Tokat Pazar Ballıca Mağarası

Tokat Pazar Ballıca Mağarası

Evet, burada, Türkiye’nin hiçbir mağarasında bulunmayan soğan sarkıtları var. Belki de, dünyanın 8’nci harikası? Gidin, görün karar sizin.

Tokat Pazar Ballıca Mağarası

YERİ

Tokat’ın 26 km. güney batısındaki Pazar ilçesinin Ballıca köyündedir. Mağaraya ulaşmak için, Pazar ilçesinden, 8 km. daha ilerlemek gerekiyor. Bu yol: kral yoluna bağlanan, Selçuklu dönemine ait, bir köprünün yanından geçiyor. Yapımı: 1238 yılına tarihlenen ve 2006 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan “Mahperi Sultan Kervansaray” ı da, Mağara yolu üzerinde görebileceğiniz bir yer.

Özel aracınız yoksa, mağaraya ulaşmak için, Tokat’tan 45 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Sonra: minübüsten inince, taksiler var. Önce pazarlık yapın ve daha sonra, taksi ile, dağlara doğru 20 dakikalık bir yolculuk yapacaksınız.

Daha sonra: taksi sürücüsü, 1 saat ya da daha uzun bir süre sizi bekleyecek ve sizi minübüs durağına geri götürecek. Ancak: şunu unutmayın, veya taksi ile pazarlık yaparken aklınızda bulunsun, mağara çok uzun, yaklaşık 1 km. uzunluğunda, biraz merdiven çıkmak gerekecek, bir yamaç turu yapacaksınız ve asıl yola geri döneceksiniz. Yani: bir saat biraz yetersiz kalıyor, siz iki saat üzerinden antlaşma yapın. Aksi halde; acele etmeniz gerekecek ve keyf alamayacaksınız.

MAHPERİ SULTAN KERVANSARAYI

Mağaraya giderken, yol üzerinde göreceksiniz. 1238 yılında yapılmış. 12’nci yüzyıldan bu yana, Anadolu’dan Karadeniz’e gelen kervansarayların konaklama ve dinlenme yeri.

GENEL ÖZELLİKLERİ

Buraya: İndere mağarası adı da verilir. İndere: mağaradan 50 metre uzaklıkta. Evet, mağaranın yaşı: yaklaşık 3-4 milyon yıl olarak tahmin edilmektedir. Deniz seviyesinden: 1085 metre yüksekliktedir. Uzunluğu: 680 metredir.

Yüksekliği ise: 94 metredir. Bunun 19 metresi yukarı, 75 metresi ise aşağı doğrudur. Bu ölçüleriyle: dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biridir. Dünyadaki en iyi mağaralar listesinde, üst sıralarda yer alıyor.

Mağara: yarı yatay, yarı dikey olarak, birbirine bağlı, 5 kat ve 8 büyük ana salondan oluşmaktadır. İkisi giriş katında olmak üzere, beşi de giriş katı ile onun altında olmak üzere, yedi katlı bir mağara görünümündedir. Mağaranın bütün katlarında: su birikintileri ve havuzlar bulunmaktadır.

Tabanda, su akımı olmadığından, zemin çamurla kaplıdır. Bazı bölümlerdeki oluşumlar, günümüzde devam etmektedir. Kristalleşmiş kireç taşından meydana gelmiştir. Sınırlı kireç taşı oluşumu göz önüne alındığında: mağaranın hacmi inanılmaz derecede büyüktür. Buradaki kireç taşlarının yatağı yoktur. Özürlü ve kırılmış, ayrıca çatlaklar kalsiyum karbonatla doldurulmuştur.

Mağaranın içinde: Türkiye’de hiçbir mağarada bulunmayan: soğan sarkıtlar var. Bu sarkıt ve dikitlerin güzelliği ise, ayrı bir turistik değer oluşturuyor.

Mağara içindeki ısı: sürekli olarak 18 derecedir. Ortalama nem oranı ise: % 54 dür. Mağaranın bol oksijenli havası, nefes almayı kolaylaştırır.

