Ericeria isimli balıkçı köyü: Atlantik Okyanusuna bakan kayalıklar üzerinde kurulmuş, büyüleyici atmosferiyle ilgi çekmektedir. Kasaba: Lizbon şehir merkezinden 50 km. uzaklıktadır. Bu yol yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Kasaba içinde: mavi kenarlı ve beyaz badanalı şapel ve beyaz evler, dar sokaklar, kumlu plajlar ziyaretçileri cezp etmektedir. Buraya yolunuz düşerse: birçok popüler restoranlardan birinde, mükemmel deniz ürünlerinden oluşan bir yemek yiyebilirsiniz.
Ama, Ericeria denildiğinde ilk akla gelen elbette bunlar değil, ilk akla gelen “su sörfü” dür. Denizdeki sörf dalgaları: dünyaca ünlü “Ribeira das ihlas” plajını, Avrupa’nın en iyi sörf noktalarından biri haline getirmiştir. Hatta: Dünya Sörf Şampiyonası da burada yapılmıştır. Kıyıda, yaklaşık 8 km. bölümü kapsayan dünya çapında bir sörf bölgesi bulunuyor.
İlk sörf: 1970 yılı ortalarında, Ericeira plajlarına gelmiştir ve o günden buyana, Portekiz’in sörf için odak noktası haline gelmiştir. Ericeira bölgesinde: sörf ile ilgili işletmeler ve okullar da bulunmaktadır. Bölgede dalgaların çeşitliliği: zorluk derecelerine göre, yeni başlayanlardan profesyonellere kadar, tüm düzeyler için iyi sörf koşulları sağlamaktadır. Tek sıkıntı: deniz suyunun bütün mevsim boyunca soğuk olmasıdır.
Kasabanın sahilinde kayalıklar hakimdir. Ancak, küçük koylarda ünlü plajları bulunmaktadır. Kasabanın 20 km. kuzeydoğusunda ise, daha güzel plajlar bulunur. “The Beach Santa Cruz” özellikle güzeldir ve “Porto Novo” ise geniş kumlu plajı ve golf sahası ile önem kazanmaktadır.
Sao Lourenco
Burası, bölgenin en iyi plajlarından birisidir ve dalgalı denizde, sörf yapılabilmektedir.
Portekiz Lizbon Cascais hakkındaki gezi yazım için Lizbon Cascais
Güney Avrupa’nın en uç noktasına sıkışmış bir ortaçağ kasabasıdır. “Punta de Tarifa” olarak bilinir. Kasaba, Sevilla şehrinin yaklaşık 200 km. kuzeyindedir.
Buranın en büyük özelliği: yerel rüzgarlar ve gel-git faaliyetleridir. Özellikle, bu gel-git ilginizi çekebilir, sabah saatlerinde boş olan sahillerin, akşam üstü belirli saatlerde deniz suları ile dolduğunu görmek şaşırtıcıdır.
Kasaba: ortaçağdan kalma surları ve cadde düzeniyle turistlerin ilgisini çekmektedir. Özellikle: Kuzey Afrika’ya giden ve oradan gelen sırt çantalı gezginler, buraya mutlaka uğramaktadırlar. Ancak, günümüzde, burada, yalnızca tarihi nostaljik ortam değil, aynı zamanda: yeni dönem ticarethaneler ve yeni nesil plaj çılgınlıkları ortaya çıkmaktadır.
Hatta: kasabanın bir parti kasabası olduğu da iddia edilir. Bu durum, en çok, kasaba merkezindeki “Calle Sancho IV” çevresindeki barlarda hissedilmektedir. La Casa Amarilla ve La Sacrista gibi, bölgenin en iyi otelleri de, bu bölgede bulunmaktadır.
Tarifa bölgesinde: dünyaca bilinen “Afrika Film Festivali” düzenlenmektedir.
Kasaba, ismini: MS.711 yılında, Cebelitarık kuşatması öncesi buraları keşfetmek üzere Avrupa kıtasına bir çıkartma harekatı yapan “Tarif İbn Malik” ten almıştır. Roma döneminde ise, burası “Transducta” olarak bilinmektedir. Roma kalıntıları, günümüzde kasaba merkezi yakınlarında bulunmaktadır.
