İstanbul Silivri

İstanbul Silivri

Yörenin ismi antik dönemde “Selybria” dır. Doğal bir limanı bulunması nedeniyle önemli ticaret yolları üzerinde konumlanmıştır. Bu yerleşim yeri: günümüzdeki ilçe merkezinin doğusunda, 56 metre yükseklikteki sarp ve dik bir falez tepe üzerinde kurulmuştur. Çevreye hakim bir konumdadır. (Günümüzdeki ilçenin ismi olan “Silivri” bu yörede ilk kurulan yerleşimin ismi olan “Selybria” kelimesinden türetilmiştir.)

Zamanla bu tepenin etrafı surlarla çevrilmiştir. Ancak şehir daha sonra bu surların dışında gelişerek büyümüştür.

Bizans dönemine gelindiğinde ise, Bizans imparatoru Arkadius, eşi Evdoksiya’yı onurlandırmak için Silivri kalesini yaptırdı ve şehrin ismini “Evdoksiyapolis” yaptı. Ancak bu surlar zamanla yıkıldı, yok oldu, çok az kısmı günümüze ulaştı. Burası günümüzde “Fatih Mahallesi” dir.

1912 yılındaki Balkan harbinde 9 ay boyunca Bulgarlar tarafından işgal edildi. Sonraki Balkan harbinde, yöre, Osmanlılar tarafından ele geçirildi. Kurtuluş savaşı öncesinde ise, bu sefer Yunan işgali görülür. Yunan işgali 1922 yılında, Yunanlıların geri çekilmesiyle bitti ve 1 Kasım 1922 tarihinde Silivri, Türk egemenliğine girdi.

İstanbul Silivri

GENEL

Silivri ile İstanbul il merkezi arasındaki uzaklık 68 km. dir. Yerleşim, Marmara denizi kıyısındadır. Deniz kıyısı yaklaşık 45 km dir.

E-5 karayolu, ilçeden geçer. Yörede yükselti yoktur, genellikle az eğimli bir arazide kurulmuştur. Hafif dalgalı düzlükler vardır. İlçede 22 mahalle ve 13 köy vardır.

İstanbul Silivri

SİLİVRİ VE DENİZ

Son yıllarda Marmara denizinin birçok yeri kirlenince, İstanbul yakınlarında denize girilebilecek ender yerlerden birisi Silivri sahilleridir. Silivri denizinin büyük bir bölümü sığdır yani denizde 450-500 metre yürüdüğünüzde boyu geçmez. Yani, derin denizi tercih ediyorsanız, Silivri sahillerini sevmeyebilirsiniz.

Öte yandan, deniz tabanı kumla kaplıdır. Bu durum, özellikle yosunlu deniz tabanını sevmeyen çocuklar için oldukça idealdir ve tercih edilir.

İstanbul Silivri Yoğurdu Yoğurt Festivali

SİLİVRİ YOĞURDU-YOĞURT FESTİVALİ

İlk olarak 1961 yılında yapılmıştır. Uluslararası düzeyde yapılan festival, sahil bölümünde bulunan “Yoğurt Heykeli” olan yerde yapılmaktadır.

Festivale çok sayıda ülkeden folklor ekipleri katılmaktadır. Temmuz ayı sonu ile Ağustos ayı başında, 5 gün süre ile yapılan festivalde: konserlerle birlikte, yoğurt mayalama yarışması, yoğurt yeme yarışması düzenlenmekte ve kazananlara çeşitli ödüller verilmektedir. Amaç: Silivri’nin meşhur yoğurdunu tanıtmak ve ilçeye canlılık kazandırmaktadır.

Öte yandan, Silivri yöresine herhangi bir zamanda yolunuz düşerse mutlaka güveç içinde sunulan yoğurttan tatmayı unutmayınız. Eski bir Yahudi kökenli ailenin sürdürdüğü yoğurt geleneği, günümüzde ise özel bir yoğurt markasıyla üretilmekte ve satışa sunulmaktadır.

