İstanbul Sultangazi

İstanbul Sultangazi

Sultangazi ilçesinin ismi Sultan Orhan Gaziden gelmektedir. Çünkü bölge, 1326-1359 yılları arasında Osmanlı tahtına oturan Sultan Orhan Gazi tarafından fetih edilmiştir.

İstanbul Sultangazi

TARİHİ

Yörenin tarihi geçmişi incelendiğinde: İstanbul civarındaki suyollarının üzerinde bulunduğu anlaşılmıştır. Çünkü bu suyollarının kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.

Fetih öncesinde, İmparator Kostantinus döneminde, Istıranca dağlarından su getirilen 242 km lik su hatta bu bölgeden geçiyordu. Bu su hattı üzerinde: 6-7 tane su kemeri ve birçok tek gözlü su kemeri bulunmaktaydı ve bunların kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.

Şehrin fetih edilmesinin ardından, Fatih Sultan Mehmet tarafından galeri şeklindeki isale hattı ve çeşmelere kadar olan suyollarını tamir ettirdi.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Belgrad ormanlarından şehre su getirmek üzere Mimar Sinan görevlendirilmiştir.

Tanzimat sonrasında, Şumnu, Cuma ve Lofça’dan gelen göçmenler, bölgeye yerleştirilmiştir.

Yine, bölgenin tarihi süreçteki en büyük özelliklerinden birisi: İstanbul-Edirne ve Balkanlar yolunun buradan geçmiş olmasıdır.

Yöre, Cumhuriyet döneminde uzun yıllar Eyüp ilçesine bağlı kalmıştır. 1963 yılında ise yeni kurulan Gaziosmanpaşa ilçesine bağlanmıştır.

2008 yılında ise Sultangazi ilçesi kurulmuştur.

İstanbul Sultangazi

GENEL

Sultangazi yöresinin coğrafi özellikleri, habitat yaşam alanları olarak öne çıkmaktadır. Bu habitat yaşam alanının en büyük etkenleri ise dere ve akarsulardır. Şu anda çok az canlı çeşidi olan bu dereler 40 yıl önce çok çeşitli hayvanların yaşam alanıydı. Derelerdeki sular son derece temiz ve içilebilecek özellikteydi. Yerleşimin rakımı yani denizden yüksekliği 50 metredir. İl merkezine uzaklığı 12 km dir. İlçede 16 mahalle bulunmaktadır.

 

GEZİLECEK YERLER

İstanbul Sultangazi Alibey Barajı

ALİBEY BARAJI

1975-1983 yılları arasında İstanbul’un su ihtiyacını temin etmek için Alibey Deresi (Alibeyköy deresi veya Malova deresi olarak da bilinir.) üzerinde yapılmıştır. Baraj hakkında DSİ raporları, 1962 yılında hazırlanmıştır.

Yapıldığı yer: Moğul ovasıdır. Bu bölgede, baraj yapılmadan önce göç balıkları bu bölgeyi üreme yeri olarak seçiyorlardı. Baraj yapıldıktan sonra, bölgedeki bu canlı özellik kaybolmuştur.

Baraj: toprak gövde doldu tipindedir. Akarsu yatağından yüksekliği 30 metredir.

Halen, şehirde, Avrupa yakasının büyük kısmının içme ve kullanma suyunu temin etmektedir.

Alibey köy barajı, içme suyu toplama havzası olması nedeniyle, su toplama havzasına imar yasağı getirilmiş ve baraj bölgesinde mevcut orman alanı oluşturulmuştur.

 

50 YIL MAHALLESİ

Aziz Paşa’ya ait Sultan Çiftliğinin torunları tarafından 1952 yılında 110 kişiye hisseli olarak satılmasıyla kurulmuştur. Mahallenin bulunduğu bölge, önceleri Cebeci köyüne bağlı iken, daha sonra bir kısım Gaziosmanpaşa’ya, kalan kısmı ise Bakırköy’e bağlanmıştır. Günümüzde ise mahalle Sultangazi ilçesine bağlanmıştır.

