Kastamonu Doğanyurt

Kastamonu Doğanyurt


Karadeniz kıyısında, ormanla denizin birleştiği ve eşsiz doğal manzarası bulunan şirin bir ilçemizdir.

Kastamonu Doğanyurt

ULAŞIM

Buradan, Karadeniz sahil yolunun bir bölümünü oluşturan devlet kara yolu geçmektedir.
Doğanyurt ile, bağlı bulunduğu Kastamonu arasındaki uzaklık: 121 km.
Doğanyurt ile Cide arasındaki uzaklık:69 km. dir. Doğanyurt ile Abana arasındaki uzaklık; 55 km. dir. Doğanyurt, İnebolu arasındaki uzaklık: 32 km.

TARİHİ

Yöre, Cumhuriyet dönemi öncesinde, 1846 yılında, Hoşalay adı ile bilinen bucak merkezinin, 1962 yılında isminin Doğanyurt olarak yeniden düzenlenmesi ve 1990 yılında ilçe statüsü kazanmasıyla oluşmuştur.

Kastamonu Doğanyurt

GENEL

İlçe, Batı Karadeniz bölgesindedir. Arazi yapısı engebelidir. Düz arazi yok denecek kadar azdır. Köy ve mahallelerin tamamı, yamaç arazilerdedir. Arazinin tamamı, orman örtüsü ve çalılıklarla kaplıdır.

İlçe nüfusu fazla olmamasına rağmen, özellikle yaz aylarında, yurt dışından ve yurdun çeşitli yerlerinden yazı geçirmek için buraya gelenler nedeniyle kalabalık olmaktadır.

Yöredeki insanların başlıca geçim kaynaklarının başında fındık gelmektedir.

Bölgede Karadeniz iklimi egemen olup, buna bağlı olarak yazları serin, kışları ise yağmurlu geçer. Hatta, iç kesimler, kıyı kesimlerine nazaran daha soğuk kış geçirirler. Sahil kesiminde az kar yağar ve yağışlar genellikle yağmur şeklinde olur.

KONAKLAMA

Doğanyurt Öğretmenevi Merkez Mah. Yıldırım Apt. 366-8431225
Belediye Misafirhanesi Mustafa Yıldıran Cad. Ziraat Bankası karşısı. 366-8431260

Kastamonu Doğanyurt

GEZİLECEK YERLER

MESEL KALESİ

İlçe merkezinde, Balıkçı barınağı içindedir.
Yani, denizden 150 metre yükseklikteki, Asar tepe mevkiinde, kale mevkiinde, yörenin ilk yerleşimi bulunduğu düşünülmektedir.
Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Ancak, MÖ. 4’ncü yüzyılda, Pontuslular tarafından yapıldığı düşünülmektedir.
Antik dönemde, ibadet yeri olarak kullanılmıştır.

Kastamonu Doğanyurt Deniz Mağaraları
Kastamonu Doğanyurt Deniz Mağaraları

     

DENİZ MAĞARALARI

Deniz kıyısında, 2 mağara bulunmaktadır ki, bunlar: Kayran iskelesi ve Lavda mağaralarıdır. Bunlar: denizin, dalgalar ile, kıyıdaki yumuşak kayaları oyması sonucu oluşmuştur. Ağızları geniş ve yüksektir. Barınma imkanı vermez.
Kayran mağarası: Kayran köyünden, Doğanyurt ilçe merkezine gelirken, buruna ulaşıldığında, aşağıya, yani denize doğru inen patikadan yürüdüğünüzde, plajın doğusundaki kayalıklar içindedir.
Lavda mağarası ise, Denizbükü köyünün Lavda mahallesinden, deniz kıyısına doğru ilerlediğinizde, Lavda çayının deniz ile birleştiği yerde, doğu yönündedir.

BALIKÇI BARINAĞI

Yörede uygun kara yolu bulunmadığından, 1970’li yıllara kadar ulaşım, çevredeki ilçelere, ağaç tekneler ile sağlanmıştır. Ancak, kara yolunun açılması sonucu, bu deniz taşımacılığı kesilmiştir. Bu balıkçı barınağı, İnebolu Liman Başkanlığına bağlıdır. Burada, küçük çaplı 7-13 metre boyutlarındaki motorlu kayıklar ve balıkçılık yapan ve İnebolu Liman Başkanlığına kayıtlı küçük balıkçı motorları bulunmaktadır.
Yabancı balıkçı tekneleri ise, burada günübirlik konaklamaktadırlar. Burayı ziyaret ettiğinizde, balıkçıların günlük uğraşılarını ve değişik görünümlü balıkçı teknelerini izleyebilirsiniz.

Kastamonu Doğanyurt Uzunkum

UZUNKUM

Burası, Kayran köyüne 800 metre uzaklıkta, kara yolunun alt kısmındadır. Kara yolundan, buraya inen 200 metrelik bir patika ile ulaşılır. Sahil kesiminin uzunluğu 400 metredir ve plajda küçük bir mağara da bulunmaktadır. Ancak, deniz 2-3 metre ilerledikten sonra birden derinleşir ve kumullar sürekli hareket halinde bulunarak, tehlike yaratmaktadırlar. Yani, burada denize girmeye niyetlenen ziyaretçilerin, aşırı dikkatli olmalarını özellikle önermek gerekiyor.

BALIKÇI BARINAĞI PLAJI

İlçe merkezindeki Balıkçı Barınağı içindedir.
Kumsalın uzunluğu 300 metre kadardır. Ancak, balıkçı barınağı nedeniyle, plaj kesiminde dalga yoktur. Plaj kesimi, taşıma kumla kumlanmaktadır. Deniz zemini ise, su hareketsiz olduğu için balçıktır. Yaklaşık 25-30 metre ilerledikten sonra derinleşir.

Kastamonu Doğanyurt Ballık Mağarası

BALLIK MAĞARASI

Yukarımescit köyündedir. Ancak köyün merkezinde değil, 1 km. uzağında, Kayran deresinin yanında, Ballık sırtındadır.
Mağaranın ağzı, dışarıdan hemen belli olmaz. 4 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğindeki mağara ağız kısmını bulmak için, bence bölgeden mutlaka bir rehber almalısınız. Evet, mağaranın içi bayağı geniştir ve yürüyerek girilebilir. Mağara içinde, küçük kireç sarkıtlar görülüyor. Özellikle ilk giriş kısmı, 100 kişi yaşayabilecek büyüklükte olması ile dikkat çeker.

Kastamonu Doğanyurt Kerempe Burnu-Feneri

KEREMPE BURNU-FENERİ

Burası, Karadeniz kıyısında, açık deniz rüzgarlarına açık: denize doğru uzanan taşlık bir burundur. Deniz oldukça derindir.
Burada, 1884 yılında, Fransızlar tarafından yapılan bir fener bulunuyor. Kerempe burnu üzerinde bulunan bu fener, yıllardır, denizcileri koruma ve kollama görevini sürdürmektedir. Fenerin hemen sağ yanındaki uzun kaya üzerinden, amatör balıkçılar eksik olmaz.

Cide tanıtımı.

Abana tanıtımı.

İnebolu tanıtımı.

Kastamonu tanıtımı.

 

Please follow and like us:

“Kastamonu Doğanyurt” için bir yorum

  1. mükemmel bir doğa güzelliklere doyamadım şirin bir saklı köy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.