Tunus Kartaca

Tunus Kartaca

Kartaca kentinin kurulması hakkında anlatılan bir efsane var.

Şöyle ki: Fenike’nin Tyros kralının; bir oğlu (Pygmalion) ve bir kızı (Elissa) vardır. Kral baba ölünce, halk: oğul Pygmalion’u kral seçer. Elissa ise, zengin amca ile evlenir.

Ancak: kral Pygmalion, zengin amcanın altınlarına göz diker ve onu öldürür. Bunun üzerine, iki kardeş, denize açılarak ülkelerinden kaçmak zorunda kalırlar.

Denizdeki yolculuk: buraya kadar sürer ve buraya vardıklarında yerel halk, onlara, bir öküzün postekisi büyüklüğündeki bir alana yerleşme hakkı verirler.

Ancak, Elissa: postekiyi, ince ince keserek ve uç uca ekleyerek, Kartaca kentini kuracak kadar toprak elde eder ve bu alana kraliçe olur.

Bu sırada: komşu krallardan biri, kraliçe Elissa’ya talip olur, onunla evlenmek ister. Elissa, evlenmek istemez, ancak oyalamak için süre ister. Sonra  da, hazırlattığı odun yığınının üstüne atlayarak, kendini yakar.

Bu kadar değil. Kartaca’nın kuruluşuna ait, beğendiğim bir söylenti daha var. Onu da anlatmak istiyorum.

Bu efsanede de, başrolde: Fenike prensesi Elissa var.

Elissa

Kendi ülkesini kurmak üzere, yanına ülkenin en güçlü 50 erkeği ile birlikte, denize açılır. Günümüzdeki Kıbrıs adasına gelirler ve orada konaklarlar.

Gece olduğunda, adet olduğu üzere, Kıbrıs adasında yaşayan kadınlar, çırılçıplak denize girerler.

Fenikeli erkekler, bunlar içinden en beğendiklerini yanlarına alırlar ve hep birlikte yola devam ederler.

Bugünkü Kartaca bölgesine geldiklerinde ise, yeni kenti bu verimli  topraklar üzerinde kurarlar.

Tunus Kartaca

Evet, işte Kartaca kentinin kuruluşuna ait efsaneler. Fenike dilinde: “Kart-Hadast” sözcüğü: “Yeni kent” anlamına gelmektedir. Ülke dilindeki ismi: Carthage.

MÖ.815 yılında: bir ticaret limanı olarak kurulmuştur. Ancak, kent yerleşimi: Byrsa tepesindedir.

MÖ.146 yılında, Romalılar tarafından yağmalanan şehir: daha sonra yeniden kurulmuştur.

Ancak, Arapların, 8’nci yüzyılda, Tunus’u kurmalarının ardından: kullanılmayarak, harabeye dönmüştür.

Kartaca: Tunus ülkesinin, günümüze kadar ulaşan en eski kentidir. UNESCO tarafından, Dünya Kültür Mirası Listesine alınarak korunmaktadır.

Tunus Kartaca Antik Kent Gezisi

ANTİK KENT GEZİSİ

Antik kentteki kalıntılar: çok geniş bir alana yayılmıştır ve bu yüzden: yürüyerek gezmeniz gerekiyor. Bu nedenle: uygun kıyafet ve özellikle ayakkabı giymenizde büyük yarar var.

Tunus Kartaca

Kartaca antik kentinin kalıntıları: Tunus kent merkezinin, yaklaşık 19 km. kuzeydoğusundadır. Buraya: TGM elektrikli trenleriyle kolaylıkla ulaşılabiliyor. Kartaca yolu üzerinde: Tunus şehrinin limanı olan: Guletta bulunuyor.

Buradaki kale, 1536 yılında, V. Karl tarafından yaptırılmıştır ve Berberi korsanlar, tutsaklarını, bu kalenin zindanlarına kapatırlarmış.

Trenden: Kartaca-Salammbo istasyonunda inin. Deniz yönünde, kısa bir yürüyüş sonunda: bir tapınağa ulaşılıyor.

Tunus Kartaca Tofel Tapınağı

TOFET  TAPINAĞI

Kartacalılar: ilk çocuklarını, tanrıları Tanit ( bereketi simgeleyen ana tanrı) ve Baal Hammon (ana tanrının karısı) adına, burada kurban ederlerdi.

Özellikle: Kartaca antik kentinin, batı bölümündeki Tanit yöresinde, bu uygulamaya ait birçok kanıt bulunmuştur.

Bu kanıtlar sonucu: çocuklar önce boğuluyor, sonra kemikleri kurban taşında yakılıyor ve kalıntıların içine konulduğu kaplar: oyma-işlemeli mezar taşlarının altına gömülüyordu.