İstanbul Silivri Yoğurdu

Özellikle, yine Silivri yöresinde meşhur olan köfte ve yanında yoğurt muhteşem bir menü olacaktır. Tabii yoğurt denince İstanbul’da bir de Kanlıca yoğurdu var, peki aralarındaki fark nedir diye merak edenler varsa, sadece kıvam farkı vardır, yani Silivri yoğurdu, Kanlıca yoğurduna nazaran daha yoğun ve lezzetlidir.

İstanbul Silivri Yoğurthaneler

Yoğurthaneler

Silivri yöresinde 1870’li yıllarda sadece yoğurt üretmek için Rumlar tarafından yapılan “Yoğurthane” binaları bulunmaktaydı. Burada üretilen yoğurtlar, deniz ve kara yolu ile İstanbul’a taşınıyordu. Silivri’de üretilen yoğurtlar manda sütünden üretilmektedir çünkü Türkiye’de en çok manda, Silivri’de bulunmaktadır.

SİLİVRİ KADIKÖY KARPUZ FESTİVALİ

Her yıl Ağustos ayında düzenlen festivalde, yapılan “Geleneksel Karpuz Yarışmasında” sezon boyunca en güzel karpuzu yetiştiren çiftçiler yarışmaktadır. Kadıköy meydanında yapılan yarışma için, aday olan çiftçiler ürünlerini teslim ederler.

İstanbul Silivri Değirmenköy Domates Festivali

SİLİVRİ DEĞİRMENKÖY DOMATES FESTİVALİ

Değirmenköy’de ise, her yıl geleneksel “Domates Festivali” düzenleniyor ve sezon boyunca en iyi domatesi yetiştiren çiftçiler seçilerek ödüllendiriliyor.

İstanbul Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu

SİLİVRİ 4 NOLU L TİPİ KAPALI CEZA İNFAZ KURUMU

Kampüs 938 bin metre karelik alana kuruludur. Kampüste: 1 kapalı spor salonu, 2 açık spor sahası, 8 çok amaçlı atölye bulunmaktadır. Ayrıca eğitim faaliyetleri için 6 tane derslik ve 1 kütüphane vardır.

 

KÜÇÜK SİNEKLİ KÖYÜ

Bir zamanlar burada “Sinekli Aşireti” oturuyormuş, ancak Osmanlı gelince yöreden ayrılmışlardır. Silivri ilçe merkezine 22 km uzaklıktadır. 1956 yılında köy, Büyük Sinekli köyünden ayrılarak Küçük Sinekli adıyla kurulmuştur.

Köy halkı, odunculuk yaparak geçinmektedir. Köyün en büyük özelliği, köyün ortasından demiryolu geçmesidir. 1870 yılında Şark-Rumeli demiryolu hattı kurulmuş ve bu demiryolu hattı, 1883 yılında İstanbul’dan Avrupa’ya bağlanmıştır.

Bu demiryolu hattı günümüzde yoğun kullanılmasa da, köyün hemen içinden geçmektedir. Köyde, genel olarak Bulgaristan’dan gelen göçmenler yaşamaktadır.

İstanbul Silivri Tren İstasyonu

TREN İSTASYONU

Yukarıda sözünü ettiğim demiryolu hattı için, burada Fransızlar tarafından yapılan tarihi tren istasyonu bulunmaktadır.

İstanbul Silivri Sinekli Gölü

SİNEKLİ GÖLÜ

İlçe merkezine bağlı Küçük Sinekli köyündedir. Gölet, tepeleri ağaçlarla dolu iki küçük dağın arasında durmaktadır. Burası: piknik, kamp ve balık tutmak için tercih edilir. Ayrıca çocuklar için oyun alanı bulunmaktadır.

 

BALABAN-ÇANTA MAHALLESİ

1675 yılında burayı ziyaret eden İngiliz gezgin John Covel buranın “büyük bir Rum köyü” olduğunu yazmıştır.

