Veysel Karani Türbesi: Baykan’ın Ziyaret Beldesinde, Diyarbakır-Bitlis karayolu üzerindedir. Siirt’e 40 km. uzaklıktadır. Baykan ilçesine ise: 8 km. uzaklıktadır. Her yıl: yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği bu mekan: gerçekten pek fazla düzenli değil.
Türbenin bulunduğu bölüm çevresinde: salkım-saçak çok sayıda satıcı var. Bunlar: hoş bir görüntü oluşturmuyor. Ayrıca: gerekli temizlik sağlanmaması nedeniyle, çevre çöp içinde. Umarım: her yıl birçok insan tarafından ziyaret edilen bu mekan; daha düzenli ve temiz bir hale getirilir.
Çünkü: Hz. Peygamber, bir hadisinde: “ Beni ziyaret etmek imkanına erişemediğinizde, kardeşim Veysel Karani’yi Makamını ziyaret ediniz” buyurmuştur.
Evet, burası hakkında, birçok rivayet bulunmakta, ancak, sanırım ilginizi çeker, bir rivayet şöyle demektedir. “ Hz. Veysel Karani’nin türbesini bir kez ziyaret eden, iki kez daha gelir, yani toplam üç kez ziyaret edilir”
VEYSEL KARANİ
Veysel Karani: İslam din büyüğüdür. Yemen’in Karn köyünde doğmuştur. Doğum tarihi bilinmemektedir. Müslüman olduktan sonra: her hareketi ve her sözü ile insanlara ibret ve nasihat oldu.
Onun en önemli vasfı: Peygamberimize olan aşkı, ibadete canla başla devamı ve annesine saygısıydı. Annesine çok hizmet edip, hayır duasını aldı.
Annesi; kendisine bakacak kimse olmadığından, ona izin vermedi ve Peygamberimizi göremedi. Bu durum nedeniyle, İslam’dan anne sevgisini yücelten bir konumu vardır.
Sıffın savaşı sırasında: 657 yılında ölmüştür. Bu savaştaki şehitlerin büyük çoğunluğu, savaşın olduğu yerde toprağa verilir. Şehitlerini memleketlerine götürmek isteyenler için tabutlar yaptırılır.
Şehitlerin içinde: Hz. Veysel Karani’de vardır. Mübarek naaş için: 3 ayrı kabile toplanmış ve sahip çıkmışlardır.
Şehit birdir, ancak sahipleri üçtür. Saatlerce tartışılır. Ne var ki; hiçbir kabile, diğerini tatmin edip inandıramaz. Sonunda iş: Hz. Ali’ye ulaşınca, o, olayı İslami açıdan anlatmaya çalışır.
Hz. Veysel Karani’nin, köken olarak Yemenli olduğunu ve Yemenlilere verilmesi gerektiğini belirtir. Ancak, diğer iki kabile bu teklife razı olmazlar.
Hz. Ali, kura çekme teklifinde bulunur, buna da razı olmazlar. Bunun üzerine, Hz. Ali: “Peki Veysel Karani’nin mübarek naşını ben korumaya alıyorum, yarın görüşürüz” der. Her üç kabile başkanları dağılırlar.
Hz. Veysel Karani, son kerametini gösterir ve sabah kalktıklarında, her üç kabilenin tabutlarında da görünür. Her kabile, birbirinden habersiz, naşın kendilerine verildiğini düşünerek, sessizce naaşı alırlar ve biri Yemen yolunu, biri Şam yolunu ve biri de Bitlis yolunu tutar.
Böylece: Hz. Veysel Karani ; yeni olayların çıkmasını önler.
O’nun defni ve mezarıyla ilgili anlatılanlar, birer rivayete dayanır. Nereye ve nasıl defnedildiği konusunda kesin bir bilgi yoktur.
Kendisine gönderilmiş olan “Hırka-i Şerif” günümüzde “Hırka-i Şerif Camisinde: soyundan gelenlerin himayesindedir.
Van-Diyarbakır istikametine giden otobüsler, burada mola verir ve vatandaşlarımız hemen türbeye koşarak dua eder, adağı varsa adak adar, namaz kılarlar.