Bu mezar taşlarının örneklerini: Bordo Müzesinde görmek mümkün.

Tunus Kartaca
Tunus Kartaca

Tapınağın hemen önünde: Pön limanı var. Burası: dairesel görünümlü liman olup, küçük bir kanalla, ticaret limanına bağlanmaktadır. Denizcilik limanını  hemen yanındaki küçük müzeyi de, sakın ihmal etmeyin ve mutlaka gezin-görün.

Tunus Kartaca
Tunus Kartaca

Buradan sonra: Habib Burghiba Bulvarı üzerinde ilerleyin ve hemen sağınızda, deniz yönünde yine bir müze var. Paleo Hıristiyan Müzesi.

Daha sonra “Kartaca Demerk” var. Burası: Kartaca antik kentinin: Magon Semti olarak biliniyor. Burada: devam ettiğinizde, hemen solda: en yukarıda sözünü ettiğim gibi, Kartaca şehrinin ilk kurulduğu Byrsa tepesi görülüyor.

Tepenin hemen azcık ilerisinde ise, muhteşem güzel bir müze görülüyor. Ama, tepedeki bu müzeye ulaşmak için, biraz yokuş yukarı yürümeniz gerekiyor.

Tunus Kartaca Ulusal Müzesi

KARTACA ULUSAL MÜZESİ

Müzede: Kartaca’da egemenlik kurmuş, bütün uluslara ve  dönemlere ait eserler sergileniyor. Ama özellikle: Fenike ve Roma dönemlerine ait: steller, lahitler, amforalar var.

Bunun yanında: Yunan ve yine Roma dönemlerine ait: heykeller görülmeye değerdir.

Tunus Kartaca

Müzenin hemen yanında: Fenike evlerinin kazılarının sürdürüldüğü, arkeolojik kazı alanı var. Bu Fenike evlerinde: su kuyuları ve atık su sistemi (pembe renk ile belirlenmiş) dikkati çekiyor.

Müzeden sonra, kara yönünde ilerlediğinizde, bir katedral karşınıza çıkıyor.

Tunus Kartaca St Louis Katedrali

ST. LOUİS KATEDRALİ

Bu yapı: 13’ncü Haçlı Seferleri sırasında, 1271 yılında, burada ölen, Fransa kralı Louis için, 1890 yılında inşa edilmiştir.

Burada: her yıl Ekim ayı içinde düzenlenen klasik müzik festivalinin yapıldığı, Acropolium var. Çünkü:  burası günümüzde bir kültür merkezi olarak kullanılıyor.

Tunus Kartaca

Evet, Habib Burgiba Bulvarından ilerlediğinizde, Muhammed Ali Bulvarı ile kesişen yerde, yine Roma dönemine ait mutlaka görmeniz gereken bir alan var.

Tunus Kartaca

ANTONİUS PİUS HAMAMLARI

Bunlar: MS.2’nci yüzyılda yapılmış ve günümüze ulaşmıştır. Ancak, çok büyük bir alana yayılmıştır.

Bu büyük alanda bulunan komplekste: zamanında yaklaşık 100 odalı bir hamam yapısı bulunduğu anlaşılmaktadır. Ancak, bu yapının, günümüze yalnızca temel kalıntıları kalmıştır.

Hamamda: klasik Roma hamamlarının hepsinde olduğu gibi, soğukluk, ılıklık, sıcaklık gibi bölümler ile birlikte, mozaikler, yüzme havuzları, çeşmeler, freskler, masaj odaları, yemek salonları, hizmet mekanları ve iç avlular bulunuyor.

Burada: zengin Romalı ailelerin çocuklarına eğitim verilen bir de okul bulunuyor.

Tunus Kartaca
Tunus Kartaca

Habib Burgiba Bulvarından ilerlemeye devam ediyorsunuz ve bu kez, karşınıza Roma villaları çıkıyor. Burada: bir odeon ve çok sayıda villa kalıntısı görülüyor.

Bu villalardan bir tanesi restore edilmiş ve müze olarak ziyaret mümkündür. Burada, antik dönemdeki gündelik hayata ilişkin, bilgiler sunuluyor.

Burada: deniz kıyısında ise, yakın geçmişte yapılan ve günümüzde de kullanılan “Başkanlık Konutu” görülüyor. Masmavi gökyüzü ve yemyeşil tepelerin oluşturduğu güzel manzarada, günümüze ait bir yapı.

Sanırım: Habib Burgiba, kendini Hannibal gibi görerek, bu antik kalıntıların tam orta yerine, Başkanlık sarayı yaptırmış.

