Kanada Vancouver

 

van.genel.4
Kanada Vancouver

Kanada Vancouver ; Evet, Vancouver şehri denilince: sıcak kanlı insanlar hemen akla geliyor. Hiç tanımadığınız kişiler, size s elam verip, halinizi hatırınızı sorarlar. Trafik yoğun da olsa, her araba durur ve yayanın geçmesini bekler. Dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri. Yaşam standartları anketinde, dünya üçüncüsü. (2005 yılı için) 2004 yılında ise, Amerika kıtasının en iyi şehri seçilmiş.

Gelelim, şehrin genel konumuna ve şehir hakkında genel bilgilere. Evet, şehir, ülkenin en batısında, Pasifik Okyanusu kıyısında, İngiliz Kolumbiyası eyaletinin bir kentidir. Buraya ne amaçla gidersiniz bilmiyorum, ama gezmek için giderseniz, buyurun size burayı rahatça gezebilmeniz için, bir tur programı.

Ülkemize çok uzak olması nedeniyle, buraya pek gezmek için giden olmayabilir, ancak, burada güzel üniversiteler var. Sanırım: bu üniversitelerde eğitim görmek için gidenler olacaktır.

Şehrin kurulduğu koyu çevreleyen yüksek ve yemyeşil dağlar gerçekten muhteşem. Kanada’nın diğer önemli şehirlerinden: daha yavaş ve ancak daha sağlam şekilde büyüyor. Buradaki insanların: huzurlu bir hayatları var.

Şehir: Burrard Yarımadasının üzerinde kurulu.

Hem düz, hem de engebeli bir alana sahip.

van.genel.tarhi.1
Kanada Vancouver

 

Kanada Vancouver; Kent: 1860 yıllarında: buraya gelen öncü oduncuların eğlence ihtiyaçlarını karşılayan: “Gassy Jack” isimli salona atfen; “Gastown” olarak da biliniyor. Ancak daha sonraki süreçte: 1886 yılında, Kanada-Pasifik Demiryolunun, batı kıyısındaki son istasyon olan buraya, ilk Avrupalı denizci olan “George Vancouver” gelmiş ve şehir, bu isimle anılmaya başlanmış.

19’nci yüzyılda bir yangın, şehrin büyük bölümünü yok etmiş. Yine de: Simon Fraser ve İngiliz Kolumbiyası Üniversitelerinin arka planlarındaki dağlar; Okyanusla iç içe geçmiş manzaranın muhteşemliğini ortaya koymaya yetiyor.

van.english bay.3
Kanada Vancouver

 

Evet, Vancouver şehri: konum olarak, diğer kentler benzemiyor. Burrand Koyu’na açılan, geniş “English Bay” çevresinde kurulmuş.

 

Büyük Liman

dağlık bir burundaki, Stanley Park ile şehir merkezini birbirinden ayırıyor. Bu manzaranın bütününü görmek için, tek bir noktadan bakmak yeterli gelmiyor. Liman: dünya ölçülerinde, önemli büyüklükte.

Ayrıca: şehir, Kuzey Amerika’daki, üçüncü büyük film üretim merkezi.

Teleferik ile: Grouse Dağına çıkmalısınız. Kent bu dağın eteklerine kurulmuş.

Kentin ve limanın güzelliğini güneyden görebilmek için: Lions Gate Köprüsü üzerinden “First Narrows”u geçtikte sonra, Capilano Road’ı kullanacaksınız. Günbatımında burada olursanız, şehrin bir kez de ışıklarının yanmaya başladığındaki manzarasını görebilirsiniz.

Bu dağ: aynı zamanda: kayakçıların favorisidir. Dönüş yolunda, vahşi doğanın esintilerini hissetmek isterseniz: Capilano Canyon’un sularının 80 metre üzerine kurulmuş olan asma köprüden yürüyebilirsiniz.