Mağaranın değişik yerlerinde, koloniler halinde; “cüce yarasalar” yaşamaktadırlar.

Tokat Pazar Ballıca Mağarası

MAĞARADA GEZİ PLANI

Mağara: Ankara Mağara Araştırma Derneği speleologları tarafından, ilk defa 1987 yılında incelenmiş, 1990 yılında ikinci inceleme yapılarak, mağaranın haritası çıkarılmıştır. Bunun ardından, Tokat Valiliğinin isteği üzerine, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinden Prof.Dr. Baki Canik ve ekibi tarafından, 1992 yılında, yeni bir araştırma yapılmıştır.

Bunu, Maden Teknik ve Arama Enstitüsü Jeolojik Etütler Dairesinden bir ekibin, 1994 tarihinde yaptığı yeni bir araştırma izlemiştir.
1995 yılında: yürüme yolları ve ışıklandırma çalışmaları yapılmıştır. İçeride: 8 salon ziyarete açıktır.

Evet: mağaranın içinde gezimize başlayalım: sessiz bir yer altı atmosferine giriyorsunuz. Bu arada: geziye başlamadan önce hatırlatmak istiyorum. İçeride: flaşlı fotoğraf makinesi kullanmak kesinlikle yasaktır. Çekim yapmak istiyorsanız, video kamera götürmenizde yarar var. İçerisi: serin ve sabit bir sıcaklığa sahip.

Önce; girişten 40-50 metre sonra, geniş bir salona ulaşıyorsunuz. Bu salonda: havuz bulunuyor. Burada: yüksek sıcaklık (20 derece) ve düşük nem oranı var. Bunun sonucunda: damlataşları oluşturan kalsit kristallerinin aralarındaki bağ zayıflamış, pul pul kabarmış bir görünüme bürünmüştür. Salonun tavan yüksekliği 2-3 metre ve genişliği: 2-5 metredir. Ortada: harç kullanılarak oluşturulmuş, dikdörtgen bir yapı var. Harçlı yapı: mağaranın geçmiş dönemlerde kullanıldığına işaret ediyor. Mağaranın içinde, bazı yerlerde, bir sandalyenin üzerinde oturmuş insanlar görebilirsiniz. Bunlar: genelde astım hastaları.

BÜYÜK DAMLATAŞ MAĞARASI

Havuzlu salondan çıkıp, sütun ve sarkıtlardan oluşan dar bir geçitten yürümeye devam ediyorsunuz. Girişe 150 metre uzaklıkta bulunan, mağaranın en geniş yeri olan “Büyük Damlataşlar Salonu” na geliyorsunuz.

Kırık hatlar boyunca, sütunlar oluşmuş. Salondaki küçük havuzlar: mağara incileriyle kaplanmış. Salonda: nem oranı yüksek ve açık havaya oranla, dört kat daha fazla oksijen var. Dev boyutlu: sarkıt ve dikitler var. Bunlar: kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renkleriyle muhteşem bir görüntü ortaya çıkarmış.

Evet, bu salondan, kuzey ve kuzeydoğu yönünde, yürüyerek ilerliyorsunuz. Karşınıza: Çamurlu salon, Fosil salon ve Yarasalar salonu çıkacak.

ÇAMURLU SALON

Yatay bir geçitle ulaşılan salon: sarkıt, dikit ve küçük havuzlardan oluşuyor.

FOSİL SALON

Kuzeydeki son galeridir. Mağaranın, en üst noktasında bulunuyor. Sıcaklık: 24 dereceye kadar ulaşıyor. Mağaranın en yaşlı salonlarından biri olan burada, nem oranı: % 40 civarında.

YARASALI SALON

Bu salonda: cüce yarasalar bulunuyor. Yalnız: bu salona inmek için, merdivenli ip kullanmak gerekiyor. Uzunluğu:25-35 metre, genişliği ise: 8-20 metredir. Bu salonda: gelişim halindeki sarkıtlar, mağara gülleri, mağara iğneleri ve damlataş havuzu var. Genç salonlardan biridir. Salonun sıcaklığı: 13 derece, nem oranı ise: % 84 dür.

