Beylikova denilince, akla hemen, buğday başakları ve şeker pancarı gelmektedir ki, zaten ilçe Belediyesi, ambleminde, bu nesneleri kullanmıştır. Evet, yemyeşil bir yer olması, ismiyle bağlantılıdır. Burada: hayvancılık denilmesi bir yana özellikle “süt” üretimi çok üst düzeydedir. Yani, burası tam bir “süt” diyarıdır. Çünkü, ilçenin girişindeki tabelada da bu deyim yazıyor.
ULAŞIM
Ankara-Eskişehir demir yolu hattı, ilçenin merkezinden geçmektedir. Beylikova ilçesi, bağlı bulunduğu Eskişehir il merkezine, 76 km. uzaklıktadır.
Eskişehir-Ankara kara yolu, ilçenin 22 km. yakınından geçer.
TARİH
Bölgedeki ilk yerleşimcilerin, Frigler ve daha sonra Romalılar olduğu bilinmektedir.
Selçuklular döneminde ise, buranın gayet büyük bir “at yetiştirme” çiftliği olduğu ve adının “Beylikahır” olduğu bilinir. Bu isim: 1985 yılında, Beylikova olarak değiştirilmiştir.
Osmanlı döneminde de, bölge “at yetiştiriciliği” işlevini sürdürmüştür.
Günümüzdeki yerleşim yeri ise, 1890 yılında, Bulgaristan’ın Byala Slatina yani Ak şehir bölgesinden Anadolu’ya göçen Türkler tarafından kurulmuştur.
GENEL
Yerleşim yeri: Porsuk nehrinin kıyısındadır. Deniz seviyesinden, 755 m. Yüksekliktedir.
Yörede: karasal iklim hakimdir. Özellikle, yağışlar son derece azdır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçer.
İlçe halkının ekonomik etkinlikleri, tarım ve hayvancılık ağırlıklıdır. Tarım denilince, özellikle şeker pancarı üretimi yoğundur. İlçede, pancar kooperatifi bulunmaktadır.
Yörede: her yıl “Süt Şenliği” yapılmaktadır. Çünkü, bu yörede süt çok önemlidir. Haziran-Temmuz aylarında düzenlenen şenlik sırasında: çeşitli yarışmalar ve konserler düzenlenmektedir. Aslına bakarsanız, ilçede, süt üretimi mazisi bayağı eskidir. Bölgedeki süt mandıraları, Eskişehir bölgesinin en eski mandıralarıdır ve bunlar zamanla yerlerini modern teknolojinin kullanıldığı fabrikalara bırakmışlardır.
KONAKLAMA
Beylikova Öğretmen evi Yeni Mah. İnönü Cad. No.101/2 0222-5312411
GEZİLECEK YERLER
Eskişehir ilinin bu şirin ilçesinde, herhangi bir turizm etkinliği yok. Yani, gerek tarihi ve gerekse doğal güzellikler bulunmuyor.