 

Evet, bu arada

Şehir merkezindeki: 40 katlı, Harbour Centre çıkabilirsiniz. Buranın en üst katındaki gözlem terasına veya dilerseniz restorana gidebilirsiniz. Havanın açık olduğu bir günde: uzun menzilli dürbünlerle, Amerikan sınırının ötesindeki, Baker Dağı’nı görebilmek mümkün.

van.2010.olim.oyunları.1
Kanada Vancouver

 

Bu arada: 2010 yılında, Kış Olimpiyat Oyunları, bu şehirde düzenlenmiştir. 

van.iklim bölümüne palmiye ağaçları.1
Kanada Vancouver

 

Kanada ülke sınırları içinde, bu bölgenin en büyük özelliği: iklimi. Vancouver iklimi: Kanada standartlarına göre, genellikle ılıman iklim olarak sınıflandırılıyor. Yaz ayları, genellikle kurak, Temmuz ve Ağustos ise kuru geçer. Buna karşılık, yılın geri kalanında ve özellikle Ekim ve Mart ayları arasında yağışlıdır.

Kent

Diğer Kuzey Amerika kentlerine göre, nüfus yoğunluğu fazla bir yerdir. Şehirde: İngiliz, İskoç ve İrlandalı etnik guruplar yerleşik durumdadırlar. Ayrıca; büyük miktarda, Alman’da yaşıyor. 1914 yılındaki Birinci Dünya Savaşı sırasında ise, çok miktarda Çinli kente yerleşmiş.

van.genel.1.güzelresim
Kanada Vancouver

 

ŞEHİR MERKEZİ GEZİ PLANI

Bu büyük şehirde, gezebilmek için, mutlaka bir arabaya ihtiyaç duyacaksınız. Ancak: yine de, şehir merkezinde trafik sorunu var. Arabanızı bir yere park edin ve yürüyün.

Batı yakası yarımadasından: Stanley Park’a gidebilmek için: 2 ana cadde var. Bunlar: Georgia ve Robson. Georgia Street: parktan geçerek, Lions Gate Köprüsüne kadar devam ediyor.

Şehir merkezindeki gezinizin başlangıç noktası: Robson Square

van.robson square.1
Kanada Vancouver

 

ROBSON SQUARE

Kanada Vancouver; Burada: Courthouse (Adliye Sarayı) var. Burası: modern Kuzey Amerika’nın en güzel mimari eserlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Arthur Erickson’un eseri. Vancouver mimarisinin karakteristik özelliklerini taşıyor.

7 katlı bina, yatay olarak planlanmış. Ancak, çevresindeki gökdelenlerin ortasında bile, hemen göze çarpıyor. Yapı da: katlar: pırıl pırıl cam koridorlarla birbirine bağlanmış.

Ofisleri, mahkeme salonları ve hatta dükkanları, restoranları, küçük bir sineması ve buz pateni sahası var. Son derece modern bir kompleks. Bahçelerindeki fıskiyeli havuzlar, çiçekli küçük çalılar, güller, Japon Akçaağaçları, portakal ağaçları ve minyatür çam ormanı var.

Salonların yüksekliği: 42 metre. Cam tavanın yüksekliği ise: 35 metre. Bir çelik, uzay kafesine benzeyen yapı, yaklaşık 50 dönüm araziyi kapsıyor. Doğal klima sağlamak amacıyla, üç basamaklı şelale yapılmış.

van.robson square.2
Kanada Vancouver

 

Burada: ayrıca: “Vancouver Art Gallery” bulunuyor. Burası: Ericson tarafından restore edilen, tam bir Neo-Klasik tapınak olan, eski mahkeme binası. Bu galerinin en güzel sanat eserleri: Kanadalı ressam Emily Carr ait olan koleksiyon. Bu ressam: 1871-1945 yılları arasında yaşamış. Yörede: Çatlak Millie adıyla anılıyor.

Victoria şehrinde: evcil maymununu, bebek arabası ile gezdiren bir bayan. Yıllarca; yerliler arasında resim yapması ve Fransız Post-Empresyonistlerle çalışması sonucu: güçlü peyzajlar ortaya çıkarmış. Koyu renklerle, totem temaları yapmış. Kuzgun (1928) ve ağaçların totem direkleri göründüğü Orman, İngiliz Kolumbiyası (1932) resimleri, özellikle görülmeye değer.