ÇÖKÜNTÜ SALONU

Kuzey-güney doğrultusunda bulunan, muhteşem galeri olarak da adlandırılan galeriye bağlanır. Salon: adını, tabanında bulunan iri bloklardan alır. Burada: büyük blok ve kayalar var. Bloklar arasında bulunan derin kuyular, mağaranın alt katlarıyla bağlantılıdır. Tavandan 3 metre yukarıda bulunan kalsit oluşumların sınırları, yer altı suyunun geçmişteki seviyesini gösteriyor.

SÜTUNLAR SALONU

Çöküntü Salon ve Bloklu Mahzenden sonra, geçilen bir köprü ile, Sütunlar salonuna ulaşılır. Mağaranın en büyük sütunu olan: 18 metre boyunda ve 8 metre çapındaki sütun, bu salondadır. Sütunlarla, odalara ayrılmış, büyük bir galeri görünümü veren salonun tavan yüksekliği: 15 metreyi bulur. İkiye ayrılan yürüme yolunun kuzey yönü, Mantarlı Salonu, güney yönü ise, Yeni Salona ulaşır.

MANTARLI SALON

İri soğan sarkıtlar ve salona adını veren mantar şeklinde gelişmiş dikitler var. Damlalık sarkıtların en güzel örnekleri bu salonda bulunuyor.

YENİ SALON

Mağaranın, en genç salonudur. Burada bulunan sarkıt, dikit ve havuzların yanı sıra: yaprak, perde ve pırasa şeklindeki oluşumlar, büyüleyici görüntüler oluşturmaktadır. Salonun sonuna doğru: 65 metre derinlikte yer alan göle, mağara suyunun aktığı bir sifon bulunuyor. Mağaranın gezilebilen son bölümünde ise, renkleri ve oluşumlarıyla şaşırtan genç soğan sarkıtlar bulunuyor.

MAĞARANIN ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Mağaranın önünde bulunan tesislerde dinlenebilirsiniz. Burada: doğal çevrenin güzelliğini daha iyi gözlemleyeceksiniz. İnsan, burada kendini uçaktan bakıyor gibi hissediyor. Bu tesislerde: yöresel el sanatları (ilginç el baskısı yada serigrafi) da sergileniyor. Küçük fırında: Tokat kebabı ve köylü kadınların yaptığı gözlemenin tadına bakabilirsiniz. Özellikle, Tokat kebabı yemeği ihmal etmeyin.

SONUÇ

Evet, bu mağara: gerçekten sayısı önemli değil, ama dünyamızın bir harikası olarak nitelendirilecek özellikleri olan bir yer. Sarkıt, dikitlerinin muhteşem şekilleri ve renkleri var. Özellikle: renkler, bunları tarif etmek mümkün değil, yalnızca görünce bana hak vereceksiniz.

Ama: şunu da söylemeden geçmek istemiyorum, kapalı yerler fobisi yani korkusu olanlar, bu mağaraya girmesinler. Özellikle: mağaraya girdiğinizde, içerideki yoğun oksijen ilk anda, belki size farklı duygular hissettirecek ve belki de rahatsız olacaksınız (özellikle sigara içenler), ama daha sonra inanın bu yoğun oksijeni solumanın tadına varacaksınız.

Ayrıca: son bir uyarı, kışın buraya gitmenizi önermiyorum, yol sorun yaratabilir, bunun dışında gittiğinizde de, içerisi bayağı serin, tedbir almanızda yanınıza bir üst giysisi almanızda yarar var. Fotoğraf makinası almayın, yasak. Video kamera almanızda yarar olabilir.

Evet, iyi geziler.

Tokat Pazar hakkındaki gezi yazım için Tokat Pazar

Tokat

Tokat

Bir kez gittim, kısa süre bulundum, güzel ve şirin bir şehir. Ama özellikle, bu şehrin dışında iken, tanıdığım, tanıştığım Tokatlı dostlarımın, yüreği, muhteşem. Hepsine selamlarımız iletiyorum.

