Yunanistan Karpathos adası-Kerpe

Yunanistan Karpathos adası-Kerpe

Adanın Türkçe adı: Kerpe.

Yunanistan Karpathos adası: Rodos ve Girit adalarının ortasında, neredeyse Ege’nin en aşağısında bulunan, dağlık ve yabanıl bir ada. Buraya gidebilmek için: Rodos’tan feribota binmeniz gerek. 3 saat süren keyifli bir yolculuktan sonra bu adaya varıyorsunuz.

Son yüzyıl içinde: yoğun ekonomik sorunlarla savaşmaktan yorulmuş ada halkının büyük bölümü, Amerika’ya göç etmişler.

Rüzgarların adası olarak biliniyor. 50 km. uzunluğunda ve 10 km. genişliğinde, ince-uzun bir ada. Türkiye ve Yunanistan ana karalarına çok uzakta. Ada; küçük olduğu için, sanayi de yok. Sonuçta ise: tertemiz bir hava ve deniz, adanın her yanına yayılmış, kaplamış.

Sanırım, buraya yolunuz düşerse, göreceğiniz ve yüzeceğiniz denizin temizliğini, dünyanın başka bir yerinde görme şansınız pek olmayacak. Yerleşimler: adanın kuzey ve güney ucunda yoğunlaşmış. Bu nedenle: orta bölgelere ulaşmanın tek yolu özel araç. Ama: adada, araç kiralayabileceğiniz çok sayıda ofis var.

Nüfus; kışın 5000 civarında. Bu sayı, turizmin hareketlenmesiyle artıyor. Adada kıyıda yerleşim: merkez konumundaki Pigadia dışında yok. Son yıllarda: turizm amaçlı, kıyılarda yapılaşma artsa da, asıl yerleşimler denize hakim olan yüksek yamaçlarda. Menetes, Arkasa, Mecochori, Spoa and Olympus gibi tipik Akdeniz köyleri, panoramik bir görüntüye sahip. Apela ve Ahata ise, adanın en güzel plajları.

Adanın kuzeyi ile güneyi arasında belirgin farklar var. Güney daha düzlükken, kuzey daha dik. Güney çorakken, kuzey ormanlıktır. En önemlisi de, adanın kuzeyinin insanları, bu yalıtılmışlıktan dolayı, farklı fiziksel ve kültürel özelliklere sahipler.

Ada kültürünün esasen etkileşim içinde bulunduğu yer ise Girit.

NE YENİR

Yunanistan Karpathos adası: mutlaka makarounes’in tadına bakın. En iyi yapan yer: Pigadia Limanındaki Taverna Beautifuul Karpathos isimli lokanta. Olimbos köyüne gidecekseniz, bu geleneksel yemeği orada da yiyebilirsiniz.

PİGADİA BÖLGESİ

Kalan nüfusun çoğunluğu: güneye, Yunan standartlarına göre hayli modern bir merkez olan, 19’ncü yüzyıl ortalarında kurulmuş olan “Pigadia” nın çevresine yerleşmiş. Adanın en kalabalık yerleşimi burada. Çok sayıda otel, pansiyon, lokanta ve bar bulunuyor. Gece eğlencesini sevenlerin, burada konaklaması uygun olur.

Merkezin çevresinde, göz alıcı meyve bahçeleri ve verimli tarlalar bulunuyor. Buraya 20 km. uzaklıkta bir plaj var. Damatria Plajı. Beyaz kumlu, bu plaj; Akdeniz’in en güzel plajlarındandır. Çocuklu aileler için idealdir. Araba veya motosiklet ile gidilebiliyor.

Adanın ortasında, adanın kuzey tarafını ayırarak, güneydeki gelişimden korunmasını sağlayan, 1200 metre yüksekliğindeki dağlar var.

FİNİKİ KÖYÜ

Yunanistan Karpathos adası; Güneydeki favori yerleşim yeri. Çok az turistin uğradığı Finiki, tapik bir balıkçı köyü. Burada: bol bol taze ve ucuz balık yiyebilirsiniz. Köyün hemen dışındaki küçük kumsal, size istediğiniz şekilde, özgürce denize girme imkanı veriyor.

Köyün limanındaki tepeden, kıyıdaki mavi boyalı kubbesiyle, çok hoş görünen küçük kiliseyi, limandaki rengarenk balıkçı kayıklarını ve köyün genel görüntüsünü keyifle izlerden, güneşi de bir şişe şarap eşliğinde uğurlayabilirsiniz.

Finiki: adanın kafa dinlemek ve romantizm için, ideal bir yerleşim yeri.

