

Evet, Alaplı’yı anlatmayı sürdürelim. Irmağın denize döküldüğü bu düzlükte: tahıl yetiştirilmektedir. İlaveten, fındık ve ceviz de görülür. Temel geçim kaynağı: fındıktır. Deniz kıyısında olunca, elbette balıkçılık ta vardır. Diğer endüstriyel faaliyet alanları ise: sandal, tekne ve gemi yapımıdır. Topraklarının büyük bölümü, ormanlarla kaplıdır. Dağlık ve engebeli olan arazi, iç kısımlara doğru yükselir, sahile doğru ise alçalır.

İlçede, Karadeniz iklimi hüküm sürer. Yazları serin, kışları ılık geçer. Bol yağış düşer.

Alaplı insanı, çok yakında bulunan Karadeniz Ereğli ile, çok iç içe. Alışveriş yapmak için dahi, oraya gidiyorlar.

 

NE YENİR.NE İÇİLİR

Burada: un çorbası, yaprak sarma, Bayram Tiridi ve cevizli dolma önerebilirim. Ayrıca: mancar ekmeği. Son olarak, mısır unundan yapılan “malay” yemeğini de önerebilir.

Zonguldak Alaplı

NE SATIN ALINIR

Fındık ve fındık ürünleri satın alabilirsiniz.

 

GEZİLECEK YERLERİ

Zonguldak Alaplı

KOCAMAN VE BELEDİYE PLAJLARI

Yaz süresinde, yöre halkı buraya adeta hücum ediyor. Yeterli tesis var. Konaklama açısından, pansiyonlar bulunuyor. Kocaman bölgesinde, özellikle: alabalık tesisinde, alabalık yemenizi öneririm. Bu arada, son yıl yani 2010 yılı yazında, buradan alınan deniz suyu örneklerinin kirli çıktığını belirtmem gerek.

Zonguldak Alaplı Bölüklü Yayla

BÖLÜKLÜ YAYLA

İlçe merkezine 42 km. uzaklıktadır. Rakım 1100 metredir. Yol toprak yani stabilize yani biraz sıkıntılıdır. Yaklaşık 1  saatte ulaşılıyor. Yaylada: Molabey köyünde, mancarlı ekmek satın almayı unutmamanızı öneriyorum. Yayla, muhteşem güzel. Her yanda çiçekler var. Öte yandan ağaçlar ve bir dere. Bu yaylanın devamında, yani daha yukarısında, Bacaklı yaylası var.

Zonguldak Alaplı Gümeli ve Bacaklı Yaylaları

GÜMELİ VE BACAKLI YAYLALARI

Gümeli Belediyesi bölgesindedir. Güzel bir yer, buralardan geçerseniz, mutlaka uğramalısınız. Burada: piknik yapmak mümkün. Daha sonra ise, Bacaklı yaylasında yürüyüş yapabilirsiniz. Hatta, Bacaklı yaylasında, 1600 metrelik zirveye kadar uzun bir yürüyüş yapabilirsiniz. Bu yaylada, özellikle “Porsuk ağacı” nı mutlaka görmelisiniz. Doğu Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre: ağacın çevresi 8 metre. Yaşının ise 1000 civarında olduğu düşünülüyor. Kendinizi, tamamen bir orman denizinde hissedeceksiniz.

Zonguldak Kilimli hakkındaki gezi yazım için Kilimli

Please follow and like us:

“Zonguldak Alaplı” üzerine 2 yorum

  1. Alaplı ilçesi akçakoca ile ereğlinin tam ortasında 19-20 bin merkez nüfusu ile 52 köye sahip şirin bir ilçe. bu iki ünlü ve biri deniziyle turistik diğeri erdemirle ve sahiliyle daha gelişmiş ve ünlü. Alaplı ise genelde transit geçilen bir yer. sakindir alaplı, insanı iyidir, muhabbetlidir. işine gücüne bakar. kendi başına 20 bin ton fındık üretir ama marketinde, büfesinde fındığa dair bişey yada yöresel bir görünümü yoktur. yerleşimine baktığınızda kendi muadillerinden çok çok iyi ve düzenli bir konut yerleşimine sahiptir. zamanın rahmetli efsane belediye başkanının konut kooperatiflerini teşvik etmesiyle hayat bulmuştur. peki ne yaparsınız buraya gelince 1. kocamanda ve varahlıda güzel iki tesiste alabalık yersiniz. 2. şehir merkezindeki balıkçılar gayet iyidir. Zaten Alaplı’nın balıkçılığı da meşhurdur. Aynı zamanda kendi esnaflarının maharetiyle güzel köftesi vardır. semercioğlu köftesi deyin herkes gösterir. 3. merkezde kadınlar pazarı vardır. burada her zaman taze meyve-sebze bulursunuz. köylü üretimi. 4. bölüklü yaylaya çıkarsınız. zira bu çevrede neredeyse tek aktif yayladır. 5. mevsiminde geldiyseniz yığılca yoluna doğru çok güzel kestane ve ıhlamur ormanları vardır. tadını çıkarırsınız. mis gibi ıhlamur koka heryer. ıhlamur ve kestane toıplayabilirsiniz. 6. ak mantar toplayın. türüf ormanına gidin yada defneye. çok keyiflidir. 7. gümeli beldesindeki porsuk ağacı yaşı itibariyle artık çok meşhur. meraklıysanız gidin. 8. kocamanda yada ereğli tarafına doğru limanda yada incivez altında denize girin. arkanı yemyeil dağlar önünüz karadenizden beklenmeyecek kadar mavi denizdir. sonra akşam ereğliye sahile gidin gezmeye. alışverişe. yada 20 mesafede akçakoca var. rakı-balık yaparsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.