Aynı yerde, kara kısmında ise, Odeon var. Odeon bölümünün hemen berisinde ise, Hadrianus Tiyatrosu var.

Tunus Kartaca Hadrianus Tiyatrosu
Tunus Kartaca

HADRİANUS TİYATROSU

Tiyatro: 20’nci yüzyılda restore edilmiştir. Her yıl, Kartaca Uluslar arası Festivali, burada yapılıyor. Bu festivalde: müzik ve  tiyatro etkinlikleri düzenleniyor.

İşte böyle. Romanın bir zamanlar en büyük düşmanı ve rakibi, Kartaca, burada kurulmuş, ancak bu gördüğünüz kalıntıların hiçbiri Kartaca döneminden kalma değil. En başta da söylediğim gibi, Romalılar, Kartacayı ele geçirince  taş taş üstüne koymadan yakıp-yıkıp yok etmişler ve daha sonra, yıllar sonra kendi şehirlerini kurmuşlardır.

Yani, şehir Roma kültürü eseri. Ama, gerçekten günümüze ulaşan, sayılı Roma kültürü şehir kalıntılarından biri. Gidip görmek, özellikle tarih severler için, muhteşem bir keyif olabiliyor.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

SİDİ BOU SAİD

Tunus şehrinin, 20 km. kuzeyinde, ülkenin doğusundadır.

Buradaki ilk yerleşim: 13’ncü yüzyılda burada kurulan bir Arap ileri karakoludur. Tunus şehrine, yaklaşık 20 km. uzaklıktadır. Ulaşım için taksileri kullanabilirsiniz.

Şehrin adı: buraya yaşayan Müslüman bir şahsın adından gelmektedir. Bu şahsın adı: Beji oldu Ebu Said ibn Khalef ibn Yahya el Ettamini.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Günümüzde ise, tepe üzerinde, deniz fenerinden, kıyıya kadar olan bölümde kurulmuştur. Köydeki evler, bembeyaz renkleriyle dikkati çekerken, kapıları ve pencere güneşlikleri ise, mavi renge boyanmıştır.

Yakın geçmişte, yaklaşık 100 yıldan bu yana, ülkenin sanatçıları ve bölge sakinleri, dinlenmek üzere, bu köye gelirler. Köyün, taşlık ve dar sokaklarında, tur otobüsleri ve turistlerin oluşturduğu kalabalık hiç eksik olmuyor. Sokaklarda: el sanatları ve şeker satan satıcılar bolca var.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Köyde: bir müze veya başka değişle, kültür merkezi var. İsmi: Arap ve Akdeniz Müziğe Merkezi. Bu merkezin bulunduğu yapı: 1913 yılında, Rodolphe Erlanger tarafından yaptırılmıştır. Burada: müzik aletleri koleksiyonu var.

Bu köyü ziyaret ederseniz

Köyün: Cafe des Nattes isimli ünlü kafesinde, mükemmel deniz manzarası eşliğinde mutlaka küçük bir mola vermelisiniz. Veya, Cafe Sidi Chaabane de düşünebilirsiniz. Söylediğim gibi, buradan Tunus körfezinin mükemmel manzarasını izleyebilirsiniz.

TEL BÖLGESİ

Arapçada, “dağ” anlamına gelmektedir.

Buradaki Zaugan su kaynağının suları: Romalılar tarafından, MS.1.yüzyılda, su kemerleri yapılarak, Kartaca şehrine taşınmıştır.

THUBURBO MAJUS

Roma sit alanıdır. Tunus şehrinin, yaklaşık 60 km. güneyindedir. Bölge adını: eski bir Berberi yerleşim biriminden almıştır.

Geniş bir ovaya yayılmış kalıntılar arasında gezerken, yanınıza mutlaka eski sikke satıcıları ve yerel rehberler gelecektir. Bunlardan eski sikke satıcılarına itibar etmemeniz önemle belirtilir.

Kalıntılar arasında özellikle görmenizi önereceğim: MS.170-190 yılları arasında yapılmış olan, Capitolino Tapınağı kalıntılarını görmelisiniz. Tapınağın büyük sütunları var. Hatta, ilk yapıldığı dönemlerde, burada bir “Jupiter” heykeli bulunduğu söyleniyor. Heykelin başı ve ayağı, günümüzde Bardo Müzesinde görülüyor.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

DOUGGA

Tunus şehrinin, yaklaşık 110 km. güneybatısındadır. Deniz kıyısında değil, iç bölümde kalıyor.

Burası, Afrika kıtasında, en iyi korunmuş Roma sit alanıdır. Muhteşem bir arkeoloji kentidir. Tarih ve özellikle Roma tarihi meraklılarının mutlaka görmelerini öneririm. Deniz seviyesinden: 550 metre yüksekliktedir.