 

FEVZİPAŞA MAHALLESİ

1836 yılında Bulgaristan’dan getirilen bir kısım ailenin buraya yerleştirilmesiyle, burada kurulan yerleşime “Germiyan” ismi verilmiştir. Çünkü bu ailelerin kökeni, Germiyanoğulları Beyliğine kadar gitmektedir.

Daha sonra buraya tepeler üzerinde bulunan değirmenler nedeniyle “Değirmen Mevkii” denilmiştir.  

20’nci yüzyıl başında Rum Ortodoks yerleşimi bir yer olarak bilinmektedir. Ancak burada yaşayan Rumlar, 1915 yılında mübadele nedeniyle buradan ayrılmıştır.

1960’lı yıllarda yörede meydana gelen heyelan nedeniyle, mahalle ikiye bölünmüş, Fevzi paşa ve İsmet paşa mahalleleri olarak yeniden yapılandırılmıştır.

 

İSMETPAŞA MAHALLESİ

İstanbul Silivri Germiyan Kilisesi

GERMİYAN KİLİSESİ

Değirmen Köyünde İsmetpaşa Mahallesindedir.

2 katlı, eski bir Rum kilisesidir. Dikdörtgen yapılıdır. Bazilika tipindedir.

Kilise, Sultan II Abdülhamit döneminde Patrikhane tarafından 1868 yılında yapılmıştır. Ne kadar doğru bilmiyorum ama kilisenin yapımında Sultan II Abdülhamit’in de bir süre çalıştığı söyleniyor.

İstanbul Silivri Germiyan Kilisesi

Ancak mübadele döneminde Rumlar bölgeyi terk edince kilise, bir dönem cami ve ardından okul olarak kullanılmıştır.

Günümüzde ise boştur. Kat döşemeleri çürüyüp döküldüğü için ikinci katı kullanılmamaktadır. Yapının tümü ise, define arayıcıları tarafından talan edilmiş durumdadır. Halen kilise köstebek yuvası gibi delik deşik edilmiş durumdadır. Son aldığım bilgiye göre, çevresi tel örgü ile kapatılarak koruma altına alınmıştır.

 

SEYMEN KÖYÜ

20’nci yüzyıl başlarında, burası kısmen Rum Ortodoks yerleşimidir.

1901 yılında buraya “Cüce Sekban” ismi verilmiştir. Sekban/Seymen, bir tür taşra askeridir. 93 Harbi olarak isimlendirilen Osmanlı-Rus savaşı sırasında, Bulgarlar buraya getirilmiş ve köye yerleştirilmiştir. Böylece, köy önemli bir Bulgar köyü haline gelmiştir.

1858 yılında Bulgarların Osmanlı sınırları dışına çıkarılmalarından sonra ise, köy “Türk çiftliği” olmuştur. Çiftlik olmasından sonra bir kısım Bulgar, 1912 yılına kadar burada kalarak çiftlikte işçi olarak çalışmıştır.

Balkan savaşından sonra ise köydeki Bulgarlar buradan ayrılmış, yerlerine Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız gelerek buraya yerleşmiştir.

İstanbul Silivri Klassis Golf Kulüp

KLASSİS GOLF CLUB

Altıntepe Mevkiindedir.

Denize oldukça yakındır. 1700 dönümlük bir arazi üzerinde kuruludur. 1994 yılında 1700 dönümlük arazi üzerine kurulmuştur.

1990’lı yıllardan beri faaliyette olan club, gol oynamak veya eğitimini almak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Golf sahası tasarımı, dünyanın en iyi golfçülerinden olan Tony Jacklin’e aittir. Saha: 18 çukurlu, 73 parlık ve 6072 metre uzunluğundadır.

Burada konaklama imkanı da bulunmaktadır.

Klassis Golf And Country Club Otel: Golf Club’a 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Otel tesisi 110 odalıdır.

İstanbul Silivri Seymen Köyü Camii-Bulgar Ortodoks Kilisesi

SEYMEN KÖYÜ CAMİİ-EKSARHİA BULGAR ORTODOKS KİLİSESİ

Sema Sokaktadır.

