Kayseri Tomarza: Kayseri il merkezinin hemen güneyinde, halı dokumacılığının öne çıktığı bir yerleşim yeridir.
ULAŞIM
Tomarza, bağlı bulunduğu Kayseri il merkezine, 55 km. uzaklıktadır. Tomarza-Ankara arasındaki uzaklık: 405 km. Tomarza-Ürgüp arasındaki uzaklık: 129 km. Tomarza-Niğde arasındaki uzaklık: 145 km.
TARİHİ
Tomarza ismi: tarih sahnesinde ilk kez, 16’ncı yüzyılda Erciyes dağı adlı bir yazılı eserde, Jennings isimli bir batılı yazar tarafından kullanılmıştır. Tarih sahnesinde, yörede egemenlik kuran uluslar: Kapadokyalılar, Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar.
Bizanslılar: Anadolu’yu ele geçirdiklerinde, Kafkaslardan gelen yaklaşık 50 bin civarındaki Ermeni, Anadolu’nun diğer yöreleriyle birlikte, buraya da yerleşmişlerdir. Çünkü: Türk-İslam akınlarına karşı, bunları bir tampon olarak kullanmak istemişlerdir. Tomarza adı da, buradan gelmektedir.
1071 yılındaki Malazgirt zaferinden sonra ise, Uygur Türkleri ve İran’dan gelen Avşar Türkleri, bölgeye yerleşirler. 1877-1878 yıllarına gelindiğinde ise, doğu Anadolu’daki Rus işgalinden çekilen muhacir Türkler, yöreye yerleşirler.
Tomarza: 1953 yılında ilçe olmuştur.
GENEL
İlçe merkezi, düz bir arazi üzerinde kurulmuştur. İlçe merkezinin, denizden yüksekliği: 1350 metredir.
İklim özellikleri değerlendirildiğinde: yörede karasal iklim hüküm sürdüğü ve buna bağlı olarak kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçtiği görülmektedir. Kış aylarındaki yağışlar, yağmur ve kar şeklindedir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı, çok fazladır.
İlçe halkının ekonomik etkinlikleri, tarım, hayvancılık, işçilik ve halı dokumacılığı üzerinde yoğunlaşmıştır. Rakımın yüksekliği ve iklimin elverişsizliği nedeniyle, meyve üretimi yoktur.
NE YENİR-NE İÇİLİR
Tomarza yöresine yolunuz düşerse, burada tatmanızı önereceğim yöresel lezzetler: kabak çiçeği dolması, sulu döğme köftesi ve bulgur köftesidir.
Ayrıca, Kayseri yöresine has genel bir lezzet olan: hingel mantısı ve tepsi mantısı deneyebilirsiniz.
KONAKLAMA
Öğretmenevi Şehit Tamer Gülveren Cad. Hükümet konağı arkası. 352-6612973
GEZİLECEK YERLER
TOMARZA KİLİSESİ
İlçe merkezinde, Cumhuriyet mahallesindedir.
Yapılış tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, 19’ncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapının, ön cephesi yıkıktır. Duvarlarında, dört pencere var. Pencereler, altın işlidir. Yapı içinde ise, büyük kısmı dökülmüş freskler ve süsleme motifleri görülüyor. Süslemeler muhteşem güzel. Bu yöreye yolunuz düşerse, mutlaka görmelisiniz.
GÜLBABA TÜRBESİ
İlçe merkezine bağlı, Gülveren köyü mezarlığındadır. Köyde yaşayanlar tarafından: rüyalarında, burada bir meftun görüldüğü söylenmiş ve bölge kazıldığında, bir ceset bulunmuştur. Bunun: Gülbaba isimli bir zata ait olduğu ve bu zatın: Kıbrıs savaşına katıldığı, savaşanlara su dağıttığı ve kendisini soranlara, Kayseri-Tomarza’dan olduğunu söylediği iddia edilmektedir. Evet: ölünün bulunduğu yerde, yakın zaman öncesinde, mimari özellikler taşıyan bir türbe yaptırılmıştır.