 

ULAŞIM

Tokat-Amasya arası uzaklık: 114 km. Tokat-Samsun arası uzaklık: 231 km. Tokat-Sivas arası uzaklık: 108 km. Tokat-Yozgat arası uzaklık: 207 km. Tokat-Ankara arası uzaklık: 399 km. Tokat-İstanbul arası uzaklık: 785 km. Tokat-İzmir arası uzaklık: 978 km.

Hava alanı: il merkezine, 17 km. uzaklıkta, Tokat-Turhal kara yolu üzerindedir.

TARİHİ

Kentin ismi, tarihi süreç içinde: “Dokat, Kah-cun, Sobaru, Togat, Tokiye, Dokiye, Turiye” olarak da kullanılmıştır.

Bizans döneminde: şehrin ismi “Dokeia” olarak geçmektedir.

Tarihi süreçte: yöredeki topraklarda, 5000 yıllık bir geçmiş ve bu geçmiş boyunca, 14 devlet veya beyliğin egemenliği görülmüştür.

Pers yönetimi sırasında, bölgede başlıca yerleşme: dinsel ve ticari açıdan büyük önem taşıyan “Komana” kentidir. Günümüzdeki Tokat il yakınlarındaki “Gömelek Kalesi”nin bulunduğu yerde kurulan, bu antik kent: Kapadokya bölgesindeki “Komana” kenti ile karıştırılmaması için “Komana Pantika” ismini alır.

Bölge: takip eden süreçte, Makedonyalıların egemenliğine girer. Büyük İskender’in ölümünden sonra ise: yeni kurulan Pontus krallığının egemenliğine girer.

MÖ. 1’nci yüzyıl civarında, bu kez, yörede Romalılar egemenliği ele geçirirler. Ancak, bölgenin Romalılar tarafından ele geçirilmesi, büyük mücadeleler sonucu oluşur. Hatta: MÖ. 47 yılında, Roma İmparatoru Sezar: Zile ilçesinin bulunduğu yere gelir, Pontus kralı II. Pharnake’nin ordularını, Altıağaç mevkiinde büyük bir yenilgiye uğratarak, bölgeyi tamamen ele geçirir.

Burada, tarih sahnesine düşen bir not vermek istiyorum. Sezar: Altıağaç bölgesindeki bu zaferden sonra “Veni, Vidi, Vici” yani “Geldim, Gördüm, Yendim” şeklindeki mesajını, Roma’ya gönderir.

Tokat isminin kaynağı: buraya yerleşin Togayıt Türklerinden geldiği, surlu kent anlamına gelen “Toh-kat sözcüğünden türediği veya besili at yada atların toplandığı yer anlamına gelen “Tok-at” kelimesinden türediği düşünülmektedir.

 

GENEL

Şehir: Orta Karadeniz bölgesindedir. Topraklarının büyük kısmı: ormanlıktır. Tarıma ayrılan topraklar da, belli bir büyüklüktedir. Tarım alanlarının büyüklüğü olarak, ülkemizde, 6.sıradaki ildir. Ormanlık alanlar ise: Almus, Reşadiye ve Niksar ilçelerinde yoğunlaşmaktadır.

Ovalar, il genelinin, % 16’lık bölümünü kapsar. Başlıca ovaları: Erbaa-Niksar ve Artova. Dağlık bölümler düşünüldüğünde ise: bölgedeki dağların, Karadeniz’e paralel uzandıkları görülür. Doğuya gittikçe, dağlar birbirlerine daha çok yaklaşırlar.

Kent merkezinin, rakımı: 623 metredir. Genel yükselti düşünüldüğünde ise: rakımın 188-2200 metre arasında değiştiği görülür.

Tokat Gaziosman Paşa Üniversitesi

TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

Üniversite: 1992 yılında kurulmuştur.  Üniversite bünyesindeki: Fakülteler: Eğitim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Tıp, Ziraat. Enstitüler: Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler. Yüksek okullar: Beden Eğitimi ve Spor, Sağlık, Yabancı Diller. Bunun  dışında: İlçe topraklarında da, yüksek okullar bulunmaktadır.