Tunus iç dağlarında bulunmaktadır. Romalılar bölgeye ilk geldiklerinde: şehir, Kartaca’ya yakın olması nedeniyle stratejik öneme sahipti. Nüfusunun, o  dönemlerde, yaklaşık 10.000 kişi olduğu söyleniyor.

Vandal işgali sonrasında, şehir terkedildi ve o zamandan bu yana, tepelerin diğer tarafında, ıssız bir köy olarak  duruyor.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Gelelim, buradaki gezimize

Dugga şehri: MS.2.yüzyılda, Romalılar gelmeden önce, ovadan 600 metre yüksekte kurulmuş bir şehir. Ancak, esas zenginliğini Romalılar geldikten sonra yaşamıştır. Burada yapılan kazılarda elde edilen muhteşem güzel mozaikler, Bardo müzesinde sergileniyor.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Kalıntılar arasında: otopark bölümünde aracınızdan indikten sonra: hemen karşıdaki Roma Tiyatrosunu görebilirsiniz.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Tiyatro

19 katmanda, 3500 seyirci kapasitelidir. Sahne kısmı: zarif korint sütunları ile desteklenmiştir. İnşaat, bir tepeye yaslanmış olarak yapılmıştır.

Tiyatronun hemen arkasındaki yol: Capitolino Tapınağına gidiyor. Hemen ileri de ise, Rüzgargülü Meydanı var. Bu meydanda: yere işlenmiş “Rüzgargülü” ve 12 rüzgarın ismi, mutlaka görmenizi önereceğim güzellikte.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Capitolino bölgesinden,

Aşağı doğru inerken Licinius Hamamlarının kalıntılarını görebiliyorsunuz. MS.3. yüzyılda yapılan bu hamamlar: Licinii ailesi tarafından yaptırılmış ve kente hibe edilmiştir. Yapının iki ucunda, vadinin muhteşem manzarası görülen geniş pencereler bulunuyor.

Burada: günümüze kadar gayet iyi korunarak gelmiş olan: yüzme havuzları, salon, su kanalı şebekesi ve yer altı ısıtma sistemi var. Burada: köleler  tarafından kullanılan, uzun bir tünel var. Bunu görün.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Hamam yapısının hemen altında ise, dar bir yoldan (yol üzerinde, Roma arabalarının tekerlek izlerini görebilirsiniz) ilerleyerek, Yonca Evine ulaşabilirsiniz.

Burası: bir genelev. Ana avlunun hemen yanında: küçük odalar ve yonca biçimli yemek odası var. Onun hemen yanında: yarım daire şeklindeki tuvaletleri bulunan: Kyklop hamamları görülüyor.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Tepenin eteğinde

Dugga antik şehrinin en ilginç kalıntısı görülüyor. Bu kalıntı: Numidya prensinin anıt mezarıdır. Lybico-Pön Mausoleum olarak isimlendirilmiştir. Mimarı bilinmemektedir. Ancak: Numidian Prensi Ateban’a adanmıştır.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Mezar yapısı

MS.3’nci yüzyılda yapılmıştır. Tunus ülkesinde, Roma dönemi öncesine ait az sayıdaki kalıntılardan biri olarak önem kazanmaktadır.

Bu yapı: Mısırdaki piramit mezarlar ve Helenistik dönemdeki Yunan Tapınaklarının mimarisinin bir karışımını andırıyor ve küçük piramit şeklindeki Roma mezarlarına örnek oluşturduğu sanılıyor.

Antik şehri gezerken, burayı atlayabilirsiniz, kesinlikle kaçırmayın, mutlaka görün.

Bu arada: anıtın üzerindeki bir yazıt: İngiliz konsolosu tarafından çalınarak, British Museum’a götürülmüş, böyle bir not var, okuduğunuzda bu not Anadolu’daki çalıntılar nedeniyle, eminim size pek te yabancı gelmeyecektir.

Capitol

Capitol

Roma döneminden kalma, en etkileyici kalıntılardan biridir. Tüm şehir için, ana tapınak görevi üstlenmiştir. Jupiter, Juno ve Minerva isimli, üç tanrıya adanmıştır. Her üç tanrının, kendi nişi vardır. Burada bulunan, Jupiter’e ait, 6 metrelik mermer heykel, Bardo Müzesinde sergilenmektedir.

Evet, yapı: MS.166 yılında yapılmıştır. Duvarların yüksekliği: 10 metredir. Ama, ilginç olanı, sanki yapıldığı ilk günkü gibi durmalarıdır. Bu duvarlarda, büyük taşlar, küçük taşlarla güçlendirilerek, teknik kullanılmıştır. Kemer: 6 etkileyici sütun üzerine oturtulmuştur.

