Sakarya Hendek

Sakarya Hendek

Turizm açısından, büyük özellikleri olan ve öne çıkan bir yer değil. Burada: bir gün kaldım, söylediğim gibi, tarihi ve turistik pek fazla özellikleri olan bir yer değil.

Sakarya Hendek

ULAŞIM

Hendek: D-100 kara yolu üzerindedir. Hendek-İstanbul arası uzaklık: 170 km. Hendek-Ankara arası uzaklık: 275 km. Hendek-Adapazarı arası uzaklık: 30 km. dir.

Sakarya Hendek

TARİHİ

Söylentilere göre: bu yörede, küçük bir yerleşim yeri ve burada küçük bir han varmış. Buradan esinlenerek, bu bölgeye “Hantek” ismi verilmiş ve bu isim, günümüze “Hendek” olarak gelmiş.

Evet, buraların tarihi süreç içindeki sahipleri: Btinyalılar, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular. Ama, geriye dönüp bakıldığında, yalnızca Bizanslılara ait az sayıda kalıntı günümüze kadar ulaşmıştır.

1300’lü yılların sonunda, bölgede Osmanlılar görülüyor. 1500’lü yıllarda, Bağdat seferi için yapılan, ünlü “Bağdat yolu” kalıntıları, bugündü yerleşimin içinden geçiyor.

1907 yılında, burada, Belediye kurulur. 1920-1921 tarihlerinde, Düzce ayaklanmasında, yörenin ismi de, bu ayaklanmaya katılan olarak geçer. Kurtuluş Savaşı sırasında, Düzce’de çıkan isyanı bastırmakla, Geyve’de bulunan Tümen Komutanı Miralay Mahmut Bey görevlendirilir. Mahmut Bey, isyancıları, Hendek’te karşılar. Yapılan konuşmalar sonucu, isyancılar tarafından kandırılan, Mahmut Bey ve askeri güçler: Sanbayırı mevkiinde pusuya düşürülür ve imha edilirler.

Takip eden  süreçte: 1950 yılında Karadeniz kökenli vatandaşlar ve 1980 yıllarından sonra ise, Güneydoğu kökenli vatandaşların göçmesiyle, bölgedeki nüfus yoğunluğu artar. Ancak: 1999 yılında yaşanan deprem olayından sonra, bölge göç almamaktadır.

Sakarya Hendek

GENEL

Çevre: zengin ormanlık alanlara sahiptir. İl merkezi yönünden, ilçeye girişte: her iki yanı kapsayan ağaçlar, muhteşem güzel bir görüntü veriyor.

İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği: 175 metredir. İlçenin ortasından, Uludere isimli bir çay geçiyor. İlçenin en büyük özelliklerinden biri: Sakarya Üniversitesine bağlı, Eğitim Fakültesinin burada bulunması. Yaklaşık 4000’e yakın öğrenci burada eğitim görüyor ve bu öğrenciler, ilçenin sosyal ve ekonomik hayatını etkiliyor.

Yörede: nakliyecilik gelişmiştir. İlçedeki araçlar ile, yöre halkı: yurt içi ve yurt dışı taşımacılık yapmaktadır. Bunun dışında: fındık üretimi de yaygındır. Ayrıca, ilçeyi çevreleyen dağlarda, kaynak suları bulunuyor. Buralarda; ülkemiz pet su piyasasının önde gelen firmaların, fabrikaları var.

İklim: bölgede, Marmara ve Batı Karadeniz iklimi hakimdir. Yazları: kısa ve sıcak, kışları ise uzun ve bol kar yağışlı geçer.

NE YENİR. NE İÇİLİR

Hendek bölgesine yolunuz düşerse, burada tadabileceğiniz birkaç lezzet: cevizli tavuk ve değişik bir şekilde hazırlanan, kuru fasulye yemeği: ağudırşışı. Bunların yanında: hamsili pilav da tercih edebilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

ÇİĞDEM YAYLASI

İlçe sınırlarındadır. Hendek-Karadere üzerinden, Dikmen ve Çiğdem köylerine ve buradan da, 1500 metre rakımlı, Çiğdem yaylasına ulaşabilirsiniz.

Özellikle, bir süre önce, bir yayın organında oluşturulan jüri tarafından, Türkiye’nin en güzel 10 yaylasından biri seçilmesi, burayı öne çıkarmıştır. Yaylada, her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında, yayla şenlikleri  düzenleniyor. Güzel ve tamamen çimle kaplı bir alan. Küçük ve hafif eğimli tepeler var. Muhteşem bir manzara bulunuyor. Kamp yapmaya da müsait olan bu alanda, gerçekten güzel zaman geçirebilirsiniz.

Sakarya Hendek Dikmen Yaylası

DİKMEN YAYLASI

İlçe merkezine uzaklık: 30 km.dir. Dikmen köyüne uzaklık ise: 7.4 km.dir. Keremali dağı eteklerinde kurulmuştur. Deniz seviyesinden yükseklik: 1727 metredir. Yaylanın zirvesinde, bir şehitlik var. Çadırla konaklama yapmak mümkün. Bunun dışında, kurulu konaklama tesisi yok. Çadır düşünürseniz, yeme-içme ihtiyaçlarınızı, köy merkezinden karşılayabiliyorsunuz.

Sakarya Hendek Bayraktepe

BAYRAKTEPE

İlçe merkezinde, Bayrak tepesinde, 16 Türk devletini temsil eden bayraklar var. Bayrakların altında: bayrakların temsil edildiği devletlerin simgeleri, bir tiyatro salonu, çeşitli spor tesisleri, otopark alanları ve bir betonarme yapı bulunuyor.

Sakarya Hendek Çamlıca Beldesi

ÇAMLICA BELDESİ

İlçe merkezine 12 km. uzaklıktadır. Burada, muhteşem doğal su kaynakları var. Birçok önemli su markası, buradaki suyun şişelenmesi ile ülkemizde satışa sunuluyor. Yörede: alabalık tesisleri var. Bu alabalıkların, lezzetle yenilmesinin yanında, şifa özellikleri de kullanılıyor. Balıklar, vücuda sarılarak şifa aranıyormuş. Burada: her yıl, Temmuz ayında, “Yayla Şenlikleri” yapılıyor.

MADEN DERESİ

İlçenin kuzeyinde, Çaltepe bölgesinden çıkan “Maden Deresi”, 30 km. uzunluğunda olup, Kocaeli’nin batısından Karadeniz’e dökülüyor. Dere, ormanlık alanda akıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında, burada bir altın madeni bulunmuş, ancak daha sonra terk edilmiştir. Derenin çevresi ağaçlık olup, mesire yeri olarak kullanılıyor. Dere içinde ise, alabalık ve sazan olmak üzere, tatlı su balıkları yaşıyor.

Sakarya Sapanca hakkındaki gezi yazım için  Sapanca

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.