Ülkede, dışarıda yemek yeme alışkanlığı yoktur. Bu yüzden, turistik gezi için ülkeye gidenler, otelleri dışında, dışarıda yemek yemek için pek uygun mekan bulmakta zorlanırlar.
Tunuslular, yemek yemek için, mutlaka çatal ve kaşık kullanmayı düşünmezler.
Çoğu kez, elleriyle yemek yiyenleri görürseniz şaşırmayın. Siz de denemek istenseniz, mutlaka sağ elinizi kullanmanız gerektiğini unutmayın veya denemeyin.
Başlangıç için, son ve önemli bir not: dışarıda ve otellerde musluklardan sakın su içmeyin.
Büyük olasılıkla: dizanteri olup, tatilinizi otele kapalı olarak geçirebilirsiniz.
Mutlaka, kapalı şişe suyu içmeyi tercih edin.
YEMEK ZAMANLARI
Kahvaltı
Otellerde genellikle açık büfe şeklindedir. Bu kahvaltıda: genellikle: ekmek, poça, kurabiye, tereyağı, reçel, zeytin, meyve suyu, kahve gibi şeyler bulunuyor. Otelde kahvaltı etmek istemezseniz: pastane veya kafeleri tercih edebilirsiniz.
Öğle-Akşam Yemekleri
Öğle yemeği: saat: 12.00-15.00 arasında ve akşam yemeği ise: saat: 19.00-21.00 saatleri arasındadır. Yani, saat: 21.30 dan sonra, bu ülkede, asla yiyecek bir şeyler bulamazsınız.
Ülkede, yerel lezzetlerin sunulduğu, klasik bir akşam yemeğinde, ikram edilenler şunlar olabilir: önce bir çorba ve daha sonra brik denilen içi doldurulmuş ve yağda kızartılmış bir börek.
Daha sonra, kuskuslu ana yemek verilir. Son olarak, tatlı: makrud denilen hurma tatlısı olabilir.
Yemeklerde: taze ekmek verilir. Ayrıca, acı severler için, harissa denilen kırmızı biber ezmesi var.
YEMEK MEKANLARI
Ülkede, birçok yerde: kaldırımlara atılmış birkaç masa ve sandalyeden oluşan, basit yemek mekanları bulmak mümkündür. Bunlara: Gargote yani ucuz lokanta ismi veriliyor. Buralarda: kuskus, çorba, köfte, salata, ekmek gibi basit yiyecekleri bulmak mümkündür.
Ancak, özellikle tatil beldelerinde: İtalyanların burada yarattığı kültürün etkisiyle, pizza restoranları bulmak mümkündür. Ayrıca: pek çok alışveriş merkezinde, fast-food türü yerler de bulabilirsiniz.
Ben şahsen, genellikle dışarıda yemek yemek zorunda kaldığında: bu fast-food tarzı yerlerden, hamburger yemeyi tercih ettim. Çünkü: malum, hijyen şartları pek uygun değil. Yani: tatili, otelde kapalı kalarak geçirmek istemiyorsanız, dışarıda herhangi bir yerde bir şeyler yemeği düşünmemenizi öneririm.
Evet, daha önce belirttiğim gibi, ülkede belli bir Fransız kültürü de var. Bu Fransız kültürü: ülkede, kafeler ve pastaneler açılmasına neden olmuş.
Bunun sonucunda, bazı yerlerde üst düzey restoranlar da bulmak mümkündür. Ancak, bu üst düzey restoranlarda elbette karşılaşacağınız hesap, çok daha farklı ve üst düzeyde olacaktır.
NE YENİR
Sos
Tunuslular, acı ve baharatlı yemekleri severler. Bu yüzden, Harissa denilen bir sos, onlar için çok özeldir ve her yemekte kullanırlar. Bu sosun muhteviyatı: kurutulmuş kırmızı biber, baharatlar ve sarımsak. Bazen çok acı geldiğinde, içine zeytinyağı ekliyorlar ve acısı azalıyor.
Chorba-Çorba
Yukarıda belirttiğim gibi, yemeklere başlamadan önce çorba sunuluyor. Bu çorba: baharatlı yani acılı ve içinde erişte bulunan bir tür çorba. Yani: biber dolu bir çorba düşünün.
Salade Mechouia
Ayrıca: Salade mechouia ismi verilen ve içinde: ton balığı, haşlanmış yumurta ve közlenmiş: domates, biber ve soğan bulunan bir yiyecek türü alınabilir.
Chakchouka
İçinde: nohut, domates, biber, sarımsak ve haşlanmış yumurta ile servis edilen bir tür yemek.
Felfel mahchi
Tatlı biber, genellikle kuzu eti ve harissa sosu ile servis edilen bir tür yemek.
Mloukhia
Defne yaprakları, dana veya kuzu eti ile hazırlanan bir çeşit yahni. Ama, kalın bir sosis gibidir ve Fransız ekmeği ile servis edilir. Güzel bir lezzet, mutlaka deneyin.