Burada: Sen Kamarakia veya ait Giorgis isimli güzel plajlar var. Plajlara yakın: Foinikion: temiz ve rüzgar almaması nedeniyle, küçük çocuklar için uygun.

LEFKOS

Karpathos adasının altın kumlu plajlarından biri. Burada yalnızca balıkçı barınakları var. Yan yana beş kumsal bulunuyor. Çiftler için cennet sayılabilecek bu kumsallar, özgürce ve eğlenceli vakit geçirmek, zamanın dışına çıkmak isteyenlere özellikle tavsiye edilir.

APATA

Adanın en güzel plajlarından biri. Burada: bir tane restoran var. Dokunulmamışlık, bozulmamışlık ne kadar da özlediğimiz bir şey, ülkemiz topraklarında.

APELA

Yunanistan Karpathos adası; Adanın en güzel ve en ünlü plajlarından biri. Burada: hiçbir şey yok.(restoran da yok) Ancak: hiçbir şey olmamasının getirdiği bir güzellik te var. Başkent Pigadia’ya 15 km. uzaklıktadır. Şehrin kuzeyindedir.

Plaj; kapalı bir koyda ve inanılmaz temiz ve mavi bir deniz sunuyor. Buraya: araç veya motosikletle gidebilirsiniz. Ayrıca: tekne gezileriyle de ulaşmak mümkün. Güneşten korunmak için birkaç ağaç dışında hiçbir şey yok. Yalnızca çok güzel kum ve deniz.

DİAFANİ GÜNEY RIHTIMI

Pigadia’dan teknelerle, araçların ilerlemekte zorlandıkları, küçük, güney rıhtımı “Diafani”ye insan ve malzeme taşınıyor. Rıhtımdan, geleneksel yaşam tarzına, sıkı sıkıya tutunan “Olimbos” köyüne doğru, dik bir yürüyüş yolu uzanıyor.

OLİMBOS KÖYÜ

Adanın kuzeyindeki en ilginç yerleşim, Olymbos köyü. Bir dağ köyü olan Olymbos, pitoresk görüntüsü ve halkının günlük yaşamını, hala yerel kıyafetlerle sürdürüyor olması, nedeniyle ilgi çekici. Merkez Pigadia şehrine, 80 km. uzaklıktadır.

Evet, bu köyün hala yolu yok. Yüzyıllardır her şeyden uzak bir şekilde yaşamanın getirdiği etsiyle olsa gerek. Olympus’lular geleneklerine sıkı sıkıya bağlılar. Tepelerde, keskin deniz manzarasıyla çoğunluğu beyaza boyanmış kutu kutu evler, insanın algılarını etkiliyor.

Köydeki birkaç dükkanda gerçekten nitelikli el işleri bulmak mümkün. Köyün kekik balının girişteki marangozdan alınması da, oldukça ilginç bir durum. İç mekan düzenlemelerinde ağaç işçiliğinin gelişmiş olduğu belli oluyor.

Köyün özel yemeği ise, kavrulmuş soğan ile sunulan, tereyağlı ev yapımı makarna. Bu yörelerde, uzun süren İtalyan egemenliğinin mutfak kültürüne doğal bir etkisi olsa gerek. Buradaki binalar eski tarz. İçleri nakışlar, dantel ve tığ işleriyle dolu.

Köyün yaşlı kadınları, hala geleneksel kıyafetler giyiyorlar. Genç kadın ve çocuklar, bu giysilere yalnızca festival günlerinde rağbet ediyorlar.

TRİSTOMO

Ada üzerinde, kuzeydeki bir köy. Medeniyete ve turizme uzaktır. Buraya ulaşmak için tek yol: bisiklet veya gemi kullanmaktır. Eğer burayı ziyaret etmek isterseniz: yanınızda yeteri kadar gıda ve sıvı almayı sakın unutmayın.

En yakın köy: Avlona. Tristoma’dan önce, bu yol ile Avlona köyüne kadar ulaşabilirsiniz. Buraya 10 km. uzaklıkta, başka bir plaj bölgesi daha var. Amoopi. Burası, ünlü turistik bir bölge. Küçük ve sakin bir yer. Beyaz kum, temiz su ve muhteşem güzel bir hava var.

VRYKOUNDA KÖYÜ

Kuzeyin geri kalan kısmı, cezp edici olmasına rağmen, adanın bu bölümünde gezinmek zor. Tek istisna Olimbos’un kuzeyinde kısa bir yürüyüşle erişilen ve her yıl 29 Ağustos’ta önemli ada festivalinin düzenlendiği “Vrykounda”daki “Vaftizci Yahya Mabedi”dir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.