Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

 

Ülkenin kuzeyindedir. Hayrana kelimesinin anlamı Tanrının evidir. Hindu tanrısı, Vişnu ve Ayana, yani “yurt-ev” sözcüklerinden türemiştir.

Ülkenin en zengin eyaletlerinden biridir ve kişi başına düşen gelirin büyüklüğü açısından, üçüncü sırada gelmektedir. Eyaletin en büyük ekonomik etkinliğinin başında: binek otomobili, iki tekerlekli motor ve traktör üretimi gelmektedir. Özellikle, otomobil üretimi önem kazanmaktadır. Ayrıca: Asya’nın en büyük kağıt fabrikası, şeker fabrikası ve kereste endüstrisi, bu bölgede bulunmaktadır. Ülkenin en büyük demiryolu atölyesi de buradadır.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

 

Bölgenin coğrafi özellikleri: deniz seviyesinden 200-1200 metre yüksekliktedir. Bölgede, 1553 km. karelik bir orman alanı bulunmaktadır. Yamuna nehrinin doğu sınırı boyunca, Hayrana nehri akar.

Bölgenin iklim şartlarının özellikleri: yaz ayları çok sıcak ve kışlar soğuk geçer. Mayıs ve Haziran ayları çok sıcak, Aralık ve Ocak ayları ise en soğuk aylar olarak dikkat çeker. Yağışlar, özellikle muson sezonunda, yani Temmuz ve Eylül ayları arasındaki dönemde gerçekleşir. Bunlar, bazen yörede, büyük su baskınlarına yani sellere neden olur.

Eyalet başkenti: Chandigarh şehridir.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

CHANDİGARH ŞEHRİ

Şehrin ismi: Chandi Mandir isimli tapınaktan gelmektedir. Hint ordusunun batı bölgesi komutanlığı, şehirde konuşlanmıştır.

Şehir: ülkenin ilk planlı ve uluslararası mimari ve kentsel tasarım açısından, öne çıkan şehridir. Şehir: ünlü bir kısım mimar tarafından tasarlanmış projelerle doludur.

Bölgede: nemli subtropikal iklim hüküm sürmektedir. Buna bağlı olarak: yazları çok sıcak ve kışları ılıman geçmektedir. Aralık ve Ocak aylarında, nadir kar yağışı görülür.

 

CHANDİ MANDİR TAPINAĞI


Şehir merkezinin 10 km. uzağında, bir Hindu tapınağıdır. Navratras festivali sırasında, binlerce kişi tarafından tapınak ziyaret edilir. Tapınak içinde: çeşitli Hindu tanrılarına ait heykeller bulunmaktadır.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

SUKHNA GÖLÜ


Burası, ördek ve kazların yoğun olarak bulunduğu ve kış sezonunda, Sibirya ve Japonya bölgelerinden gelen göçmen kuşların konakladıkları bir doğal ortamdır.

 

CHANDİGARH DEVLET MÜZESİ VE SANAT GALERİSİ


Yapı: 1947 yılında yapılmıştır. Müze ve sanat galerisi, şu bölümlerden oluşmaktadır. Ulusal Tarih Müzesi, Portreler Ulusal Galerisi ve Chanigarh Mimarlık Müzesidir. Müze içinde, ayrıca küçük bir kafeterya bulunuyor. Sergilenen eserlerin sayısı ise, 10 bin civarındadır.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

YÜKSEK MAHKEME BİNASI


Külliye, 1951-1957 yılları arasında inşa edilmiştir. Bir şemsiye veya ters şemsiye gibi, ofis bloğu üzerine projelendirilmiş, bir çift çatısı bulunmaktadır. Üst çatı ile, adalet sembolize edilmektedir. Binanın girişinde ise, 60 metre yükseklikte, parlak renklere boyanmış iskeleler görülür.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

OPEN HAND-AÇIK EL ANITI


Le Corbusier tarafından dizayn edilmiştir. Şehirde, en çok ziyaret edilen yerdir. Sembolik olarak: rüzgar yönünü göstermek için tasarlanmıştır. Yandan: yükselen bir horoz görünümü vermektedir. Aynı zamanda, bir barış mesajı iletmek için yapılmıştır.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