1858 yılında, köye göçmen olarak gelen Bulgarlar tarafından inşa edilmiştir. Bulgar Ortodoks kilisesi olarak kullanılmıştır ve o dönemdeki ismi “Eksarhia Bulgar Ortodoks Kilisesi” dir. “Eskarhia” Bulgarcada “Hükümdar Vekili” demektir.

Ancak bu bilgilerin doğruluğu kanıtlanamamıştır. Osmanlı resmi arşiv belgelerinde, köydeki lisenin Rum cemaatine mahsus olduğu yazılıdır. Ayrıca, yine bu belgede kiliseye ait plan ve cephe çizimleri vardır.

Devamında ise, yapının 1923 yılında mübadelenin ardından camiye çevrilmiştir. Bu değişim sırasında, çan kulesi, minareye dönüştürülmüştür. Ayrıca apsisi yıkılmış, yerine duvar örülmüştür. İç mekan sıvanmış, üzerine süslemeler yapılmıştır.

1975 yılında ise, bu kiliseden çevrilme caminin yanına, yeni bir cami yapılmıştır.

2007 yılında kilise caminin minaresi rüzgardan yıkılır. 2009 yılında ise yangın olur. Daha sonraki yıllarda çatısı yıkılır. Zeminde yabani bitkiler yetişir.

Yapı, 2011 yılında tescil edilerek koruma altına alınır. Ancak restorasyonu yapılmaz, günümüzde harabe halindedir.

İstanbul Silivri Alibey Mahallesi

ALİBEY MAHALLESİ

Rumelili Ali Bey’in ismi mahalleye verilmiştir. Rumelili Ali Bey: 93 Harbi Osmanlı-Rus harbi yıllarında (1877-1878) yöreye yerleşen Dobruca göçmenlerindendir. Bu varlıklı kesim, kasabanın Müslüman mahallerine yerleştikten sonra, mevcut kalıntılar üzerine Alibey Camiini yaparak yöreyi kendileri için bir yurt haline getirmişlerdir.

Ancak bahse konu bu cami, Bulgar işgali yıllarında diğer birçok dini yapılar gibi tahrip edilmiş veya yıkılarak yok edilmiştir. Takip eden yıllardaki ilgisizlik nedeniyle cami harabe haline gelmiştir.

1938 yılında ise, cami duvarına bitişik olarak bir dispanser yapılmıştır. Bu dispanser yapısı, daha sonra cami kalıntılarını içine alacak şekilde genişletilmiş ve Alibey Camii kalıntıları da yok edilmiştir.

İstanbul Silivri Belediyesi

SİLİVRİ BELEDİYESİ

Turgut Özal Bulvarındadır.

İstanbul Silivri Recep Kaptan Çeşmesi

RECEP KAPTAN ÇEŞMESİ

Alibey, Kırcami ve Kasımpaşa Camiine yakındır. Recep Kaptan sokaktadır. Balkan Savaşlarında şehit düşen Ali isimli bir askerin anısına yaptırılmıştır. Recep Kaptan ise askerin babasının adıdır. Çeşme, günümüzde oldukça fazla tahrip olmuş durumdadır.

 

ALİPAŞA MAHALLESİ

İstanbul Silivri Mustang Range Binicilik Kulübü

MUSTANG RANGE BİNİCİLİK KULUBÜ

Burada: ata binmeyi sevenler için uygun ortam bulunmaktadır. Ata binme yanında, ata binme eğitimi de verilmektedir.

 

İstanbul Silivri Gümüşyaka Mahallesi

GÜMÜŞYAKA MAHALLESİ

İlçe merkezine 24 km uzaklıktadır. Yöreye 1963 yılında Gümüşyaka ismi verilir. Yöre halkının çoğunluğu patriyot (yani Yunanistan göçmeni) dur. Kalan az bir kısmı ise Bulgaristan ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelen göçmenlerdir.

