Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

2017.07.28.c.Atina.Plaka Mahallesi.4
Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

Atinalılar, dışarıda yemek yemeği severler. Bu yüzden, şehir de restoranlar ve yemek yerleri bol.

Atinalılar, genellikle kahvaltıya basit şekilde geçiştiriyorlar. Kahvaltıda, en sık tercihleri, peynirli bir tür gözleme olan “peynirli börek”. Buna: Tiropitas deniliyor. Bunun: bazı yerlerde “ıspanak” ile yapılanları da bulunuyor.

Öğle yemeği, genellikle 14.30 civarında yenilir. Yaz döneminde, öğle yemeğinden sonra, saat: 17.30 a kadar, siesta denilen uyku-dinlenme molaları var. Pazartesi ve çarşamba günleri dükkanlar saat 14.00 de kapanıyor ve bir daha açılmıyor.

Akşam yemeklerini, geç saatlerde almayı tercih ediyorlar. Özellikle, restoranlarda, akşam yemeği için giderseniz, saat: 22.00 den önce herhangi bir hareket göremezsiniz. Çünkü, akşam yemekleri: saat: 22.00-23.00 arasında tercih ediyorlar.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

Atina şehrinde Tavernalar

Eğlence yerleri olarak öne çıkıyor. Tur guruplarıyla bu şehri ziyaret ederseniz, mutlaka bir taverna gecesi ekstra olarak sizlere sunulacaktır. Ancak unutmayın ki, bu ekstra taverna gecesi, muhtemelen 45 Euro civarında olacaktır ki, gittiğinizde size ikram edilen saçma sapan şeylere bu kadar para vermenin anlamsız olduğunu göreceksiniz.

Bence, tavernaya kendiniz gidin ve menüyü inceleyerek siparişlerinizi verin. Taverna nasıl bulunur derseniz, tavernalar özellikle Plaki mahallesinde bulunuyor, yazının en alt bölümünde bazı taverna adreslerini vereceğim, kendiniz gidin ve en uygun fiyata eğlenin.

Psistaria

Izgara et servis ediliyor. Yani, bir tür et ürünleri ağırlıklı restoran.

Psarotaverna

Sadece balık ve deniz ürünlerinin servis edildiği restoranlar.

Platanos

Yerel lezzetlerin sunulduğu ve mutlaka yemek yemenizi önereceğim yerler olarak geçiyor.

Şehirde yabancı kökenli fast-food restoranları pek yok, daha çok Yunan menşeli fast-food restoranları var. Atina şehrinde sadece bir tane Mc Donalt bulunuyor.

Menüler, doğal olarak “Yunanca”. Yani, değişik bir alfabe ile yazılı. Ama, inanın yemek çeşitlerinin çoğunun ismi bizlere yabancı değil, yani seçimde zorlanmayacaksınız. Birçok menü İngilizce de yazılıyor.

Atina’da, yemek ücretleri yüksek, yani biraz pahalı. Basit bir yemek yediğinizde, lüks olmayan bir restoranda, kişi başı 25 Euro ödemeniz gerekebilir. Fast food restoranlarında, bir şişe kola: 3-4 Euro. Ancak yine özel bir durum, yemek porsiyonları büyüktür.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir

YEREL LEZZETLER-YEMEK ÇEŞİTLERİ

Atina şehrinde, hani derler ya, geleneksel yerel lezzetler nelerdir şeklinde bir soru sorulduğunda,  sanırım bizim yani Türk kültürünün mutfak bölümünde ne var ne yok, hepsini görebilir ve duyabilirsiniz, ama tek bir farkla, kendi yemek kültürlerinin bir parçası olduğunu söyleyerek.

Ben, kendi ülkemin her yerini gezdim ve nispeten yemek kültürü konusunda çok olmasa da belli bir bilgiye sahibim. Bu yüzden, özellikle Ege yemek kültürümüze ortak çıkan Yunanlıların, bu ortaklıklarını es geçiyorum. Yani, Atina da, yemek kültürü olarak, kendilerine atfedilen bizim yemek kültür ürünlerimizi, aşağıda sizlere saymıyorum. Buraya özgü olduğunu düşündüğüm bir kısım yemeklerden söz etmek istiyorum.

