Çorum Sungurlu

Çorum Sungurlu

Çorum ilinin, en büyük ve en gelişmiş ilçesidir. Sungurlu’yu değerlendirirken: Alacahöyük ve Hattuşaş bölgelerine geçiş noktasında, mutlaka uğranılması ve mola verilmesi gereken bir yer olarak düşünebilirsiniz.

ULAŞIM

Sungurlu: Ankara-Samsun kara yolu üzerinde bulunmaktadır. Sungurlu-Çorum arası uzaklık: 72 km. Sungurlu-Ankara arası uzaklık: 172 km.

TARİH

MÖ.1800-1200 yılları arasındaki tarihi süreçte: Hititler, bu bölgeyi önemli bir yerleşim merkezi haline getirmişlerdir. Hattuşaş (Boğazköy) ‘ı başkentleri yaparlar. Bölgenin bu derece önem kazanmasının en büyük nedeni: tarihte Kral Yolu olarak da bilinen, ünlü ticaret yolunun buradan geçmesidir. Asurlu tüccarlar; burada “Karum” denilen iş merkezleri kurmuşlardır.

Cumhuriyet döneminde: Sungurlu, bugünkü Sungurlu’nun batısındadır. Şimdiki: Kuzuluk denilen yerde kurulmuştur. Eski Sungurlu: “ Küçük Kıyamet” denilen depremle yıkılmıştır. Daha sonra ise, şehir bugünkü yerine inşa edilmiştir. Eski Sungurlu’da, muhtemelen 80.000 nüfus yaşadığı tahmin edilmektedir. Şehir deprem sonucu yıkıldıktan sonra: yeni şehir, biraz daha doğuya, Sarıtepe eteklerinde yeniden kurulmuştur.

1515 yılında: Yavuz Sultan Selim, doğu seferine giderken: şimdiki bağların içinden geçen göç yolundan Sungurlu’ya gelmiş ve Manastır Tepesinin ön tarafındaki boşlukta konaklamıştır. Bu bölgenin ismi: Kalınsaz.

Sungurlu: Osmanlı imparatorluğu döneminde; 1866 yılında, İlçe olmuştur. İlk Belediye Başkanı ise: Gregoryan Efendi.

Sungurlu adını ise: “Sunguroğlu Mehmet Bey” den almıştır.

GENEL

İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği: 745 metredir. Karadeniz Bölgesi ile, Orta Anadolu Bölgesi arasında, bir sınır yani bir geçiş kuşağıdır. Bu özellik: yüzey şekilleri, iklim, bitki örtüsü gibi konularda kendini hissettirmektedir. Bitki örtüsünde, yaygın olan: steplerdir. Ancak: yer yer, çam ve meşe ormanları görülmektedir.

Yazları sıcak, kışları soğuk ve yağışlıdır. İlkbahar kısa, sonbahar uzun sürer.

En önemli akarsuyu: Budaközü. Uzunluğu; 65 km. Sungurlu merkezinin içinden geçerek, Kızılırmak’a karışır.

İlçenin ekonomisi: tarım, hayvancılık ve ticarete dayanır. Özellikle: Ankara-Samsun kara yolu üzerinde bulunması ve turizm potansiyeline sahip Boğazkale ilçesiyle olan yol bağlantısı nedeniyle: yol boyunca konaklama, dinlenme tesisleri, ilçe ekonomisini olumlu yönde etkilemektedir.

İlçede: Hitit Üniversitesine bağlı: bir yüksek okul bulunmaktadır.

NE YENİR

Sungurlu bölgesinde: Çorum yöresine has yemeklerden tadabilirsiniz. Bunlar: Keşkek, kuru mantı, sulu mantı, çatal aşı, çorum baklavası.

NE SATIN ALINIR

Bu yöreye has: leblebi satın alabilirsiniz. Biberli, sade gibi değişik türleri var. Kendiniz veya yakınlarınız için, hediyelik leblebi satın alabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER

SAAT KULESİ

Sungurlu’nun sembolüdür. 1887-1891 yılları arasında yapılmıştır. Kaymakam Edip Bey tarafından yaptırılmıştır. Yozgat Saat kulesini yapan: Yozgatlı Şakir Ustanın eseridir. Yapı: kesme taştan yapılmıştır. Gövdesi: kare prizma şeklindedir. İkinci kat dışında, her katta yuvarlak kemerli küçük pencereler bulunmaktadır.

Kulenin: en üstünde, dalgalı saçağı olan, ahşap bir köşk var. Köşkün altında da: dört yönde, yuvarlak kadranlı saatler var. Bu saatlerin mekanizmasını: Çorumlu İbrahim usta yapmıştır. Saat çanı ise: Amasya’da görev yapan bir Alman konsolos tarafından hediye edilmiştir. Saatlerin altında ise, demir parmaklıklı bir balkon bulunuyor.

ULUCAMİ

Belediye binasının yanındadır. 1754 yılında yapılmıştır. Selçuklu Beylerinden, Sungur Bey zamanında yapılmıştır.

ESKİ KARAKOL BİNASI

1891 yılında yapılmıştır. Eski bir Rum kilisesidir. Taş, sütun ve kemerleri ile güzel bir yapı görüntüsü verse de, virane durumu ile, acilen restorasyona ihtiyacı olduğu ortadadır.

İÇMECELER

İlçenin, 5 km. güneyindedir. Şifalı suyu ile ünlüdür. Böbrek taşlarına iyi gelir.

Çorum şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.