1292 yılında, bölge Granada krallığı tarafından ele geçirilmiştir. 1810 yılında ise, bu kez, Fransız askerleri kasabayı kuşatırlar.
Bölgede: Okyanus ve Akdeniz iklimi görülmekte olup, buna bağlı olarak: yazları sıcak ve kışları ılık geçer. Yağmur, yalnızca kış aylarında yağar. Okyanusun sıcaklık etkisi yüksektir. Yazlar, güney İspanya’nın diğer bölgelerine nazaran daha sıcak geçer.
ALIŞVERİŞ
Kasabanın eski şehir bölümünde, “Salı” ünleri kurulan, güzel bir “Eski Kapalı Pazar” bulunuyor. Buradaki tezgahlarda: seramik, fındık ve kurutulmuş meyve ve bazı etkileyici taze balıklar satışa sunulmaktadır. Dış alanda ise, modern bir Pazar yeri bulunuyor ve burada: meyve-sebze satılıyor.
WİNDSURF-KİTESURF
Tarifa sahillerinde bulunan plajlarda: yıl boyunca, azimli sörfçüleri görebilirsiniz. “Valdevaqueros” kum tepeciklerinin bulunduğu yer, en iyi sörf alanıdır. Olağanüstü kumsallarda, sörf olanaklarının uygun ortamı, kulaktan kulağa dağılarak, bütün dünyada, buranın en iyi üçüncü sörf alanı unvanını almasını sağlamıştır.
Ama, ben şahsen “İzmir-Çeşme-Alaçatı” bölgesinin en az burası kadar güzel olduğuna eminim, ama malum tanıtım önemli.
Kitesurf: bir motorun arkasından çekilen ve paraşüt benzeri bir obje ile yapılan etkinliktir.
Bu güçlü rüzgarların bulunması, burada birçok “rüzgar türbini” de bulunmasına neden olmaktadır ki, bunları bolca görebilirsiniz.
KUŞLARI İZLEMEK
Tarifa: göçmen kuşları izlemek için ünlü bir yerdir. Özellikle: ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde leylekler izlenir. Bunlar: Cebelitarık boğazından sonra Tarifa üzerinden geçerler.
BALİNALARI-YUNUSLARI İZLEMEK
Tarifa kasabasında: sörf mağazalarının yanı sıra, balina ve yunus balıklarını izlemek için turlar düzenleyen, çok sayıda ticari merkez bulunmaktadır. Eğer bu turlara katılmak isterseniz “Whale Watch” veya “Aventura Marina” gibi kar amacı gütmeyen kuruluşları tercih etmenizi öneririm. Yunus ve balinalar, 14 kilometre genişliğindeki boğazlar üzerinde yapılacak tur ile izlenebilmektedir.
GEZİLECEK YERLER
CASTİLLO DE GUZMAN EL BUENO
Kasabanın surlarının bazı kısımları, halen İspanyol denizcilik makamları tarafından kullanılmaktadır ve ziyaretçilere kapalıdır.
Ancak: Tarifa’nın en etkileyici yapısı olan “Castillo de Guzman” önemli ölçüde yenilenmiş ve halkın ziyaretine açılmıştır.
Guzman yapısı: Roma döneminden kalma bir kalenin üzerine, 10’ncu yüzyılda inşa edilen “Magribi Alcazar”ının üzerine, 11’nci yüzyılda yapılmış bir kaledir. Yani, 960 yılında halifenin emriyle, Abd-Rahman III tarafından, liman yakınında yaptırılmıştır.
Kale: 1296 yılında, Magribilerin, Tarifa’yı kuşatması sırasında önem kazanmıştır. Kalenin ismi: kalenin savunmasını üstlenen “Alonso Perez Guzman” dan gelmektedir. Kalenin kumandanı olan Guzman: kaleyi teslim etmek yerine, işgalciler tarafından esir alınan oğlunu feda etmeyi tercih etmesiyle tanınır.