Zaman içinde mahallenin nüfusu 7-8 kat artarak günümüze ulaşmıştır.

İstanbul Sultangazi 50. Yıl Hizmet Tesisleri

50 YIL HİZMET TESİSLERİ

Hizmet tesisleri, mahallenin fiziki ihtiyaçlarının karşılanması için yaptırılmıştır. Tesislerin içinde bulunanlar şunlardır; mahalle Pazar yeri, aile sağlık merkezi, çok amaçlı bir salon, afet merkezi, spor salonu, otopark, kafeterya ve ayrıca park ve sosyal donatı alanı bulunmaktadır.

50.YIL KÜLTÜR MERKEZİ

Burada kültür, sanat ve spor bir arada bulunuyor. İstihdama yönelik projeler ile meslek edindirme kursları düzenleniyor.  Merkezde: konferans salonu, etüt sınıfları, spor salonu, sergi salonu, kütüphane, çalışma ofisleri, yaşam merkezi, gençlik meclisi ve Sultangazi Spor kulübü bulunuyor.

İstanbul Sultangazi Şehit Özay Keskin Deprem Eğitim Parkı

ŞEHİT ÖZAY GEZGİN DEPREM EĞİTİM PARKI

Park alanında çocuklara, olası doğal afet ve deprem konusunda çeşitli eğitimler verilmektedir. Parkta bulunan özel simülatörle, olası deprem halinde ne yapmaları gerektiği öğretiliyor. Önce eğitim ve daha sonra simülatörde 7.4 büyüklüğünde bir deprem tatbikatı yapılıyor. Deprem sırasında evde veya okulda yapılması gerekenler anlatılıyor.

 

75 YIL MAHALLESİ

İstanbul Sultangazi 75.Yıl Yüzme Havuzu

75 YIL YÜZME HAVUZU

1323 Sokaktadır.İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. Tesiste: yüzme, pilates, step, aerobik, aero dans, balanceball, masa tenisi, fittnes ve spinning yapılabilmektedir.

 

CEBECİ MAHALLESİ

Cebeci köyü ismini Osmanlı ordusundaki zırhlı askerlere verilen “Cebeci” isminden almıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kemerburgaz nahiyesine bağlı bir köydür. Cebeci havzasında kurulmuştur.

Mübadele öncesinde, Cebeci köyü, bahçıvanlıkla geçinen Rumların yaşadığı az nüfuslu bir mesire alanıdır. 1924 yılında mübadelenin ardından bölgeye gelen Türkler, köye yerleştirilmiştir. Köyde yaşayan Rumlar ise Yunanistan’a gönderilmiştir.

Günümüzde Cebeci mahallesi, nüfus bakımından ilçede 3’ncü sıradadır. Yüzölçümü bakımından ise ilçenin en geniş mahallesidir. Mahallede yerleşim alanı küçüktür ancak ormanlar ve taş ocakları oldukça geniş yer tutar.

Yörede günümüzde oturanların büyük bölümü Bulgaristan göçmenidir. Mahallede iş merkezleri ve özellikle tekstil sektörü yoğundur.

İstanbul Sultangazi Mimar Sinan Kent Ormanı

MİMAR SİNAN KENT ORMANI

Pirinççi mevkiindedir. Mimar Sinan kent ormanı ve Hacı Bektaş-ı Veli kent ormanları, dere üzerine yapılan asma köprü ile birbirlerine bağlanıyor.

2012 yılında hizmete açılmıştır. Kent ormanı: Alibey deresi ve bu dereyi çevreleyen baraj gölü havza alanının çevresinde yapılmıştır.

Burada: piknik yerleri, parklar, köprü, oyun alanları, kaydıraklar, şadırvan, at çiftliği ve tüneller bulunuyor. Oyun alanında: borulu kaydırağı metrelerce uzunluktadır. Tırmanma parkurları da ilgi çekmektedir.

