Burayı anlatacak tek kelime, kalabalık ve yoğun trafik.
ULAŞIM
İlçe: TEM Otoyolu ve D-100 kara yolu ve demir yolu üzerindedir. Deniz ulaşımı da bulunmaktadır. İzmit il merkezine 17 km. uzaklıktadır. Kara ve demir yolları üzerindedir.
TARİHİ
Tarihi süreç incelendiğinde: bölgede, sırasıyla: Frigler, Bitinyalılar, Persler ve Makedonyalılar görülür. Daha sonra ise, Romalılar ve Bizanslılar egemenliği ele geçirirler. 717 yılında, Arap donanması, İstanbul’u kuşatırken, burada konaklamıştır. Bizans döneminde ise: Burunga bölgesinde, başta Bizans imparatoru Constantin olmak üzere, birçok ileri gelenin villaları bulunduğu biliniyor. Ayrıca, Bizanslılara ait küçük bir garnizon bulunuyordu.
Bölge: 1420 yılında Türklerin eline geçmiş ve yarım kalmış konut yerlerinden dolayı “Yarımca” ismini almıştır. 1964 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve 1988 yılında, bölge “Körfez” ismini almıştır.
I. Dünya Savaşından sonra, bölge, İngiliz ve Yunanlılar tarafından işgal edilir. 1921 tarihinde işgal biter. 1937 yılında, Romanya’dan göçmen aileleri bölgeye gelerek yerleşmişlerdir.
GENEL
Kocaeli ilinde, Gebze ilçesinden sonra, ikinci büyüklüktedir. İlçede: denize açık: rıhtım, iskele ve gezi yerleri bulunmaktadır. Sahildeki çay bahçeleri, güzel manzarası ve temiz havasıyla halk tarafından tercih ediliyor. Kıyı şeridi: 3 km. boyunca uzanıyor. Bu şeritte: parklar bulunuyor.
İlçe, düzlük bir alana kurulmuştur. Kıyı kesimi, fazla girintili-çıkıntılı değildir. Düz alanın, yükseklikle birleştiği yerde, kara yolu geçmektedir. Su kaynaklarının az olması, büyük sıkıntı oluşturmaktadır.
Bölgede, halkın temel geçim kaynağı: sanayileşme üzerine kuruludur. Tarımsal ürün olarak ise, kiraz üretimi yapılmaktadır. Tüpraş, Petkim, İgsaş gibi büyük sanayi kuruluşları, burada yerleşiktir.
İklim değerlendirildiğinde ise: yazları çok sıcak ve kurak olmayan, yağışlı ve ılık geçen bir iklim standardı görülüyor. Bu iklim standardına uygun olarak: alçak kesimlerde zeytinlikler ve bölgenin en güzel kirazları yetiştirilmektedir.
HEREKE İPEK HALISI
Kayser Wilhelm köşkünün arkasında, Hereke Halı Fabrikası bulunmaktadır. Bu fabrika: 1843 yılında kurulmuş ve günümüze kadar, ipek ve yünlü halı üretimi yapılmaktadır.
Günümüzde, Yıldız Sarayında bulunan dünyanın en büyük halısı: Hereke Halı Fabrikasında üretilmiştir. Dünyada, ipek halı dokumacılığı konusunda, buradaki fabrika, haklı bir üne sahiptir.
Yörede halıcılık yapılmasının en önemli sebebi: fabrika kurulduğunda, Gördes, Demirci ve Sivas’tan getirilen ustaların büyük emeği bulunmaktadır.
Özellikle: 1943 yılından sonra, Hereke halıcılığında büyük bir aşama kaydedilir. Bursa ipeğinden dokunan halılar: gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında büyük ün kazanmıştır.
1970’li yıllarda, özel sektör, ipek halı üretimine girer. 1980’li yıllarda, ipek halı üretimi zirve yapar. Ancak, 1990’lı yıllarda, üretilen halıların kalitesi düşer ve sektörde gerileme başlar.
GEZİLECEK YERLER
ALMAN İMPARATORU KAİSER WİLHELM KÖŞKÜ
Yıldız Sarayının minyatürü olarak yapılmıştır. Hereke kıyısında, eski Sümerbank Dokuma ve Halı Fabrikası sınırları içindedir. Hereke halıları, dünyaca ün kazanmaya başlayınca, Hereke’ye gelen yabancı misafirlerin ağırlanmasında büyük sıkıntılar yaşanmaya başlamıştır.
Bunun üzerine, Alman İmparatoru II. Wilhelm, İzmit’i ziyaretinden önce, Sultan II. Abdülhamit tarafından, burada bir köşk yaptırılır. Ama: köşk, Yıldız Sarayında, 3 hafta içinde hazırlanır ve deniz yolu ile, parçalar halinde, buraya getirilir ve bir günde, yerine monte edilir.
Yapımında, tekne yapım tekniği kullanılmış ve metal çivi kullanılmamıştır. Tamamen ahşap konstrüksiyonla oluşturulmuştur. İç düzenlenmesinde ise, Hereke dokuması halılar, ipekli döşemelikler ve perdelikler kullanılmıştır.
Diğer birçok eşya ise, Saraylardan getirilerek, buraya yerleştirilmiştir. Takip eden dönemde, başta Alman imparatoru olmak üzere, birçok ünlü, bu köşkte ağırlanmıştır. İmparator ise, köşke, eşsiz bir böcek koleksiyonu hediye etmiştir.
ikinci büyük ilçe ama gezebilecek iki yer var sadece çoook üzücü