Hadim, Konya arası uzaklık: 128 km. Hadim, Taşkent arası uzaklık: 12 km. Hadim, Bozkır arası uzaklık: 47 km. Hadim, Seydişehir arası uzaklık: 97 km.
TARİHİ
İlçenin ismi “Hadım” iken 2005 yılında çıkarılan bir kanunla “Hadim” olarak değiştirilmiştir. “Hadim” Osmanlı padişahlarının lakabıdır, anlamı “Mekke ve Medine’nin koruyucusu” dur.
Yerleşim yeri, küçük bir köy iken, Hadimi döneminde büyümeye başlamış ve ünü bütün ülkeye yayılmıştır. Böylece bölgenin ilim ve irfan merkezi olmuştur.
Osmanlı kaynaklarında, Hadim büyük ulema yetiştiren beldeler arasında sayılmıştır. 1901 yılında Bucak olarak Karaman’a bağlanan Hadım, 1926 yılında ilçe merkezi olur.
GENEL
İlçe merkezi Konya il merkezinin güneyindedir. Orta Toroslarda bir vadi üzerindedir. Akdeniz bölgesindedir, denize uzaklığı kuş uçuşu 70 km dir. Ancak, her ne kadar Akdeniz bölgesinde olsa da Akdeniz iklimi özellikleri görülmez, karasal iklim ile Akdeniz iklimi arasında bir geçiş bölgesindedir. İlçenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ama buranın en büyük özelliği Napolyon kirazıdır.
HADİM MESLEK YÜKSEK OKULU
Konya Selçuk Üniversitesine bağlıdır.
HADİMİ ANMA ETKİNLİKLERİ
Önce Hz Hadimi kimdir?
Kendisi 1701-1762 yılları arasında yaşamış hukuk alanında önemli eserler vermiştir. İslam hukuku, İslam ahlakı ve sosyal konularda 63 eseri vardır. “Mecelle” nin yazılmasında da önemli katkıları olmuştur. Araştırmacılar Hadimi Hazretlerinin Peygamber soyundan geldiğini ve “Seyyid” olduğunu vurgular.
Sultan III. Ahmet ve Sultan I. Mahmut zamanında, Ayasofya’da huzur dersleri vermesi için birkaç kez İstanbul’a çağırılmıştır. Padişahlar tarafından İstanbul’da kalması istense de memleketi Hadim’e geri dönmüş ve buradaki medreselerde müderrislik yapmayı sürdürmüştür.
İlçenin önemli şahsiyetlerinden olan Hadimi için, her yıl 4-12 Eylül tarihlerinde anma etkinlikleri düzenlenir.
GEZİLECEK YERLER
HADİMİ TÜRBESİ
Büyük Alim ve Müderris Ebu Sait Muhammet Hadimi, 51 yaşında 1762 yılında Hadim’de vefat etti ve burada bulunan türbesine gömüldü. Eski türbesinin yerine, merhumun torunlarından birinin önderliğinde yeni türbe yapılmış ve beyaz mermerle kaplanmıştır.
YERKÖPRÜ ŞELALESİ
İlçe merkezine 23 km uzaklıkta, Aladağ bölgesindedir. Göksu nehri, Yerköprü denen yerde bir mağaranın içine girip kayboluyor. Bölgedeki bir diğer akarsu olan Karasu çayı da Göksu ırmağının, yaklaşık 25 metre üzerinden aktıktan sonra, Yerköprü Şelalesini oluşturuyor ve Göksu ırmağını üzerine dökülüyor.
İki ırmağın birleşmesinden sonra, muhteşem güzellikteki bir gölet oluşuyor. Daha sonra birleşen bu iki ırmak, Akdeniz’e dökülmek üzere akmaya devam ediyor. Evet: burada piknik ve mangal düzeni bulunmaktadır.