Özellikle: patlıcan musakka ve patlıcan salatası var. Bunun dışında: Atina şehrinde, çok sık bulabileceğiniz başlıca lezzet: “Soulvaki” denilen, bir tür “tavuk şiş”. (Bu arada hatırlatmak istediğim bir husus var, şöyle ki, bazı yerlerde Soulvaki denen bu şiş kebabını domuz etinden de yapıyorlar.

Sipariş verirken, bunu hatırlatın) Fiyatı: 8-9 Euro civarında. Özellikle: Bayraktaris ve Thanassis adlı restoranlarda,  mutlaka “Soulvaki” yemelisiniz. Çünkü, çok soslar katarak lezzetli yapıyorlar. Bir tür, pide arasına sarılarak servis edilen ızgaralar.

Elbette: özellikle deniz ürünleri ve yöresel, Ege ağırlıklı otlardan yapılan mezeler de, Atina yemek kültüründe yerini almış. Zaten şöyle bir deyim vardır “Balığın iyisi Türkiye’de olur, ama balık pişirmesini Yunanlılar, daha iyi bilirler”.

Avgolemono

Bu lezzetli bir yemek. İçinde: yumurta, limon, pirinçli tavuk suyu bulunuyor.

Briam

Kızarmış sebzelerle yapılan bir yemek türü. Genellikle: domates, patates, soğan, kabak, patlıcan, sarımsak vs.

Brizoles

Izgara et yemeği, bir tür biftek.

Caprice OfMykonos

Kolonaki bölgesindedir. Burası, muhteşem balık servis edilen bir yer, mutlaka denemelisiniz.

Fricasse

Bir tür kuzu eti yemeği. Ispanak, limon ve yumurta katılıyor.

Gemista

Bir tür dolmadır. Etsiz, sıcak yemek olarak sunulur. Domates, patlıcan ve biberler, aynen ülkemizde olduğu gibi, pirinç ve sebze karışımı ile doldurulur ve servis edilir.

Gopes

Bir tür balık yemeği. Küçük ve lezzetli, ucuz balıklar ızgara yapılarak servis ediliyor.

Horta

Bir tür, fırında pişirilmiş sebze yemeğidir.

Horiatiki

Bu, bir tür salata. Domates, salatalık, soğan ve zeytinden oluşuyor, bunların üzerine beyaz peynir serpiliyor. Bunun sosu olarak: önce sirke ve sonra zeytin yağı eklemelisiniz. Aslına bakarsanız, tadına bakarak azar azar eklemenizi öneririm.

Khirini

Domuz etinden yapılan bir tür yemek.

Loukanika

Bir tür sosis yemeği.

Magiritsa

Bu bir tür işkembe çorbasıdır. Özellikle, Paskalya zamanlarında yenilmesi, adettir.

Mousakas

Yunanistan ülkesinin en ünlü yemeğidir. En lezzetli mousakas: dolgun patlıcanlar ve bunun yanında çeşitli otlar kullanılarak yapılır.

Midia

Midye buğulama.

Ntakos

Bu bir tür Girit salatası. Mutlaka denemelisiniz.

Psarosoupa

Bir tür balık çorbası. Patates, liman ve yumurta eklenerek yapılıyor. Fakat, bu kış aylarının vazgeçilmez çorbasını, yaz aylarında bulmak pek mümkün değil. Bir de, sadece deniz ürünleri restoranlarında bulabilirsiniz. Yani, her yerde yok.

Psito

Fırında kızartılmış veya kavrulmuş patates ile servis edilen tavuk eti yemeği.

Sadziki

Yoğurt, salatalık, sarımsak ve tuz ile yapılan ve ekmek üzerine sürülerek yenilen bir lezzet.

Saganaki

Kızarmış peynir ve domates sosu ile servis yapıyorlar. Üzerine limon sıkılıyor.