Burada: bir de gökdelen var. British Columbia. 208 metre yüksekliği ile, şehrin en yüksek binası. Ayrıca: University of British Colombia’nın şehir merkezindeki uydu kampüsü; burada bulunuyor.

van.robson street.1
Kanada Vancouver

 

ROBSON STREET

Robson Street’in: Burrard ve Bute caddeleri arasında kalan bölümünde: birçok lokanta bulunuyor. Bu lokantalar, günümüzde: Alman tarzını yitirmiş, Vietnam, Japon, İskandinav, İtalyan ve Fransız mutfağından yemekler sunuyorlar. Ama burası özellikle moda mağazaları ile ünlü. En pahalı ve lüks mağazalar burada bulunuyor.

Bu cadde, tam bir seyir caddesi gibi. Çok egzotik, nadir arabalar ve motosikletleri burada görebilirsiniz.

van.BC.Place stadium.2
Kanada Vancouver

Caddenin yakınında: BC Place Stadium var.

van.grand ville.2
Kanada Vancouver

 

GRANVİLLE MALL

Kanada Vancouver;  Square’nin doğusunda bulunuyor. Bir alışveriş bölgesi. Yaya alışveriş bölgesi. Yani: trafiğe kapalı. Burası: aynı zamanda, popüler bir eğlence merkezi. Dans kulüpleri, restoranlar, oteller ve neon ışıkları ile mağazalar, gecenin geç saatlerine kadar açık.

Burası, sizi, sahildeki Harbour Center’e yönlendirecek. Granville Street’in aşağısındaki, Burrand Koyu ile Kuzey Vancouver arasını 12  dakikada giden, halkın işlerine gidip gelirken sürekli kullandıkları “Seabus” a binebilirsiniz. Şehrin ve limanın “su seviyesinden manzarası” ve ilaveten “Canada Place”i yakından görebilirsiniz.

 van.canada place.2

CANADA PLACE

Kanada Vancouver: Limana doğru çıkıntı yapan biçimi, bir transatlantiğe benzeyen bu bina, beyaz yelkenleriyle 19.yüzyıl başlarındaki limanları anımsatıyor. Bir çatı ile, beş büyük yelken ve bir cruise gemi gibi görünüyor.

van.canada place.1

Yapı: Expo 86 fuarına da ev sahipliği yapmış ve bu nedenle yapım yılı: 1986. Günümüzde içinde: kongre merkezleri, restoranlar, dünya standartlarında bir otel var. IMAX filmlerini, bu binada izleyebilirsiniz.

van.canada place.3
Kanada Vancouver

 

Evet, eğer Hasting Street üzerindeki bezgin hayattan memnun kalmadıysanız, doğuya dönün ve Pender Street boyunca, parlak renkleriyle uzanan Chitatown’u ziyaret edin.

van.china town.1
Kanada Vancouver

 

CHİNA TOWN

Kuzey Amerika’nın ikinci en büyük Chinatown’u. Kanada-Pasifik Demiryollarında çalışmak üzere gelen Çinli göçmenlerin torunları burada yaşıyor. Popüler turistik alan.

van.china town.2
Kanada Vancouver

 

Tezgah ve  dükkanlarda: Hong Hong, Tayvan ve Çin’den getirilen: saten ve ipek giysi, bambu ve seramik eşyaları yanı sıra meyve, sebze ve balık satılıyor. Ayrıca: çeşitli baharatlar yanında ren geyiği boynuzu gibi geleneksel ilaçlar da satılıyor.

Bu bölge: vitrinlerini ızgarada pişmiş domuz ve kümes hayvanları etlerinin süslediği birçok lokanta ve ilgi çekici cadde dekorasyonu ile sizi cezp edecektir. Buraya mutlaka gidin, ilginizi çekecektir.

Evet: bu bölgede gezinizi tamamladıktan sonra: liman ve demiryolu bölgesine, kırmızı tuğla döşeli kaldırım taşlarıyla, yeniden canlandırılmış, Gastown bölgesine doğru gezinize devam edebilirsiniz.

van.gastown.2
Kanada Vancouver

 

GASTOWN

Kanada Vancouver: Burası: Vancouver şehrinin başlangıç yıllarından kalma bir yer. Burada: hediyelik eşya dükkanları, barlar ve restoranlar, butikler var. Sokaklarında göz alıcı bir sevimlilik hakim. Son derece ticari olmasına rağmen, şirinlik unutulmamış.

van.gastown.saat.1
Kanada Vancouver

Water Street’in batı ucunda: dünyanın ilk ve tek buharlı saati bulunuyor. Bu anıtsal saat: saat başlarını,  düdük sesi ile haber veriyor. Yani: çan sesi yok. Bu saati mutlaka görün, ilginç.

