Çerkezköy, İstanbul’a yakın olması nedeniyle İstanbul ilinin bir sanayi ve gelişim bölgesi olarak gündeme gelmiş ve hızla ilerlemektedir. Özellikle, burada bulunan organize sanayi bölgesi, yörenin en büyük sanayi etkinliklerini içinde barındırmaktadır.
İlçe meydanındaki saat kulesi, İzmir il merkezindeki saat kulesini andırır.
ULAŞIM
Çerkezköy ilçesinin, il merkezi olan Tekirdağ’a uzaklığı: 61 km. dir. Çerkezköy-İstanbul arasındaki uzaklık: 110 km. dir. Çerkezköy-Çorlu arasındaki uzaklık: 25 km. Çerkezköy-Silivri arasındaki uzaklık: 40 km.
TARİH
Yöre: 1876-1877 Osmanlı-Rus harbi sonucunda “Türbedere” ismiyle kurulmuştur. Çünkü: günümüzde, Atatürk İlköğretim okulu bahçesinde bir türbe bulunmaktadır. Bu nedenle, dere yatağının bulunduğu bölge: 1888-1907 yılları arasında “Türbedere” olarak adlandırılmıştır.
Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi vermek gerekirse: Yıldırım Beyazıt, Ankara savaşı sonunda Timur’a yenilip esir düşünce, şehzadeler arasında taht kavgası başlar. Edirne ilinde bulunan şehzade Süleyman Emir; kardeşi Musa Çelebiye yenilince, mahiyetinde 15 kişi ile birlikte, Edirne’den İstanbul’da doğru kaçarken, kardeşi Musa Çelebinin adamları tarafından, Çerkezköy bölgesinde yakalanırlar ve katledilirler.
Daha sonra ise, günümüzdeki Atatürk ilköğretim okulunun bahçesine gömülürler ve takip eden dönemde, buraya bir türbe yaptırılır.
Daha sonra ise: buraya yerleştirilenlerin çoğunluğunun Çerkez olması nedeniyle, bölgeye “Çerkezköy” ismi verilmiştir. Ancak, Çerkezler, uzun süre burada yaşamamışlardır.
Özellikle: 1800’lü yıllarda, yurt dışından ülkeye gelen birçok devlet adamı ve kral: Çerkezköy yöresinde kurulan tren istasyonunda karşılanmışlardır.
Bölge, 1912-1913 yılları arasında, Bulgar ve Yunan işgallerine uğramıştır. 1923 yıllarında, Tekirdağ iline bağlanan yöre: 1958 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
GENEL
Bölgenin yüz ölçümü: 297 km. karedir. Topraklar: Ergene havzasındaki, küçük engebeli düzlüklerden oluşur. Doğu kesimlerde ise, Istıranca dağlarının uzantıları nedeniyle, arazi engebelidir. Yerleşim yerleri, genellikle 150-200 metre yükseklikteki yerlere kurulmuş olup, daha yüksek kesimlerde ormanlık ve tarım alanları görülür.
Yörenin en önemli akarsuyu: Çorlu deresidir.
Bölgenin iklim özellikleri dikkate alınırsa: yazları sıcak, kışları ise ılık geçtiği görülür. Ancak, zaman zaman kuzey rüzgarları, bölgenin ısı düzeyini düşürür.
Çerkezköy yöresinin ekonomik etkinliklerinin başında, biraz önce yukarıda söz ettiğim gibi: sanayi tesisleri gelmektedir.
Günümüzde, ülkemizin en büyük sanayi merkezlerinden birisidir. Çünkü: İstanbul metropolitan planı dahilinde, sanayi burada hızla gelişmiş ve gelişimini sürdürmektedir. Bu yüzden, ülkemizin birçok yöresinden insanı, burada görmek mümkündür.
Son bir not: Çerkezköy yöresinde, birçok askeri birlik bulunduğunu da hatırlatmak isterim.
NE YENİR/NE İÇİLİR
Buraya yolunuz düşerse: ilçe merkezinde, PTT karşısında bulunan bir kebapçıyı ve buranın kuşbaşılı pidesini önerebilirim.
GEZİLECEK YERLER
Çerkezköy: tarihi ve turistik özellikleri olan bir yer olarak öne çıkmaz. Burası: bulundurduğu yüzlerce fabrika ve bu fabrikalarda çalışan binlerce işçi ile tanınır. Yani: burada gezilecek bir yer bulmak söz konusu değildir.
Çerkezköy, gezmek-görmek değil, yalnızca buradaki fabrikalarda çalışmak ve askeri birliklerde askerlik hizmetini yapmak amacıyla buraya giden insanların uğrak yeridir.
Bu kalabalık fabrika topluluğu yanında, Çerkezköy, kışın muhteşem soğukları ile bilinir ve tanınır.
1976 – 77 yıllarında, 3.Zırhlı Tugay, Muhabere Bölüğünde askerlik yaptım. O zamanlar birliğimiz, Çerkesköy’ün içinde değil, tepede, “Büyük Çavuşlu” köyünün yakınındaydı. Büyükçavuşlu, küçücük bir köydü o zamanlar.
1976 yılı sonbaharında, Muhabere Bölüğü olarak, Çerkesköy’ün içinde, 3.Zırhlı Tugay’a taşınmıştık.
Çerkesköy’ün ve o bölgenin kışı çık çetin olur. 1976 yılı kışında, gece nöbete giderken, 2 arkadaş, tipide yolumuzu kaybetmiştik ve şansımız yardım etti, tesadüfen başka bölüğe rastladık. O gece tankcılardan yolunu kaybedipte ölen asker olmuştu. Bizim Bölükten, Hamdi Hasçetin isimli, Kayserli bir arkadaşımız yolunu kaybetmişti, sonra bulup kurtardılar ama gelir gelmez ellerini kızgın sobaya uzattığından, elleri sakat kalmıştıgaribimin. 6 ay hava değişimine göndermişlerdi, 3 ay askerlikten sayılmamıştı.
Sayfanız, beni 21 yaşıma götürdü. Saygılar.