Brik
Bunun dışında: ülkede, ismini duyunca şaşırdım, demek ki Arapça kökenli bir kelime: bizdeki adıyla börek, buradaki adıyla: brik. Evet: brik: özellikle yağda kızartılıyor ve içine çeşitli şeyler konulabiliyor. Özellikle, yumurtalı olanı tercih ediliyor.
Bu çıtır böreği mutlaka tatmalısınız. Sebzeli ve deniz ürünleriyle doldurulmuş çeşitlerini deneyebilirsiniz. Hatta: Doigts de Fatima yani Fatma’nın parmakları olarak isimlendirilen, bizde bilinen ismiyle, sigara böreği de deneyebilirsiniz.
Kuskus
Tüm bunların yanında, ülkenin geleneksel yemeği: Kuskus. Kuskus: irmik hamurundan yapılıyor ve iki bölmeli, özel bir kapta pişiriliyor. Bu özel kabın alt bölmesine: et (kuzu veya tavuk olabilir) konuluyor ve üst bölmeye ise: haşlaması yapılacak sebzeler (kabak, nohut, havuç gibi) konuluyor.
Yemeğin suyu ise: domates salçası kullanılması ise kırmızı, safran kullanılmış ise, sarı olur.
Et sevmezseniz: sipariş verirken, etsiz olmasını söyleyebilirsiniz, ama unutmayın ki, sebzeler et suyunda haşlanıyor.
Deniz Ürünleri
Evet, burası deniz kıyısı bir ülke. Elbette, bunu düşününce, deniz ürünlerinin bol olması bekleniyor. Ülke kıyılarında pek çok balık tutulduğu kesin. Özellikle; ton balığı, sardalya, barbun, levrek, mercan ve çupra. Balık ülkede genellikle, ızgara yada buğulama yapılarak sunuluyor.
Ayrıca, yukarıda belirttiğim gibi, deniz ürünleriyle (kalamar, karides, ahtapot gibi) doldurulmuş, brik tercih edebilirsiniz.
Tatlılar
Ülkeye has bir tür tatlı olan: makrud, mutlaka denemelisiniz. Ayrıca: lokmaya benzeyen bir tatlı olan “ftair” de denenmelidir. Mesfuf olarak isimlendirilen tatlı ise, kuskusun tatlı olan türüdür.
Son olarak: samsa isimli bir tatlı cinsi var. Kavrulmuş badem ve ince hamur katmanları, susam, limon ve gül suyu şurubu kullanılarak yapılıyor.
Bouza
Bir tür fındıklı kek.
Mhalbya
Pirinç, fındık ve sardunya ile yapılan bir tür kek.
Makrud
Zeytüne camisi yakınlarında: Suk el-Balat çarşısında bulabilirsiniz. İncir, hurma ve badem katılarak yapılıyor.
NE İÇİLİR
Nane Çayı
Ülkenin ulusal içkisi: nane çayı. Kaynamış su içine: taze nane yaprakları atılarak yapılıyor, güzel bir tadı var, mutlaka deneyin. Lezzetli ve canlandırıcı özelliği var. Arzu edenler, şeker ilave ederek içiyorlar.
Alkollü İçkiler
Ülke, Müslüman ülkesi olması nedeniyle, alkollü içki kullanımı yasak. Ancak, tatil yörelerinde, restoran, otel ve barlarda bulabilirsiniz. Zaten, buralarda, turistlerin alması serbest, yerli halkın içki alışverişi yasak.
Ülkede, üzüm üretimi, tarih bölümünde belirttiğim gibi, Fenikelilere kadar dayanıyor.
İlk üzüm bağlarını, Fenikeliler, yüzlerce yıl önce dikmişler ve bunun doğal sonucu olarak, ülkede muhteşem lezzetli şarap üretimi var.
Tunus şarapları
Güçlü aromalı özellikleriyle öne çıkıyor. En iyi şaraplar arasında: Selian markası var. Magon isimli şarapları da çok güzel. Özellikle, Bon yarımadasında bulunan şaraplar, kalitelidir.
Bira ise: Celtia adıyla biliniyor, ama tadı saman gibi.
Son olarak, eğer bulabilirseniz, incirden yapılan yerel bir tür içki olan “boukha” denemelisiniz.
Tunus’a sürekli tatile gidiyorum.Kız arkadaşım Tunuslu yerli halka içki satışı var.Eğlencede bizden çok daha ilerideler.Pazar akşamı dahi disco ve barlar full.Müslüman ülkesi eğlence Yok falan sanmayın.Casino dahi serbest bu ülkede 🙂
Ben Tunus’a uzun süre önce gittim ve bunları yazdım. Umarım bu ülkeyi ziyaret edecekler, bu okurumun yorumlarını haklı bulacak ortamlarla karşılaşırlar. Amaç zaten okurların yorumları ile yazıların güncelliğini bulmasıdır, teşekkürler.
12 senedir Tunus’a gidip geliyorum. En son 10 önce oradan geldim.İzlenimleriniz çok doğru ayrıca belirttiğiniz gibi yerli halka içki satışı yasak. Tunuslular yabancılara aldırıyorlar marketlerden ancak😉