Samsun Yakakent

Samsun Yakakent

Samsun ilinin, denize sıfır tek ilçesidir. İlçenin, 14 km. boyunca plaj konumunda, sahil bandı bulunmaktadır. Şehir kalabalığından ve stresinden kaçmak kurtulmak isteyenler için ideal bir yer. Çadır ve karavan kampı imkanları da bulunuyor.

Samsun Yakakent

ULAŞIM

Samsun-Sinop karayolu üzerinde bulunan ilçenin ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

Samsun-Yakakent arası uzaklık: 84 km.dir.

Samsun Yakakent

TARİHİ

İlçenin kuruluşu: MÖ.2.yüzyıla kadar uzanır. Bölgenin ismi: Bizanslıların yaşadığı dönemde “Kominos” olarak bilinir. Söylentilere göre: Yavuz Sultan Selim, Çaldıran seferine giderken, buradan geçer ve yöre halkının Osmanlı imparatorluğunu tanımadığını öğrenince, bölgeyi yerle-bir eder.

Evet: Kominos kelimesinin anlamı: “Başsız Piskopos”. Kente daha sonra yerleşenler, ismi “Gümenez” olarak değiştirirler.

Günümüzdeki ilçe; 1800 yılında, hemen batısındaki ilçe olan Gerze’den gelen, 3-4 aile tarafından kurulur. 1893-1895 yıllarındaki Rus işgalinden kaçanlar ve 1922 yılında Yunanistan-Selanik’ten gelen muhacirler, Yakakent nüfusunu büyütürler.

1963 yılında: ilçe olan Gümenez’in ismi: kıyı şehri anlamına gelen “Yakakent” olarak değiştirilir.

Samsun Yakakent

GENEL

Samsun ilinin, denize sıfır, tek ilçesidir. İlçenin: 14 km. sahil bandı vardır ve bu bant plaj konumundadır. İlçe merkezinde ise: 2.5 km. sahil şeridi var. Çok temiz denize sahip olan bölgede, ayrıca özel sektöre ait kumluk aile plajları da bulunuyor.

İlçede: yaz aylarında genelde yağmur yağmaz. Kış ayları ise: ılık ve bol yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi: tarımsal karaktere sahip olmakla birlikte, balıkçılık ta ekonominin can damarıdır. Dünyaca ünlü Mersin Balığı ile nesli tükenmekte olan Mavruşgil balığını, burada bulmak mümkündür.

Mavruşgil balığının burada bulunmasının nedeni: deniz suyunun çok temiz olmasıdır. Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı buradadır. Bu nedenle: yakın zaman sonra, gelecekte, yat turizmi de düşünülüyor. Yani: ortam elverişli ama elbette gerekli yatırımların yapılması lazım.

TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİ

Yakakent ve Japonya’da bulunan Kushimato kenti: kardeş kentler olarak birbirlerini tanımışlardır. Tarihteki: 1890 yılında Japonya’ya yaptığı bir ziyaretin dönüşünde batan “Ertuğrul Fırkateyni” gemisinin yaşadığı acı olay: dünyanın iki ucunda bulunan bu iki beldeyi: iyi niyet, dostluk ve sevgi hisleriyle birbirine bağlamaktadır.

1963 yılında, Japonya’ya giden Türk-Japon Parlamenterler Dostluk Kurumu Başkanı Manisa Senatörü Ferit Alp İskender ile Samsun Senatörü Dr. Ferit Tevetoğlu; Kushimato (Kashino) kentinde bulunan, Ertuğrul Şehitliğini ziyaret ederler.

Bu ziyaret sırasında, Dr. Ferit Tevetoğlu: Kushimato şehrinin, Yakakent’e benzediğini söyler.

Türkiye’ye dönüşlerinde ise: iki balıkçı köyünün, kardeş olması yolunda girişimlerde bulunurlar.

12 Aralık 1963 yılında, Japonya ve Türkiye’nin bu iki balıkçı diyarı, törenle kardeş ilan edilirler.

14 Mayıs 1997 tarihinde ise, her iki belde arasında kardeşlik bildirgesi imzalanır.

TURİZM

Yakakent, Çamgölü mevkinde, çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil tepeler, masmavi sular var. Eşsiz güzellikteki sahil ve denizin iç içe bulunduğu bu şirin ilçede, gün batımı ise, gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir güzellik.

Mutlaka zaman ayırın. Buranın en büyük özelliklerinden biri de: daha önce söz ettiğim gibi: çok temiz bir denize sahip olmasıdır. İlçe merkezinde, 2.5 km. sahil bandı var ve bu bandından temiz denize girmek mümkün. Ayrıca: sahil bandında, özel sektöre ait, kumluk bir aile plajı tesisi de bulunuyor.

Bunun dışında: sahil bandında bulunan çay bahçeleri ve canlı müzik yayını yapan eğlence yerlerinde, canlı atmosferi yaşayabilirsiniz.

Samsun Yakakent Deniz Oyunları Festivali

DENİZ OYUNLARI FESTİVALİ

Şenliğin uzun ismi: Yakakent-Kushimato Kardeşliği Deniz Oyunları Şenliği.

1995 yılından bu yana düzenlenmektedir. Her yıl, 22-23 Temmuz tarihleri arasında, iki gün süreli yapılıyor.

Bu şenliklerde: müzik, spor yarışmaları, deniz oyunları ve kermes düzenleniyor. Yakakent-Kushimato kardeşliği adına hazırlanan, Türk-Japon köşesi ve su ürünlerini içeren köşeler oluşturuluyor. Çeşitli ülkelerden gelen folklor ekipleri gösteriler yapıyorlar.

NE SATIN ALINIR

Yakakent köylerinde, halıcılık el sanatlarının en başında gelir. Sonuçta, halıcılık, ilçeye gelir kaynağı sağlıyor. İlginizi çekerse, Yakakent’te halı satın alabilirsiniz.

Samsun Yakakent

NE YENİR

Yakakent yöresinde, ne yenir denildiğinde, tek bir seçenek veya seçenekten öte, bir öneri: deniz ürünleri. Leziz balık çeşitlerinden yiyebilirsiniz. Hani, olur da balık veya deniz ürünü sevmeseniz: buranın en önemli yemeği: içli mantı. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı, sarımsaklı yoğurtla yeniyor. Ördek ve tavuk etinden yapılan “tirit” yemeği de, buraya has bir lezzet. Seçim sizin.

Samsun Yakakent

GEZİLECEK YERLER

KUNDUZ BALIK GÖLÜ

İlkbahar ve yaz sezonunda: burası muhteşem bir kamping yeri olarak öne çıkıyor. Düşünebilirsiniz.

Samsun Yakakent Çam Gölü

ÇAM GÖLÜ

İlçe merkezine, 4 km. uzaklıktadır. Burada: hem denize girebilir ve hem de sakin bir ortamda piknik yapabilirsiniz.

Özellikle, kent kalabalığından uzak bulunması, sizi bu kalabalığın yarattığı stresten kurtaracak, muhteşem bir ortam yaratılmasına neden oluyor. Burada: çadır veya karavan ile kamping hayatı yaşamak mümkün.

Samsun Kavak

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.