Bingöl Yayladere

Bingöl Yayladere

Yayladere, Bingöl arası uzaklık: 100 km. Yayladere, Karakoçan arası uzaklık: 48 km.

TARİHİ

Bölge 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılır. Yerleşimin eski ismi “Holhol” dur. 1959 yılında Holhol ismi Yayladere olarak değiştirilmiştir.

GENEL

İlçe, Tunceli-Bingöl il sınırındadır. Dağlar arasında kuruludur. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1610 metredir. Yöredeki en yüksek dağlar Selbüs ve Yavuztaş dağlarıdır. İlçenin toprakları tarıma elverişli değildir. Bölgede akan Perisuyu üzerine, Özlüce barajı yapılmıştır. Yörede karasal iklim hakimdir ve buna bağlı olarak kışlar çok soğuk ve karlı, yazlar ise serin geçer.

SÜLBÜS FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak yapılır. Festival her yıl festival başlama meşalesinin yakılması ve ardından Sülbüs dağına tırmanma yarışı ile devam eder.

GEZİLECEK YERLER

Bingöl Yayladere Kalkanlı Mağaraları

KALKANLI MAĞARALARI

İlçe merkezine bağlı Kalkanlı köyü yakınlarındadır. İlçe merkezine uzaklığı yarım saattir. Mağara: kendisiyle aynı ismi taşıyan şelalenin olduğu yerdedir. Mağaralar, birçok oyma sanatı ile süslenmiştir. Şelalenin bulunduğu yere gelindiğinde: çevrede irili ufaklı birçok mağara bulunduğu görülür.

SÜLBÜS DAĞI

İlçenin kuzeybatısında bulunan bu dağ, volkanik bir dağdır. Sivri ve koni şeklindeki tepesinde, daima kar görülebilir. Burası: dağcılar tarafından tırmanış için tercih edilir. Ayrıca: yine dağda, çeşitli av hayvanları bulunmaktadır. Üzerinde kar olmadığında, dağ da muhteşem yemyeşil görüntüler oluşuyor. Bu yüzden, doğa yürüyüşü oldukça keyiflidir.

Belli bir yere kadar araçla gidiliyor, sonra dağ tırmanışı yapmak gerekiyor. Dağın tepesine çıkıldığında, çevrenin harika bir manzarası izlenebilen bir düzlük ve üzerinde adaklık görülüyor. Burası ile ilgili anlatılan bir rivayet bulunuyor.

“Birbirini seven ve kavuşamayan Sülbüs ve Starı isimli iki genç, yaşamlarında birbirlerine kavuşamazlar. Öldüklerinde yan yana gömülmek isterler, ancak genç çiftin arasına giren cadı: bir dağ olarak yine aşıkların yan yana gömülmelerini engeller.“ Dağın etekleri mesire yeri olarak kullanılıyor.

ÖZLÜCE BARAJI

Elazığ-Bingöl sınırında bulunan Peri çayı üzerinde, enerji üretmek için 1992-2000 yılları arasında yapılmıştır. Türkiye’nin 77’nci ve Bingöl yöresinin en büyük enerji santralıdır.

Bingöl Karlıova hakkındaki gezi yazım için  Karlıova