VEYSEL KARANİ KÜLLİYESİ
Veysel Karani Külliyesi: Vakıflar Müdürlüğünün girişimleriyle, 1974 yılından itibaren çok daha bakımlı bir görünüme kavuşturulmuştur.
1982 yılında: avlu düzenlemesinden sonra, 1983 yılında kesimhane binaları, daha sonra da otel ve konuk evi binaları devreye sokulmuştur.
VEYSEL KARANI TÜRBESİ
Ziyaret Beldesindedir. Yörenin “Cas” denilen harcıyla 1901 yılında yapılıp, kubbe ile örtülmüş olan türbe, 1967 yılında yıktırılmış ve yerine yeni türbe yapılmıştır.
Veysel Karani Türbesi ve Külliyesi, 2001 yılında Valilik tarafından restore edilerek, modern bir görünüme kavuşturulmuştur.
Bu nedenle: günümüzde görünen türbenin mimari yönden bir özelliği bulunmamaktadır.
Her yıl: 16-17 Mayıs tarihlerinde, Veysel Karani’yi anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bunun yanında: aslında, burada büyük bir külliye inşası düşünülmektedir.
Ancak: yöredeki esnaf, buna karşı çıkıyormuş.
Yine de: Konya’da Mevlana Külliyesi gibi, buraya da daha modern tesisler bulunan bir külliye yapılması düşünülüyormuş.
ŞEYH OSMAN TÜRBESİ
Anlatıldığına göre, Hz. Veysel Karani’nin peşinden gelen Şeyh Osman, “Veysel Karani nerede kalırsa, bende olduğum yerde kalayım “demiş ve şu an 200 metre ara ile, mezarları bulunuyor.
Bir başka rivayete göre: Şeyh Osman; Hz. Veysel Karani’nin türbesini bulmak üzere, Irak’tan yola çıkar. Günlerce ilerler ve günümüzde, türbesinin bulunduğu yere geldiğinde; karşısına kılık değiştirmiş olarak şeytan çıkar.
Şeyh Osman; ona, Hz. Veysel Karani’nin türbesinin nerede olduğunu sorar. Şeytan: onu yanıltmak için, türbenin bu civarda olmadığını, tam tersi istikamete gitmesini söyler.
Bunun üzerine: Şeyh Osman; türbenin tam tersi istikamete doğru yola çıkarken, yorgunluktan, vefat eder ve vefat ettiği yerde, bugün türbesinin bulunduğu yerde gömülür.
Bu rivayet: Hz. Veysel Karani’nin naaşının gerçekte burada bulunduğu hakkında, bir doğruluk payı vermesi açısından ilginçtir.
Siirt Baykan hakkındaki gezi yazım için Baykan
Siirt Tillo Aydınlar hakkındaki gezi yazım için Tillo Aydınlar
allah; ona ve ona aşk la bağlandığı peygamberimize şefaat etsin,onların yüzü hürmetine de tüm inananlara ve kalpleri tertemiz duygularla insan ve allah sevgisiyle dolu olan saf duygularıyla allaha el açanlara rahmet etsin.
türbenizi çok beğendim sizden ricam ziyaret veysel karaninin bir fotosunu e pota adresime göndere bilirmisin gereğini arz ederim
ben 1984 yıllarında üveys karanı türbesinin güneyinde hemen karşısında komando olarak o tarihlerde askerlik vazifemi yaptım terör nedeniyle fazla bilgiye sahip olamadım sade bildiğim üveys karaniyi anma günleri vardı .o zamanlar bir izdeham yaşanmaması için ve kapkaç olayları olmaması için oranın emniyet ve asayişini bizler sağlıyorduk yalınız gençliğimiz ve görevimiz icabı o zaman üveys karani hakkında tam hayatını anlatan bir bilgi bulamadım 26 sene geçmesine nazaran hayatı hakkında sahih bir bilgi elime ulaştırırsanız çok memnun olurum .Üveys karaninin ve tüm islam aleminden merhum ve merhumelerin ruhları şad olsun.
bildiğim kadar baykan ilçesinin ziyaret kasabasındaki üveys karani türbesi o tarihlerde çok bakımsız bir türbe görüntüsü vardı ve etrafında düzensiz bir yapılanmalar vardı ayrıca sade o tarihlerde türbe etraflarında oranın ekonomik durumuna göre birkaç tanede eski dükkanlar vardı ayrıca üveys karaninin türbesinin resmini ve ziyaret kasabasının ve karşısındaki görev yaptığım komando bölüğünün 1 er resimlerini siteme atar ve bilgilendirirseniz çok memnun olurum nasılki RASULULLAH üveys karaniyi gönderdiği hırkayla memnun etmişse sizlerde beni onlarla inşallah memnun edersiniz.ALLAH kolaylık versin.
