Hindistan Keşmir-Srinagar

Hindistan Keşmir-Srinagar

Şehir: günümüzden 2000 yıl önce, kral Pravarasena tarafından kurulmuştur. Daha sonra ise, Mauryan imparatorluğunun ve sonra Ashoka imparatorluğunun bir parçası olmuştur. Ancak, Budizm, Keşmir vadisi ve şehrin çevresindeki bölgelerde hızla yayılmıştır.

Burası, yöredeki, en büyük sorunlu yerlerden biri olan “Keşmir” bölgesinin başkentidir. Cihelum nehrinin kıyısında kurulmuştur. Şehirde: Keşmir bölgesinin çatışmalarla dolu geçmişinden, yalnızca birkaç anıt, günümüze ulaşmıştır. Ancak, şehrin esas güzelliği: bahçeleri ve gölleridir. Bunların yarattığı huzurlu ortam, insanların ilgisini çeker. Ayrıca: şehir, Cielum nehrinin yarattığı bir vadi üzerinde bulunmasıyla önem kazanır. Bu nehir, şehir içinde de geçer ve şehir içinde, şehrin iki yakasını birbirine bağlayan 9 eski köprü görülmektedir.

Hindistan Keşmir-Srinagar

Şehir aynı zamanda, ülkede, en yoğun Hindu nüfusuna sahip yerlerden birisidir. Çünkü, yukarıda da söz ettiğim gibi, Budizm, ilk olarak bu bölgede yayılmıştır. Ekonomik etkinliklere gelince: buradaki yoğun bahçelerde, buğday, pirinç ve özellikle elma yetiştirilir.

Şehirde: nemli subtropikal iklim görülmektedir. Yani, ülkenin geri kalan bölümlerine nazaran, çok daha serin bir iklime sahiptir. Özellikle, kış döneminde, ağır kar yağışı ve donma görülür. Yazları ise sıcaktır. Şehri ziyaret için en uygun zaman: Ekim-Mart ayları arasındaki dönemdir. Ama kayak yapmayı düşünürseniz, Aralık-Mart ayları arasındaki dönemi tercih etmelisiniz.

Hindistan Keşmir-Srinagar

Şehirde: el sanatları önem kazanmaktadır. Zaten, şehrin ekonomik etkinliklerinin başında: dokuma, yün şal ve giyim malzemelerinin üretimi gelmektedir. Öte yandan, “kaşmir yünü” dünya çapında önem kazanmaktadır. Kaşmir keçisinin azalmış olması ve Çin’den gelen rekabet nedeniyle, günümüzde önemi azalmıştır. Ama yine de: örme ve şal yapılında kullanılır. Ayrıca, İpek halı, kilim, çanak-çömlek yapımı da yaygındır.

Ayrıca: kuru meyve bulabilirsiniz.

Şehrin en büyük turistik aktiviteleri: Dal gölü ve kıyılarında yapılmaktadır. Özellikle, göl kıyısında bulunan yüzen evleri mutlaka gezmeli, görmeli ve hatta konaklamalısınız.

GEZİLECEK YERLER

Hindistan Keşmir-Srinagar

DAL GÖLÜ

Gölün sahil şeridi, yaklaşık 15.5 km. dir. Burada: Babür dönemi bahçeleri, parklar, yüzen evler ve oteller var. Özellikle, bahçelerin uzaktan manzarası, görünümü çok güzeldir. Ancak, kış sezonunda, yöredeki sıcaklık eksi 12 derecelere kadar iner. Evet, göl 18 km. karelik bir alanı kapsıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında nilüfer çiçeklerini görmek mümkündür.
Bu gölün en büyük özelliklerinden birisi: yukarıda da sözünü ettiğim gibi, yüzen evlerdir. Bunlar: öncelikle bir tekne olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ve daha sonra insan konutu olarak kullanılmaya başlanmışlardır. Genellikle, 3 yatak odası, 1 oturma odası ve mutfak bulunmaktadır.
Motorları yoktur. Çünkü, sabit bir yerde kalırlar. Hatta: turistlerin bir çoğu, bu yüzen evlerde konaklamayı tercih ederler. Özellikle, bazı yüzen evler, modern bir otelin olanaklarına sahiptirler. Gölde ayrıca: kano ve su kayağı gibi sporlar yapılabilmektedir.
Gölde ise, iki küçük adacık dikkat çekiyor. Kuzey bölünde “Altın ada” ve güneyde ise “Gümüş ada” görülüyor.

Hindistan Keşmir-Srinagar
Hindistan Keşmir-Srinagar

HAZRATBAL CAMİSİ

Dai gölünün batı kıyısında: Hazratbal Camisi görülüyor. Müslümanlar için kutsal kabul edilmektedir.
Cami: büyük beyaz kubbesi ve minareleriyle dikkati çekiyor. Burada: Peygamberimizin “sakal-ı şerifi” bulunuyor. Söylenenlere göre, bu kutsal emanet: Peygamberimizin soyundan gelen, ilk Seyid Abdullah tarafından, ülkeye getirilmiştir.

GÜRKANLI BAHÇELERİ

Gürkanlı Bahçeleri: Dai gölünün doğu kıyısındadır ve doğa severler için tam bir cennettir.
Bu bahçeler: havuzları, terasları, şelaleleri ve ağaçlarıyla, İslam literatüründeki cennet kavramının göründüğü bir yer olarak önem kazanıyor. İmparator Cihangir, 1616 yılında, Şaliman Bağ denilen bahçeyi tasarlayarak, bölgenin temelini atmıştır. İlk terastaki beyaz mermer bölümde, halk toplanırmış. İkinci pavyon özel olup, siyah mermerden olan üçüncü pavyon ise, harem olarak kullanılırmış. Dördüncü pavyon ise, tamamen imparatorun özel kullanımı için yapılmıştır. Bahçelerde, dünyanın en nadir çiçeklerini görebilirsiniz.

NİŞAT BAĞ

Şehrin 3 km. güneyinde, Nişat Bağ denilen bahçe bölümü var. Burası, İmparator Cihangir’in veziri Asaf Han tarafından, 1633 yılında yaptırılmıştır. Bölgede, 12 teras, sedir ve servi ağaçları bulunuyor. Hemen ortadaki gölün manzarası ise muhteşem.

HARİ PARBAT

Şehir yakınlarında, Dai gölü manzaralı bir Babür kalesidir. 1590 yılında, Babür imparatoru Ekber tarafından kurulmuştur. Kale yapısı içinde: tapınaklar, Müslüman ve Sih mabetleri bulunmaktadır. Hindu mitolojisine göre, kalenin bulunduğu tepede, bir iblisın yaşadığı ve tepenin, büyük bir deniz ortasında yükseldiği söylenir.

HOKERSAN

Burası, şehir yakınlarındaki bir sulak alandır. Şehir merkezine 14 km. uzaklıktadır. 13.7 km. karelik göl ve bataklık alan bulunmaktadır.
Binlerce göçmen kuş, hatta 1 milyon kuş; Sibirya ve kuzeyin diğer bölgelerinden güneye göç ederken, buraya uğrarlar. Hatta, kış sezonunu burada geçirirler. Özellikle: Eylül-Ekim aylarında, burada, çok sayıda göçmen kuş görülür.