Ülkenin kuzeyinde, Himachal Pradesh eyaletinin bir şehridir.
Şehir: Dhauladhar sıradağları eteklerindedir. İki bölümden oluşmaktadır, yaklaşık 22 km. lik bir alanı kapsar ve deniz seviyesinden yüksekliği: 2000 metreye kadar ulaşmaktadır. Vadinin aşağı bölümlerinde, pirinç, buğday ve çay yetiştirilir.
Şehir, Himalayalar’da bulunduğu için, iklimi: yazları çok hoş ama kış aylarında çok soğuktur. Sıcaklıklar, kış aylarında donma noktalarının altına düşer ve kalın-yünlü giysiler gerekir. Yaz aylarında, hava ılıktır.
Burayı ziyaret etmek için en uygun zaman: güneşli günlerin bol olduğu yaz aylarıdır. Yani: Mayıs-Ekim ayları arasıdır. Ama, özellikle muson yağmurları zamanında, buraya gidilmesi kesinlikle önerilmez, çünkü sık sık heyelan tehlikesi görülür.
Yukarı Dharamsala şehri: Mc Leod Ganj olarak da bilinir. Denizden yüksekliği: 2082 metredir. 1959 yılında, 14’ncü Dalay Lama: Çin Komünist Partisinin baskısı nedeniyle, Hindistan ülkesine kaçar ve burada kendisine tahsis edilen resmi konutta: sürgündeki Tibet Hükümeti varlığını sürdürür.
Burada, birçok Budist manastır ve evler var. 1960 yılından sonra, burası, önemli bir turizm ve Tibetliler için ziyaret yeri haline gelmiştir. Burada yaşayan Tibetliler, dansları ve müzikleriyle, kendi kültürlerini yaşatmaktadırlar. Ayrıca: burası, Tibet el sanatları, halı ve hediyelik eşyalarının satıldığı bir yer olarak önem kazanmaktadır.
TİBET MÜZESİ
Aşağı Dharamsala şehrindedir. Bu müzede: çeşitli minyatürler ve el sanatları sergileniyor. Bir de, Tibet sanat, kültür ve geleneklerinin korumak için kurulmuş Enstitü bulunuyor.
JOHN’S WİLDERNESS KİLİSESİ
Dharamsala şehir merkezine, yaklaşık 7 km. uzaklıktadır. 1852 yılında yapılmıştır. Özellikle, muhteşem güzel vitray pencereleri ilgi çekmektedir.
CHAMUNDA DEVİ TEMPLE
Şehir merkezine 15 km. uzaklıktaki, küçük bir köydedir. Buradan: dağlar ve ormanların muhteşem manzaralarını görmek mümkündür.
MAHARANA PRATAP SAGAR
Burası, “Pong Barajı” olarak biliniyordu. Daha sonra ise, büyük bir yurtsever olan “Maharana Pratap (1572-1597) onuruna adanmıştır. 1976 yılında yapılmıştır. 1983 yılında ise, buraya, bir vahşi hayat bölümü eklenmiştir. Burada: 54 civarında kuş türü barınıyormuş. Bunun dışında: geyik, hint ceylanı, leopar da görülüyor.
NORBULİNKA ENSTİTÜSÜ
Şehir merkezine 4 km. uzaklıktadır. Burası, Tibet kültür enstitüsü olarak da bilinmektedir. Sürgündeki Tibetliler, sanat ve kültürlerini korumak ve teşvik etmek amacıyla, burayı kurmuşlardır. Japon etkisi görülmektedir.
TSUG-LAG-KHAN
Burası, şehir merkezindeki katedraldir. Tibet ülkesi dışında: en büyük Tibetli tapınak ve bazı güzel heykeller ve güzel duvar resimleri görülmektedir. Ayrıca, geniş bir meditasyon salonu bulunuyor. Kompleksin bodrum katında ise, Tibetli gençler için iş-eğitim merkezi olarak kullanılan bir yer bulunuyor.
Dalay Lamanın ikametgahının hemen karşısındadır. Hintliler tarafından da, Ana Tapınağı olarak bilinir. Büyüleyici bir huzur hakimdir.
KANGRA ŞEHRİ
Himachal Pradesh eyaletinin batı kesiminde, Dharamsala şehrinin yakınlarındadır.
Şehir tapınaklarıyla ünlüdür. Bu mabetlerin en ünlüsü ise: tanrıça Vajresvari adına yapılmış olanıdır. Şehirdeki kale özellikle görülmeye değerdir. Çünkü: muhteşem bir vadi manzarası görülmektedir.
Şehir yani aslında küçük kasaba da denilebilir; bir zamanlar “Chand” hanedanının hükümdarlarına başkentlik yapmıştır.
Şehri ziyaret etmek için en uygun zaman: Mart-Haziran ayları arasındaki dönemdir. Temmuz-Eylül ayları arasında muson yağmurları başlar. Burası, ülkenin en fazla yağış alan, ikinci bölgesidir.
VAJRESHWARİ TAPINAĞI
Burası, geçmişte, biriken zenginlikleri nedeniyle, birçok kez yağmalanmıştır. Özellikle: 1009 yılında, altın ve gümüşlerden oluşan muhteşem bir hazine yağmalanarak buradan götürülmüştür. 1360 yılında, Delhi Sultanlığı tarafından, tapınak yeniden yağmalanır.
Ancak, 17’nci yüzyıl başlarında, Babür İmparatoru Şah Cihan zamanında, tapınak, yeniden saf gümüş plakalar ile döşenmiştir. Daha sonra, bölge İngilizler tarafından ilhak edilmiştir.
Sonuç olarak: orijinal tapınak en son olarak yıkıcı bir depremle yıkılmış olmasına rağmen, mevcut aynı sitede yeniden inşa edilmiştir.
Özellikle, Hindu festivalleri sırasında, tapınak çok kalabalık oluyor. Bu festivaller sırasında, hacılar, tanrıça Durga’ya saygı ve bağlılıklarını iletmektedirler.
ŞEHİR ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER
Şehir yakınlarında, önemli tapınaklar bulunuyor. Bunların başında, şehir merkezine 15 km. uzaklıktaki, küçük bir kasabada, kayaya oyulmuş “Masrur” tapınağı var.
Burada, yekpare kayalara oyulmuş tapınakların 10’ncu yüzyılda yapıldığı sanılıyor. Günümüzde, tapınak ve heykeller, kötü şekilde olmalarına rağmen, yine de geçmişin görkemini yansıtmaktadır.
Şehir merkezinin 34 km. güneyinde, yine bir tapınak var. Jawalamukhi tapınağı: geçmiş dönemlerde, bir kısım insan için, büyük bir ilgi odağı olmuştur.