Manisa Sarıgöl: Üzüm diyarı, ülkemizin ve hatta dünyanın en kaliteli üzümleri burada yetiştiriliyor, kurutuluyor ve birçoğu dış ülkelere ihraç ediliyor, peki tarihi ve turistik yer varmı derseniz, hayır yok. Afşar barajı kıyıları mesire yeri olarak düşünülebilir.
ULAŞIM
Sarıgöl, Manisa arası uzaklık: 120 km. Sarıgöl, Denizli arası uzaklık: 80 km. Sarıgöl, İzmir arası uzaklık: 158 km. Sarıgöl, Aydın arası uzaklık: 150 km. Sarıgöl, Uşak arası uzaklık: 103 km.
TARİHİ
Halk arasında söylenen bir rivayete göre, ilçenin yerleşim alanında, çok öncelerde, deniz seviyesinden daha alçakta bir göl bulunuyormuş. İlçenin günümüzdeki yerleşimi, bu gölün kurutulmasıyla oluşturulmuştur. Saiyra (İzmir), Magnesia (Manisa), Sardes, Filedelfia (Alaşehir) ve Hierapolis (Pamukkale) arasındaki yol hattı, Sarıgöl’den geçiyormuş ve Sarıgöl bu hat üzerinde bir konaklama yeri olarak kullanılıyormuş.
1393 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından bölge, Osmanlı hakimiyetine sokulur. Uzun yıllar, Aydın sancağına bağlı bir zeamet beyliği olarak kalmıştır. Bu dönemde yörenin ismi “İnegöl’ dür. Balkan savaşından sonra ise (1913-1916) Belediyelik olmuştur. 1919 yılındaki Yunan işgaline karşı kurulan direniş teşkilatı içinde Sarıgöllüler etkin rol oynamışlardır. Ancak 25 Haziran 1920 tarihinde ilçe Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir. 26 Ağustos 1922 tarihinde ise işgal biter. 1938 yılında bölgenin ismi “Sarıgöl” olarak değiştirilir. 1957 yılında Manisa iline bağlı bir ilçe olur. 1969 yılında Sarıgöl’de 6.8 büyüklüğünde deprem meydana gelir. Yani, ilçenin içinden fay hattı geçiyor, zaten bu yüzden Sarıgöl ilçesinde yüksek yapılaşma yoktur.
GENEL
İlçe, Gediz ovasının başlangıcının doğusundadır. Denizden yükseklik ortalama 320 metredir. İç Ege bölgesinin tüm coğrafi özelliklerine sahiptir. İlçenin güneyinde Boz dağların uzantısı olan Karacaali köyü yakınlarında Çal dağı vardır. (1430 metre) Alaşehir çayının güneydoğusunda Bereketli ve Afşar ovaları bulunur. Yörede tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. İlçe merkezinde nadiren kar yağar. Bitki örtüsü yer yer çam ve meşe ormanları şeklinde gelişir. İlçe toprakları her türlü tarımsal ürünün yetiştirilmesi için uygundur. Üzüm ovasında tütün yetiştirilir. Ayrıca, yine yörede çekirdeksiz üzüm tarımı yaygındır. Sarıgöl ovası, dünyanın en kaliteli çekirdeksiz sofralık üzümü olan “Sultaniye” üzümlerinin yetiştirildiği tek ovadır. Bu üzümlerin büyük bölümü kuru üzüm olarak değerlendirilir ve büyük bölümü ihraç edilir. Son bir not, ülkemizde beş farklı ile komşu sanırım tek ilçe olsa gerek. (Komşuları: Uşak-Eşme, Manisa-Alaşehir, İzmir-Kiraz, Aydın-Buharkent, Denizli-Buldan)
HARİTACILIK MESLEK YÜKSEK OKULU
Manisa Celal Bayar Üniversitesine bağlıdır. Okul 2000 yılında kurulmuştur. Açılıştaki ilk program: Harita ve Kadastro ve İnşaat Programlarıdır. Halen bu programda eğitim öğretim sürdürülmektedir.
SARIGÖL SULTANİYE ÜZÜM FESTİVALİ
Her yıl Eylül ayı başında 3 gün süreli yapılmaktadır. Festivalde üreticiler arasında üzüm yarışması düzenleniyor.
NE YENİR
Buraya yolunuz düşer ve yerel lezzetlerden tatmak isterseniz önereceklerim “kuşbaşılı, tahinli ve kesikli pide” olacaktır. Ne alacağım diye düşünenler varsa, elbette buradan alınabilecek başlıca ürün “kuru üzüm”dür.
GEZİLECEK YERLER
AFŞAR BARAJI
İlçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan baraj, muhteşem doğası ve çevresinde bulunan mesire alanlarıyla ilgi çekiyor.