Şefik Bursalı, bir ressamdır. 1903 yılında Bursa’da doğmuştur. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde İbrahim Çallı atölyesinde öğrenim görmüş ve okulu birincilikle bitirmiştir. 1923 yılından itibaren, Galatarasay ve Akademi sergilerine Bursa manzaraları ile katılmıştır.
1936 yılından itibaren Ankara Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde öğretim üyesi oldu. 1987 yılında Mimar Sinan Üniversitesi tarafından Profesörlük unvanı verildi. 20 Nisan 1990 tarihinde vefat etti.
Ressam, tablolarında genellikle Konya, Bursa ve İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini resmetti. Eserleri Atütürk’ün isteği üzerine, 1937-1938 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde sergilendi.
Hayatı ile ilgili, benim ilgimi çeken bir bölüm var. Bursa’nın Yunan işgalinde olduğu 1921 yılında lise eğitimini yarıda bırakarak, o zamanki adı ile “Sanayi-i Nefise Mektebi” olan İstanbul Güzel Sanatlar Akademisine gitmeye karar verdi. Tabii işgal altında bulunan şehirden çıkıp İstanbul’a gitmesi için izin alması gerekiyordu. Yunan subaylardan bu izni alabilmek için onlara suluboya manzara resimlerinden armağan etmiştir.
Ressamın Ankara’da yaşamış olduğu ev, vasiyeti üzerine Kültür Bakanlığı tarafından “Şefik Bursalı Müzesi” olarak düzenlendi ve ülkemizdeki ilk özel müze olarak ziyarete açıldı.
Bursa’da yaşadığı sokağa ve bir sanat galerisine de ismi verilmiştir. Bursa Kültürpark’da bir büstü bulunuyor.
Hemen yazının başında belirtmek istediğim bir husus var. Son aldığım duyumlara göre, müze, Kültür Bakanlığı tarafından kapatılmış ve amatör ressamların resimlerinin sergilendiği bir sanat galerisine dönüştürülmüştür.
Sebebini bilmiyorum, umarım bu büyük Türk ressamının vasiyetine ihanet edilmez ve burası müze olarak kullanılmaya, ziyarete açık tutulmaya devam ettirilir. Yani müzeyi ziyaret etmeden önce açık olup olmadığını öğreniniz. (Telefon: 03124412390)
Müze Çankaya Ahmet Mithat Efendi Sokak 36 numaradadır.
Ressam Şefik Bursalı ölümünden sonra, eşi Mediha Bursalı, çocukları olmadığından resimleri Kültür Bakanlığı Resim ve Heykel Müzesine bağışladı. Dönemin Kültür Bakanı ile görüşülerek evi müzeye dönüştürüldü. Ressam Şefik Bursalının müze evi, 16 Kasım 1998 tarihinde açıldı. Müzede: 35 yağlıboya ve 15 karakalem çalışması bulunuyor.
Müze evindeki eşya da kendisine ait.
Bağışlanan eserler sanatçının kendisi tarafından, sanat yaşamının tüm dönemlerini kapsayacak şekilde seçilmiştir. Müze ev düzenlenirken, ev eserlerin konulabilmesi için gerekli teknik yapılarla donatılmış ve yeniden döşenmiştir.
Evin bahçesi eski doğal özellikleri ile korunmuş ve evin ön kısmına da sanatçının bir büstü yerleştirilmiştir. Bu atölye ev sayesinde şimdiki ve gelecek kuşaklara ünlü ressamın sanatının bir bütünlük içinde ve sanatçının yaşadığı atmosferin bir parçası halinde inceleyip tanıyabileceklerdir.
Müzede ressamın hayatını kaybettiği için tamamlayamadığı bir tablo da bulunmaktadır. (Bursa Kültür Park’ta adına yapılan heykeli seyrederken ki halinin resmini yapmak istemiş ama ömrü vefa etmemiştir.)
Evet, günümüzde müze pek ziyaret edilmiyor, çünkü bilinmiyor ayrıca müzede bulunan eserlerin kataloğu da tükenmiş, yukarıda da belirttiğim gibi, umarım ilgili makamlar gerekli ilgiyi gösterirler ve bu ev, sanatçının vasiyeti üzerine müze olarak kullanılmaya devam edilir, lütfen şehrin tam merkezinde bulunan bu müzeyi ziyaret edelim, unutulmasına izin vermeyelim.
Ankara kalesi hakkındaki gezi yazım için Kalesi