Sivas Gürün

Sivas Gürün

Gürün denilince ilk akla gelen, yol üstü bir ilçe olmasıdır. Çünkü: Anadolu’da doğu-batı istikametinde bütün yollar buradan geçer ve gerek otobüs ve gerekse kamyonların birçoğu burada mola verirler. Bunun sonucunda, Gürün birçok insan tarafından adı bilinen bir yer olarak öne çıkmaktadır.

Sivas Gürün

ULAŞIM

Anadolu’da, doğu ve batıyı birbirine bağlayan transit kara yolu, buradan geçmektedir. Ancak, her ne kadar Sivas iline bağlı olsa da, Gürün insanı, bütün işlerini, Malatya ve Kayseri de görmektedir. Çünkü: Gürün-Sivas arasındaki kara yolu pek kullanışlı değildir.

Gürün, bağlı bulunduğu Sivas il merkezine, 141 km. uzaklıktadır. Gürün-Malatya arasındaki uzaklık: 150 km. Gürün-Kayseri arasındaki uzaklık: 200 km. Gürün-Malatya arasındaki uzaklık: 146 km.

TARİHİ

Bölgedeki ilk yerleşimcilerin, MÖ. 2000 yıllarına kadar dayandığı bilinmektedir. Bölgenin ismi: Kapadokya kaynaklarında: Tegarama, Hitit kaynaklarında: Tagarama, Asur kaynaklarında: Tilgarimmu, İskit ve Kimmer kaynaklarında: Tehaorma olarak geçmektedir.

İlçe merkezine bağlı, Yolgeçen (eski ismi: Tekirahma) köyündeki yerleşimin: Kapadokya ve Hitit kaynaklarında sözü edilen, Tegarama ve Tagarama isimlerine benzerliği dikkat çekicidir. Burada yapılan yüzey araştırmalarında bulunanlar, burada Hitit döneminden  başlanarak, Ortaçağ dönemine kadar yerleşim bulunduğunu göstermektedir.

Bölgede, tarihi süreç içinde egemenlik kuran uluslar: MÖ. 7’nci yüzyıldan itibaren Asur ve İskitler, MÖ. 550 yılında Persler, MÖ. 334-332 yılları arasında İskender, MS. 395 yılında ise, Doğu Roma ve Bizans hakimiyeti görülür.

Malazgirt zaferinden sonra ise, yörede Danişmentliler Beyliği egemen olur. 1174 yılında, Anadolu Selçukluları ve daha sonra Sivas merkezli kurulan Burhanettin Ahmet devleti egemenlikleri görülür. 1408 yılına gelindiğinde, Çelebi Mehmet tarafından yöre, Osmanlılara bağlanır.

Evet, Gürün: 1845 yılında bucak, 1869 yılında ise kaza olmuş ve Sivasa bağlanmıştır.

GENEL

Gürün: Doğu Anadolu’nun, İç Anadolu’ya açıldığı önemli bir kavşak noktasındadır. Bunun sonucunda: İlçede, bir modern terminal ve birçok dinlenme tesisi bulunmaktadır. Bu konaklama tesislerine, günde ortalama 400 otobüs ve yaklaşık 15 bin yolcu uğramaktadır.

Gürün ilçesinin rakımı: 1250 metredir. Yüzey şekilleri bakımından, dağlık bir yapıya sahiptir. Arazi yapısı, genel olarak çıplak görünümdedir. Yörenin sularının en önemli özelliği: Fırat yolu ile Hint okyanusuna bağlanması ve Kızılırmak ve Ceyhan ırmağı yolu ile, Atlas okyanusuna karışmasıdır.

İklim: ilçede karasal iklim hakimdir. Ancak, klima iklim özellikleri de egemendir.

İlçede yaşayanların ekonomik etkinlikleri: tarım ve hayvancılığa dayanır. Ayrıca: Şuğul, Suçatı ve Sularbaşı bölgelerinde, alabalık çiftlikleri kurulmuş olup, yıllık 800 ton alabalık üretimi yapılmaktadır. Hatta, üretilen yavru alabalıklar, çevre il ve ilçelere satılmaktadır.

NE YENİR-NE İÇİLİR

Gürün yöresinde, her ne kadar yol boyunca et lokantaları bulunsa da, siz burada, yerel bir lezzet olarak: alabalık tadın. Çünkü: burada alabalık muhteşem ve hatta “Alabalık Festivali” bile düzenleniyor.

NE SATIN ALINIR

Gürün yöresinde: sarı elma ve ceviz çok ünlü.

KONAKLAMA

Öğretmenevi                                                  ……….                                  346-7151906

GEZİLECEK YERLER

Sivas Gürün Şuğul Vadisi

ŞUĞUL VADİSİ

İlçe merkezine 2 km. uzaklıktaki Şuğul mahallesine ayrılan yoldan, yaklaşık 3.5 km. gidildikten sonra, buraya varılabiliyor. Burada, vadinin ortasında: ırmak var. Vadi kıyısında: beton ve stabilize olan bir yürüyüş yolu yaptırılmış.

Bu yol üzerinde yürüyebilirsiniz. Bu yöreye yolu  düşenlerin mutlaka görmesini önereceğim bir yer. Fethiye-Saklıkent benzeri, ırmak muhteşem, çevredeki yeşil alan da buranın bambaşka bir güzelliğe bürünmesini sağlamış.

Sivas Gürün Gökpınar Gölü

GÖKPINAR GÖLÜ

Göl: ilçe merkezine 10 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden, 1400 metre yüksekliktedir.

Bu gölden doğan Gökpınar ırmağı, yaklaşık 20 km. uzunluğundaki Gökpınar vadisini geçer ve Malatya’daki Karakaya Barajına dökülür. Göl bölgesinde, sandala binmek mümkün. Ayrıca, balık avlamak ve kıyısında günübirlik piknik yapmak mümkündür.

MERYEM ANA MANASTIRI

İlçe merkezine bağlı Pınarözü köyündedir.

Kilise: büyük bir kaya bloku oyularak yapılmıştır. 4 katlıdır ve 11 metre yüksekliğindedir. Kilise: en üst kattadır. 19’ncu yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Sivas tanıtımı.

Darende tanıtımı.

Zara tanıtımı.

Şarkışla tanıtımı.

 

Please follow and like us:

“Sivas Gürün” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.