Oğlu esir olarak kulenin alt kısmında iken, Guzman “Endülüs ya da oğlunu öldürecektir”. Düşünmeden, bıçağını eline alır ve oğlunun kalbine atar. Evet, bu bir söylenti.
Burayı ziyaret ederseniz: Tarifa kasabası üzerinden, 360 derecelik bir panaromik görüntü ile Cebelitarık boğazına kadar olan bölgeyi gözlemleyebilirsiniz.
PUERTA DE JEREZ
Tarifa kasabasının “Old Town” bölümünün an girişinde, ortaçağ duvarlarındaki üç kapıdan, günümüze kadar ayakta kalabilen tek kapıdır. Kapı, ilginç mimarisiyle önem kazanmaktadır. Kapının üstündeki yazıda, Tarifa şehri hakkında “Çok sadık ve kahraman şehir. Sancho IV. El Bravo. 21 Eylül 1292” yazılıdır.
İGLESİA DE SAN FRANCİSCO
Bu kilise: eski şehrin batı kıyısında “Plaza del Angel” bölgesindedir ve 16’ncı yüzyılda yapılmıştır. Ancak, 18’nci yüzyılın sonlarında yenilenmiştir. Kilisenin içinde: İsa’nın 15’nci yüzyıla ait bir heykeli olan “Cristo del Esconsuelo” bulunmaktadır.
İGLESİA DE SAN MATEO
Moscardo ve Copons caddelerinin kesişim noktasındadır. Kilisenin inşasına, 15’nci yüzyılda başlanmış, ancak 18’nci yüzyılda tamamlanabilmiştir. Barok tarzdaki yıkık-dökük dış görünüşü, içerideki şaşırtıcı modernliği gizlemektedir.
Kilisenin kapısı her zaman açıktır.
EL CAMİNO DE LA İSLA DE LAS PALOMAS
Akdeniz ve Atlas Okyanusunu ayıran adaya giden: 16.3 km lik bir yoldur. Burası: boğazı ve Afrika’yı birbirinden ayırır. Sörfçüleri izlemek ve deniz havası teneffüs etmek isterseniz, burayı ziyaret etmelisiniz. Buradaki: “Castillo Santa Catalina” isimli küçük kale, 1929 yılında inşa edilmiştir.
BOLONİA BAELO CLAUDİA
Burası kasaba merkezine 20 km. uzaklıktadır. Burada: Roma döneminden kalma tapınaklar, hamamlar, evler ve bir tiyatro kalıntısı bulunuyor.
Ayrıca, yuvarlak güzel bir plaj var. Buradan, Atlantik okyanusu ve Afrika kıtasının muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.
ŞEHİRDEKİ ÖNEMLİ SURF PLAJLARI
Playa de Los Lances
Burası, yörenin en ünlü sörf plajıdır. Geniş ve beyaz kumluk alan, aynı zamanda, Avrupa’nın en iyi “uçurtma” alanıdır. Dünyanın ise, en ünlü üçüncü güzellikteki sörf plajıdır.
Plajın uzunluğu 10 km. dir. Şehrin kuzeyindedir. Plaj bölümünün hemen arkasında çam ağaçlarının bulunduğu “Doğal Alan” bulunmaktadır.
Playa de Valdevaqueros
Burası: küçük bir lagün bölümünün kuzey ucundaki kumlar arkasındadır. Birçok dünya sörf şampiyonası burada yapılmıştır.
La Caleta
Genellikle sadece şehrin doğusundaki turistler tarafından tercih edilmektedir.
Playa Chica
Yerel halk tarafından çok kullanılan, popüler bir aile plajıdır. Şehrin batısındaki buraya “Muelle de Rivera” ismi verilir.
ZAHARA DE LOS ATUNES
Burası, Atlantik okyanusu kıyılarında, Tarifa merkezinin 30 km. kuzeyinde küçük bir balıkçı köyüdür. Burası: ilginç bir atmosfere sahip, rüzgarlı bir yerdir. Sessiz bir gün arayanlar için idealdir. Bozulmamış beyaz kumlu plajları, 20 km. boyunca devam eder. Yani, bozulmadan kalmış bir yer.