Mersin Yenişehir

Mersin Yenişehir

Mersin Yenişehir: Mersin ilinin şehir merkezindeki dört ilçesinden birisidir. Yüzölçümü bakımından en küçük ilçedir. Yenişehir ilçesi, Mersin il merkezindedir.

TARİHİ

İlçenin tarihi, Mersin ili tarihiyle aynıdır. Yenişehir Belediyesi, 1993 yılında kurulmuştur. 2008 yılında ise Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bir ilçe olmuştur.

Mersin Yenişehir

 

GENEL

İlçenin güneyinde Akdeniz, kuzeyinde otoban, doğusunda Müftü deresi, batısında Mezitli ilçesi bulunmaktadır. İklim olarak Akdeniz iklimi hakimdir ve buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçer. Kültür, spor, eğitim merkezleri ve AVM’ler yoğundur, genç nüfustan oluşan ve genellikle gelir seviyesi yüksek kişiler ikamet eder. İlçede yaşayan insanların geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

GEZİLECEK YERLER

Mersin Yenişehir Mersin Marinası

 

MERSİN MARİNASI

Adnan Menderes Bulvarı Eğriçam Mahallesindedir.

Marina, 2011 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Burada denizde 500 yat ve karada 500 yat bağlama kapasitesi vardır. Bu rakamlar dikkate alındığında ülkemizin ve Doğu Akdeniz bölgesinin en büyük marinasıdır. Marina bünyesinde: spa, restoran, bar, yat kulübü ve spor merkezi gibi sosyal tesisler vardır. Ayrıca: yatçılar için yat gereçleri satan mağazalar, çamaşırhane, süpermarket, özel park yerleri, kablosuz internet hizmeti de verilir.

Mersin Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi

 

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ

Limonluk Mahallesi, 13 Caddede bulunmaktadır.

Toplam 13 salondan oluşmaktadır. Opera, bale ve orkestra, tiyatro, Türk halk müziği ve Türk Sanat Müziği prova salonları, amatör tiyatro, halk müziği ve sanat müziği folklor çalışma salonları bulunmaktadır. Burada “Mersin Uluslararası Müzik Festivali” ve sık sık konserler düzenleniyor, mükemmel bir salon, Mersin’de yaşıyorsanız mutlaka gidiniz. Otopark sıkıntısı da yok.

Mersin Yenişehir Hz Mikdat (Muğdat) Camisi

 

HZ. MİKDAT (MUĞDAT) CAMİSİ

Muğdat Semtindedir.

Önce biraz Hz Mikdat’dan söz edelim. Esved b. Abdüyegüs tarafından evlat edinildiği için kendisine “Mikdat b. Esved” denir. Mekke’de İslamı ilk kabul edenlerden olup Hz Muhammed’in yanında savaşmıştır. İslamiyet’in en önemli savaşlarından Bedir, Uhud, Hendek, Hayber ve diğer savaşlara katılmış, bu savaşlarda peygamberin okçuları arasında yer almıştır. Peygamberimizin sancaktarı olup katıldığı deniz aşırı bir savaş sonucu mezarının bulunduğu yerde şehit edilmiştir. Halk arasında Mikdat’ın burada şehit düştüğü ve mezarının da buraya yapıldığı şeklinde yaygın bir inanç vardır.

Gelelim caminin yapımına

Caminin temeli 1987 yılında atılmış ve 5 yıl sonra 1992 yılında ibadete açılmıştır. Klasik Osmanlı ve Selçuklu mimarisi tarzında yapılmıştır. İlk yapılmasının ardından, cemaata yetmemesi nedeniyle ilave olarak 1000 kişilik bir bölüm daha eklendi ve 2 minare daha yapıldı. Cami 6 minaresiyle dikkat çeker. Minarelerin uzunluğu 81 metredir. Türkiye’de bulunan 6 minareli 3 camiden biridir. Diğerleri: İstanbul Sultanahmet, Adana Sakıp Sabancı Camileridir. Aynı zamanda Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük ikinci camidir. Birinci: Ankara Kocatepe camisidir. Camide aynı anda 10 bin kişi ibadet edebilmektedir. Yapılırken, aynı zamanda külliye olarak kullanılması da planlanmıştır ve bünyesinde: kütüphane, konferans salonu, sağlık ocağı bulunmaktadır. Binanın zemin katı, süpermarketlere kiraya verilmektedir.