Forum

Forum

Roma kenti forumu, şehrin en merkezi yerindedir. Burada: resmi törenler yapılırdı. Forum alanı: MS.2. yüzyıl sonlarında yapılmıştır. Çevresinde 35 sütun bulunduğu sanılıyor. Günümüze, bunların birkaçı gelmiştir.

Tapınaklar

Tapınaklar

Tellus Tapınağı

Romanın bereket tanrıçasına adanmış bir tapınaktır. Şehir kalıntıları arasında, günümüze ulaşan 11 tapınak görülmektedir. Cıva ve Tellus tapınakları, küçüktür.

Ancak, şehrin büyüklüğü ve Roma tanrılarının çokluğu göz önüne alındığında, daha çok sayıda tapınak bulunduğu tahmin edilmektedir. Ancak, günümüzde görülenler, Tellus ve Cıva tapınaklarıdır.

Caelestis Tapınağı

Caelestis Tapınağı

2. yüzyılın başlarında yapılmıştır. Geniş bir merdivenle, tapınağa girilmektedir. Kutsal alan: çevresi sütunlarla kaplı, dikdörtgen şeklindedir. Bu sütunların, birçoğu günümüze kadar ayakta gelmiştir. Tapınağın avlusu: yarım yuvarlak şekildedir.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler Başsız Heykel

Başsız Heykel

Şehirde bulunan mozaik ve heykellerin çoğu Bardo Müzesine taşınmış olmasına rağmen, kalıntılar içinde, Capitol bölgesine giden yolda, başsız bir heykel görülmektedir.

Minerva Tapınağı

MS.2.yüzyılda yapılmıştır. Günümüze kadar gelebilen, birkaç taş ve bazı sütunları görülmektedir.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler Satürn Tapınağı

Satürn Tapınağı

Günümüze, yapıdan yalnızca 6 sütun ulaşmış olsa da, ana platform ayaktadır. MS. 195 yılında yapılmıştır. Baal-Hammon isimli tanrıya adanmıştır. Çünkü, bu tanrının adı, aynı zamanda “Satürn” olarak da bilinmektedir.

Tunus Tunus şehri yakınlarında gezilecek yerler

Evet, Dougga kenti,

Gerçekten muhteşem bir kültür hazinesi olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Burada yapılan arkeolojik kazılarda ele geçirilen eserlerin bazıları: günümüzde Bardo Müzesinde sergileniyor. Yani, burayı ziyaret etmeden önce veya sonra, burada gördüklerinizi Bardo Müzesinde gördükleriniz ile bütünlemelisiniz.

Özellikle: Bardo Müzesinde, Dugga buluntuları olarak: Ulysses mozaiği ( bunun özelliği, dört at tarafından Odyssey’in çekiliyor olmasıdır) ve Capitol’de bulunan “Jupiter başlığı” dır. Bunları mutlaka görmelisiniz.

Tunus Kartaca şehri gezi yazım hakkında  Kartaca

Tunus Genel

Tunus Genel

 

Tunus ülkesinde: 2011 yılında, Devlet Başkanı Bin Ali ve yönetim aleyhine büyük bir ayaklanma yaşanır. Her ne kadar, ülkede anarşik ortam duruldu ise de, bu ülkenin tek gelir kaynağı turizmdir. Umarım turizm konusunda, ülkeye gelen turistlerin güvenliğini sağlayabilirler.  

Tunus Genel Coğrafi Özellikler

 

COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ

Tunus, Kuzey Afrika’nın en küçük ülkesidir. Bu küçük ülkenin ölçüleri: kuzeyden-güneye: 750 km. ve doğudan-batıya: 400 km. dir. Ancak: Akdeniz’deki kıyılar, girintili-çıkıntılı yapısıyla, toplam 1200 km. boyunca sürer.

Kuzey bölümünde: Mecerde vadisinin verimli toprakları uzanır. Buralar, bir zamanlar Roma imparatorluğunun tahıl deposu gibi kullanılmıştır. Günümüzde de, burada yoğun olarak buğday üretilir. Mecerre bölgesinin kuzeyinde ise: Mogod ve Kurumiri dağları var. Bu dağların üzerinde, yoğun çam ve meşe ormanları görülüyor.

Ülkenin asıl kıyısı: Es-Sahel olarak isimlendirilir. Hammamet körfezinin ılık ve sığ sularına çok yakın, ünlü tatil beldelerinin bulunduğu: Suse ve El-Manastır buradadır. Ülkenin başkenti, Tunus şehrinin nüfusu: 1.5 milyon kişi iken,  diğer önemli şehirler: Sefakis, Suse, Kayrevan ve Bizerte.