İstanbul Sultangazi Mimar Sinan Kent Ormanı

Ayrıca: oldukça büyük bir amfi tiyatro var ki, koltuk kapasitesi 2400 kişiliktir. Burada konser ve tiyatro gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

İstanbul Sultangazi Mimar Sinan Kent Ormanı

Seyir kulesi ise: 16.60 metre yüksekliktedir.

Gezi treni ve faytonlar da, park alanını gezmek için iyi birer seçenektir.

Tüm bunların yanında, kent ormanı içinde “Hobi Bahçeleri” bölümü de bulunuyor. Bu hobi bahçelerini sezonluk kiralayıp sebze-meyve yetiştirmek mümkündür.

Ayrıca: binicilik tesisleri de vardır. Orman içinde Sultangazi At Çiftliği bulunuyor.

İstanbul Sultangazi Mimar Sinan Kent Ormanı

Kent ormanının bir bölümü de “İzcilik Kampı” olarak düzenlenmiştir. Burada çocuklar doğa ile iç içe olarak farklı dallarda eğitim alıyorlar. Kamplarda izcilik eğitimi ücretsiz veriliyor. Eğitim yaklaşık 1 hafta sürüyor. Kampta çocuklar çadırlarda kalıyorlar, kanoda kürek çekme ve paintball oyunları oynuyorlar.

İstanbul Sultangazi Hacı Bektaş-ı Veli Şehir Ormanı

HACI BEKTAŞ-I VELİ ŞEHİR ORMANI

Alibey havzasında kurulmuş ve 2010 yılında ziyarete açılmıştır. Bölgede: 16.60 metre yükseklikteki “Seyir Kulesi” çevrenin manzarasını izlemek için iyi bir fırsattır.

Ayrıca: yine ormanlık alan içinde: ahşap fitnes aletleri, kameriyeler, banklar, çeşmeler, piknik masaları ve oturma gurupları, 2 tane ayrı amfi tiyatro, macera platformları ve çocuk oyun alanları bulunmaktadır.

İstanbul Sultangazi Tarihi Kilise

TARİHİ KİLİSE

Mübadele öncesinde yörede yerleşik Rumlar tarafından yapılmıştır. Ancak hangi tarihte yapıldığı bilinmiyor. Cebeci köyü, Rumlarının yayla evlerinin bulunduğu bir alandır.

Ayrıca, yine Rumlar tarafından burası Pazar günleri mesire alanı olarak kullanılıyordu ve bir kiliseleri vardı. Buraya hem Pazar ayini için, hem de piknik yapmak için gelirlerdi. Kilisenin hemen yanında büyük fırınlar vardı. Bu fırınlarda ekmek yapılıyordu.

Yapı, mübadele ile yöreden ayrılan Rumların ardından bir süre okul olarak kullanılmıştır. Evet, günümüzde yörede oturanların beyanına göre, çok güzel bir yapı olan kilise, zaman içinde kaderine terk edilmiş ve günümüze tamamen harabe halde gelmiştir.

İstanbul Sultangazi Mağlova Su Kemeri

MAĞLOVA SU KEMERİ

Cebeci mahallesi yakınlarındadır.

1554-1562 yılları arasında Alibey deresi vadisinde: Kanuni Sultan Süleyman emriyle Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan bu su kemeri, günümüzde de bu işlevini sürdürmektedir.

İstanbul Sultangazi Mağlova Su Kemeri

1563 yılında selden zarar görmüştür. Ancak daha sonra yine Mimar Sinan tarafından onarılmıştır.

İki katlı su kemerinin yüksekliği 36 metre ve uzunluğu ise 257 metredir. Alt ve üst katlarda, sekizer tane göz bulunmaktadır.