Bahçesinde, İslamiyete ilk inanan sahabelerden “Hz Miktad” ın türbesi bulunur. (yalnız bu bilgi kesin değildir, cami görevlileri bunu teyit etmiyorlarmış.)

Mersin Yenişehir Mersin Kültür Park

 

MERSİN KÜLTÜR PARK

Burada yani park içinde 7 km uzunluğunda bisiklet ve yürüyüş yolu vardır. Ayrıca: kıyıda dinlenme ve eğlence yerleri bulunur.

Mersin Yenişehir Mersin Kültür Park

Kültür Parkın hemen yanında: Muğdat camisi bulunuyor.

Mersin Yenişehir Mersin İdman Yurdu Meydanı

 

Mersin İdman Yurdu Meydanı

Mersin Kültür Parkının giriş kapısı olarak kullanılan “Aslanlı Kapı” günümüzde yoktur. Çünkü 2011 yılında, Ekim ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından “Mersin İdman Yurdu Meydanına” dönüştürülmüştür. Meydan Mersin İdman Yurdu’nun ambleminin ve kırmızı-lacivert renklerin ağırlıklı olacağı değişik bir meydandır.

Mersin Yenişehir Mersin Deniz Müzesi

 

MERSİN DENİZ MÜZESİ

Adnan Menderes Bulvarında Muğdat camisi arkasındadır.

Müze, Pazartesi hariç, haftanın her günü saat: 09.00-17.00 arasında ziyarete açıktır. Müze kart geçerli değildir. Yetişkin giriş ücreti 12 TL, öğrenci girişi ücretsizdir. Müze: 2010 yılında ziyarete açılmıştır. Ülkemizde açılan dördüncü deniz müzesidir. Müzede: Türk deniz harp tarihine ait 500 parçadan fazla obje bulunmaktadır. Ayrıca 800 kitaplık bir kütüphane bulunur.

Mersin Yenişehir Barbaros Ana Sergi Salonu

 

Barbaros Ana Sergi Salonu

Deniz harp tarihi konusunda, kronolojik bilgi verilmektedir.

Sergi salonunda:

Gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler, silahlar ve yağlı boya tablolar sergilenmektedir.

Nusret İnteraktif salonda:

Efsane Mahmudiye, Kahraman Hamidiye, Preveze ve Barbaros Hayreddin Paşa, tarihin akışını değiştiren Nusret Mayın Gemisi, Milli Mücadele döneminin kahramanı Gazi Alemdar ve Yavuz Muharebe kruvazörü hakkında digital ortamda bilgiler verilmektedir.

Mersin Yenişehir Barbaros Ana Sergi Salonu

Açık sergi alanı:

Türk Deniz Kuvvetlerinde kullanılmış, yüzer unsurlara ait: top, lancer, radar, torpido, mayın, su bombası gibi objeler ile denizaltı modelleri, Refah gemisinin tahliye botu sergileniyor. Ayrıca yine burada “Gözneli Gök Mahmut” anıtı sergileniyor.

Mersin Yenişehir Fuar Merkezi

 

YENİŞEHİR FUAR MERKEZİ

Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü karşısında Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindedir.

Merkezde: açık ve kapalı alan bulunmaktadır. Ayrıca: 2 kafeterya, 200 kişilik lokanta, 8 büro ve oldukça büyük bir otopark alanı vardır. Günümüzde: Mersin şehrinin “Fuar Kenti” olarak anılmasını sağlayacak birçok organizasyon sürdürülmektedir. Tarım ve gıdadan mobilya ve ev tekstiline, otomobil ve deniz araçlarından yapıya, güzellik ve bakımdan eğitime kadar birçok fuar düzenlenmektedir.