1850 yılında yörenin bir salgın hastalık nedeniyle terk edildiği söylenmektedir. Günümüzde ise, özellikle yaz ve kış aylarında, bölgedeki nüfus hareketleri hızla artar.

İstanbul Silivri Lavanta Festivali

LAVANTA FESTİVALİ

Gümüşyaka köyünde lavanta üretilmektedir.

Her yıl geleneksel olarak Temmuz ayının ilk haftasında “Lavanta Festivali” düzenlenmektedir. Lavanta tarlalarında, hasat döneminde görsel olarak alternatif turizm etkinliği olarak kabul edilmektedir.

Etkinlikler: Gümüşyaka Mahallesinde bulunan Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezinde gerçekleşmektedir. Daha sonra lavanta tarlalarına gidilerek hasat yapılır.

İstanbul Silivri Gümüşyaka Halk Plajları

GÜMÜŞYAKA HALK PLAJI

Merkez 19’ncu caddededir. İlçe merkezine 18 km uzaklıktadır. Bölgedeki en canlı yerlerden birisidir. Plajın dış zemini kum, denizin içi ise taş ve çakıllıdır. Bu yüzden deniz ayakkabısı ile girilmesi önerilir.

PAPATYA PLAJI

Gümüşyaka merkezde bulunan plaj, yöre halkı tarafından yoğun tercih edilen yerlerden birisidir.

 

YENİ MAHALLE

İstanbul Silivri Lunapark

SİLİVRİ LUNAPARK

Yeni Mahallededir.

Park alanında: kule, gondol, çarpışan arabalar, dönme dolap gibi eğlence araçları bulunmaktadır ve özellikle yaz aylarında akşamları kalabalıktır.

 

CUMHURİYET MAHALLESİ

İstanbul Silivri Kikiri Kafe

KİKİRİ CAFE

Cumhuriyet Mahallesindedir.

Burada, Türkiye’nin en büyük kapalı oyun parkı bulunmaktadır.

Tesiste: jetonlu oyuncaklar, zıplama ve tırmanma gibi etkinlik yerleri vardır.

Büyükler için ise, dinlenme alanları ve kafeterya bulunur.

İstanbul Silivri Murat Çeşme

MURAT ÇEŞME

Cumhuriyet Mahallesindedir.

Osmanlı dönemi yapısıdır. Osmanlı döneminde askerlerin konakladıkları yerde inşa edilmiştir. Çünkü: İstanbul’dan farklı şehirlere giden yol üzerindedir.

 

SANCAKTEPE MAHALLESİ

Via Egnatia yolu üzerindedir. Bizanslı tarihçe Kedrenos’un yazdıklarına göre: MS 275 yılında Bizans İmparatoru Aurelianus, bu köyde bir suikaste kurban gitmiştir.

İstanbul Silivri Masal Köy

MASAL KÖY

Sancaktepe Mahallesindedir. Burada: bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır. Ayrıca, kahvaltı mekanları vardır. Burada: doğanın ve hayvanların buluştuğu, yemyeşil bahçesi ve leziz organik köy kahvaltısı ve organik spesiyalleri ile unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz.

 

MİMAR SİNAN MAHALLESİ

İstanbul Silivri AVM

SİLİVRİ MAXİ CİTY AVM-SİLİVRİ AVM

Mimar Sinan Mahallesinde, Ahmet Hamoğlu Caddesinde, E-5 karayolu üzerindedir.

1997 yılında, Silivri yöresinin ilk alışveriş merkezi olarak hizmete girmiştir. Merkezde: seçkin mağazalar, rahat ve keyifli cafe ve restoranlar, hipermarketler, çocuk oyun alanları ve ücretsiz müşteri servisleri hizmeti verilmektedir.

Merkezin büyüklüğü 20 bin metre karedir. Mağaza sayısı 200’dür.