ROCK GARDEN-KAYALIK YERDEKİ BAHÇE


Şehirdeki endüstriyel ve kentsel atıklar: moda sanat nesnesine dönüştürülerek, burada sergilenmektedirler. Turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri bu park: ormanda, bir açık hava sergi salonu gibidir. Ayrıca: yine bu bölgede, bir tiyatro, minyatür bir labirent ve göl bulunmaktadır.
Bahçe: günümüzde, adeta bir kültür merkezi haline gelmiştir. Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar ve uzmanlar, bu eşsiz ve muhteşem yerin, nasıl yapıldığını incelemektedirler. Bahçeyi yaratanlar: Chandigarh Proje Mühendisliği biriminden Nek Chand’ dır. Kendisi: burayı yaratmadan önce, Shivalik tepesi eteklerinde dolaşır ve kuş, hayvan, insan ve soyut formları andıran taşları toplamıştır. Ayrıca, 1958-1965 yılları arasındaki dönemde, doğal malzemeleri, kentsel ve endüstriyel atıkları toplamıştır. Daha sonra, bu muhteşem koleksiyonunu, 20 bin kaya formunda monte etmiştir. Bunları, küçük bir kulübe çevresine yerleştirir. 1976 yılında, bahçe ziyarete açılır.
Evet, burası atıklardan oluşturulmuş objelerin sergilendiği bir yer olarak çok ilgi çekiyor.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

ROSE GARDEN-GÜL BAHÇESİ


Zakir Hussain Bahçesi olarak da adlandırılan, 30 dönümlük arazi üzerinde kurulu bu bahçede: 1600’ün üzerinde farklı tür gül bulunmaktadır. Bahçe: Randhawa tarafından tasarlanmıştır. Her yıl, Şubat yada Mart ayında, burada gül festivali düzenleniyor. 20 binden fazla insanın katıldığı bu festival, şehrin en büyük kutlamalarından biri olarak bilinmektedir.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

SEKTÖR 17 PLAZA


Şehirdeki en şık alışveriş merkezlerinden birisidir. Bölgede: çeşmeler, heykeller, ağaçlar ve bahçeler bulunmakta olup, bu nedenle, yayalar için, yürüyüş için ideal bir ortam sunmaktadır. Özellikle, akşamları ışıklandırıldığında, ortam daha muhteşem hale gelmektedir. Şehir ziyaretçilerinin yoğun ziyaret ettiğim burayı, sizler de görmelisiniz.

 

ULUSLARARASI BEBEKLER MÜZESİ


Burada, yaklaşık 25’den fazla ülkeden getirilen bebekler ve kutlalar sergilenmektedir.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

WAR MEMORİAL-SAVAŞ ANITI


Ülkenin en büyük savaş anıtıdır. 1947 yılından bu yana, çeşitli savaşlarda ölen 8459 kişi için yaptırılmıştır. Bu kişilerin isimleri anıt üzerinde yazıyor. Anıt: 2006 yılında açılmıştır.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

PANİPAT ŞEHRİ


Eski ve tarihi bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Chandigarh şehrine 169 km. uzaklıktadır.
Şehir: bir tekstil ve halı şehridir. Ülkenin en kaliteli battaniyeleri ve halıları, burada üretilmektedir. Yani, dokumacılık sektörü ileri düzeydedir.
Buna ilaveten, şehir, dünya “shoddy” türü ipliklerinin merkezidir. Bu iplikler ile üretilen battaniyeler, özellikle askeri birlikler tarafından kullanılır.

Hindistan Haryana-Chandigarh- Panipot-Hisar

Şeyh Sharafuddeen Ali Panipati Mezarı


Bu şahıs, aslen Azerbeycanlı olup, sufi bir azizdir. Türbesi, şehirde bir hac yeri gibi ziyaret edilmektedir.

Panipat Müzesi


Müzede, özellikle Hint tarihinin dönüm noktasını oluşturan döneme ait: silahlar, zırhlar, heykeller, kitabeler, el sanatları sergileniyor. Ayrıca: arkeolojik dönemlere ait, bölgede bulunan: çanak, çömlek ve sikkeler var.

 

HİSAR ŞEHRİ


Eyaletin kuzeybatısındadır. Kelime anlamı, Arapçadan gelme olup “kale” anlamındadır. Şehir ilk olarak: 1354 yılında, Firuz Şah tarafından kurulmuştur. Hatta, Firuz şah, ilk kurulduğunda, Yamuna nehrinin sularını, kanallarla buraya getirtmiştir.
Şehir, kuzey Hindistan’ın en önemli şehirlerinden birisidir.

Şehirdeki gezilecek yerler:

Agroha Antik kenti


Burada yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan buluntuların, MÖ.13 ve 14’ncü yüzyıllara ait savunma duvarları ve bir kısım konutların kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Bu konutlar: doğu-batı yönünde, dikdörtgen planlıdır. Ayrıca: yapılan kazılarda, pişmiş toprak objeler, taş heykeller, demir ve bakır objeler, taşlar, boncuklar, sikkeler, cam eserler ortaya çıkarılmıştır.

Jahaj Kohti


Bir zamanlar bölgede hükümdarlık yapan şahıs için yapılmış bir anıttır. Anıt: çevresi açık arazide, sanki okyanusta bir gemi gibi görünür.

Barsi Gate


Hansi kasabasının merkezindedir. Günümüzde, bu kapı, antik kalenin ana giriş kapısı konumundadır. Kapının üzerindeki Farsça kitabede, 1304-1305 tarihleri yazılıdır.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.