FENERKÖY
İstanbul Silivri Fenerköy, Silivri ilçesinin eski Rum köylerindendir. İlçe merkezine 12 km uzaklıktadır.
Evliya Çelebi’nin “Seyahatnamesi” ne göre, köy, Fatih Sultan Mehmet döneminde kurulmuştur. O dönemde, eşkıya baskınları nedeniyle, köy, yüksek bir yere kurulmuş ve içinde ateş yakılırmış. Bunu gören eşkıyalar köye yaklaşmazmış ve bu yüzden köye “Fenerköy” ismi verilmiştir. Hatta: köyün o dönemdeki Rumca ismi “Fenari” köyüdür. Çünkü “fener” kelimesinin Rumca karşılığı “Fanar” veya “Fenari” dir.
Köy, mübadele öncesine kadar Rum nüfusun yoğunlukta bulunduğu bir yerdir. Rumlar burada: yağ ve pastırma üretimiyle uğraşıyorlarmış. Mübadeleden sonra, Yunanistan, Bulgaristan, Yuğoslavya ve Romanya’dan gelen göçmenler buraya yerleştirilmiştir.
Köy günümüzde “Fabrikalar” köyü olarak tanınmaktadır. Çünkü köyde 8 tane fabrika vardır. (bunlar: kauçuk, un, yem, tohum işleme fabrikalarıdır.)
Köyde: Rum döneminden kalma: Rum evleri, taş bina (önce cami ve sonra okula çevrilmiştir) ve Rum döneminden kalma bir kilise bulunmaktadır.
FENER KİLİSESİ
İstanbul Silivri Fenerköy; yapının eski adı “Fanari Kilisesi” dir. Kim tarafından ve kesin olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmez. 19’nci yüzyıl yapısıdır. Bazilika planına sahip yapı dikdörtgendir. Mübadele yani Rumlar burayı terk ettikten sonra bir dönem cami olarak kullanılmıştır.
Ancak daha sonra cami inşa edilmiş ve bu kilise yapısı terk edilmiştir. İlginç bir durum, tapu dağıtımında kilise binası köyden birinin arazisi üzerinde bulunması nedeniyle aynı kişiler tarafından günümüzde depo olarak kullanılmaktadır.
Silivri Piri Mehmet Paşa Mahallesi.