Almus, Tokat arası uzaklık: 34 km.
TARİHİ
Arkeolojik araştırmalara ve kalıntılara göre, Almus ve çevresinin Roma ve Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanıldığı saptanmıştır. Almus ismi, Osmanlı kayıtlarında “Amlus” olarak geçer. Günümüzde İlçe merkezinin bulunduğu yer ise eski kayıtlarda “Gavurini” veya “Kafirini” diye geçer. 1954 tarihinde ilçe olmuştur.
GENEL
Karadeniz bölgesindedir. Rakımı ortalama 830 metredir. Yörede geçiş iklimi hakimdir. Yörede yaşayanların ekonomik etkinliği tarım, hayvancılık ve balıkçılıktır. Büyük sanayi kuruluşu yoktur.
NE YENİR
Almus, oldukça büyük boyutlu vişne ile ünlüdür.
ALMUS MESLEK YÜKSEKOKULU
Tokat Üniversitesine bağlıdır. 1995 yılında kendisine tahsis edilen 32 dönümlük yerleşke üzerine kurulmuştur. Okul binası, Albus Baraj gölünün tam kıyısında bulunmaktadır. Bina 2011 yılında faaliyete geçmiştir.
GEZİLECEK YERLER
ALMUS BARAJ GÖLÜ
1966 yılında: Yeşilırmak’ın hafif bir dirsek çevirerek Omala ovası boğazına girdiği yerde toprak dolgu tipinde baraj yapılmış ve su tutulmaya başlanmıştır.
Baraj gölü, kıyılarını çevreleyen ormanlık alanları ile oldukça güzeldir. Kıyıda çok sayıda köy vardır.
Günümüzde baraj gölünde alabalık yetiştirme tesisi vardır. Göl kıyısında çadırlı kamp yapılabilir. Amatör balıkçılık ta mümkündür. Ayrıca yine gölde su sporları yapılmaktadır.
TUFANTEPE
Baraj gölüne hakim bir tepe üzerinde, sosyal tesistir. Daha doğrusu Tokat Valiliğine ait bir villadır. Tufan Tepe, halkın zaman zaman piknik yaptığı bir yerdir. Almus baraj gölüne hakim konumdadır.
HARAMİLER YAYLASI:
İlçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Baraj gölünün suyunun kontrollü bırakıldığı yerdedir.
Yaylanın rakımı 832 metredir. Olağanüstü güzellikteki buraya uğrayıp alabalık yemeden dönmeyin.
DUMANLI YAYLASI
İlçe merkezine bağlı Arısu köyündedir. Yaylanın bir kısmı Sivas il sınırlarındadır. İlçe merkezine 39 km uzaklıktadır. Yayla güzel havası ve bitki örtüsüyle tanınır. İsmini sisli görünümünden alır. Çünkü yaylanın rakımı 2870 metredir. Burada doğa yürüyüşü, trekking yapılabiliyor. Ayrıca yaylada tabii barınaklar ve özellikle Suluova denen bölgedeki dinlenme alanları ile birlikte kamp yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
Tokat hakkındaki gezi yazım için Tokat