Anadolu ve Yunan ana karasına uzak, daha çok güney Ege veya Ege’nin Akdeniz ile birleştiği yerdeki ada blokları içinde. Buraya ulaşım için deniz yolundan başka alternatif yok. Burada: tarihi kalıntı yok. Burada: birkaç güzel koy ve harika eğlence mekanları var.
Evet: hiç şüphesiz, burası Ege’nin bir eğlence adasıdır. Barları ve kulüpleri: günün 24 saati son dans ritimleriyle yankılanır. Yoksul bir ada olan İos halkı: kendilerine zenginlik getiren bu yeni hayat tarzına memnuniyetle kucak açmış ve eski yaşam biçimi neredeyse tamamen yok olmuş.
Yunanca kelime anlamı mor menekşe.
Yunanistan’da görülebilecek en ucuz yer. Diğer çoğu adaya ve Atina’ya göre çok daha ucuz. Çok daha şirin, çok daha güzel bir yer. Sabaha kadar merkezdeki kalabalık hiç azalmıyor. Her taraf club dolu.
Alman Bild Gazetesinin bir yazı dizisinde, Akdeniz’in çılgın eğlence merkezleri olarak: İos adasında: Mylopotas sahilinde: Far Out Beach Club, şehir merkezinde ise: Slammer Bar ve Scorpion Club seçilmiş.
Genelde buraya tatil için gelenler: öğrenciler. Özellikle: Yunan-İtalyan okullarında okuyan çocuklar 8-10 kişilik guruplar halinde buraya geliyorlar. Yani: bu yaş gurubundakilerin bolca eğlenebilecekleri bir yer. Yani: adada oldukça genç bir eğlenen grubu var.
Adaya tekneyle gelinirken, neredeyse hiç insan eli değmemiş gibi görünen, bozulmamış, ağaçsız manzaranın etkileyici olduğunu göreceksiniz. Adanın, yalnızca, güneydoğu köşesinde, uygarlık izi görülüyor. Adanın tek kasabası olan güzel, dar sokaklarıyla Khora’dan komşu koyda, “Milopotamos”daki plaja kadar, 10 km. den daha az bir yolu var.
En önemli tatil bölgeleri: Croha, Milopotamos, Plakoto, Plakesve Tripiti.
İskele kısmında pek bir şey yok. Liman gayet büyük olmasına rağmen popüler bir yer değil. Limanda Stavedo Restoranı önerebilirim. Sahipleri gerçekten çok misafirperver bir Rum ailesi. Limana; Ormos diyorlar. Yunanca koy demek. Ciddi bir feribot trafiği var.
Limanın yukarısında, Merkezdeki Croha yani bizim Bodrum’daki barlar sokağını andırır yer daha hareketli. Kilise’nin yan tarafındaki daracık sokaklarda, irili ufaklı birçok dükkan var. En iyi restoranlar: hemen soldaki koyda. Corali isimli burada, aynı adlı otelin altındaki pizzacı, yemek yiyebileceğiniz bir mekan.
Adanın güneyinde, kuzeyli rüzgarlara kapalı 2-3 tane çok hoş plaj var.
Milopotamos:
Ege’nin en işlek plajlarından biri. Bu nedenle: adanın tamamını ya yürüyerek ya da bir arazi aracıyla gezebilirsiniz. Gürültüyü-patırtıyı sevenler tercih edebilirler. Her yarım saatte bir buraya otobüs kalkıyor.
Manganari:
Buranın plajları, sakinliği sevenler için uygun. Buraya da merkezden otobüs kalkıyor, buraya tekne ile gitmekte mümkün.
İos adasında, her Pazar sabahı ve akşamı, ada halkından rasgele seçilmiş bir genç, adanın en yüksek noktasında kurulu çan kulesine çanları çalmaya gönderiliyor.
Homeros hakkında, İos adasının öyküsünde anlatılan şu dur: bir tanrı veya yabancı biri tarafından hamile bırakılan genç bir kızın, ailesi tarafından, utanç nedeniyle köle olarak Smyrna’ya satıldığı ve burada Homeros’u doğurduğu.
Homeros:
Atina ve çevresinden ayrılarak, İos adasına gelir. Gelişinden bir süre sonra hastalanır. Adanın sahiline yerleşir. Bir gün sahile iki balıkçı gelir. Ona bir bilmece sorarlar. “Dışarıda kalır yakaladığımız, ana yine de getiririz elimizden kaçanı”. Günlerce uğraşsa da bir türlü çözemez bilmeceyi.
Derler ki bu bulmacayı çözemediği için sinirinden ve kahrından ölür. İos adası halkı tarafından gömülür. Mezar taşına da “Tanrısal Homeros” diye yazılır. Söylenceye göre, koca Horemos’u kahrından öldüren bilmecenin yanıtı: bildiğimiz küçücük “bit”tir.
İos sakinleri, size, adanın kuzeyindeki antik mezarın: “Odysseia ve İlyada Destanları”nı yazan, Homeros’a ait olduğunu söyleyeceklerdir. Çünkü: Homeros’un annesi İos’ta doğmuştur. Ancak, ne yazık ki, bu iddiayı destekleyecek bir kanıt yok.
Yunan adalarında alışveriş hakkındaki yazım.
Yunan adalarında ne yenir-ne içilir hakkındaki yazım.
Yunan adaları gezi planı hakkındaki yazım.
3 arkadaş Ios adasına bir haftalık tatile gitmek istiyoruz, Avusturalyalı gezgin bir arkadaşımız önerdi 🙂 Ios adasına Istanbul’dan nasıl gidebiliriz önerileriniz nelerdir?
İos adasına Türkiye’den nasıl ulaşılıyor?
Selamlar