İstanbul Sultangazi Mağlova Su Kemeri

Kemer yapısı: estetik açıdan dünya su mimarisinin önemli eserlerinden birisidir. Çünkü bu kemer su taşırken, aynı zamanda içinde bulunan yol vasıtasıyla bir köprü görevi de görmekte, karşı kıyıya geçmeyi sağlamaktadır. Aynı zamanda, kemerin su baskınları ve selden zarar görmemesi için ayakları, piramit şeklinde dizayn edilmiştir.

İstanbul Sultangazi Mağlova Su Kemeri

Günümüzde: Alibeyköy barajı göletinin suyu, su kemerinin bir kısmını sular altında bırakmıştır, ancak yine İstanbul’a su getirme işlevini sürdürmektedir. Alibeyköy barajının kurak dönemlerde suları çekildiğinde, bu muhteşem kemer, tüm güzelliğiyle bütün olarak ortaya çıkmaktadır. Kemeri görmek için Sultangazi Belediyesi kent ormanını ziyaret ediniz. Eğer kemeri yakından görmek isterseniz, Alibey Deresinin yanındaki patika yollardan kemere ulaşmak mümkündür.

İstanbul Sultangazi Mağlova Su Kemeri

Peki ismi neden Mağlova: Bu konuda çeşitli görüşler var. Bir görüşe göre: kemerin ismi “Moğol Ağa” dan gelmektedir. Diğer bir görüşe göre ise: Mağlova kemerinin bulunduğu Alibeyköy deresinin o dönemdeki ismi Kydaros deresidir. Ancak halk bu dereye “Mahleva deresi” demektedir ve kemerin ismi buradan gelmiştir.

İstanbul Sultangazi İstanbul Halk Ekmek Fabrikası

İSTANBUL HALK EKMEK FABRİKASI

Mimar Sinan Bulvarındadır. İnşasına 1997 yılında başlanan fabrika, 2006 yılında faaliyete geçmiştir. 35 bin metre karelik arsa üzerinde, 15 bin metre karelik kapalı alanda kuruludur. Fabrikada 12 tane ellişer tonluk paslanmaz çelik saçtan un silosu bulunmaktadır.

 

CUMHURİYET MAHALLESİ

Mahalledeki sitelerin bir bölümünün bulunduğu alan, günümüzden 30 yıl kadar önce Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından, Belediye Binası yapılmak için kamulaştırılmıştır.

Böylece evleri kamulaştırılan kişiler, evlerinin yıkılması üzerine, Gaziosmanpaşa merkezden ayrılıp buraya yerleşmiştir. Mahalledeki siteler, halkın kooperatifler aracılığı ile aldıkları arsalar üzerine kurulmuştur. İlk yapılar 1982 yılında bitmiş ve iskana açılmıştır.

İstanbul Sultangazi Masal Kahramanları Parkı

MASAL KAHRAMANLARI PARKI

Safahad Caddesindedir. Park 25 bin metre karelik alanda kuruludur.

İstanbul Sultangazi Masal Kahramanları Parkı

TEM otoyolunun hemen üstündeki alandadır. Park, Kültür Bakanlığı tarafından “Sanat Eseri” kapsamına alınmıştır.

Park alanında: masal ve çizgi film kahramanlarının bulunduğu 128 farklı figür bulunuyor. Parkta ayrıca Anadolu kültürünün yansımaları eşliğinde, göletlerde kano gezintileri de yapılabiliyor.

Parkın içinde: Keloğlan, Nasrettin Hoca, Şirinler ve Pamuk Prenses gibi masal ve çizgi film kahramanlarının heykelleri ve kabartmaları bulunuyor.

 

 ESENTEPE MAHALLESİ

İstanbul Sultangazi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU

2364 Sokaktadır.

Okul, İstanbul Üniversitesi bünyesinde, 1986 yılında kurulmuş ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa bünyesinde eğitime devam etmektedir. Okul binası, Sultangazi Belediyesi tarafından yapılmıştır.