Ülkeyi neredeyse tam ortadan ikiye bölen, büyük tuz gölü: Şattül Cerid, çölün kuzey sınırındadır. Büyük kum çölü, güneye doğru, göz alabildiğince uzanır. İsmi ise: Büyük Doğu Ergi. Burada: yer değiştiren, büyük kumullar önem kazanıyor. Buradaki çöller: Amerikan film yapımcılarının da dikkatini çekmiş ve Hollywood sinema yönetmenleri, burada, bir kısım filimler çekmişlerdir. Bunlar: Star Wars, İngiliz Hasta, Kutsal Hazine Avcıları.

Ülkenin, deniz kıyısındaki komşuları: 200 km. uzaklıktaki Sardunya adası ve 140 km. uzaklıktaki Sicilya adasıdır. Bu yakınlıklar nedeniyle, ülke, Avrupa ile Afrika arasında bağlantıyı sağlar.

 

İNSANLARI

Tunus ülkesinin toplam nüfusu: 10 milyondur. Bu nüfus, yoğun olarak, özellikle Tunus ve Suse kentlerinde yani kuzeyde yoğunlaşmıştır. Yani, nüfusun, % 65’lik bölümü, kentlerde yaşamaktadır. Nüfusun: % 98’lik bölümü Müslümandır. Yalnızca, Cerbe adasının güneyinde, küçük bir Yahudi toplumu yaşamaktadır.

Halkın büyük çoğunluğu: Berberi ve Araplardan oluşur. Ancak, Berberiler, günümüzde nüfusun yalnızca % 3’lük bölümünü oluştururlar ve özerk yapılarını büyük ölçüde yitirmişlerdir. Bunlar: güney bölümünde “kasr” denilen köylerde, dağlık kesimlerde ve vahalarda otururlar.

Tunus insanı, genellikle neşeli, güler yüzlü ve yardımsever. Özellikle: Türklere karşı büyük sevgi duyuyorlar. Ancak, bu ülkenin erkekleri: özellikle güzel ve açık kıyafet giymiş bayanlara karşı, tacizkar tutum takınıyorlar. Hatta, bazen yanında erkek bulunan bayanlara bile tacizde bulunmaktan sakınmıyorlar. Bu yönleri ile, ülkenin tüm sempatisi gidiyor. Yoksa: ülke insanının geneli, gayet sevecen, neşeli ve yardımsever.

Tunus Genel İklim

İKLİM

Ülkenin iklimi: yazları sıcak ve kışları ılıman özellikler gösteriyor. Kar, buz ve don gibi hadiseler, bu ülkede görülmüyor. Kıyı bölgeleri: Mayıs-Ekim ayları arasında: sıcak ve güneşlidir. İlkbahar ve sonbaharda, akşamları biraz serin olabiliyor. Sonuçta, Ekvator çizgisine yakın bu ülkede, elbette hava sıcak ve hatta bazen çok sıcak. Güneye inildikçe iyice sıcak ve zaten çöl var. Bu yüzden, bu ülkeye gitmek için her mevsim ve özellikle İlkbahar ve sonbahar düşünebilirsiniz. Ama, mutlaka güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü gibi, güneşe karşı gerekli önlemleri almalısınız.

 

EKONOMİK ETKİNLİKLER

Tunus, genel olarak tarıma  dayalı ekonomik bir düzene sahiptir. Tarım denilince de, en başta: zeytin gelir. Dünya zeytin üretiminin büyük bölümü: ülkedeki üretimden sağlanır.

Son yıllarda ise, ülkede: turizm olgusu gelişmiş ve gelişmeye  devam etmektedir. Ancak, her yıl, nüfusunun yarısı kadar turist çeken bu ülke, gelen turistleri tekrar geri çeviremiyor. Çünkü, ülkeye gelenlerin, yalnızca % 1-2’si, bir daha bu ülkeye gidiyor. Özellikle: kadınlara karşı yapılan tacizler, ülkenin sempatisini düşürüyor.

