Konum olarak: kolay ulaşılabilecek bir yerde. Ağrı’ya çok yakın ve İran transit karayolu üzerinde bir ilçe.
GENEL
Ağrı il merkezine uzaklık; 32 km. dir. İlçeden geçen: Türkiye-İran transit yolu, ulaşımı kolaylaştırmaktadır.
Denizden yükseklik; 1660 metredir. Ağrının orta kesiminde bulunan ilçenin, büyük bölümü: 2000 metreden yüksek dağlarla kaplıdır. Türkiye’nin en yüksek göllerinden olan “Balık Gölü”nün yarısı, Taşlıçay ilçesi sınırları içindedir.
Taşlıçay ve çevresinde: önemli antik kent yoktur.
ÜÇ KİLİSE
İlçenin 18 km. doğusunda, Taşteker köyündedir.
Ağrı-Doğubayazıt karayolunun ve Murat nehrinin güneyinde bulunan köy, eski tarihlerde kutsallığı ile ön plana çıkmaktadır.
Birçok: tarih, gezi ve din kitaplarında: bu üç kilisenin ismi geçer. Şöyleki: Miladi yılların başlangıcında: Arsakü Türkleri, burada: “Bagavan” adlı, büyük ve ünlü bir “Güneş Tapınağı” yaparlar. Sonradan: Ermeniler, burada bir manastır yaparlar. Köyün üst tarafındaki dağın tepesinde: tapınak kalıntıları ve bina temelleri, günümüzde görülmektedir.
19. yüzyılda, Osmanlı-Rus savaşında, buraya yerleşen Ermeniler: bir manastır yaparlar. Ermenilerin çok önem verdiği manastır : 1950 yıllarında sökülerek, taşları, Ağrı Merkez Camisinin yapımında kullanılmıştır. Günümüze, bu kiliseden belirli bir iz ve kalıntı gelmemiştir. 20.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan bu kilisenin, günümüzde, yalnızca: temelleri durmaktadır. Kilisenin güney batısında: içme suyu ihtiyacı için, o dönemden kalan, 40 metrelik derinlikte, üç kuyu var. Köyün güneyinde: 2000 metre yükseklikteki dağın tepesinde ise: süt deposu olarak kullanılan bir oda var. Odanın ölçüleri: 4 x 3 metre boyutlarında ve 3 metre derinlikte. Burada: kiliseye ait koyunların sütü sağılarak, süt deposuna boşaltılıyormuş ve buradan da, yerin altına döşenmiş 25 cm. çapındaki boralarla, köyün içindeki kiliseye aktarılıyormuş.
Kilisenin 50 metre güneyinde, Ermenilere ait mezar taşları var.
Ermeniler ve Batılılar, üç kiliseyi: “Surp Ohannes” (Dera Fılla) adı ile bilirler. Nuh Peygamberin mezarının da, buralarda bulunduğu söylentileri yaygındır. Ayrıca: mitolojik söylentilerde: burada; Urartuların “Güneş Tapınağı” (Derka Fılla) bulunduğu ve kalıntılarının halen var olduğu belirtilir.
Ağrı şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.
Doğubayazıt tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.