Hasan Bey,
Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler. Ben: 2000-2003 yılları arasında, Veysel Karani türbesine, üç-dört kez gittim. Elimde olan resimler bunlar. Maalesef farklı ve başkaca resim ekleme imkanım yok. Umarım bu resimler hoşunuza gider. Çünkü: şu anda, Veysel Karani türbesine yeniden gitme imkanım yok. Çok uzakta yaşıyorum. O zamanlar görev nedeniyle yakındım ve üç-dört kez gitmiştim.
Selamlar.
ben bu köyde oturudum ama şimdi ist deyiz bu yüzden yaz ayında tatile geliyorumher yaz
veysel karani ziyaretine yardım yapalım arkadaşlar ziyaretimiz çok güzel daha da güzelleştirelim
arkadaşlar veysel karani in türbesini ziyaret edelim arkadaşlarımızı da götürüp ziyaret etirelim imkanınız varken biran önce ziyaret edelim vakit varken gidelim veysel karaniye de kabeye de medineyede bize bunlar sunulmuş RABİMİZ tarafından daha ne duruyoruz lütfen duyrlı olalım …
hiç ziyaret etmek nasip olmadı inşallah en yakın zamanda ziyaret etmeyi cok isterim
Keşke bende gidip görebilsem o büyük insanın başında dualar hediye edebilsem
inanın çok isterdim gidip görmeyi.Allah isteyen herkese nasip eder gitmeyi inşaallah. Amin.
siirt’li olan var mı?
SELAMÜN ALEYKÜM.
GİDENLERDEN RİCAM HAVALANINDAN NASIL EN KOLAY GİDİLİR. ?UÇAK SABAH KAÇTA BINMELI?
1 GÜNDE GEZİ BİTER Mİ?
ÖZELLİKLE HANGİ GÜN GİDİLMELİ ?
İLK DEFA GİDECEK OLANLARA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİZ.
Iyi gunler herkese..konu cok guncel degil ancak yeni gordugum icin yazma geregi duydum..Ben Veyselkaranide yasiyorum..bilmek istedikleriniz veya farkli bir isteginiz olursa elimden geleni yaparim..
Kisaca anlatmam gerekirse;
15yila yakindir onaylanmis olup biturlu yapilamayan bir cevre duzenlemesi projesi vardi onu henuz bu yil yapabildiler..o yuzden daha once gelenler onumuzdeki bikac aydan sonra geldiginde apayri bir beldeyle karsilasacaktir..emegi gecen herkesten Allah razi olsun
Allah ziyaretlerinizi kabul etsin
2016 yılında ziyarette bulundum inanırmısınız gördüğüm düzensizlik karşısında o büyük zata karşı insanlığımdan utandım bayram tatili olması sebebiyle resmi kurum belediye, kaymakamlık, valilik makamlarına bu konuda şikayet ve başvuruda bulunamadım . hertaraf toz toprak içinde ilkel bir yerleşme barakalarda satış yapanlar barakalarda lokantacılık yapanlar otopark diye bir yer yok gelen ziyaretçiler cami, ve turbe bahçesinde yerlerde oturuyorlar yedikleri atıkları sağa sola atanlar çöp kutusu diye bir şey yok vc yetersiz berbat bir şekilde abdesthane yetersiz kısacası her yönüyle ilkel çevre düzelemesi sıfır,yerleşim düzensiz.yol yok,park yok.oturma alanları yok,modern kentleşmeden yoksun herşey büyük zata karşı bu görünüm ,bakımsızlık ,saygısızlıktan,vurdumduymazlıktan .tembellikten,başka birşey değil ,yöneticilerimi. başta sayın siirt valimiz,olmak üzere baykan kaymakam ve belediye başkanlarımızı bu konuda hasas davranmaya özen ve önem göstermelerini çok çok rica ediyorum.