Burada: Rasdhoo ve Ari atolleri bulunmaktadır.
1980’li yıllarda, yalnızca 6 tatil köyünün bulunduğu atolde, günümüzde, 30 tatil köyü bulunmaktadır.
Atoller: fiziksel ve iklimsel olarak kuzeydekilere benzerlik gösterse de, buradaki ada sakinleri, kuzeydekilere nazaran daha utangaçtırlar ve ziyaretçilerle fazla iletişim kurmazlar.
RASDHOO ATOLÜ
Güney atollerinin en üst bölgesindedir ve Male Atolünün batısındadır. Adanın kıyıları uzundur ve bu kıyılarda, tropikal bitki örtüsü görülmektedir.
Burada bulunan “Kuramathi adası”; 1977 yılında tatil köyü olarak hizmete girmiştir. Bu adada: günümüzde, 3 tatil köyü bulunmaktadır. Bunlar: Village, Blue Lagoon ve Cottage tatil köyleridir.
Ziyaretçiler, adaya safari tekneleriyle ulaştırılırlar.
THODDOO ADASI
Rasdhoo atolünün kuzeyinde bir adadır. Burada, 1958 yılında yapılan arkeolojik incelemelerde, bir Roma sikkesi bulunmuştur. Ayrıca, Budacı bir tapınak kalıntıları içinde: büyük bir Buda heykeli bulunmuştur. Adanın lezzetli karpuzları da, Maldivler ülkesi çapında bilinmektedir.
ARİ ATOLÜ
Rasdhoo atolünün hemen altındadır. Bu atolün ölçüleri: kuzey-güney istikametinde: 77 km. ve doğu-batı istikametinde ise, 28 km. dir. Bu atolde, yalnızca 18 yerleşim yeri bulunmaktadır. Adaya, Male uluslararası havaalanından, sürat teknesiyle, 1.5 saatlik bir yolculuk ile ulaşılmaktadır.
Burada, su altı dalışlarda “çekiç başlı köpekbalıkları” görülebilmektedir. Ayrıca, yine atolün kuzeyindeki özel alanlarda: balina köpekbalıkları görülebilmektedir. Kısacası, dalış tutkunları burayı ziyaret etmektedirler.
Atolün ortasında bulunan: Fesdu adasında “Retreat&Spa” tatil köyü bulunmaktadır. Burası, bayağı ünlüdür. Tatil köyünde bulunan odalar, gayet lüks şekilde dekore edilmiştir. Yani, ziyaretçilere her türlü konfor sunulmaktadır.
Ari atolünün en göze batan adaları: Mahibadhoo ve Dhangethi adalarıdır. Mahibadhoo adası: bölgenin başkentidir ve 2000 kişinin yaşadığı adada, parlak renklere boyanmış köy evleri dikkat çeker. Bu adada: bir hastane ve eğitim kurumları bulunuyor. Ada yerlileri, turizm dışında balıkçılıkla geçinmektedirler.
FAAFU ATOLÜ
Hemen Ari atolünün altındadır. Burada, yalnızca 5 yerleşim yeri bulunmaktadır. Yalnızca 1 tatil köyü kurulmuştur. Atolün güneyindeki “Nilandhoo” adası: Hint yarımadasının başlıca dinlerinin buluşma yeridir. Burada: bir Hindu tapınağının taşlarından yapılmış, 800 yıllık bir cami görülür. Caminin: taş oymaları ve kıvrımlı ahşap süslemeleri dikkati çeker.
DHAALU ATOLÜ
Faafu atolünün hemen altındadır. Burada: altın ve gümüş işlemeciliği geleneği sürdürülmektedir. Çünkü, bir zamanlar, saray kuyumcusunun buraya sürgün edildiği söylenmektedir. Atol merkezindeki: Ribudhoo ve batı kıyısındaki Hulhudheli adalarında: mücevher ustaları, harika eserler ortaya çıkarırlar.
Bu atolde, 8 yerleşim yeri bulunmakta olup, başkent: Kudahubadhoo’dur. Atolün güneyinde bulunan Meedhoo adasında, 2 tatil köyü bulunmaktadır. Bunlar: Velaru Island ve Vilu Reef tatil köyleridir. Male havaalanından, bu tatil köylerine, deniz uçağı ile 45 dakikada ulaşılır.
