Tanzanya ülkesinde Dodoma şehri her ne kadar başkent olarak bilinse de, sonradan kurulmuş olması nedeniyle herhangi bir tarihi geçmişi bulunmamakta ve Dar-es Selam şehri yanında sönük kalmaktadır. Bu şehri ziyaret edeceklere en büyük önerim: Tanzanya’nın diğer birçok bölgesinde olduğu üzere: kesinlikle insanların fotoğraflarını izinsiz çekmeyin, aksi halde çok çatışmacı olabiliyorlar. Eğer fotoğraf çekerseniz de, mutlaka küçük bir bahşiş vermeyi unutmayın.
TARİHİ SÜREÇ
Dodoma şehri, Alman işgalciler tarafından, 1907 yılında kurulmuştur. Daha sonraki süreçte ise, 1973 yılında, hükümet ve resmi kurumların: daha merkezi bir konuma yerleşmesi gerekliliği düşündüğünden, burası başkent yapılmıştır. Çünkü: şehrin hoş bir iklimi, etkileyici manzarası ve gelişime açık bir yapısı bulunmaktadır. 1986 yılında, Birleşmiş Milletler katkısı ile, Amerikalı mimar James Rossont tarafından şehrin master mimari planı hazırlanmıştır.
Şehrin nüfusu, yaklaşık 350 bin kişi civarındadır. Şehir, Hint Okyanusundan, 480 km. uzaklıktadır.
Tanzanya ulusal meclisi: 1996 yılında bu şehre taşınmıştır. Ancak, devlet dairelerinin ve resmi kurumların birçoğu, günümüzde halen “Dar-es Selam” şehrinde bulunmaktadır. Dar-es Selam ile Dodoma şehri arasındaki uzaklık ise: 485 km. dir ve yolculuk yaklaşık 7-8 saat arasında sürmektedir.
Ülkenin diğer önemli bir şehri Arusha ise, Dodoma şehrine, 441 km. uzaklıktadır. Bu şehirler arasındaki ulamış: büyük bir otoyol ile sağlanmaktadır. Dodoma şehri ile, Dar-es Selam şehirleri arasında, ayrıca 465 km. lik bir demiryolu hattı da bulunur.
Evet: güneyi dağlık, doğu kenarı ise zengin tarım alanları ile çevrili şehir de; turistik açıdan zaman geçirilebilecek ve mutlaka görün diyebileceğim bir yer yok. Zaten: burası, yalnızca başkent olarak yapılmış ve geçmişi, başta da belirttiğim gibi, pek eskilere gitmeyen bir şehir.
Bu yüzden: Tanzanya ülkesinde, gidebileceğiniz birçok yer varken, zamanınızı burada harcamayın. Ama, ben yine de şehir hakkında kısa bilgiler vereceğim. Tarım dedim ya: burada genellikle yer fıstığı, ayçiçeği tohumu, sakız, mısır, pirinç, buğday, kahve, çay, tütün tarımı yapılıyor.
HAVAALANI
Şehirdeki “Dodoma Havaalanı” küçük boyutlu ve özel uçaklar tarafından kullanılmaktadır. Yani, pist uzunlukları ve taşıma kapasitesi: uluslar arası uçuşlar için elverişli değildir.
İKLİM
Şehirde, yarı kurak iklim egemendir ve buna bağlı olarak yıl boyunca hava sıcaktır. Ortalama en yüksek sıcaklık, Temmuz ayında ölçülmektedir. Kasım ve Nisan ayları arasındaki sezonda ise, yağmur yağar. Yılın geri kalan kısmı kuru mevsimdir.
ALIŞVERİŞ
Şehir merkezindeki en büyük alışveriş merkezi “Yashna” dır, ancak burada: genellikle kahve ve bazı kozmetik ürünleri ilginizi çekebilir. Diğer bir alışveriş merkezi “Two Sisters” ise, Hatibu caddesindedir ve burada da genellikle gıda maddeleri satılmaktadır. Ancak: yine burada Hint mutfağı aperatiflerini bulabilirsiniz.
GEZİLECEK YERLER
BUNGE
Burası yerel parlamento binasıdır.
İSMAİLİ CAMİİ
Burası, bir İslam kültür merkezi olarak yapılmıştır. Ancak: sanırım ölmeden önce para yardımında bulunduğu diye, Libya Lideri Kaddafinin ismine atfen, buranın ismi “Muammer Caddafi” camisi olarak kullanılıyor. Eski Cumhurbaşkanı Mkapa: Libya hükümetine talepte bulunarak ülkedeki Müslümanlar için bir cami yapılmasını istiyor ve bu istek kabul ediliyor. Eylül 2005 tarihinde caminin temeli atılmıştır.
Cami: 3000 kişinin aynı anda ibadet edebilmesine imkan sağlamaktadır.
LİON ROCK-SİMBA HİLL
Şehrin kuzeyinde, çevrenin güzel görünümünü izlemenin mümkün olduğu bir yerdir. Ancak: buraya tek başınıza gitmemeniz öneriliyor ve en az 4 kişilik guruplarla gitmeniz isteniyor, çünkü gasp olayları oluyor. Ama, bu tepeye tırmanabilirseniz, çevrenin muhteşem bir görüntüsünü izleyebilirsiniz.
ST.JOHN ÜNİVERSİTESİ-DODOMA ÜNİVERCİTY
Şehir merkezinin 15 km. uzağında, 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü bir üniversitedir. Üniversite, Anglikan kilisesi tarafından, 2007 yılında kurulmuştur. Üniversitede: işletme, hemşirelik, eczacılık ve teknoloji eğitimleri sunulmaktadır.