Üniversite kampüsü: Taşlıçiftlik yerleşkesi: Amasya yolu üzerinde, İl merkezine 9 km. uzaklıktadır. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi, şehirde, hizmet vermektedir.

 

NE YENİR. NE İÇİLİR

Tokat yöresinde: yemek kültürü bayağı zengin olmasına rağmen, özellikle: Tokat Kebabı yemelisiniz. Bunun dışında ise: bakla dolması, keşkek, gendüme  çorbası, bacaklı çorba, cevizli çörek düşünebilirsiniz.

Tokat Kebabı: taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, yeşil biber, domates, sarımsak, soğan ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak, özel kebap ocaklarında yapılıyor.

Bunların yanında: Tokat Şarabı da ilginizi çekerse, içebilirsiniz. Özellikle: Tokat yöresinde üretilen “Mahlep Şarabı” apayrı bir lezzet. Hatta, bundan yakınlarınız için, hediyelik olarak da satın alabilirsiniz.

Mahlep: Tokat yöresinde, bolca yetişen, vişneyi andıran bir yabani meyve türü. Bu meyvenin tozu: tatlıcılıkta bolca kullanılıyor. Özellikle: pastanelerde, paskalya çöreklerinde. İşte, yörede bolca yetişen bu mahlep: şarap üretiminde kullanılıyor.

Bu aromatize şarap: hem hoş kokulu ve hem de az tatlı olmasıyla, dengeli bir içim yaratıyor. Tadı: olgun yabani vişneyi ve kirazı anımsatıyor. Özellikle: kahve ile denemelisiniz.

 

NE SATIN ALINIR

Şehirde: dövme tekniğiyle yapılmakta olan, çeşitli hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Bunların başlıca örnekleri: leğen, ibrik, kazan, tava, tas, sini. Bunlar hoşunuza gitmez ise: yine, bu yöreye has “yazma” satın alabilirsiniz. Özellikle: tahta baskı yazmalar. Yazma, günümüzde: elbise, etek, bluz, fular, sabahlık, gecelik, tayyör gibi, bayanlar tarafından kullanılıyor.

Yukarıda belirttiğim gibi, gerek kendiniz ve gerekse yakınlarınız için “Mahlep Şarabı” satın alabilirsiniz. Hediyelik karton kutular içinde, güzel görüntü sunuyor.

 

GEZİLECEK YERLER

Tokat Gök Medrese

GÖK MEDRESE

Anadolu Selçukluları döneminde yapılmış olup, kitabesi olmadığından kim tarafından ve kim zamanında yapıldığı belli değildir. Ancak: 13.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Kullanım amacı ise: şifahane.

Evet, burası şifahane olarak, 18.yüzyıla kadar kullanılmıştır. Halk arasında: Pervane Medresesi, Kırkkızlar Medresesi, Darüşşifa, Bimarhane gibi adlarla bilinmektedir.

Pervane denilince, bundan biraz söz etmekte yarar var. 1243 yılında, Kösedağ Savaşı yıllarında, Selçuklu ordusu yenilince, Moğollar, Muiniddin Süleyman Pervane isimli şahısla, diplomatik ilişki kurarlar ve çok beğendikleri bu zat dışında, herhangi bir kimse ile muhatap olmazlar.

Selçuklu Sultanları ile Moğollar arasındaki irtibat, Vezir Pervane tarafından yürütülür. Pervane: dönemin bilginlerini ve şeyhlerini korur ve hatta “Mevlana” ile büyük bir dostluk kurar.

Tokat Müzesi

TOKAT MÜZESİ

Anadolu Selçuklu döneminde: medrese olarak kullanılan ve yukarıda hakkında bilgi verdiğim: “Gök Medrese” binası: 1982 yılında yapılan çevre düzenlemesi ve restorasyon sonucu: Müze olarak hizmete açılmıştır. 2 katlı binada, arkeolojik ve Etnoğrafik eserler ayrı ayrı sergileniyor.

