Burası Himalayalar üzerinde, ücra bir köşededir. İndus vadisinin merkezindedir. Önemli ticaret yollarının kavşak noktasında bulunduğu için, stratejik önemi vardır. Ancak, Çinli yetkililer tarafından, 1960 yılından sonra, buranın Tibet ve Orta Asya ile olan sınır bölümleri, geçişlere kapatılmıştır. Hint ordusu, burada büyük bir güç bulundurmaktadır.
Bölgenin en alçak yeri, deniz seviyesinden 3500 metre yüksekliktedir. Yüksek dağlar, muson bulutlarının, Hindistan içlerinden kuzeye ilerlemesine engel olur. Bu yüzden bölge yağışsızdır. Ancak, Kasım ayından, Mayıs ayına kadar olan sürede, burası dış dünyaya tamamen kapalıdır.
Yani, tam anlamıyla bambaşka bir dünyadır. Arazi şekilleri ve kültürü, Müslüman Keşmir’den ziyade, komşu Tibet’e benzerdir. Burada yaşayan insanların tek geçim kaynağı ise: kar sularıyla beslenen tarlalarda ekimi yapılan “arpa” dır.
Bölge halkının çoğu: Budisttir. Zaten şehre yolunuz düşerse, ilk görecekleriniz: parlak renkli dua bayrakları ve yamaçlarda görülen Budacı manastırlardır. Ancak, bu Tibetli Budistler yanında, Şii Müslümanlar da görülmektedir.
Şehir: 1975 yılından sonra ziyarete açılmıştır. Çünkü: Pakistan ve Hindistan arasındaki çatışmalara neden olan Keşmir bölgesi, yakın geçmişe kadar “Yasaklı bölge” idi.
TANGLANG LA
Burası, ülkenin en yüksek dağ geçitlerinden birisidir ve 5359 metre yüksekliktedir. Dünyanın ise, ikinci büyük geçididir.
PHYANG MANASTIRI
Şehrin 15 km. uzağında, Budist tapınağıdır.
Tapınak, 1515 yılında kurulmuştur. Manastır kompleksi içinde: birçok kutsal tapınak, kraliyet döneminden kalma freskler, 14’ncü yüzyıldan kalma bronz idoller görülmektedir. Bunlar: Keşmir bölgesinin en ünlü koleksiyonudur. Hatta, burada bir de müze var. Müzede ise, 900 yıllık eserler görülebiliyor. Bunlar arasında: Çin, Tibet ve Moğol kültürlerine ait silahlar sergileniyor.
THİKSE MANASTIRI
Şehir merkezinin 19 km. uzağında bulunan, Tibetli Budist tarafından yaptırılmış bir manastırdır. Manastır: 3600 metre yükseklikteki, İndus vadisindedir. Burada: 12 katlı kompleks şeklinde manastır yapıları bulunmaktadır. Özellikle: 14’ncü yüzyıldan kalma ve 1970 yılında, Dalay Lama tarafından ziyaret edilen, 2 katlı tapınak önem kazanmaktadır.
SANCHİ STUPA
Burası, Budistler için bir kutsal yapıdır. Budistler tarafından kullanılan kutsal emanetler var. Kutsal emanetlerin saklandığı sandık, Budistler için büyük önem taşımaktadır.