Şehirde: toplu taşıma hizmetinde: otobüs, tramvay ve metro var. Tüm bu ulaşım araçları, aksaksız olarak çalışıyor. Otobüs ve raylı sistem araçları: kırmızı-siyah renktedir.
TRAFİK
Genelde, araçlar yayalara saygılı. Trafik ışıklarına harfiyen uyuluyor. Kaldırıma çıkmadığınız zaman, araç sürücüleri hareket etmiyorlar. Bütün kaldırımlar: başı ve sonu, yolla birleşecek şekilde yapılmış. Böylece: bebek arabası, bisiklet, paten, kaykay, bavul taşıyan veya engelli insanlar, rahatlıkla şehri dolaşabiliyorlar.
BİLETLER
Tramvay ve otobüslerde: otomatik makinelerden veya kondoktörden bilet satın alabilirsiniz. Ana trenlerde ise, biletleri: satış büroları veya otomatik bilet makinelerinden satın alabilirsiniz.
Tramvay, otobüs ve metro için geçerli, tek kullanımlık bilet: 1.5 Euro.
24 saatlik seyahat pasoları: 5 Euro.
72 saatlik seyahat pasoları: 12 Euro.
Bunların dışında: tüm ulaşım sistemlerinde kullanılabilen ve 72 saat geçerli olan “Vienna Card” isimli bir uygulama var. Bunun ücreti: 16.90 Euro. Bu kart: aynı zamanda, şehirde bulunan bir kısım müzeler ve turistik yerlerde de, sahibine indirimler sağlıyor.
Ulaşım araçlarında: bilet soran, herhangi bir görevli yok. Biletler: araçlardaki otomatik makinelerde okutuluyor. Makine: biletin üzerine tarih basıyor.
Bunun dışında: örneğin: tramvaya binmek istediğinizde, turnike aramayın. Çünkü: yok. Bilet okutulan minik kutucuklar var. Ama, bu kutucuklara herhangi bir bilet okutmadan da tramvaya binmek mümkün. Sizin tercihinize bırakmışlar, size güveniyorlar.
Ancak: duyduğuma göre: özellikle Cuma, Cumartesi geceleri ve Pazar günleri bilet kontrolleri yapılıyormuş. Bu kontrolleri yapanlar, yanlarında polis bulunduruyorlarmış.
Kaçak binmenin cezası: 80-90 Euro. Yok, ben bilet parası vermem, kaçak binerim derseniz, yakalandığınızda ve ceza aldığınızda “Avusturyalıların ırkçılık yaptıkları” konusunda şikayet etme hakkınız olduğunu kabul etmiyorum.
BİSİKLET
Şehirde, kilometrelerce uzunluğundaki bisiklet yolları mutlaka dikkatinizi çekecektir. Bu bisiklet yollarında: trafik işaretleri bile var. Bu küçük ülkede, bunları görünce, her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü hissediyorsunuz.
TAKSİ
Sıkışık zamanlarda, şehirde taksi bulmak sorun. Çünkü: taksiler yetersiz kalıyor. Taksilerde “taksimetre” bulunuyor. Gün içinde başlayan oran: 2.5 Euro. Pazar günü ve resmi tatil günlerinde ise, bu oran: 2.6 Euro.
Eğer, şehir dışına çıkmak istiyorsanız: taksiye binmeden önce, mutlaka fiyatı konuşmalısınız.
TRAMVAY
Şehirdeki en büyük ulaşım aracıdır. Yaklaşık: 35 noktaya sefer yapılıyor. Tramvaylarda: değişik uygulamalar var. Eğer: önünde mavi işaret ve arkasında “Schaffnerlos” yani “kondoktörsüz” yazısı varsa: bu tramvaya “Entwerter” yazan kapıdan binin ve biletinizi makinede damgalatın. Ama, biletiniz yoksa: ön kapıdan binin ve bilet satış makinesinden, bilet satın alın.
Kondoktörlü tramvaylarda: biletiniz yoksa, sürücü aynı zamanda kondoktörlük görevi yapıyor ve size bilet satabiliyor.
Tramvaydan söz edince: Viyana şehrinde, size mutlaka yapmanızı önereceğim bir şey var. Çok kalabalık olmayan saatlerde: “Ring” üzerinde sefer yapan tramvaya binin, bir tur yaklaşık 30 dakika sürüyor, bu yolculuğunuzda: oturduğunuz yerden: Üniversite, Parlamento binası, Borsa binası gibi güzel yapıları görebiliyorsunuz. Hatta: hoşunuza giden bir yerde, tramvaydan inerek, gezinize yürüyerek devam edebiliyorsunuz.
OTOBÜS
Havaalanı otobüs hizmetleri: her 20 ya da 30 dakikada bir hareket eder. Şehir merkezindeki Hilton Oteli ve havaalanı arasında çalışırlar. Yolculuk, yarım saat sürüyor.
METRO-U-BAHN
Şehrin metro hattında: u1’den u’6’ya kadar, altı tane hat var. Bu hatlar: kentin belli-başlı noktalarını kapsıyor. Metro biletlerini: otomatik makinelerden veya bilet gişelerinden satın alabilirsiniz. Biraz önce söylediğim gibi, metro hatları, şehrin birçok önemli merkezinden geçiyor. Hatta, Tuna nehri üzerinden geçen hat bile var. Bu hatlar üzerindeki metro araçları: saat: 05.30-00.30 arasında çalışıyor.
Metro istasyonlarının hemen girişinde: o hattın her iki yönündeki tüm metro duraklarını da gösteren tabelalar görebiliyorsunuz. Bu güzel uygulama sayesinde, ineceğiniz istasyonun ismini gördüğünüz yöndeki metroya biniyor ve kaybolmuyorsunuz. Metro: elbette trafik sıkışıklığı derdi olmadığından, kullanmanızı önereceğim ilk alternatif. Metroların kaç dakikada geleceğini gösteren, elektronik panolar da var.
FİAKER
Bunlar, romantik faytonlar ve genellikle “Hofburg” yakınlarında bulunuyorlar. Sürücüleri: tarihi karakteristik özellik taşıyan kıyafet giyiyorlar. Eski şehir içinde: 20-60 dakika arasında tur düzenliyorlar. Fiyatları da, bu turun süresine bağlı olarak değişiyor. Evet, turistler için, bunlarla yapılan geziler ilginç oluyor.
VİENNA-LİNE
İngilizce konuşan bir rehber eşliğinde yapılan bir otobüs turu. Gezi: Staatsoper (Devlet Operası) önünden başlıyor. Gezi yolu üzerinde: 13 durak var. Tur, yaklaşık 2.5 saat sürüyor.