Maple Street üzerinde: Gassy Jack’in bir heykeli var. Bu şahıs: bir gemi kaptanı ve asıl adı: John Deighton. Bir viski fıçısının üzerinde tasvir edilmiş. Bunun nedeni: 1867 yılında, kasabayı işgal etmeleri için, odunculara içki sunmuş olmasıdır.

Kalabalıktan kaçmak için, deniz kıyısına doğru yürürseniz: karşınıza, Campbell Avenue Dokları çıkacaktır.

CAMPBELL AVENUE DOKLARI

Kanada Vancouver; Burada, okyanustan dönem balıkçıların teknelerini boşaltmalarını izleyin.

Daha sonra, gezinize: Hasting Street’ten, Burnaby Dağı’na ve Simon Fraser Üniversitesinin çarpıcı kampüsüne  doğru devam edebilirsiniz.

van.üniversite.1
Kanada Vancouver

 

SİMON FRASER ÜNİVERCİTY

Kanada’nın en kapsamlı üç üniversitesinden biridir. 8 fakültesinde, 100 lisans ve 45 lisansüstü eğitim programı uygulanmaktadır. Akademinin avlusunda, öğrencilerin sunduğu, çeşitli etkinlikleri görebilirsiniz.

Binanın: kırılmaz camdan yapılmış çatısından: merdivenlere ve teraslara yansıyan ışık-gölge oyunları  dikkatinizi çekecektir.

Kampus alanındaki konutlar: öğrencilerin birinci ve ikinci yıl ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmıştır. Kuleler: 727 tekli konuta sahiptir. Bu tekli konutlar: kendi buzdolabı, yüksek hızlı internet bağlantısı, mobilyalı ve yemek odası bulunan mekanlardır.

van.GM.Place.1
Kanada Vancouver

 

Evet: şehir merkezine dönüş yolunuzda: B. C. Lions oyuncularının maçlarını yaptığı, oval kubbeli, büyük futbol stadyumu: B.C. Place’i göreceksiniz.

van.stanley park.2
Kanada Vancouver

STANLEY PARK

Kuzey Amerika’nın, en güzel şehir parklarından birisi. English Bay bölgesine hakim bir yarımada üzerinde bulunuyor. Muhteşem bir ormanı var. Bu ormanda: Duglas göknarı, sedir ve ladin ağaçları kaplı. Park: bir zamanlar; devlet tarafından: Kraliyet Donanmasının: gemi direği ve seren kerestesi temin etmek için kullanılmış.

van.stanley park.1
Kanada Vancouver

 

Parkın: güney girişinin yakınında: Lord Stanley’in; bronz bir heykeli bulunuyor. Bu şahıs: yüzyılın başında, buranın park olarak kullanılmaya başlandığındaki, Kanada Genel Valisi.

Georgia Street’in doğusuna doğru dönüp, 9 km. ilerleyince: yürüyüş yapabileceğiniz ya da bisiklete binebileceğiniz: Sea Wall Promenade ulaşacaksınız. Bu arada: bisiklete binmek isterseniz, park girişinde bisiklet kiralayabilirsiniz.

van.stanley park.6
Kanada Vancouver

 

Brockton Oval’ın

oyun sahasında: bir kriket maçı görebilirsiniz. Yakınlarda bulunan: Haida ve Kwakiult totem direkleri, bölgedeki kültürün etkileşimin izleri. Brockton Point’e geri dönerken; akşam, saat 21.00 gibi top atışı sesleri duyacaksınız. Bunların anlamı: balıkçılar için, balık yasağının başlamasıdır.

Evet, buradan batıya dönüp denize doğru ilerleyin. Mayolu kız adını taşıyan bronz bir heykel göreceksiniz.