DEĞİRMENÇAY (ERÇEL) KÖYÜ

Eski ismi Erçel köyü olan Değirmençay köyü, ilçe merkezinin 22 km kuzeyindedir.

Mersin Yenişehir Manavşa Kalesi

 

Manavşa Kalesi

Değirmençay köyündeki kaleden geriye pek bir kalıntı kalmamış, kalan kalıntılar da define avcıları tarafından kazılmıştır. Bugün burada birkaç yerde kayalara oyulmuş kaya mezarları görülebilmektedir ancak resmi herhangi bir araştırma yapılmadığından, kale hakkında bilgi de yoktur.

Başnalar Kalesi

İlçe merkezinin 15 km kuzeybatısında İnsu Mahallesindedir.

Mahalle içinden stabilize bir yolla, kaleye 300 metre yakına kadar ulaşılır, sonra yürüyerek gitmek gerekir. Kalenin üç tarafı vadiyle çevrilidir. Diğer tarafı yani doğusu ormanlık ve dağlıktır. Kalenin üç kulesi bulunmaktadır. Duvar örgü sistemi görüldüğünden kalenin Bizans döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

EMİRLER MAHALLESİ

Gelincik Tepesi

Burada yamaç paraşütü yapılır. Hatta Çukurova bölgesinin tek yamaç paraşütü mekanıdır.

Mersin Akdeniz tanıtımı.

 

Bursa Yenişehir

Bursa Yenişehir

Bursa Yenişehir, Bursa arası uzaklık. 55 km. dir. Yenişehir, Bilecik arası uzaklık; 41 km. Yenişehir, İnegöl arası uzaklık: 28 km. Yenişehir, İznik arası uzaklık: 22 km.

Bursa Yenişehir Hava Limanı

 

BURSA YENİŞEHİR HAVA LİMANI

İlçe merkezinin 10 km batısında, Bursa il merkezinin 56 km doğusundadır. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait olarak yapılan bir askeri havaalanı iken, sivil hava araçlarının da kullanımına açılmasına karar verilmiştir. Havaalanının yapımına 1995 yılında başlanır ve 1999 yılında tamamlanır. Resmi açılışı 3 Kasım 2000 tarihinde yapılır. 2001 yılında uluslararası uçuş trafiğine de hizmet vermeye başlamıştır.

Bursa Yenişehir

 

TARİHİ

Bölge antik dönemde “Neopolis” olarak isimlendirilir. 1301 yılında Yenişehir ovası ve civarının fetih edilmesiyle birlikte, Yenişehir, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olmuştur. 1326 yılında Bursa’nın alınmasına kadar geçen 25 yıllık süre boyunca da başkent olmaya devam etmiştir. Yöre, o zaman iskana açıldığı için: camiler, hanlar, hamamlar, evler, çeşmeler, çarşılar ile yepyeni bir şehir kurulmuştur. Bu yüzden buraya “Yenişehir” ismi verilmiştir. İlçe merkezinin kuruluşu böyle iken, ilçeye bağlı bazı köylerin kuruluşu daha eskilere gider. Örneğin: İlçe merkezine bağlı Yarhisar köyü, Bizans döneminde tekfur kışlasıdır. Tarihi ipek yolunun birçok kolu, Yenişehir’den geçer. Ayrıca ilk Osmanlı sikkesi, 1327 yılında Yenişehir’de bulunan darphanede basılmıştır. Yenişehir, 27 Ekim 1920 ile 6 Eylül 1921 tarihleri arasında Yunan işgaline uğrar.

Bursa Yenişehir

 

GENEL

İlçe Marmara bölgesinin güneyindedir. Doğusunda kendi ismini taşıyan ovanın, doğuya yakın orta kısmında kurulmuştur. Denizden yükseklik 250 metredir. Kuzeyinde Katırlı ve Samanlı dağları bulunur ve yükseklikleri 940 metre civarındadır. En büyük akarsu “Göksu” ırmağıdır ve uzunluğu 80 km dir. İklim olarak, Marmara iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak yazlar sıcak, kışlar yağışlı ve serin geçer.