ZEMİN KAT

Girişin sağında: İlk Tunç Çağı eserleri, sonraki takip eden odalarda ise: Hitit ve Frig dönemi eserleri, kilise eşyaları sergileniyor. Burada: kubbeyle örtülü ve daha geniş tutulmuş mekanı olan son odada : Osmanlı dönemine ait dini eserler ve yazı takımları sergileniyor.

Baş eyvanın kuzeyindeki mekan: medreseyi yaptıran Pervane Muiniddin Süleyman’ın aile fertlerine ait mezarlık var. Burada: 20 sandukalı mezar odası, müze ziyareti sırasında görülebiliyor. Bu mescitten sonra: bölgenin geleneksel erkek giysileri, kadın giysileri, takılar, aydınlatma araçları, hamam eşyaları gibi Etnoğrafik eserler sergileniyor.

 

ÜST KAT

Buranın bir bölümü: idari hizmetler için tahsis edilmiştir. Güney revaka açılan odalarda ise: sikke ve altın süs eşyaları, Ulutepe kurtarma kazısında bulunan kalıntılar, Roma dönemine ait pişmiş toprak, metal ve cam eserler ve son odada Bizans dönemine ait eserler sergileniyor.

AVLU

Ön bahçe ve kuzey bitişiğindeki alanda: Anadolu Selçuklu dönemi, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserler sergileniyor.

Müzede, özellikle görmenizi önereceğim eser: Roma dönemine ait, Bronz Apollon figürü. Müzenin en değerli eseri bu.

Tokat Kalesi

TOKAT KALESİ

Kale yapısının kuruluş tarihi ve kimler tarafından yapıldığı konusunda bilgi yok. Yapım tekniği düşünülerek, MS.5 yada 6.yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Yapıldıktan sonra da, uzun yıllar, Bizanslıların elinde kaldığı biliniyor.

Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde de, kale yapısı, savunma amaçlı olarak kullanılmıştır. Bazı dönemlerde ise, isyancılara mekan olmuş, bir dönem ise, cezaevi olarak kullanılmıştır.

Yapı: sarp bir kayalık üzerinde yükselen, doğal bir kaledir. Oldukça güvenli bir noktadadır. Çünkü: kayalık bölge, doğal yıkımlara dayanıklıdır. Sur duvarları: iç ve dış sur duvarları olmak üzere kademeli olarak yapılmıştır.

Surlar, beşgen planlı, 18 burç ile güçlendirilmiştir. Batıda bulunan, Ceylan Yolu isimli ve 362 basamaklı sarnıç, kuşatmalar sırasında yapının su ihtiyacını karşılamıştır.

Kaleye giderseniz, neler görebilirsiniz?

Kuleler, burçlar, mazgallar ve sur duvarlarının bir bölümünü görebilirsiniz. Tonozlu yapılar günümüzde de görülebilirken, diğer yapıların sadece temelleri görülüyor. Dış kale surları yok, ancak iç kale duvarlarının bir bölümü ayakta.

 

ALİ PAŞA CAMİSİ

İl merkezinde, Cumhuriyet meydanındadır. Şehirdeki, en büyük Osmanlı anıt eseridir. Cami yapısı: Sultan II. Selim tarafından, 1572 yılında yaptırılmıştır. Camiyi yapan Ali Paşa’nın eşi ve oğlu Mustafa Bey’in türbeleri: cami avlusundadır.

Yapının: tek kubbesi ve tek minaresi var. Tamamı, kesme taştan yapılmıştır. Osmanlı geleneğine göre: öldürülen devlet adamları tarafından yaptırılan eserler için, kitabe konulmamaktadır. Bu nedenle: camide, kitabe bulunmuyor. Sadece: avludaki türbede, Ali Paşa’nın ismi verilmiştir.

