Konya Ahırlı

Konya Ahırlı

İlçe merkezi, Seydişehir-Bozkır kara yolu üzerinde kurulmuştur. Ahırlı, Konya arası uzaklık: 116 km. Ahırlı, Bozkır arası uzaklık: 16 km. Ahırlı, Seydişehir arası uzaklık: 41 km. Ahırlı, Yalıhöyük arası uzaklık: 11 km.

TARİHİ

Konya bölgesinin Türkleştirilmesi sırasında, buraya Orta Asya’dan getirilen Türk aileleri yerleştirilmiştir. Takip eden dönemde, bu yöre, Anadolu Selçuklularının askeri ve atlı birliklerinin at tavlalarının bulunduğu bir askeri merkez ve üs olarak kullanılmıştır.

Bu görevi yapan İçel Türkmenlerinden olan Dodurga Oğuz Beylerinden meydana gelen Ahırlı Beyleri, o dönemde bölgeyi kahramanca savunmuşlardır. Atların yetiştirildiği bu ahırlar, eski cami mevkiinde bulunan yoldadır. En eski yerleşim bölgeleri: Dodurga, Doğancı Deresi ve Gavur Ören mevkileridir.

Yörede belediye teşkilatı 1962 yılında kurulmuştur. Ahırlı, Bozkır ilçe merkezine bağlı iken 1990 yılında ilçe olmuştur.

İlçenin ismi neden “Ahırlı”; Bu konuda çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi: Selçuklu döneminde, bölgede Ahu Bey isimli bir bey yaşamaktadır, Ahu Bey’e istinaden bölgeye Ahurlu ismi verilmiş ve bu isim zamanla Ahırlı olarak değişmiştir.

Bir diğer söylentiye göre: Selçuklu döneminde Bozkır yöresini ilk fetheden Bozkır Bey’in at bakıcısı daha sonra bu bölgeye yerleşmiş ve Ahırlı ismi buradan gelmektedir.

Konya Ahırlı

GENEL

İlçe toprakları dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Denizden yükseklik ortalama 1200 metredir.  Ahırlı, Suğla Gölünün doğusunda yavaş yavaş yükselen bir set üzerine kurulmuştur. Güneyinde Toros sıra dağları uzanır.

Toros sıra dağlarının kuzeyinde ve eteklerinde çeşitli yaylalar vardır. Bahar aylarında bu yaylalara göç yapılır. Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca akarsuyu Çarşamba suyudur.

Bölge sağlam kalkerlerden oluşan bir alana kurulmuştur ve o yüzden deprem riski düşüktür. Yörede: İç Anadolu ve Akdeniz iklimleri görülür.

AKKİSE BAHAR ŞENLİKLERİ

Her yıl geleneksel olarak Mayıs veya Haziran ayında yapılır. 2000 yılından bu yana yapılıyor. Yıllardır tüm Akkiseliler bir araya geliyor, hem şenliklerini yapıyor hem eğleniyorlar.

AHIRLI YAYLA ŞENLİKLERİ

Her yıl geleneksel olarak Mayıs veya Haziran ayında yapılır.

GEZİLECEK YERLER

Konya Ahırlı Merkez Camii

MERKEZ CAMİSİ

İlçe merkezinde bulunan Merkez Camisi, 19’ncu yüzyılda yapılmıştır. Yapı: moloz taş duvarlı, ahşap örtülü, düz damın üstü sonradan kırma çatı ile kapatılmıştır.

Beşer sütun olmak üzere, iki sütun sırasıyla boyuna üç sahına ayrılmıştır. Caminin hemen bitişiğinde Süleyman Efendi Türbesi bulunmaktadır.

 

ASARCIK

Burada bir zamanlar bağcılık yapılıyormuş ama zamanla kasaba boşalmıştır. Ancak tarihi süreç incelendiğinde, bir zamanlar burada Romalıların yerleşik bir düzeni olduğu anlaşılır. Roma döneminde burada yaşayan halk: madencilik ve çömlek işiyle uğraşıyormuş.  Bugün burada Romalılardan kalma ören yerleri olan bir tepe ve tepenin eteklerinde artık bakımı yapılmayan üzüm bağları görülebilir.

AKKİSE KÖYÜ

İlçe merkezine bağlı bir köydür. Bizanslılardan kalma Ak kilise nedeniyle buraya “Akkilise” ismi verilmiş ama zamanla bu isim halk dilinde “Akkise” olmuştur.

Kise Çalı

Akkilise olarak rivayet edilen kilise: kasabanın güneydoğusunda bulunan Kise Çalı denen bir dağdadır. Bu bölgede köy halkı, zaman içinde tarihi kalıntılara rastlamıştır. Şu an, Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Cuma camisi

İlçe merkezine bağlı Akkise’de bulunmaktadır. Cami muhtemelen 1232 yılı civarında yapılmıştır. Halen ibadete açıktır.

BARTLI YAYLASI

İlçe merkezine 9 km uzaklıktaki yayla 1300 metre yüksekliktedir. Toros dağlarının yeşil vadilerinden biridir. Halkın bir kısmı bu yaylada yaz-kış kalırlar. Çünkü burası bir köyü andırır, elektrik, su ve telefon hizmetleri vardır. Ulaşım yönünden de sıkıntı yoktur. Yaylada yazın kuruyan dere kenarında dikili kavak ve söğüt ağaçları bulunur. Çatal oluk ve küllüce çeşmeleri vardır. Her yıl Mart ayında, yaylada sarı-mor çiçekler açıyor ve harika bir görüntü oluşuyor.

BADEMLİ-AŞAĞI YAYLA

İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Badem ağacının fazla olması nedeniyle ismini buradan almıştır. İlçeye en yakın yayla olduğu için hem hayvancılık hem de tarımla uğraşan vatandaşlar tarafından yoğun tercih edilir. Kış aylarında bu yaylada, hayvan yetiştiricileri kalmaktadır. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir. Arıcılık yapılmaktadır.

AŞAĞI OLUK YAYLASI

İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Doğusunda Sivri dağı, güneyinde Beliğilledin dağı bulunmaktadır. Ladin ağaçlarının kuzeye doğru yetiştiği en uç dağdır. Aşağı Yayla, ilçe merkezine yakın olmasından dolayı, kısa zamanda gidilip gelinecek olması nedeniyle kışlama imkanı da tanımakta, ailelerin bazıları yaz-kış burada ikamet etmektedirler.

Konya Beyşehir hakkındaki gezi yazım için  Beyşehir

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.