Bursa Yenişehir

 

GEZİLECEK YERLER

SARAY HAMAMI

Burası, Osman Gazi’nin yaptırdığı saraydan geriye kalan Saray Hamamıdır. Sarayın terk edilmesinden sonra hamam: Pustinpuş Baba Zaviyesine vakfedilmiştir. Hamamın Orhan Gazi döneminde yapılmış olabileceği de iddia edilir. Yapı günümüzde terk edilmiş ve harabe halindedir.

Bursa Yenişehir Voyvoda Camisi-Çınarlı Cami

 

VOYVODA CAMİSİ (ÇINARLI CAMİ)

1415-1425 yılları arasında Sultan Murad Hüdavendigar’ın dünürü olan Sungur Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Yani, ilçenin en eski camilerindendir. Kubbesi fener işi, çok değerli olup, sekizgen üzerine oturtulmuştur. Kubbenin göbeğinde, el işi çok değerli motifler vardır. Cami, Fener kubbeli camiler türündedir. Halk dilinde “Çınarlı Cami” olarak da bilinir. Çünkü bahçesinde asırlık bir çınar ağacı vardır. Voyvoda camisi ismini almasının sebebi: 1830 yılında Yenişehir Voyvodası (Yönetisi-Valisi) Ali Bey tarafından caminin çökme tehlikesi gösteren kubbesinin aslına uygun olarak onarılması nedeniyle almıştır. Son olarak, cami restore edilirken, ayakta kalan en önemli kısmı olan kubbesi çökmüş ve kubbenin göbeğindeki eşsiz motifler zarar görmüştür.

Bursa Yenişehir Bali Bey Külliyesi

 

BALİ BEY KÜLLİYESİ

İlçe merkezindeki bu külliyeye ait günümüzde sadece cami ve çarşı içinde bir kemer kalmıştır. Külliye içinde olması gereken imaretten ise hiçbir eser kalmamıştır.

Bali Bey Camisi

Camide inşa kitabesi yoktur, bu yüzden ne zaman ve kim tarafından yapıldığı belli değildir. Ancak söylentilere göre, cami 1461 yılında yaptırılmıştır. Yaptıran ise: Fatih Sultan Mehmet devrinde, 1461 yılında Eflak’da Drakul adıyla tanınan Vlad Tepeş (Kazıklı Voyvoda) tarafından şehit edilen Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu Bali Bey’dir.

Yine bir başka iddiaya göre, camiyi yaptıran kişi: 1503 yılında vefat eden, Silistre Beylerbeyi Malkoçoğlu Bali Bey’dir. Yani, sonuç olarak camiyi yaptıran belli değildir. Bu caminin evkafından olarak, Bursa il merkezinde büyük bir de han inşa ettirilmiştir. (Bali Bey hanı)

Gelelim caminin mimari özelliklerine: Bali Bey camisi, 14 ve 15’nci yüzyıllarda, iki yanında tabhane odaları olan camilere benzer. Son cemaat yeri, revakı camekanlarla kapatılmıştır. Esas camiyi meydana getiren ana mekan kare şeklinde olup, 9 metre çapında bir kubbe ile örtülü iken, bu kubbe ile yanlardaki tabhane odalarının kubbeleri de yıkılarak ortadaki cami bölümünün saçak hizasına kadar olan kısımların duvarları, yükseltilmiş ve caminin bütünü son cemaat yeri ile beraber tek çatı altına alınmıştır. 1969 yılında başlayan büyük tamirde, ahşap çatı sökülerek cami eski biçimine daha yakın bir şekle dönüştürülmüştür. Yani özgünlüğünü yitirmiştir.

Caminin sağ tarafında bulunan minaresi, kesme taştan yapılmıştır. İçeride sanat değerine sahip herhangi bir süsleme yoktur. Ahşap minberinde kayda değer bir özelliği yoktur. Caminin haziresinde, 16’ncı yüzyıl başlarına ait iki mezar bulunur. Bunlardan biri: Bali Bey’in oğluna ait olup üstünde 1504 tarihi okunmaktadır. Diğerinde ise 1549 tarihi tespit edilmiştir. İlçe merkezinde bulunan Şemaki evinin bahçesinde bulunan 1746-1747 tarihli üç satırlık mermer bir kitabe, caminin tamir kitabesidir.