VAAVU ATOLÜ
Burada, yalnızca 5 yerleşim yeri bulunmaktadır ve bölgenin en sakin atolüdür. 1975 yılından bu yana, turizme açılmış olmasına rağmen, diğer bölgeler kadar tutulmamıştır.
Ayrıca: 2 tatil köyü bulunmaktadır. Tatil köylerine, dalış ve diğer su sporları için özellikle İtalyanlar gelmektedirler.
Özellikle, dalış bölgesi olarak, safari tekneleri tarafından sık ziyaret edilen bir yer olarak önem kazanmaktadır.
MEEMU ATOLÜ
Vaavu atolünün hemen altındadır. Atolde, 9 yerleşim yeri bulunmakta olup, başkent: Muli’dir. Burası: Male şehri ve güney atolleri arasında sefer yapan teknelerin ara limanıdır. Tekneler, genellikle geceyi bu limanda geçirirler.
Bölgede 2 tatil köyü bulunmaktadır.
THAA ATOLÜ
Meemu ve Dhaalu Atollerinin hemen altındadır.
Atolün ölçüleri: uzunluğu 38 km. ve genişliği 47 km.dir. Atoldeki yerleşimcilerin temel geçim kaynağı: balıkçılıktır.
Atolde: 15 yerleşim yeri bulunmaktadır.
Kuzeydeki Buruni adasında, kadınlar: hasır örgüleri yaparlar. Güney batıdaki Kadoodhoo adasında ise: erkekler marangozluk işleriyle uğraşırlar. Doğu kıyısındaki Dhiyamigili adasında ise: 18’nci yüzyılda burada hüküm sürmüş, Dhiyamigili hanedanının kurucusunun yaşadığı evin kalıntıları bulunmaktadır.
LAAMU ATOLÜ
Thaa atolünün hemen altındadır.
Burası: bir zamanlar, önemli bir dinsel merkez olarak gündeme gelmiştir. Atolde, 70 ıssız ada ve 12 yerleşim bulunan ada vardır. Gamu ve Fonadhoo adaları, atolün en büyük adaları olarak önem kazanır.
En kuzeyde bulunan Isdhood adasında: yaklaşık 300 yıllık bir cami bulunmaktadır. Bu caminin, elle oyulmuş kirişleri, taş oymaları ve lakelenmiş kolonları dikkat çekmektedir.
Atolün güney ucundaki Hithadhoo’da ise, bir zamanlar dev Buda stupa’sının (yani tapınağının) parçası olduğu sanılan kalıntılar görülmektedir.
HUVADHOO ATOLÜ
Lauma atolünün güneyindedir ama aralarındaki mesafe fazladır.
Atol: yüzölçümü bakımından, dünyanın en büyük atolüdür.
Burası 2 bölüme ayrılır. Bunlar:
1. Gaaf Alif
2. Gaaf Dhaal.
GAAF ALİF
Burada, 80 civarında ıssız ada ve 10 yerleşim adası vardır. Başkent olarak bilinen Viligili yerleşimcileri, hasır işleriyle uğraşırlar. Atol merkezindeki Dhevvadhoo yerleşimcileri ise, dokumacılık ve Hindistan cevizi lifi üretimiyle uğraşırlar. Bu liften, özellikle gemi halatları yapılmaktadır.
GAAF DHAAL
Burada: 7 yerleşim adası ve 150 civarında ıssız ada bulunmaktadır. Yerleşimcilerin nüfusu, 1000 civarındadır. Bölgenin başkenti: Kaadedhdhoo’dur ve buranın nüfusu, yaklaşık 6000 kişidir ve ayrıca yine burada iç hatlar uçuşları yapılan bir havaalanı bulunmaktadır.
Buranın güneyinde: Gan ve Gandhoo adalarında: Budacı uygarlık izleri kalıntıları görülmektedir. Ayrıca, 17’nci yüzyıldan kalma bir cami bulunmaktadır.
GNAVİYANİ ATOLÜ
Dhalu atolünün hemen güneyindedir ve bu iki atol arasından, Ekvator çizgisi geçmektedir. Buraya, bir sonraki yani güneydeki atolde bulunan Gan havaalanından, sürat teknesiyle 1 saat ve dhoni ile 4 saatte ulaşılmaktadır.
