Hindistan Ne yenir-Ne içilir; Öncelikle: bir-iki kelime ile, ülkenin genel durumunu özetlemek gerekirse: eğer hijyen konusunda aşırı takıntılarınız varsa, buraya giderken, mutlaka çantanıza: bisküvi, kraker vs. gibi yiyecek maddeleri doldurun. Çünkü: buradaki yöresel tatları, büyük olasılıkla tatmayacaksınız ve aç kalarak, Türkiye’ye dönerken, iyice kilo vermiş olacaksınız.
Yazının hemen başında yine önemli bir not: sakın ola, dışarıda açık su ve açıkta servis edilen yemeklerden yemeyin. Suyu mümkün olduğunca, şişe olarak satın alıp tüketin.
Ayrıca: değişik kokulara karşı da hazırlıklı olmanız şarttır. Çünkü: karpuz-kavunu bile, karabiber dökerek yiyorlar ve özellikle, çeşit çeşit etleri, değişik yağ ve baharatlarla pişiriyorlar. Özellikle: Hindistan cevizi yağı, muhteşem rezalet kokuyor. Zaten bu kokuyu aldıktan sonra, yemekleri tatmak mümkün değildir. Eğer olurda tatmak isterseniz, sakın tabağınızdaki yemeği sonuna kadar bitirmeyin, tabakta kalan yemek “tanrılar” için kabul edilir.
Ülke mutfak kültürü:
Genellikle bol baharatlı yemeklerden oluşuyor. Her yemekte, mercimek göreceksiniz. Et olarak ise, genellikle tavuk ağırlıktadır. Çünkü: inekler, kutsal kabul edilerek kesilmez ve yenilmezler. Nasıl biz domuz eti yemiyorsak, onlar da inek eti yemiyorlar ve bu yüzden, birçok Hintli vejetaryen yani et yemezdir.
Tavuk yemeklerinde: yoğun olarak “köri” sosu kullanılır. Dini inanışları nedeniyle; inek eti kullanmazlar. Ama yazının en başında şunu kesinlikle söyleyebilirim ki: bu ülkede mahalli yemekler, genellikle pilav tarzı ve pek hoş değil, yani tercihinize bağlı ama genellikle gerek lezzet ve gerekse hijyen yani temizlik açısından, pek iç açıcı değildir.
Tatlılarda ise, tarçın ağırlıklıdır.
KUZEY HİNT MUTFAĞI
Buralarda: Pencap ve Babür saray mutfak kültürü egemendir. Buna bağlı olarak: Chapati, Naan ve Roti gibi ana yemekler görülür.
Bunların yanında: Dahi (yoğurt), Panir (peynir), Ghee (tereyağı) ve süt ürünleri görülür.
Baharat olarak ise: kimyon, kişniş, tarçın ve kakule kullanılır.
KAHVALTI
Ülkedeki birçok otelin kahvaltı salonlarında bulabilecekleriniz: ananas, mango, papaya gibi meyveler, meyve suları, yumurta, jambon, tahıl gevreği.
Ülkenin kuzeyinde, genellikle içecek olarak, hazır kahve bulunur. Ayrıca, çay servisi de yapılmaktadır. Bunun dışında, kahvaltıda: sac da veya tavada pişmiş mayasız ekmek, kaymaklı yoğurtla sunulan ve içene baharatlı malzeme doldurulmuş bir tür gözleme bulunabilir. Güneyde ise, buharda pişirilen pirinç unu topları, kızarmış mercimek köftesi görülebilir.
ÖĞLE/AKŞAM YEMEKLERİ
Otellerde, genellikle açık büfe seçeneklerinde, tepeleme doldurulmuş pilav yanında, ana yemeklerden seçilebilir. Ancak, geleneksel Hint yemekleri: 10 kadar yemek çeşidinin bir arada sunulduğu, lezzetler şeklinde servis edilir. Bu tip servis şekline “thali” deniliyor. Ülkenin birçok yerindeki restoranlarda, bu “thali” sistemi servisi bulabilirsiniz ve genellikle on ayrı çeşit yemek servis edilen bu sistem, hesaplıdır ve her öğünde farklı yemekler sunulur. Yani, bu servis tipini tercih edebilirsiniz.
İçecek kültürü ise, yemekler öncesi veya sonrasında gerçekleşir. Yemek ile birlikte, bir şeyler içme alışkanlığı yoktur. Hint yemek kültürü yanında, Hintlilerin nasıl yemek yediğine gelince: elleriyle hatta parmak uçlarıyla yemek yiyorlar.
Aslına bakarsanız, her restoranda çatal-kaşık var, ama ne kadar hijyenik olduğu meçhul, sanırım Hintliler, kendi parmaklarının temizliğine daha çok güveniyorlar. Bu sizin seçiminiz için en büyük ipucu olmalıdır. Yani, bu ülkede yemek yemek biraz cesaret işidir. Peki, nasıl besleneceğiz derseniz, tercih sizin, ben şahsen dünyaca ünlü fast-food restoran zincirlerindeki hamburger menülerini tercih ettim.