Bali Bey Hanı

Bu han, günümüzde mevcut değildir. Ancak, çarşı içinde bulunan kapı kemeri kalıntısı, bu hana aittir. Çarşı içinde, kasaplar sokağında bulunan kapı kemeri: 2.65 metre yükseklikte ve 3 metre genişliktedir. Basık kemerli kapının doğu ve batısındaki dükkanlar arasında bulunan duvar kalıntısı, yaklaşık 7.90 metredir. Hanın boyu muhtemelen 37 metredir. Duvarlar: içte moloz ve tuğla karışımı, dışta bir sıra kesme taş, iki sıra tuğla ile örülmüştür. (Son bir not: Bursa il merkezinde de Bali Bey Hanı bulunmaktadır.)

Bursa Yenişehir Orhan Gazi Camisi-Ulu Cami

 

ORHAN GAZİ CAMİSİ-ULU CAMİ

İlçe merkezinde Ulucami Mahallesindedir.

Osmanlı döneminde bir yerleşim biriminin şehir olabilmesi için “Cum’a kılınur Pazarı durur” yer olması şarttır. Şehrin kurulduğu zamandan beri burada Cuma namazının kılındığı bir mabedin bulunması zorunludur. Yenişehir’de Ulu Cami adıyla bilinen bir cami, günümüzde de vardır.

Cami kayıtlarına göre, Orhan Gazi tarafından 1324-1362 yılları arasında yaptırılmıştır. Büyük bir minareye sahip olması nedeniyle halk arasında “Ulu Cami” olarak isimlendirilir. Taş kullanılarak ve kubbesiz inşa edilmiştir. Tek şerefeli minaresinin çokgen tuğla kaidesi orijinaldir. Minare günümüze kadar bozulmadan gelmiştir. Kaidesi oniki kenarlıdır ve taş ile tuğladan örülmüştür. Gövdeye geçişte ve şerefe altında birer bilezik vardır. Minare: Yarhisar’daki Orhan Gazi camisinin minaresine benzer. Ancak Yenişehir Ulu Camisi minaresinin şerefesi, daha zengin görünümlüdür ve gölge ve ışık etkilerini de daha belirgin kılan bir yapısı bulunur. Cami, günümüze kadar birçok tadilattan geçmesine rağmen özgün yapısını korumuştur.

Bursa Yenişehir Çarşı Hamamı-Çifte Hamam

 

ÇARŞI HAMAMI-ÇİFTE HAMAM

İlçe merkezinde Yenigün Mahallesindedir.

Kitabesi yoktur. Ancak, 1645 yılında Yenişehirli Deli Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2005 yılında restore edilmiştir. Yapı: kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlıdır. Doğuda kadınlar ve batıda erkekler kısım bulunur. Soyunmalık ve ılıklık bölümleri, mimari olarak kadınlar ve erkekler kısmında aynıdır. Kadınlar bölümünün batısında bitişik erkekler hamamı: sıcaklığın dışında kadınlar bölümüne benzeyen özellikler gösterir. Sıcaklık, yıldız planlı olup kubbe ile örtülüdür.

Bursa Yenişehir Saat Kulesi

 

SAAT KULESİ

İlçe merkezinde Cumhuriyet meydanındadır.