Foammulah ismi de verilen ada: Maldivler ülkesinin en büyük adasıdır. Adanın uzunluğu 4 km. ve genişliği 3 km. dir. Yani, burada birçok ada değil, yalnızca bir ada bulunmaktadır. Ada açık denizde bulunduğundan, ada halkının balıkçılık yapma imkanları, denizin sakinliğine bağlı bulunmaktadır. Bu yüzden ada halkı, tarım ile uğraşmaktadır. Ülkenin başkenti Male pazarlarında satılan: mango, portakal, tatlı patates, tahıl, muz ve sebzeler: burada yetiştirilmektedir. Adada, 2 tatlı su gölü bulunmakta ve bunlar, ekili alanların sulanmasında kullanılmaktadır. Ayrıca, adanın büyük kısmı ağaçlıklıdır. Ada nüfusu, yaklaşık 10.000 kişidir.
Burası: Male şehrine 500 km. uzaklıktadır ve adada havaalanı yoktur. Ancak, uzun yıllar boyunca liman olmaması nedeniyle sıkıntı çekilen bölgede: son yıllarda büyük bir liman ve dalgakıranlar inşa edilmiştir. Yeni yapılan ve 3 metre derinliğe sahip liman, günümüzde her türlü teknenin yanaşmasına izin vermektedir. Dalgakıranlar ise, yine 3 metrelik yükseklikleriyle, açık denizin devasa dalgalarının kıyıya ulaşımını engellemektedirler.
Adanın geçmişi incelendiğinde: 1922 yılında yapılan arkeolojik incelemelerde burada Budacı kalıntılara rastlanmıştır. Ayrıca, tarihi camilerde bulunmaktadır. Arap gezgini İbn-i Battuta: 1344 yılında, burayı ziyaret etmiş ve gördüklerini yazmıştır.
SEENU-ADDU ATOLÜ
Maldivler ülkesinin en güney ucundaki, atoldür. Diğer ismi: Seenu atolüdür. Male adasından sonra, Maldivlerin en büyük ikinci yerleşim yeridir. Buraya yolunuz düşerse, bisiklet kiralayarak çevreyi gezmenizi öneririm.
Burası: hilal şeklinde dizilmiş, 6 yerleşim adasından oluşmaktadır. Bölge: Male şehrinden sonra, ülkenin en yoğun nüfusuna sahip yeridir. Yörede yaşayan 17 000 civarında nüfus, bu yerleşime açık 4 adada yaşamaktadırlar. Yöre halkı: Seylan ve Hindistan halkı ile doğrudan ticaret yapmıştır. Zaten bu yüzden, 1922 yılında yapılan araştırmalarda, bu yörede, Budacı izlere rastlanmıştır.
Başkent: Hithadhoo’dur. Burada, yaklaşık 10 000 kişi yaşamaktadır. Başkentte: 1 hastane, 1 bölge ortaöğrenim okulu, işlek bir balıkçı ve kargo limanı, çayevleri ve çarşılar bulunmaktadır. Yerleşim adaları: güneyde bulunan “Gan” havaalanından bağlanan otoyol ile, 12 km. lik bir uzaklığa sahiptir. Bu yol boyunca: gelip geçenlerin ihtiyaçlarının karşılanması için, yeni binalar ve kafeler yapılmıştır.
Gan bölgesinde bulunan ve eski bir İngiliz deniz üssü olan yer: günümüzde otel olarak kullanılmakta olup “Equator Village” ismiyle bilinmektedir. 1941 yılında İngilizler burada karaya çıkınca, bölge önem kazanmıştır. Kraliyet hava kuvvetlerinin uzun uçak pisti, İngilizler tarafından burada kurulmuştur. Bu yıllarda, burada 600 İngiliz personel bulunduğu söyleniyor. Hatta etkinlik günlerinde, personel sayısının 3000 civarına ulaştığı belirtiliyor.
Adada, ayrıca, II. Dünya savaşında hayatını kaybeden askerlerin anısına, bir anıt bulunmaktadır. 1972 yılında bu anıtın yanına konulan iki büyük top, atolün savunmasında önemli rol oynamıştır. Savaş bittiğinde, İngilizler adayı terk ederler, ancak 1956 yılında yeniden geri dönerler ve yaptıkları üssü, 1976 yılına kadar kullanmaya devam ederler. Elbette, bu uzun İngiliz sömürge dönemi, yerel halkın üzerinde de etkisini göstermiş, İngiliz görgü kuralları ve dili büyük etki bırakmıştır. Özellikle dil konusundaki bu gelişme, bölgede yeni açılan tatil köylerinin İngilizce bilir personel eksikliğini gidermiştir.