CANAL SAİNT-MARTİN
Bu kanal, Right Bank’ın kuzeydoğu bölgeleri arasında akar.
Yaklaşık 5 km. uzunluğundadır. Romantik geziler için çok idealdir ve kanalın iki yakasını birbirine bağlayan köprüler, kesinlikle görülmeye değerdir.
GAR EDU NORD
Burası bir tren garı. Yıllık 180 milyon yolcu kapasitesiyle, Avrupa’nın en işlek tren istasyonudur. Şehrin tam göbeğinde bulunuyor. Şehrin ana semtlerini, kuzey banliyölerine bağlayan bir nokta.
Geniş duvarları ve yüksek çatısı nedeniyle, evsizlere ev görevi de görür.
Yapı estetik. İçinde hoş kafeler var. Buraya kadar şehir içi metrosu ile gelir ve buradan sonra ise banliyölere gitmek için RER denilen trenlere binersiniz. Ayrıca, Fransa’nın kuzeyindeki tüm ülkelere kalkan hızlı trenler, buradan hareket ediyor. Buradan, Londra Waterloo garı, Manş Tüneli vasıtasıyla, 2 saatin altına inmiş.
Yalnız, burayı kullanacaksanız, şuna dikkat etmeniz gerek. Çünkü: burası saat 24.00 de kapanıyor. Sabah ise, 06.00 da açılıyor. Özellikle yaz aylarında, trenden indiğinizde, ellerinde otel broşürleri bulunan çok sayıda insanla karşılaşırsınız. Çünkü, burası oldukça yoğun bir otel bölgesidir. Hint ve Müslümanlar otel işletmeciliği yaparlar. Tarihi yerlere yakın ve uygun otel fiyatları nedeniyle tercih edilen bir bölgedir.
İstasyon binasından çıktığınızda ise, kendinizi Paris şehrinin Hint mahallesinde bulunsunuz. Bunlar, genellikle Hindistan’ın orta ve güney bölgelerinden gelmişlerdir. Ancak, çoğu etnik bölgeye göre, daha nezih bir semttir. Tam istasyonun arkasına düşen “Madras Cafe” isimli bir restoran var. Burası, Paris şehrinin en ekonomik ve en güzel Hint restoranlarından biridir. Hint yemek kültürünü tatmak isterseniz, burayı denemelisiniz.
GARE DE I’EST
Burası doğu garı olarak geçmektedir. 1849 yılında yapılmıştır. Mimar Francois Duquesney tarafından tasarlanmıştır. Paris şehrinin en eski tren istasyonudur. Buradan, İstanbul yönüne, “Orient Ekspres” ilk kez, 4 Ekim 1883 tarihinde hareket etmiştir.
PORTE SAİNT-DENİS
Bu bir kemer. 1671-1674 yılları arasında: Nicolas François Blondel tarafından dikilmiştir. Güney cephesinde, alçak bir kabartma vardır. Kuzey cephe üzerindeki kabartmada ise, kralın boyunduruğu altındaki Maastrich kenti görülmektedir. Kemerin uzunluğu 25 metre ve genişliğiyse 5 metredir. Yüksekliği de, 25 metredir.
PORTE SAİNT-MARTİN
Burası da bir kemer. 1674 yılında, mimar Pierre Bullet tarafından tasarlanmış ve kral 14.Louise emriyle yapılmıştır. 1988 yılında restore edilmiştir. Yüksekliği 18 metredir. Çevresindeki kabartmalarda, çeşitli figürler bulunuyor.
PASSAGE BRADY
Parisli tüccar Brady; 1828 yılında, kendi adını taşıyan bu pasajı açarken, Paris’in en uzun kapalı caddesini yaratmayı düşünmüş. Günümüzde, burası: Paris şehrinin tam merkezindeki bir Hindistan gibi. Geleneksel Hint modası olan canlık renkleri ile giysiler, baharatlar ve egzotik kokular, tüm çevreye yayılıyor. Burada: restoranlar, baharat mağazaları, berber dükkanları var. Dar sokaklarda gezebilirsiniz. Pasajın yani sokağın uzunluğu, 216 metredir. Buradaki Hint restoranları, 1973 yılında açılmaya başlamıştır.
PASSAGE DU PRADO
Burada: çok miktarda deri atölyesi bulunuyor. Burada ayrıca bir tiyatro binası var. Bu tiyatroda, genelde siyasi etkinlikler düzenleniyor. Burada: genellikle Türkler var. Türk kahve evleri, Hint mağazaları, Pakistan pastane ve lokantaları var.
EGLİSE SAİNT-VİNCENT-DE-PAUL
Yapı: 1824 yılında yapılmaya başlanmıştır. 1844 yılında tamamlanmıştır.