Mezedes

Atina da, mezeler ile karnınızı doyurabilirsiniz. Küçük meze tabaklarından oluşan seçeneklerden, arzu ettiniz kadar servis edebilir ve ana yemek almayabilirsiniz. Mezeler arasında en çok tercih edilenleri şunlar: ızatsika, cacık, dolmades, yaprak sarması, zeytin, taramasalata, kalamari, pastourma (pastırma),saganaki (ekmek kırıntılarıyla kaplanmış sarı peynir kızartması), pişmiş beyaz peynir (beyaz peynir folyoya sarılıp, sarımsak ve çeşitli otlarla pişirilerek servis ediliyor).

Bu arada, mezeler arasında, Girit kökenli olan ve Atina şehrinde de tutulan bir tür olan: tirpitakia ve salingaria denilen salyangoz deneyebilirsiniz. Önceki söylediğim: bir tür hamur işi, içinde keçi veya koyun peyniri bulunuyor.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir
Bunların dışında

Atina şehrinde, bence, deniz ürünleri yemelisiniz. Çünkü, burası deniz ürünlerinin çok güzel pişirilip servis edildiği bir yer. Özellikle: Çupra balığı denemelisiniz. O kadar lezzetli yapıyorlar ki, inanın tadı muhteşem.

Deniz ürünlerini, en çok, şehrin: Attika ve Peloponnesos bölgelerindeki deniz ürünleri restoranlarında bulabilirsiniz. O gün tutulan balıklar, restoranların önünde, buza yatırılmış olarak sergilenir. Siz, bunların arasından seçersiniz ve seçtiğiniz balıklar tartılır ve pişirilerek servis edilir.

Ancak, fiyatları elbette oldukça pahalıdır. Önceden fiyat sormanızda, büyük yarar var. En çok bilinen balıklar: barbounia(barbun). Glossa(dil balığı), lithrini(levrek), sardeles (sardalya). Ama, buğulama tercih ederseniz: ktapodi yani ahtapot, yanında beyaz şarap, patates ve domates ile servis edilir. Bunların yanında, ızgara karides te tercih edilebilir.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir Yemek Yeme Yerleri

YEMEK YEME YERLERİ

PLAKA BÖLGESİ

Akşam yemeğini burada tercih ederseniz, yol boyunca, sizi kendi restoranlarına çekmek için bağrışan ve hatta kolunuzdan çekiştiren görevliler görürseniz şaşırmayın.

Pilaki bölgesindeki bir restoranda bir porsiyon sıcak yemek isterseniz, muhtemelen 10-15 Euro arasında hesap ödemeniz gerekebilir.

Bu bölgedeki birkaç restoran:

DAMİGOS

Pilaki bölgesinin en eski restoranlarından biridir. Bir evin, bodrum katına kurulmuş, bir yer altı tavernasıdır. Önünde bir teras yok, zaten bu yüzden yazın açık değil, sadece kışın hizmet veriyor. Nezih bir aile restoranı. Burada tatmanızı önereceğim lezzetler: balık çeşitleri, taze kızartılmış patates, fava, fasulye, zeytinler, kızarmış peynir. Yani, morina ve patates tavası meşhurdur.

KOSTAS

Adrianou sokağındadır. Buranın masaları yok. Sadece, souvlaki yani şiş kebap satılan bir büfesi var. Büfenin penceresi önünde sürekli kuyruk görülüyor. Plaka sokaklarında dolaşırken, hafif bir şeyleri, ayaküstü yemeyi düşünenler için tercih edilen bir yer.

ZORBAS

Pilaki bölgesindeki bu restoran, yaklaşık 40 yıl önce açılmış. Akropolis’in hemen aşağısında. Güzel bir yer, öneriyorum.

Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir Monastiraki Bölgesi

MONASTİRAKİ BÖLGESİ

MONASTİRAKİ RESTORAN

Filippou caddesindedir. Geleneksel bir kafe-restorandır. Burada, Atina şehrinin muhteşem manzarası eşliğinde yemek yenilebilir.

BAİRAKTARİS

Platia Monastiraki bölgesindedir. Bu restoranın kuruluşu, bayağı eskiye dayanıyor. Şehrin, en eski restoranlarından biridir. Burada, ucuz ve leziz yemekler bulabilirsiniz. Özellikle: magirevta, fasolada (fasulye çorbası), dolmates yemistes (domates  dolması) ve favası meşhurdur.