Prospect Point’de mola verdiğinizde, Japon, Çin veya Rus bandıralı, petrol tankerlerinin ve tahıl taşıyan kargo gemilerinin geçişlerini izleyebilirsiniz. Buraya: Kaptan Vancouver ile Squamish kabilesi üyelerinin karşılaştığı yeri belirten bir totem direği dikili.

van.stanley park.9.totem direkleri.
Kanada Vancouver

 

Aquarium ayrı bir güzellik.

Burada: gösteri yunusları ve beyaz balinalar var. Ayrıca: yılan balıkları ve kutup ayıları. Akvaryumun altındaki hayvanat bahçesinde ise: ayılar ve maymunlar var.

Evet, devam ederek Beaver Gölüne ulaşıyoruz. Burada:  su sistemini perişan eden kunduzlar gönderildikten sonra, su kenarında yürüyüş ve piknik yapılabilecek yerler oluşturulmuş.

Yarımadanın batı kıyısı boyunda: parkın kumlu plajları var.

 van.english bay.1

ENGLİSH BAY

Şehir merkezinden uzaklaşmayı düşünürseniz, Point Grey bölgesinin güzel plajlarında, hoş vakit geçirebilirsiniz.

van.english bay.2
Kanada Vancouver

Buranın plajı: en popüler güneşlenme, yüzme ve gün batımı izleme yeri. Yaz sezonu boyunca, oldukça kalabalık.

Wreck plajı: çıplaklar için ayrılmış.

van.brith.colom.üniv.1
Kanada Vancouver

 

UNİVERCİTY OF BRİTİSH COLUMBİA

2008 yılı Akademik sıralamasında, dünyanın en iyi 35. üniversitesi, Kanada’nın ise en iyi 2. üniversitesi seçilmiş. Kütüphanesi: Kanada’nın en büyük ikinci araştırma kütüphanesi.

Burası: Kuzey Amerika’nın en güzel kampüslerinden biridir. Arkasında: harika bir deniz ve dağ manzarası, önünde ise: Sedgwick Kütüphanesi ve Faculty Club’un gül bahçesi bulunuyor. İki tane kampüsü var. Bunlar: Vancoure ve Kelowna kampüsleri.

van.antropoloji müzesi.2
Kanada Vancouver

 

MUSEUM OF ANTHROPOLOGY

Üniversitenin gururu: Museum of Anthropology: Point Grey’de, Marine Drive üzerinde bulunuyor. Bu yapı: çatısı cam ve Arthur Ericson tarafından, 1972 yılında, yerlilerin kazık ve kirişlerle inşa ettikleri uzun evlere bir saygı duruşu olarak: cam ve beton kirişlerle tasarlanmış.

 van.ant.müzesi.3

Çimenler üzerinde: Haida yerlilerine ait “totem direkleri” ve “sedir ağacından yapılmış iki Haida evi” var. Bunlar: asırlar öncesinin yapı tekniğine ve biçimlerine bağlı kalınarak, 1930’lu yıllarda inşa edilmişler.

Müzede: diğer Pasifik uygarlıklarına ait kalıntıların yanı sıra, Kwakiutl, Salish, Tlingit ve Tsimshian gibi, deniz kıyısı kabilelerinin kültür hazineleri sergileniyor. Pasifik sularına tek uygun ağaç olan “sedir ağacından yapılma kanolar”, doğunun ormanlık alanlarında yaşayan yerlilerin Ontario ve Quebec nehirlerinde kullanılmak üzere,  daha hafif olan kayın ve huş ağacından yaptıkları kanolardan farklı.

Burada sergilenen heykeller:

Evlerde,  direk ve çapraz kiriş olarak kullanılıyormuş. Ev sahibinin gücünü ve saygınlığını gösteren heykel, çatı kirişi olarak kullanılıyormuş. Haidalı sanatkarlar tarafından, siyah-yumuşak argilit taşlardan üretilmiş küçük figürler: özellikle, 19.yüzyılda Avrupa’dan gelen turistlerin “karikatürize edilmiş” tasvirleri.