 

SEMİZKUMLAR MAHALLESİ

İstanbul Silivri Semizkum Mocamp

SEMİZKUM MOCAMP

Deniz kıyısındaki bu kamp alanında, kamp yapılabilir. Burada 250 metre uzunluğunda plaj bulunuyor. Ayrıca piknik masaları da vardır. Çadırlı kamp dışında, karavan konaklaması ve pansiyon tipi konaklama mümkündür.

 

ORTAKÖY MAHALLESİ

ORTAKÖY TARİHİ CAMİİ

Burası “Aya Dimitros Kilisesi” iken camiye çevrilmiştir.

Kilise 1831 yılında inşa edilmiştir. Tanzimat öncesi dönemde inşa edilmiş tek yapıdır. Yapı 1926 yılında camiye çevrilmiştir. Ancak 1963 yılında köye yeni cami inşa edilmesiyle cemaatin azaldığı ve zamanla kullanım dışı kaldığı anlaşılmıştır. Yapı, daha sonra depo olarak kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içinde de harap olmuştur.

1969 yılında yapının apsisi yıkılarak yerine bir çeşme yapılmıştır. 1983 yılında ise, yapı halkın yararına kullanılmak üzere Ortaköy Tüzel Kişiliği tarafından satın alınmıştır. 2007 yılında ise, yapı tescil edilerek koruma alına alınmıştır.

2009-2011 yılları arasında restore edilmiş ve günümüzde cami olarak kullanıma devam edilmektedir. Bu son restorasyonda kilisenin girişine ahşaptan bir ek bölüm yapılış ve bir minare eklenmiştir.

 

KADIKÖY MAHALLESİ

Kadıköy mahallesi, Silivri ilçe merkezine yaklaşık 17 km uzaklıktadır ve 2009 yılında mahalle olmuştur.

İstanbul Silivri Yediveren Kilisesi

YEDİVEREN KİLİSESİ

Kum Sokaktadır.

 

ÇELTİK KÖYÜ

Burada 1901 yılında “Büyük Çeltik Çiftliği” bulunmaktadır. Silistre’nin Uzunca orman bölgesinden gelen göçmenler tarafından burada bulunan çiftlik, köy haline getirilmiştir.

Daha önce burada yaşayan Rumlar, mübadele nedeniyle buradan ayrılmıştır.

 İstanbul Büyükçekmece gezi yazım için  Büyükçekmece

İstanbul Silivri Fatih

İstanbul Silivri Fatih
 

SİLİVRİ FATİH MAHALLESİ

İstanbul Silivri Fatih; eski kale surları içindedir. Kale surları içindeki bu yerleşim Fatih Mahallesi ve Yahudi Mahallesi olarak ayrılmıştır. Fetihten sonra, bölgeye Türkler yerleştirilmiş ve Türkler, Rumlar, Yahudiler ve Ermeniler hep birlikte ve bir arada yaşamaya başlamışlardır. Ancak Cumhuriyetin hemen ardından, mübadele nedeniyle, Rumlar bölgeyi terk etmişlerdir. Bu mübadeleden önce, bölgede 3 Rum ve 1 Ermeni kilisesi vardı. 1960’lı yıllarda ise 1 Yahudi Havrası bulunuyordu. Günümüzde ise, bunların sadece kalıntıları vardır.

İstanbul Silivri Fatih
 

FATİH CAMİİ-ALEXİOS APOKAUKOS KİLİSESİ

İstanbul Silivri Fatih: Fatih Camii Sokaktadır.  

Eskiden kilise olarak yapılmış ve kullanılmıştır.

Kilise olduğu dönemdeki ismi “Alexios Apokaukos Kilisesi” dir. Kilise, bölgedeki dini mimari eserler arasında tarihi ve kültürel önem açısından en öne çıkandır. Çünkü Bizans imparatorluğunun son dönemlerinde yapılmış ve Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fetih etmesinin ardından vakıf haline dönüştürülmüştür.

Ancak bu kilise yapısı bakımsızlık nedeniyle yıkılmıştır ve yerine 20’nci yüzyılda cami yapılmıştır.