Okulda: derslikler, konferans salonları, mesleki uygulama odaları, amfi, bilgisayar laboratuvarı, öğretim üyesi ve idari personel odaları ve otopark bulunmaktadır. Okuldaki programlar: Dış ticaret, turizm otel işletmeciliği, bankacılık ve sigortacı programları, işletme yönetimi, muhasebe ve vergi uygulama programlarıdır.

İstanbul Sultangazi

HOCA AHMET YESEVİ KÜLTÜR MERKEZİ VE HOCA AHMET YESEVİ SAHNESİ

Hoca Ahmet Yesevi Caddesindedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. 26 bin metre karelik alanı kaplamaktadır. Merkezde: 629 kişilik bir tiyatro salonu, buz pateni pisti, sergi alanları, kütüphane, sinema salonları, halk oyunları salonları, kafeteryalar ve otopark bulunmaktadır.

İstanbul Sultangazi Mavi Marmara Parkı

MAVİ MARMARA PARKI

2369 Sokaktadır.

Filistin’e insanı yardım götüren Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının ve bu saldırıda şehit olan 9 kişinin anısına bu park yapılmıştır.

Park alanına “Mavi Marmara” gemisinin silüeti yerleştirilmiştir.

İstanbul Sultangazi

ESENTEPE AHİ EVRAN PARKI

Park 2853 Sokaktadır.

İstanbul Sultangazi Ahi Evran Parkı

Ahi Evran: 1204 yılında Anadolu’ya gelmiş ve Kayseri’ye yerleşerek “Ahi Evran Teşkilatı” nı kurmuştur.

İstanbul Sultangazi

Park alanında: şelale, ahşap köprü, çocuk oyun gurupları, fitness alanları ve pergolalar bulunmaktadır.

İstanbul Sultangazi Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi

AHİ EVRAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

2387 Sokakta, camiye 104 metre uzaklıktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı işletilen bu tesiste çeşitli mesleği eğitimler verilmektedir.

İstanbul Sultangazi Küçük Sanayi Sitesi

SULTANGAZİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ

1986 yılında kurulmuştur. Bu tesisler:

1-Sanko Oto Sanayi Sitesi.

2-Gamas Mobilyacılar Sitesi.

3-Avizeciler Sitesi.

4-Serbest çalışanlar sitesidir.

Sanko Oto Sanayi Sitesi, iş kalitesi ve çeşitliliği ile İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde otomobil kullanıcılarının bildiği ve tercih ettiği bir yerdir.

Gamas Mobilyacılar Sitesi ve Avizeciler Sitesi de tercih edilen önemli yerlerdir.

 

ESKİ HABİBLER MAHALLESİ

Habibler köyü, 1948 yılında Bakırköy ilçesi Mahmutbey köyünün nüfusunun artması sonucu köyün uzağında bir mahalle olarak kurulmuştur. 1950’lerde ise göçmenlerin buraya yerleşmesiyle büyüyerek gelişmiştir.

İstanbul Sultangazi Uygulamalı Trafik Eğitim Parkı

UYGULAMALI TRAFİK EĞİTİM PARKI

7 Mayıs 2010 tarihinde 2723 Sokakta açılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman camii karşısındadır.

5735 metre karelik park alanında:  yatay-düşey trafik işaretleri, sinyalizasyon sistemleri, bisiklet yolları, yaya geçitleri, hemzemin geçit, yaya kaldırımları, eğitim pisti, üst geçit ve eğitim laboratuvarı bulunuyor. Çocuklara akülü araçlar eşliğinde teorik ve uygulamalı trafik eğitimi veriliyor.

 

İSMETPAŞA MAHALLESİ

İstanbul Sultangazi

SULTANGAZİ BELEDİYESİ ŞEHİT FERDİ YURDUSEVEN GENÇLİK MERKEZİ

Sultangazi Belediyesine ait merkezde: derslikler, fittnes salonu, atölyeler, hobi odaları, müzik odası, çok amaçlı salon bulunmaktadır. Amaç: gençlerin serbest zamanlarında: sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle değerlendirmelerinin sağlanmasıdır. Merkezde: ayrıca iki katlı Millet Kıraathanesi bulunuyor.