Burada: banyo küveti büyüklüğünde, ağaçtan oyulmuş şölen kapları göreceksiniz. Bu kaplar: konukların ağırlandığı, büyük potlaç törenlerinde, kabilelerin misafirperverlikte ne kadar cömert olduklarını gösteriyor. Koleksiyonun büyük bölümü: altın, gümüş ve bakır mücevherlerden, ahşap masklardan ve tören çıngıraklarından oluşuyor.

Bunların pek çoğu: 6. ve 7. galerilerde sergileniyor. Burada, garip bir sergileme yöntemi uygulanıyor. Sanki: burayı müzenin deposu gibi algılayabilirsiniz. Ancak, hayır, bu değişik bir sergileme yöntemi. Müzedeki binlerce objeyi, sürekli olarak sergileyebilmek amacıyla geliştirilen bir yenilik. İzleyici, dünyadaki çeşitli kültürlere ait, değişik eserleri karşılaştırıp, ilkel yaratıcılığın zenginliği arasında farklılıkları görebiliyor.

Müzenin hemen güneyinde: Japon klasik bahçe düzenleme sanatının en güzel örneği olan “Nitobe Memorial Gardens” var. Fenerle aydınlatılmış taş yoldan: kemerli köprüye ulaşılıyor. Köprüden geçince: kendinizi, akağaçların ve açelyaların çevrelediği, geleneksel bir çay evinde bulacaksınız.

Hemen yakınındaki Asian Centre’de: Çin, Japonya, Hindistan, Kore ve Endonezya’ya ait, sanat eserleri, fotoğraflar ve kostümler sergileniyor.

Point Grey Road’dan: şehre dönerken, Jericho plajında: Old Hastings Mill Store ziyaret edebilirsiniz.

van.old hasting.1
Kanada Vancouver

 

OLD HASTİNGS MİLL STORE

Burası, 1886 Gastonwn yangınından kurtulan, tek orijinal yapı olmasıyla öne çıkıyor. Kasabanın, bugün ayakta kalan en eski yapısı. Bina: postane ve toptancı hali olarak kullanılmış. 1930’larda, şehir merkezinde, bulunduğu yerden buraya taşınmış ve restore edilmiş. İçinde: yüzyıl başı eşyaları sergileniyor. Bir müzeye dönüştürülmüş.

Burrard Köprüsü çevresindeki: Vanier Park’ta: 2 küçük müze ve MacMillian Rasathanesi var. Centennial Museum: yerel tarih ve antropoloji konularında uzmanlaşmış. Maritime Museum ise: Pasifik Limanının tarihine ait. Saint-Roch gemisi; bu müzenin en önemli parçası.

Bu gemi: Kanada Kraliyet Atlı Polisinin gurur kaynağı. Bölgedeki Alman U Botlarını avlamak için, Panama Kanalı ve Kuzey Buz Denizi üzerinden, Kuzey Amerika kıtası çevresinde dolaştırılmış.

Evet: English Bay’ın False Creek’e doğru daraldığı bölgeler, Vancouverlıların, zevke düşkün insanlar olduğunu gösteriyor. Eskiden: ambarlar, bıçkıhaneler, fabrikalar ve demiryollarının bulunduğu bu çorak alan, günümüzde, şık yerleşim alanlarıyla zenginleştirilmiş.

Granville Köprüsünün altında kalan: Granville Island keyifli bir yer.

van.grand ville.3
Kanada Vancouver

 

GRANVILLE ISLAND

Burası: denizin doldurulmasıyla elde edilmiş. Üçgen şeklinde bir yarımada. Marketleri, kafeleri, galerileri, butikleri ve tiyatrolarıyla, keyifli bir yer. Burası, aynı zamanda bir oyuncak mağazası cenneti. Aynı zamanda: yangın musluklarının çevresindeki su-oyun alanları ve tonlarca lastik tekerlekle, çocukların oyun için en gözde mekanlarının başında.

van.granville steet.2
Kanada Vancouver

 

False Creek: bahçeli ve teraslı evlerden oluşan bir mahalle. Koyun doğu ucunda bulunan ve devasa bir kubbe altındaki: Expo Centre; günümüzde sergi ve sinema salonu olarak kullanılıyormuş.

Kanada Montreal tanıtımı ve gezilecek yerler hakkındaki yazı.