Bu cami de, Balkan savaşları sırasında terk edilmiş ve 1980’lerden sonra ise onarımı yapılarak tekrar cami olarak ibadete açılmıştır.

Alexios Apokaukos kilisesinin ihtişamlı sarnıcı: kilisenin hemen altındadır. Bu sarnıç, boyutlar olarak kiliseden daha büyüktür. Kilise, bu sarnıcın üzerine inşa edilmiştir. Sarnıcın boyu toplam 45 metredir. Sarnıcın iki yan duvarı, temel olarak kabul edilmiş ve kilisenin kuzey ve güney duvarları örülmüştür.

Evet, günümüzde sarnıç görülebiliyor. Hatta özenli işçiliği hemen göze çarpıyor. Sarnıcın içinde ise: Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli eserler korunmaktadır.

ÇANTUĞA RUM KİLİSESİ-ALEXİOS APOKAUKOS KİLİSESİ

Fatih Camii Sokaktadır. Günümüzde burada adı geçen kilisenin sarnıcı bulunmaktadır.

Kilise: bölge halkı tarafından “Papazlı kilise” veya “Şaraphane kilisesi” olarak tanınır. “Deveciler Hanı” da denilmektedir.

Yapı, mübadele ile bölgeden ayrılmış Rumlardan günümüze sağlam olarak gelebilmiş bir kilise olması açısından önemlidir.

Yapı: tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Günümüzde boş durmaktadır.

İstanbul Silivri Fatih
 

BEŞLİ YONCA HAVUZU

Soğukkuyu Sokaktadır. Bu süs havuzu, beş yapraklı yonca şeklindedir. Oldukça sade olan bu havuz, bulunduğu sokağın simgesi haline gelmiştir.

İstanbul Silivri Fatih
 

SELYMBRİA KALESİ

Kale sokaktadır.

İlçe merkezinden buraya araçla ulaşılmaktadır.

Kalenin: hangi tarihte ve kimler tarafından inşa edildiği bilinmemektedir.

Kale, dikdörtgen şekilde yapılmıştır. Güney bölümünde denize inen kayalıklar bulunduğundan sur duvarı yapılmamıştır. Diğer üç cephesi, sur duvarlarıyla kapatılmıştır. Batı cephesindeki sur duvarları günümüze ulaşmamıştır. Güney bölümde, liman bağlantısı için oluşturulmuş bir kapı bulunuyordu. Kalenin asıl kapıları, kuzey cephesindeydi. Kalenin kuzey yönde bulunan kapısı: İstanbul ile Adriyatik arasındaki “Via Egnatia yolu”na açılmaktadır.

Evet, daha sonraki süreçte, mevcut kale, MS 6’ncı yüzyıldaki Büyük İstanbul depreminde hasar görünce  İmparator Justinyen tarafından onarımı yaptırılmıştır.

Daha sonraki süreçte, 741 yılında İmparator Constantinus, kale surlarını tamir ettirmiştir.

Silivri kalesi surları, İstanbul depreminde büyük zarar görünce, 1481 yılında ise, Sultan Beyazıt tarafından onarım görmüştür.

Daha sonraki dönemde ise, surlar önemini yitirmiş ve herhangi bir onarım yapılmamıştır.

Evet günümüzde kaleyi gezebilirsiniz.

İstanbul Silivri Fatih
 

SİLİVRİ KALE PARKI

Şaban Demiray Caddesindedir.

İstanbul Silivri Fatih
 

Silivri Belediyesine ait, kalede Sosyal Tesisler bulunmaktadır.

Ayrıca, park alanında: açık hava müzesi, restoran ve sahne bölümleri bulunuyor.

İstanbul Silivri Fatih
 

Açık hava müzesi bölümünde: kalenin iç kısmında bulunan saraya ait kalıntıları görmek mümkündür. Ancak bunların bir kısmı günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

Silivri Piri Mehmet Paşa Mahallesi.

Silivri Selimpaşa Mahallesi.

Silivri Fenerköy Mahallesi.