 

MALKOÇOĞLU MAHALLESİ

Mahalle ismini Yıldırım Beyazıt’ın beylerinden Malkoçoğlu Bey’in oğlu Malkoçoğlu Ali Bey’den almıştır. Bakırköy’e bağlı Mahmutbey köyünün bir mahallesi olarak gelişmiştir. Köyün merkezine uzak bir konumda, askeriyenin kuzeyinde, Sultançiftliği’nin kuzey batısında, Edirne asfaltının batısındadır.

Mahallenin çevresi, en çok Karadeniz ve Doğu Anadolu’dan göç almıştır. Kentleşme, mahallede 1970’lerden sonra başlamış ve devam etmiştir. 1985 yılında yüksek ve tek katlı evlerin bir arada bulunduğu yeni gelişen bir mahalle olarak tanınır.

İstanbul Sultangazi Pamukkale Malkoçoğlu Sütçü İmam Parkı

PAMUKKALE MALKOÇOĞLU SÜTÇÜ İMAM PARKI

Buranın en büyük özelliği: Pamukkale travertenlerine benzeyen iki şelalenin bulunmasıdır ve zaten ismini buradan almıştır.

İstanbul Sultangazi

Park alanı toplam 4.100 metre karelik bir alana kurulmuş olup, travertenler haricinde spor alanları, çocuk oyun gurupları, oturma gurupları ve çay bahçesi vardır. Parkta ahşap oyun gurupları bulunuyor.

Park alanında ayrıca “Mareşal Fevzi Çakmak Prestij Yürüyüş Yolu” bulunuyor. Bu yol, özel parke taşlarıyla döşenmiş ve araç trafiğine kapatılmıştır.

 

SULTANÇİFTLİĞİ MAHALLESİ

İstanbul Sultangazi Şehit Hikmet Baysal Gençlik ve Sanat Merkezi

ŞEHİT HİKMET BAYSAL GENÇLİK VE SANAT MERKEZİ

Atatürk Bulvarındadır. Hikmet Baysal: 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olmuştur.

Merkez, gençlerin, serbest zamanlarını: sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle değerlendirmeleri, bilgi ve beceri sahibi olmalarına yardımcı olmak için yapılmıştır.

İstanbul Sultangazi

Merkezde 400 metre karelik alanda, 2 katlı Millet Kıraathanesi, 4 Atölyeli bir müzik akademisi, 4 Atölyeli bir ev sanatları akademisi, 200 metre karelik spor ve fitness salonu bulunmaktadır.

 

UĞUR MUMCU MAHALLESİ

Mahallede yaşayanların büyük bölümü Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen göçmenlerdir. Mahallede siteler yoğundur. Düzenli gelişmiş bir mahalledir. Sultangazi Hükümet konağı, Sultangazi Belediyesi Ek hizmet binası ve Sultangazi Belediyesi bu mahallededir. Cebeci spor kompleksi ve Cebeci şehir parkı da bu mahallededir.

İstanbul Sultangazi Sultançiftliği Merkez Camii

SULTANÇİFTLİĞİ MERKEZ CAMİİ

Sultangazi yöresinin ilk camisidir. İstanbul ilinde, sur dışındaki ikinci büyük camidir.

İstanbul Sultangazi

Sultangazi kurucularına ait köy ortak kullanım malı olan alanda: köy halkının birleşerek yaptırdığı ilk cami yıktırılmış, yerine yine halkın katkıları ile bugün görülen merkez camii yaptırılmıştır.

İstanbul Sultangazi

Caminin hemen yanında, günümüzdeki 50 metre genişliğindeki Atatürk Bulvarı, köyün kuruluşunda köylülerin hayvanlarının meraya geçiş yolu olarak kullanılıyormuş. Cami ile okul arasında kalan, altından yolgeçen bu alan, günümüzde ise park olarak kullanılıyor.