Halbuki, turizm, ülkenin gelir kaynakları içinde ilk sırada bulunuyor. İnsanların bunun bilincinde olmaları şart. Yıllarca: Fransızlar, İtalyanlar ve Almanlar için ucuz bir tatil cenneti olan ülke; son yıllarda kabuk değiştiriyor. Kıyı kesimlerinde, doğayı yok edecek şekilde, hızla oluşan betonlaşmanın önüne geçilmesi şart. Yoksa, elbette bu betonlaşma ve yapılaşma, turizmin önünü kesecektir. Bu yüzden: ülke yöneticileri, kıyı yani deniz turizmi yanında, alternatifler yaratmaya çalışıyorlar. Bunun başında ise, örneğin kıyı bölgesinin hemen 200 km. yakınlarındaki Matmata bölgesi geliyor. Daha önce söylemiştim, burada ünlü filimler çekilmiş ve özellikle Star Wars filminin çekilmesi, burayı çekici hale getirmiş. Aslında, tam bir “Kapadokya” denebilir. Tek fark: mağara evler, kayalara  değil, çölde oluşan küçük tepeciklerin altlarına oyulmuş.

 

HAVAALANI

İstanbul-Tunus arasındaki uçuş süresi, yaklaşık 3 saattir.

Tunus ülkesinin en büyük havaalanı: Kartaca Uluslar arası Havaalanıdır. Alan: Tunus şehir merkezine, 8 km. uzaklıktadır.

Havaalanı ile kent merkezi arasındaki ulaşım için: taksi kullanabilirsiniz. Bu taksi yolculuğu: yaklaşık 15-20 dakika sürer. Taksi ulaşımı: yaklaşık 5 dinar tutar. (gece ise: 10 dinar) Taksi dışında: otobüs te var. Ancak: otobüsler, akşam saat 21.00 den sonra servis yapmıyor. Otobüs bilet ücreti: 750 M.

Bunun dışında: bir de Skanes denilen yerde: “Manastır Havaalanı” var. Özellikle: charter uçuşları, buraya yönlendiriliyor. Buradan yine taksi ile, yaklaşık 30-40 dakikada, kent merkezine ulaşabilirsiniz. Metro tercih ederseniz, 1 dinar ödemeniz gerekir.

Tunus Genel Ülkeye giriş

ÜLKEYE GİRİŞ

Tunus: Türklerden vize istemiyor. Burayı ziyaretinizde, en az 6 aylık bir pasaportunuz ve dönüş biletiniz olması yeterli görülüyor.

Havaalanında uçaktan indiğinizde: bir form dolduruyorsunuz ve pasaportunuz ile birlikte, bunu görevliye veriyorsunuz. Görevli, bu formun ikinci nüshasını onayladıktan sonra size geri veriyor. Bu formu sürekli olarak yanınızda bulundurmanız şart, çünkü: bu form, sizin ülkedeki kimlik kartınız. Dönüşte de zaten çıkışta yine görevliye teslim etmeniz gerekiyor.

 

DİL

Ülkede Arapça konuşulur. Ama, uzun yıllara dayanan Fransız sömürgesi, ülkede Fransızcanın da bilinmesini sağlamıştır. Ülke insanı, ilkokul 3 sınıfa kadar Arapça ve daha sonra Fransızca eğitim alıyor. Özellikle: Üniversitelerde, eğitim dili: Fransızca.

Ülkedeki gazete ve dergilerin yarısı ile, radyo ve televizyonların bazı kanalları, Fransızca yayın yapıyorlar. Ama, yine de resmi dil, Arapçadır. Turistik yörelerin birçoğunda, tabelalar: iki dilde yazılıdır. İngilizce derseniz: çat-pat. Yani, birçok Tunuslu, İngilizce bilmiyor.

 

PARA

Ülkede, “dinar” kullanılıyor. Döviz bürolarında ve otellerin resepsiyonlarında, kolayca para bozdurabilirsiniz. 1 dinar: 1000 Milimdir. Banknotlar: Dinar olarak: 5,10,20 ve 30 olarak bulunur. Bozuk paralar ise: Milim olarak: 5,10, 20,50,100,500 ve1 dinar olarak var. Ülkedeki değişim oranı, hükümet tarafından belirlenir, bu yüzden en iyi değişim oranı bulmak için dolaşmayın, her yerde aynıdır.

Tunus dinarı, bizim Türk Lirası ile aynı değerde, yani bir alışveriş sırasında, bizim paraya çevirme derdiniz yok. Bire bir aynı.

Otellerin ve mağazaların birçoğunda, kredi kartı geçerlidir.

Son bir not: ülkede, döviz bozdurduğunuz makbuzları, mutlaka yanınızda bulundurun, yani atmayın. Ülke çıkışında: sizden bunu isteyebilirler. Bir de, ülkenin ulusal parası olan “dinar” ı: gerek ülkeye dışarıdan sokmak ve gerekse ülke  dışına çıkarmak yasak. Yani: döviz bozdururken, mutlaka dengeli olun, elinizde dinar kalacak şekilde, çok döviz bozdurmayın, az az bozdurmayı tercih edin. Dönüşte elinizde dinar kaldı ise, havaalanında mutlaka harcayın.