EVRİPOS

Navarhou Apostoli Sokağındadır. Kaliteli bir taverna olarak öne çıkıyor. Burada, güzel turtalar ve et yemekleri ünlüdür.

KOLONAKİ BÖLGESİ

LA PASTERİA RESTORAN

Burada da, İtalyan mutfağı ağırlıklı yemekler var. 1 litrelik Sangria ve iki kişilik bir standart yemek için, 50 Euro hesap ödemeniz gerekebilir.

PRYTANEİON RESTORAN

Kolonaki bölgesinde, Milioni caddesi üzerindedir.

BENAKİ MUSEUM CAFE

Koubari bölgesindedir. Müzenin ikinci katında, terastadır. Kolonaki bölgesi sakinleri, öğle yemeği yemek için burayı tercih ederler. Burada, mükemmel kahve ve retsina, güzel salatalar ve günlük spesiyaller, kekler ve tatlılar var.

DİMOKRATOUS

Dimokritou bölgesindedir. Bir malikanenin birkaç odasından oluşuyor. Burada, kaliteli ve standart yöresel lezzetler  yani Yunan yemekleri bulmak mümkün. Özellikle, salatalar, fava, horta, ızgara et ve deniz ürünleri var. Ayrıca, buranın ev yapımı şarabı da lezzetli.

THİSSİO BÖLGESİ

KUZİNA RESTORAN

Burada, ördek veya kestaneli erişte yiyebilirsiniz. Hesap olarak ise, yaklaşık 50 euro civarında ödemeniz gerekir.

THİSIO RESTORAN

Thissio bölgesinde, Andrianou caddesindedir.

Burada özellikle geleneksel Yunan yemeklerini bulmak mümkün. Bunlar arasında: musakka, kuzu yahni, helva, cevizli pasta ve geleneksel Yunan lezzeti dışında sayacağım, çünkü tamamen bize aittir, evet baklava.

PİRE BÖLGESİ

Burası da, güzel balık restoranlarının bulunduğu bir yer. Rıhtımda, kıyıya bağlı teknelerden denizi görebilirseniz, deniz seyrederek yemek yiyebilirsiniz ki, mümkün değil. Ama, burada “Paşalimanı”  denilen yerde, salaş mekanlarda, muhteşem damak tadı lezzetleri mutlaka tatmanızı öneririm. Pisiri bölgesinde de: yemek yemek ve gece muhabbeti yapabilirsiniz.

VASİLENAS

Etolikou bölgesindedir. Bu yalı görünümündeki mekan, mezeleriyle ünlüdür. Şehrin, en iyi tavernalarından biridir. Sadece, akşamları açılır ve 16 çeşit tabaktan oluşan menü, muhteşem bir damak tadı sunar. Ama, bu seçkin yere, önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

İÇKİ

Atina ve içki denilince akla hemen, yine bizim kültürün bir benzeri yani rakı benzeri olan “Uzo” akla geliyor. Ayrıca: Metaxa var. Bu içecek, 3-5-7 yıldızla derecelendirilmiştir. En arıtılmış olanı, 7 yıldızlıdır. Uzo, söylediğim gibi, rakı benzeri bir içki. Ama, biraz daha baharatlı, sanırım içine nane katıyorlar.

Yani, rakının tadını vermiyor. Zaten, birçok restoranda, garsondan “Rakı Uzodan iyidir, ben size rakı ikram edeyim” sözlerini  duyabilirsiniz. Bu arada, mideniz boşken, sakın ola “Uzo” içmeyin, kötü çarpılırsınız ve muhteşem bir baş ağrınız olabilir. Rakı: Girit içkisidir.

Mythos markalı Yunan birası: 4-8 Euro arasında değişiyor. Amstel birası ise, büyük 1.5 Euro, küçük 1.2 Euro arasında fiyatlandırılıyor. Şarap derseniz, Yunanistan elbette şarapların ön plana çıktığı bir ülke. Şehirde birçok şarap cins ve markasını bulmak mümkün ama ben size, Yunan şaraplarından beyaz şarap içmenizi önerebilirim.

