Beytüşşebap, Şırnak arası uzaklık: 125 km. Beytüşşebap, Siirt arası uzaklık: 212 km. Beytüşşebap, Hakkari arası uzaklık: 143 km. Beytüşşebap, Van arası uzaklık: 294 km.
GENEL
Ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde, Irak ve Suriye sınırlarına 20 km uzaklıktadır. İsminin kökeni: “beyt” ev demektir, “şebap” genç anlamına gelir ve Beytüşşebap “gençler evi” demektir. Dağlık bir arazi yapısına sahiptir. İlçenin en önemli akarsuyu Habur çayı kollarıdır. İlçenin rakımı 1750 metredir. En yüksek yeri, 3000 metre yükseklikteki Kato Platosudur.
TARİHİ
Yöre 1054 yılında Selçuklular ve 1514 yılında ise Osmanlı hakimiyetine girer. 1855 yılında Erzurum iline, 1865 yılında Van iline bağlanmıştır. 1887 yılında ise ilçe olmuştur. 1926 yılında Siirt iline, 1936 yılında Hakkari iline ve 1990 yılında ise Şırnak iline bağlanmıştır.
KİLİMLER
İlçede Jirki aşireti tarafından dokunan kilimler çok ünlüdür. Bu kilimler, yöre insanının sevincini, umudunu, acısını ve dileklerini yansıtır.
KUZU KIRMA VE YAYLA ŞENLİKLERİ
Şehirde, göçer kültürünün hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılması için yapılan bir festivaldir. Şenlikler her yıl Beytüşşebap yaylasında, Ağustos ayında yapılır. Şenliklerde giyilen elbiseler, oynanan oyunlar, söylenen türküler, çevrilen kuzular bereketin ve cömertliğin sergilendiği yer sofraları, yöre kültürü ve misafirperverliğini gösterir.
GEZİLECEK YERLER
ULU CAMİ
Terör olayları sırasında tahrip edilen cami yıkılıp yeniden yapıldı.
ZÜMRÜT DAĞI KAPLICASI
İlçe merkezine 7 km uzaklıktaki Ilıcak köyündedir. Beytüşşebap çayı batı tarafında kayalık içinden çıkan suyun hemen güneyinde son dönemlerde iki havuz yapılmıştır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 39 derecedir. Tesislerin bulunduğu kesime, derenin üzerine yapılmış bir asma köprüyle geçilmektedir. Kaplıca suyu tortulu olduğundan içilmez, su banyosu yapıldığında çeşitli cilt, böbrek ve romatizmal hastalıklara iyi geldiği söylenir.
Şırnak Güçlükonak gezi yazım hakkında Güçlükonak
Şırnak Silopi gezi yazım hakkında Silopi