Saat kulesi, 2.5 metre yükseklikteki bir kaide üzerinde yapılmıştır. 7 katlı ve 25 metre yüksekliktedir. Kulenin 6’ncı katında, dört bir tarafa bakan saat kadranları bulunur. Kule Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz döneminde yaptırılmıştır. Kulede: büyük ve küçük olmak üzere 2 tane çan vardır. Büyük çan: İlçe merkezinde Rum mahallesinde bulunan kilisenin çanıdır. Küçük olan çan ise, İnegöl Kurşunlu köyündeki kiliseden getirilmiştir. Ağırlık sistemine göre çalışan saatin makinesi, Bursa Yenişehirli bir saatçi olan Osman Nuri Körüstan eseridir. Çan sesinin rahat duyulması için, her yönü açık olan ve dört köşede iki sütun üzerine oturtulan çatı katının kubbesi kurşun kaplıdır. Kulenin en büyük özelliği: Yunan işgalinden sonra, elde edilen silahların demir aksamları eritilerek, kulenin tamiratı yapılmıştır. Yani, kule bir tür zafer kulesi olarak anılır.

Bursa Yenişehir Saat Kulesi

Günümüzde bu saat kulesi, Yenişehir Belediyesinin amblemi olarak kullanılmaktadır.

KUMLUK CAMİİ-SÜLEYMANPAŞA CAMİSİ

Cami; Osman Gazi tarafından yaptırılmıştır.

Osmanlı devletinin kuruluş hutbesi, burada okunmuş ve Devlet olduğu ilan edilmiştir. Caminin girişinde “İlk Hutbenin Hicri 697 yılında bu camide okutulduğu” yazılıdır. Önceleri buraya “Kayseriye” mahallesi denirken sonradan “Kumluk” mahallesi denilmiştir. Günümüzde ise, bu semt “Kurtuluş” mahallesidir. Cami, diğer camiler gibi çeşitli dönemlerde yıkıma uğramış ve çökme tehlikesi geçirmiştir. Caminin en önemli onarımı, 1606-1607 yılları arasında, Sadrazam Kuyucu Murat Paşa zamanında yapılmıştır. Peki caminin ismi niye Süleymanpaşa: Osman Gazinin yaptırdığı bu camiye, torunu Süleyman Paşa, sonradan birçok ilave yapmak suretiyle genişletmiş ve zengin bir külliye haline getirmiştir. Bu yüzden, buraya Süleyman Paşa Külliyesi denir. Külliyenin en önemli yapısı, 25 odalı medresesiydi. Bu külliyenin kalıntıları, 1930 yılında tamamen yok olmuştur.

Bursa Yenişehir Şehzade Süleymanpaşa Türbesi

 

ŞEHZADE SÜLEYMANPAŞA TÜRBESİ

Süleyman Paşa Külliyesi: günümüzde merkez karakolun bulunduğu alan ile, Kumluk camisinin çevresindeki geniş alandadır. Ancak yakın zamana kadar mevcut olan külliyenin kalıntıları, günümüze ulaşmamıştır. Sadece türbe vardır. Külliyenin önemli bir parçası olan türbe, aynı zamanda “makam türbesi” olarak da anılır. Bu türbe: 7 metre çapındadır. Sekizgen köşeli olup, ağır kubbelidir. Kubbesi kurşun kaplamadır. Duvarları kesme taşla örülmüş, iki sıra tuğla ile işlenmiştir. Kapısı ahşap kanatlıdır. Orhan gazinin oğlu, Süleyman Paşa, İzmit sancak beyi iken, 1337-1338 yılları arasında kendisi için yaptırmıştır. Çocukluğundan itibaren ava meraklı olan Süleyman Paşa, bir av partisi sırasında atından düşerek ölür. Kendisi Bolayır’daki türbesine gömülür. Yani, burada yaptırdığı türbeye gömülmemiştir. Ancak, bu türbenin içinde, kime ait olduğu bilinmeyen bir mezar vardır. Mezarın baş ve ayaklarının. 17’nci yüzyıla ait olduğu saptanmıştır.

Bursa Yenişehir Kurşunlu Han (Sinanpaşa Camisi ve Külliyesi)

 

KURŞUNLU HAN (SİNANPAŞA CAMİSİ VE KÜLLİYESİ)

Önce bu külliyeyi yaptıran Sinan Paşa hakkında kısa bilgi: Sinan Paşa: 1520 yılında Arnavutluk-Topoyani şehrinde doğmuştur. Küçük yaştan itibaren yetiştirilen bir devşirmedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın aşçılığını yapmıştır. Ayrıca Sancak Beyi olarak da görevlendirilmiştir. Yemen’de, ikiye bölünen ülkenin birleşmesini sağlayarak o bölgenin yeniden Osmanlı yönetimine tabii olmasını sağlamıştır. Bu yüzden kendisi “Yemen Fatihi” olarak ve ilaveden “Tunus Fatihi” olarak tanınır. Bu başarıları sonucunda Sadrazam olur. 1596 yılında vefat etmiştir.