Yerel lezzetleri düşünürseniz, Sakız Likörü ama özellikle Sakız adasında yapılmış sakız likörü almanızı önerebilirim.

Çünkü, Yunan gelenekleri, yemekte beyaz şarap içilmesini öneriyor. Ama bu beyaz şarap dışında, retsina denilen bir şarap türü daha var. Hafif acı tadı ile, denemenizi önerebilirim. Bu şarap, reçine ile tatlandırılmış. Çünkü, antik çağda, reçine, şarabı, sıcaktan korumak için kullanılırmış.

Bu arada, şarap, Atina da, kilo veya yarım kilo olarak satın alınır ve ona göre servis edilir.

TATLI

Atina restoranlarında lezzetli bir yemekten sonra: zaharoplastia denilen pasta veya tatlı dükkanlarına uğrayabilirsiniz. Buralarda: galaktopolio yani süt ürünlerinden yapılmış tatlılardan tadabilirsiniz. Ayrıca: baklava (cevizli baklava), kataifi (ballı-bademli kadayıf), loukoumade (ballı lokma) ve son olarak pitta ma meli (ballı kek) düşünebilirsiniz.

Sonuç olarak: elbette şehirde, benim görmediğim yerel lezzetler ve benim görmediğim güzel restoranlar, eğlence yerleri görürseniz ve tadarsanız, lütfen yorumlarınızı bırakın ve okurlarımız, buralar hakkında da bilgi sahibi olsunlar.

Please follow and like us:

“Yunanistan Atina Ne yenir-Ne içilir” üzerine 5 yorum

  1. Kusurabakmayın ama unuttuğunzu bişey var Türk mutfağı tarihine de bakarsanız et obur bir tarihi vardır.Avlamnarak beslenirler.Oysaki zeytinyağşlı dolmalar, barbunyalşari plakiler, genelde bütün mezeler hep ermeni ve rum yemekleridir. O yüzden bunu yazan çok bilgili kişi, milliyetçi duygularınızla değilde bilgilerinizle yazılar hazırlasanız çok yerinde olacak.Akıl var mantık var, Osmanlıdan önce de burda kimler vardı kim kimin kültüründen esinlenmiş bir düşünün bakallım derim ben!!!!

  2. Sayın Hanımefendi
    Yunanistan yemek kültürü yazısı hakkındaki yorumunuzu okudum. Osmanlıdan önce bu topraklarda yaşayan ve sanırım atalarınız olarak kabul ettiğiniz o insanların yemek ve diğer kültürüne elbette saygılıyım ama bu kültürü, kişiselleştirmek olmaz. Çünkü: o insanlar, Türkler, rumlar ve ermeniler, hep birlikte yaşadılar ve birbirlerinin kültürlerini etkilediler. Yani, birşeyleri sahiplenmek, sizin içinizde var. O yüzden, milliyetçilik duygusunu ben değil, sanırım siz daha yoğun hissederek onları yazdınız. Bunları bir kenara bırakalım ve hep birlikte güzellikleri yaşayalım, yoksa sahip çıkmaya kalkarsanız, bu mümkün değil, çünkü nasıl kanıtlayacaksınız. Hala, kavga toplumu mu olucaz? Bence hayır. Osmanlıdan önce bu topraklar üzerinde bir kısım rum yaşamış olabilir, peki onlardan önce kim vardı? Yani, bu dünyanın güzelliklerini bütün uluslar barış içinde birlikte yaşamalıyız, yoksa sen-ben işin içine girerse, sizin yazınız, benimkilerden daha çok milliyetçilik kokmuş.
    Hem unutmayın, avlanarak beslendiklerini kötü bir dille ifade ettiğiniz, bu ülkenin asıl insanları olan Osmanlılar, kırmızı etteki protein sayesinde, 600 yıl boyunca dünyanın birçok yöresine hakim olmuşlar. Siz buyrun yaprak sarma yemeğe ve onu inatla sahiplenmeye devam edin.
    Hoşçakalın, selam ve saygılar.

  3. Tüm bunları yazdığınız için çok teşekkürler ödevime yardımcı oldunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.