Tunus Genel Fotoğraf

FOTOĞRAF

Ülkede, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan insanlar, fotoğraflarının çekilmesinden kesinlikle hoşlanmıyorlar. Diğer yerleşim yerlerinde ise: bir kişi veya kişilerin fotoğraflarını çektiğinizde,  sizden  mutlaka para isteyeceklerdir. Bu bir tür alışkanlık, fotoğraf çekerken bunu göze almalısınız. Ben, kırsal kesimde, fotoğraf makinanızı asla kişilere ve özellikle bayanlara çevirmeyin derim. Özellikle, kırsal kesimde, Berberilerin resimlerini çekmeye kalkarsanız, inanın büyük sorunlar yaşarsınız, para bile verseniz, belki çare olmayabilir. Siz en iyisi, özellikle berberi resimleri çekmeyin.

 

KIYAFET

Sonuçta burası Müslüman bir ülke. Yani: burayı gezmek isteyenler: plajların dışında, çok kısa ve askılı kıyafetler kullanmamalıdırlar. Ayrıca: çık kısa şortlar ve diz veya diz üstünde etekler de, tacize uğramanıza neden olabilir. Tek başına dolaşan bir bayan olarak bu ülkeyi ziyaret etmeyi düşünürseniz: yanınızda bir eşarp bulundurmakta yarar olabilir diye düşünüyorum. Ayrıca: Tunuslu erkeklerin tacizleri hakkında birçok şey duymak mümkün. Bu yüzden, bayanların kesinlikle, bu tür sözlü ve ıslak yaparak yapılan  tacizlere aldırmaz görünmeleri ve erkeklerle göz temasından kaçınmaları ve kesinlikle ve kesinlikle kıyafetlerine dikkat etmeleri şart. Yoksa, kötü bir tatil olabilir.

 

RESMİ TATİLLER

1 Ocak                                               Yeni yıl tatili.

20 Mart                                  Bağımsızlık bayramı

21 Mart                                  Gençlik bayramı.

9 Nisan                                   Şehitler günü

1 Mayıs                                  İşçi bayramı

25 Temmuz                            Cumhuriyet bayramı

13 Ağustos                             Kadınlar günü

15 Ekim                                  Bizerte’nin kurtuluşu

7 Kasım                                  Yeni çağ günü

Bunun dışında: Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı ve Peygamberin doğum günü etkinliklerinde de, tatil uygulanır. Özellikle: Ramazan süresince, yani bir ay boyunca: işyerleri, restoranlar ve kafeler, çalışma saatlerini iftar ve sahur saatlerine göre ayarlarlar. Yerel halkın oruç tuttuğu bu günlerde, elbette turistler de etkilenir.

Tunus Genel Şehiriçi Ulaşımı

ŞEHİR İÇİ ULAŞIMI

Dolmuş

Bunlar:  şehir içi veya yakın kasabalar arasında çalışan taksi-dolmuşlardır. Bunlar: 6 kişi alabiliyorlar ve belli bir rota üzerinde gidip-geliyorlar. Bunlara binebilmek için, bunların duraklarına gitmelisiniz.

 

Metro

Tunus şehrinde, hafif raylı sistem var. Yani, yer altı metrosu yok. Şehirdeki metro hattında, özellikle: Barselona meydanı ve Bordo Müzesi arasındaki hat, çok kullanılıyor. Bilet ücreti: 900 M. Metro hattı: Habib Burgiba Bulvarı sonundaki, feribot limanında, demiryolu hattına bağlanıyor. Demiryolu hattı ile: Kartaca, Sidi bu Zeyd ve Mersa bölgelerine ulaşabilirsiniz. Bilet ücreti, tek gidiş için: 980 M.

 

Otobüs

Ülkede, şehirler arasında, otobüs seferleri  var. Bilet, otobüsün hareket saatinden önce, terminalden satın alınır. Kalkış saatlerini sürücüye sorabilirsiniz. Varış yerleri, Arapça ve Fransızca olarak belirtilir. Şehir içinde de otobüs kullanımı yaygındır. Bilet ücreti: 300 M.

 

Taksi

Taksiler, duraklarından veya yoldan el işareti yapılarak çevrilebilir. Taksimetre kullanılıyor ve ücretler makul. Ancak, akşam tarifeleri: gündüze nazaran, yarı yarıya daha fazladır. Havaalanından şehir merkezine gelmek için, taksi ile pazarlık yapın derim. Bunun dışında, Tunus şehrinde, şehri bir uçtan öbür ucu gitmek, yaklaşık ücret: 2-3 dinardır.