MEVLEVİHANE

Yeşilırmak kenarına serpiştirilmiş şehrin merkezinde yer alan Tokat Mevlevihane’sinin ana binası semahane, derviş hücreleri, şeyh odası ve meydan odası günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Ahşap mimarisiyle “Anadolu’nun en estetik Mevlevihanesi” olarak nitelendirilen yapıdaki daire biçimindeki semahane, iki katlı binanın büyük bölümünü oluşturuyor.

GAZİOĞLU HAN

Sulusokak’a çıkarken yol üstünde görülen Gazioğlu Hanı, içinde yazmacılık yapıldığı için yaklaşık 50 yıldır halk arasında “Yazmacılar Hanı” olarak anılıyor. Yazmacılık yapılan Anadolu şehirleri arasında ayrı bir yere sahip olan Tokat’taki bu handa sayısı giderek azalan esnaf, el baskısı geleneksel yazmalar üretmeye devam ediyor.

Tokat Taşhan

TAŞHAN

İl merkezinde, Gazi Osman Paşa caddesi üzerindedir. Osmanlılar döneminde, muhtemelen 17.yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Yapı: dikdörtgen planlı, açık avlulu, 2 katlıdır. Zemin katta: avlu çevresinde sıralanmış, 43 oda ve tuvalet bölümü var. Güney ve batı yönündeki odaların önüne, revak yapılmıştır. Diğer odalar ise, doğrudan avluya açılmaktadır.

Tokat Saat Kulesi

SAAT KULESİ

İl merkezinde, Behzat mahallesindedir. 1902 yılında: Sultan II. Abdülhamit’in, Padişah oluşunun 25.yılı anısına, halkın yardımlarıyla, Belediye Başkanı Enver Bey tarafından yaptırılmıştır.

Yüksekliği: 33 metredir. Kapısı: güney yönündedir. Kesme taştan yapılmıştır. Saat kısmı: 1917 tarihinde restore edilmiş, dört yöne, büyük kadranlar yerleştirilmiştir. Bunlar: her saat başlarında ve yarım saatlerde, iki dakika süreyle çalarlar ve bu çalma sesi, şehrin birçok bölgesinden rahatlıkla duyulmaktadır.

Tokat Hıdırlık Köprüsü

HIDIRLIK KÖPRÜSÜ

Önemli bir kavşakta bulunan köprü: 5 gözlüdür. Selçuklu döneminde yapılmıştır. Uzunluğu: 151 metre, genişliği: 7 metredir. Kesme taşlardan yapılmıştır.

Köprü üzerinde bulunan, mermer bir küre üzerindeki kitabede: II. Gıyaseddin Keyhüsrev ve kendisiyle 3 yıl boyunca çatışan 3 oğlu (İzzeddin, Rukneddin, Alaeddin)’nun isimleri birlikte yazılmıştır. Çünkü: aralarındaki çatışmanın bitirilmesi amaçlanmış ve bu da başarılmıştır. Bunun üzerine: üç kardeş, yaklaşık 8 yıl devleti birlikte yönetmişlerdir.

Köprünün hemen yanında, bir de türbe var. Ama bakımsızlıktan bir hayli yıpranmış durumda.

Evet, bu 700 yıllık köprünün hemen yanında, Hıdırlık Çayırı denilen bir yer var. Burası: il’in mesire yeri.

SEBASTOPOLİS ANTİK KENTİ

Şehir merkezinin, 68 km. güneybatısındadır. Kentin ismi: Büyük, azametli şehir anlamına gelmektedir. Bazı kaynaklara göre: şehir, MÖ.1.yüzyılda kurulmuştur. Kent hakkındaki yazılı kaynaklara göre: Roma İmparatoru Traianus tarafından, kent: Kappadokia Eyaletine dahil edilmiştir, ismi ise: Herakleopolis olarak geçmektedir.

Burada: 1987 yılında, Tokat Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazıları yapılmıştır. Bu kazılarda ortaya çıkarılan mimari parçalar değerlendirildiğinde, burada: Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim olduğu ve hatta önemli bir yerleşim bulunduğu tespit edilmiştir.