Bursa Yenişehir Kurşunlu Han (Sinanpaşa Camisi ve Külliyesi)

Evet, Sinan Paşa külliyesinin yapım tarihi belli değil. Ancak, Topkapı’daki Sinan Paşa arşivinde bulunan bir belge esas alınarak, külliyenin yapıldığı arazinin Sultan Orhan tarafından, mera için Yenişehir halkına verildiği kayıtlıdır. Daha sonra kasaba halkı toplanmış ve bu arazi üzerine cami, medrese, imaret ve kervansaraydan oluşan bir külliye yapılması için, bu toprakları Sinan Paşa’ya devretmeye karar vermiştir.

Bursa Yenişehir Kurşunlu Han (Sinanpaşa Camisi ve Külliyesi)

Külliye muhtemelen 1572-1573 yılları arasında yapılmıştır. Külliye: cami, medrese, imaret, aşhane ve arastadan oluşur. Ancak külliyenin çok az bir bölümü günümüze ulaşmıştır. Sadece: imaret ve cami, ayakta kalmıştır. Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde yazılı olan kervansaray, günümüzde yoktur. Caminin güneybatısında bulunan yapı kalıntılarının ise, medrese olduğu düşünülür.

Bursa Yenişehir Şemaki Evi Müzesi

 

ŞEMAKİ EVİ MÜZESİ

18’nci yüzyılda Türkmenistan’ın Şemaki (Şemahi) kasabasından göç ederek, önce İstanbul’a ve daha sonra Bursa üzerinden Yenişehir’e yerleşen Şemakizade ailesi tarafından yaptırılmıştır.

Bursa Yenişehir Şemaki Evi Müzesi

Ev 2 katlıdır. Zemin katında taşlık, mutfak ve kiler ile birlikte iki kışlık oda bulunur. Mutfak duvarına bitişik ahşap merdivenlerle üst kata çıkılır. Bahçeye bakan ön cephe, revak şeklinde kemerli bölümlerle dışa açılır. Solda bir baş oda, sağda biri büyük, diğeri küçük iki oda bulunur. Evi süsleyen, nebati motifli ve manzara dekorlu kalem işleri, 19’ncu yüzyıla tarihlenir. Şemaki evi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Bursa Yenişehir Pustinpuş Baba Zaviyesi (BabaSultan)

 

PUSTİNPUŞ BABA ZAVİYESİ (BABASULTAN)

Baba Sultan parkı içindedir. Bu park: yığma ile oluşturan bir höyük üstündedir. Höyüğün çapı 150 metre, yüksekliği 6 metredir. Halk dilinde “Baba Sultan” olarak anılan Pustinpuş Baba, Osman Gazi ve Orhan Gazi dönemlerinde yaşamış ve büyük yararlılıkları dokunmuştur. Yeni dönemin ulu şeyhlerindendir. 1300 yıllarında kendisi dervişleri ve inananlarıyla birlikte, güçlü bir kuvvet olarak Osman Gazi’nin yanında yer almıştır. Özellikle “Koyunhisar” savaşındaki başarısı ile zafere ulaşılmasında etkili olmuştur.

Burada bulunan zaviye: 1362-1389 yılları arasında, Sultan I. Murat tarafından yapılmıştır. Pustinpuş Baba’nın ölüm tarihi kesin olarak bilinmez, ancak türbesi günümüzde Baba Sultan tepesindedir. Türbede yanında, Kılıç Dede ve Orhan Gazinin adı bilinmeyen bir oğlu da vardır. Pustinpuş Baba Camisinin bulunduğu alan, halka açık park olarak kullanılmaktadır.