PİLAV VE ÇAPATİ
Burası, pirincin çok üretildiği ve pilavın yoğun kullanıldığı bir yerdir. Ancak, en iyi pilav, patna olarak isimlendirilen basmati yöresine ait pirinçten yapılır. Bu pirinç, uzun taneli ve aromalıdır.
Ülkenin kuzey bölümlerinde, pirinç yoğun kullanılırken, güney bölümlerinde pek yoğun kullanılmaz. Kuzey bölümündeki Hintliler yemeklerini yerken: ince bir roti ( bu bir tür boş ekmektir) ile veya çapati denilen bir tür ekmekle (bu ekmeğin içi kıyma veya sebze ile doldurulur) veya nan ile (bu kabarık bir tür ekmektir) ile yerler.
CACHUMBAR
Bu yemeklerin yanında servis edilen bir tür aperatif yiyecektir. İçinde: soğan, domates ve limon suyu ve sirke bulunur.
RAİTAN
Bu yine yemeklerin yanında servis edilen bir tür aperatiftir. Cacık benzeridir. Salatalık, yoğurttan yapılır, içine ilaveten domates veya ananas katılır.
İÇEÇEKLER
Ülkenin ulusal içeceği “çay” dır. Çay: sade, sütlü ve şekerli olarak servis edilir. Bunun dışında, yerel lezzetlerden tatmak isterseniz: Keşmir bölgesinde elmadan yapılan meyve suyu denemelisiniz. Ayrıca, şekerle tatlandırılmış bir tür ayran olan “lassi” de düşünülebilir.
Alkollü içki derseniz,
Ülkenin her yöresinde alkollü içki bulmak mümkün değildir. En yoğun olarak ise Mumbay ve Delhi şehirlerinde bulunabilir. Mumbay ve Pune şehirleri yakınlarında, Hint şarapları üretilir. Hint şarabı olan sulayı mutlaka deneyin.
Bunların yanında, ithal şaraplar çok pahalıdır. Mahatma Gandhi’nin memleketi olan “Gucerat eyaleti” ise, alkollü içkinin hiç tüketilmediği, izin verilmediği bir yer olarak biliniyor. Tüm bunların yanında, bu ülkede alkollü içki içmek istediğinizde, bir restorana gittiğinizde, içki şişesi görülmeyecek şekilde sarıp-sarmalanıp masanıza gelebilir.
Yazınız hep iç açıcı değil ama bilgilendirici bende hindistana gitmek istiyorum onların yaşam tarzı ve o insanları merak ediyorum bir gerçek var ki ben orda kesin aç kalırım…
Bu hafta döndüm , bangloredaydım . Yemekleri sizi aç bırakmayacaktır. Ancak her yerde alacağınız bir baharat kokusu mevcut . Bu kokuya alışabilirseniz yemeklerini yiyebilirsiniz. Tavuk menüleri genelde bol baharat soslu geliyor , ekmekleri de yufka ekmek şeklinde . Ancak ekmek içi tadında ve yumuşaklığında ayrı bir ekmekte et ürünleriyle sunulabiliyor. Zengin bir mutfağı var , tecrübe etmemizi tavsiye ederim ,
Hindistan dünyanın en zengin çeşitleri ve en lezzetli yemekleriyle ünlü olan bir ülkedir. Din, inanç, müzik konularındaki çeşitlilik yemeklerinde de mevcuttur. baharatlı yiyeceklerini eleştiren şehir kültürü alışkanlıkları olan arkadaşların aksine baharatı seven ve değişik tatları denemekten korkmayan arkadaşlar için şiddetle tavsiye edeceğim hint mutfağını, hele bir de alışırsanız baharatsız yemek size yavan gelmeye başlayacaktır. Hele tatlıları, o kadar güzel ve zengin ki Hindistanda kilo almadan gelmek biraz zor olabilir. Eğer ki hijyen takıntınız var ve tatilinizi sadece çantanızdaki biküvileri yiyerek yaşamayı düşünüyorsanız bence Hindistana hiç gitmeyin çünkü bir ülkenin geleneklerini görüp yemeklerini tatmadan gelirseniz o ülke hakkındaki görüş ve deneyimleriniz yarım olur. Su konusu ile ilgili dikkat etmeniz gerekir çünkü genelde problemlerin çoğu sudaki virüslere bağlı oluşmaktadır, o da bizleri o virüslere karşı bağışıklığımızın olmamasından kaynaklanır. Bunun dışında bence doyasıya tadın yemeklerini ama özellikle Pancap yöresinde veya lokantasına giderseniz acıya dikkat edin, acı başınızı döndürebilir. İyi seyahatler.
Holi festivalinde kendilerinin otları ezerek yaptıkları sütlü alkollü içkinin adının ve tarifini bilen varsa yardımcı olabilir mi lütfen