İstanbul Sultangazi Belediye Hizmet Tesisi

SULTANGAZİ BELEDİYESİ HİZMET TESİSİ

Atatürk Bulvarı üzerindedir.

İstanbul Sultangazi

Belediye Hizmet Binası

Belediye hizmet binasında, tüm birimler, hizmet içeriklerine göre konumlandırılmıştır.

Nikah ve Düğün Salonu

Nikah sarayında 3 ayrı nikah salonu bulunmaktadır. Düğün salonu ise 1200 kişi kapasitelidir.

Alışveriş ve Eğlence Merkezi

Tesislerin alt katında: bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Merkez, birçok markayı bünyesinde barındırmaktadır.

İstanbul Sultangazi

SULTANGAZİ BELEDİYESİ UĞUR MUMCU KATLI OTOPARKI VE HİZMET TESİSİ

Buranın faaliyete geçmesiyle halk arasında “Çarşamba Pazarı” olarak isimlendirilen sokak pazarı buradan taşınacaktır. Tesiste: Pazar alanı, çok amaçlı salon, İsmek, kütüphane, afet toplanma merkezi, otopark ve çocuk parkı vardır.

İstanbul Sultangazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

SULTANGAZİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi buraya yeni binaya taşınmıştır. Hastane 600 yatak kapasitelidir. 178 yoğun bakım ünitesi ve 30 ameliyathane bulunmaktadır.

İstanbul Sultangazi

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ SULTANGAZİ İLHAN VARANK KAMPÜSÜ

Muhsin Yazıcıoğlu Caddesindedir. 2016-2017 yılında hizmete girmiştir. A, B ve C olmak üzere 3 bloktan oluşmaktadır. Peki kampüsün adı niye “İhlan Varank”? Prof.Dr. İlhan Varank, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi hastanesinde vefat etmiştir.

İstanbul Sultangazi

Kendisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde iken halka ateş açan darbeciler tarafından vuruldu, hastaneye götürüldü ve hastanede vefat ederek şehit oldu.  Kampüs bünyesinde: Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Yabancı diller hazırlık bölümü, Sağlık bilimleri enstitüsü ve Sürekli eğitim merkezi bulunmaktadır. Eğitim gören öğrenci sayısı 850 dir.

İstanbul Sultangazi Neva AVM

NEVA AVM

Cebeci Şehir Parkındadır. Bölgenin ilk ve tek alışveriş ve eğlence merkezidir.

Alışveriş merkezinin “Neva” isminin anlamı “refah, bolluk ve bereket” tir. Sinema bölümünde 8 salon vardır ve 1000 seyirci kapasitelidir. Ayrıca: 2 oyun-eğlence alanı, bowling, yapı market, 12 tane fast food yeri ve 50 mağaza bulunmaktadır. 750 araç kapasiteli otopark ücretsizdir.

 

YAYLA MAHALLESİ

Bölge Pirinçlik köyünün hayvancılık yapılan yayla alanıdır. 1970 yılından sonra göç almaya başlamıştır. Özellikle Karadeniz illerinden daha çok göç almıştır. Halk oylaması sonucu 1992 yılında Yayla köyü kurulmuştur.

 

ZÜBEYDE HANIM MAHALLESİ

İstanbul Sultangazi Zübeyde Hanım Mahallesi

ALİBEY BARAJ ÜSTÜ PARKI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan park alanı 2019 yılında tamamlanmıştır.

İstanbul Sultangazi Alibey Baraj Üstü Parkı

38 bin metre karelik alan üzerine yerleştirilen projede: çocuk oyun gurupları, spor alanları ve fitnes aletleri, oturma ve gurupları bulunmaktadır.

İstanbul Sultangazi

Ayrıca 55 araçlık otopark ve 275 metre karelik kafe lokanta vardır.

 İstanbul Gaziosmanpaşa gezi yazım için  Gaziosmanpaşa

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.