 

YARHİSAR KÖYÜ

İlçe merkezine 13 km uzaklıktadır. Osmanlı Beyliği döneminde, Yarhisar çok etkili bir Bizans tekfurluğudur. İnegöl ve Bilecik tekfurluklarının arasında kalır. Tekfur, bir tür vali-derebeyi karışımı yöneticidir. Yarhisar şelalesinin üst tarafında, Yarhisar kalesi vardı. Ancak günümüzde bu kaleden sadece birkaç temel kalıntısı kalmıştır. Yarhisar tekfuru Nikefor, Osman’a yönelik düşmanca bir tutum içindeydi. Kendisine Bilecik ve İnegöl tekfurları da katıldı. Sonunda: Osmanlı tarihinin en eski eserlerinden olan Aşıkpaşazade Tarihinde anlatılan meşhur düğün olayı ve Osmangazi’nin adamları ile birlikte düğünü basması olayı gerçekleşir. Bu ani ve hileli baskın, Yarhisar ve Bilecik tekfurlarının sonunu getirir ayrıca Bilecik’e gelin gidecek olan Yarhisar tekfurunun kızı Holofira’nın (sonradan Nilüfer) kısmetini de değiştirir. Yarhisar, 1299 tarihinde, Osman Gazi tarafından fetih edilmiştir. Ardından Bilecik ve İnegöl tekfurluklarının toprakları da ele geçirilir. Böylece, Osmanlılar, beylikten devlet olma yolunda ilk adımı atarlar. Osman Gazi, oğlu Orhan Gazi’ye Yarhisar tekfurunun kızı Holofira’yı alır. Bir süre sonra Holofira’nın ismi “Neylüfer” ve sonra da “Nilüfer” olur. Orhan Bey’in bu evlilikten: Süleyman ve Murat isimli iki oğlu olur. Orhan Bey, bu baba yurdu ve aynı zamanda karısı Nilüfer Hatun’un ata memleketi olan Yarhisar’ı baştan başa mamur eder. Kendisi adına, hisarın hemen bitiminde, büyük bir cami yaptırır. Aynı zamanda, şelalenin alt kısmındaki akarsuyun kenarına güzel bir hamam yaptırır. Hatta: değirmenler, çeşmeler ve yeni evler de yaptırır. Sultan II. Abdülhamid, YArhisar’daki ata yadigarı bu eserleri, kendi özel hazinesinden destekleyerek 1890’larda tamir ettirmiştir. Evet, bu eserlerden günümüze cami ve hamam gelebilmiştir.

Bursa Yenişehir Orhan Gazi Camii

 

Orhan Gazi Camisi

Cami, Orhan Gazi tarafından 1324-1362 yılları arasında karısı Nilüfer Hatun için yaptırılmıştır. Cami de “Nilüfen Hatun Camisi” olarak da isimlendirilir.

Orhan Gazi Hamamı

Yarhisar köyünde şelalenin hemen karşısında bulunan hamam, Orhan Gazi tarafından 1324-1362 yılları arasında yaptırılmıştır ve Orhan Gazi camisinin vakfıdır.

Bursa Yenişehir Yarhisar Köyü Şelalesi

 

Şelale

Köyde yüksek kayaların arasından dökülen bir şelale vardır. Devasa bir uçurumu ikiye yararak aşağıya dökülür. Elbette bu sırada muhteşem bir ses çıkar. Hamam ile karşı karşıyadır. Döküldüğü yerde küçük bir gölet oluşmuştur. Bu gölette balıklar vardır. Burası, piknik yapmak için yoğun tercih edilir.

Cennet Kanyonu

Kanyon Yarhisar şelalesinden başlar, Günece köyüne kadar devam eder. Kanyon içinde: 10-15 metre uzunluğunda ve 3-4 metre derinliğinde göletler bulunur. Kanyon boyu ilerlerken bazı noktalarda iple geçişler yapılır. Yani, can yeleği bulundurmak şarttır.

Bursa şehri tanıtımı yazım için.

İznik tanıtım yazım için.