Sicilya Palermo

Sicilya Palermo

Şehir: İtalyan şehirleri arasında, beşinci büyük şehirdir. Aynı zamanda Sicilya adasının başkentidir.

Palermo: adanın başkentidir. Doğu bölümünde “Monte Alfano” ve “Monte Pellegrino” dağlarının eteklerine yaslanmıştır. Adanın kuzeybatı kısmında konuşlanmıştır.

Şehir: 2800 yıllık geçmiş tarihi süreçte, zengin tarihi, kültürel ve mimari değerlere sahiptir. İlk olarak, Phoenicia’lılar tarafından kurulmuş, daha sonra Yunanlılar zamanında ise, “Panormus” olarak bilinmiştir. Takip eden süreçte, Roma egemenliği ve daha sonra ise, Bizans imparatorluğunun bir parçasıdır. Bu arada, kısa bir dönem Arap egemenliği görülür. Norman istilası sonrasında ise, 1130-1816 yılları arasındaki uzun süreçte, Sicilya krallığının başkenti olmuştur.

Sicilya Palermo

Şehir: tarihi süreç içinde, Sicilya adasına hakim olmuş birçok kültürün geride bıraktığı inanılmaz kültür zenginliğine sahiptir.

Şehrin eski bölümü: çoğunlukla Arap hakimiyeti sırasında inşa edilmiştir. Ancak, yine bu bölüm II. Dünya Savaşı sırasında birçok kez bombalanmıştır. Yakın geçmişte restore edilen bu bölüm: günümüzde kültür ve sanat için ayrılmış önemli bir merkez haline gelmiştir. Kültür Festivali “Kals’art” her yıl, burada yapılmaktadır.

Burada: denize girmeyi düşünürseniz: denizdeki kirliliğin üst düzeyde olduğunu unutmamak gerekir. Yalnızca, ünlü “Mondello” plajı, yüzmek için uygun olabilir. Ancak, buralara gelip te, yüzmek isteyenlere, şehrin 100 km. batısındaki “Sen Riserve dello Zingaro” doğal koruma alanındaki veya “San Vito lo Capo” bölgesindeki Karayip tarzı plajları önerebilirim.

Şehri ziyaret etmek için en iyi zaman: henüz çok sıcakların başlamadığı ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Kışın, sıcaklıklar nadiren 10 derecenin altına iner. Yani, genellikle çok soğuk bir kış dönemi yaşanmaz.

Sicilya Palermo

GEZİLECEK YERLER

Palermo şehrinin tarihi bölümünü yürüyerek gezmenizi öneririm. Ama, yürümeyi tercih etmeyenler için, şehir merkezindeki tarihi yerleri gezdiren “Tur otobüsleri” ni tercih edebilirsiniz. Bu otobüsler: Piazza Castelnova meydanından hareket ederler.

Piazza Politeama

Burası, şehrin en hareketli ve canlı meydanıdır. Yılbaşı etkinlikleri de şehirdeki bu meydanda yapılır.
Meydanda: bir tiyatro binası, heykeller, restoranlar ve büfeler bulunmaktadır. Meydana ulaşan caddeler üzerinde ve caddeler üzerindeki ara sokaklarda: alışveriş yapabileceğiniz yüzlerce mağaza ve dükkan bulunur. Ayrıca, yine bu bölgede birçok kafe ve restoran bulunuyor. Hatta: İtalya’nın ünlü mağazalar zinciri “Rinascente” nin şubesi, yine bu meydana gelen cadde üzerinde bulunuyor.

Sicilya Palermo

Politeama Garibaldi Teatro

Yapı: Neo-klasik tarzda: 1867-1874 yılları arasında yapılmıştır. Açılışı: Vincenzo Bellini’nin “Capuleti ei Montecchi” operası sergilenerek yapılmıştır. Garibaldi’nin ölümünden sonra, ismi bu tiyatroya verilmiştir.

Tiyatroda

Günümüzde “Sicilya Senfoni Orkestrası” klasik müzik konserleri veriyor. İlginizi çekerse, burada bir konser izleyebilirsiniz. Yapıyı ziyarete gittiğinizde, özellikle: ön cephenin hemen üstündeki “bronz atları” görmenizi öneririm. Bunlar “Benedetto Civiletti” tarafından yapılmıştır.

Sicilya Palermo

Galleria d’Arte Moderna

1910 yılında, Tiyatro Politeama’nın fuayesi ile Modern Sanat Empedocle Restivo arasındaki galeride kurulmuştur. Burası: 15’nci yüzyılda, bir özel konut, 17’nci yüzyılda ise manastır olarak kullanılmıştır. İlk olarak, biraz önce de söylediğim gibi, 1480 yılında, Katalan tüccar Gaspar Bonet tarafından inşa ettirilmiştir. 16’ncı yüzyılda ise, buraya Cizvitler yerleşirler ve 1618 yılında, satışı yapılır. 17’nci yüzyılda manastıra dönüştürülür.

18’nci yüzyıldaki depremde konut hasar görür ve 19’ncu yüzyılda finansal zorluklar nedeniyle, yapıda çeşitli değişiklikler gerçekleştirilir.
Müzede bulunan daimi koleksiyonda: 176 resim ve 38 heykel bulunmaktadır. Özellikle: İtalya’nın en iyi modern sanatını temsil eden parçaların bulunması, müzeye ilgiyi arttırmaktadır.

Zemin katta: Neoklasizm ve Romantizm arasındaki döneme ait: portreler, tarih ve mitolojik resimler, Sicilya’nın tarihini görüntüleyen tablolar bulunur.
Birinci katta: 19 ve 20’nci yüzyılın estetiğine ait resimler, Akdeniz manzaraları ve doğallık ifade eden resimler sergileniyor.
İkinci katta: Sembolizm ve Modernizm dönemlerine ait, Sicilyalı ve İtalyan ressamların eserleri sergileniyor.

Theatro Massimo

1860 yılında, Sicilya’da birleşik krallık kurulunca Palermo şehri, adanın idari başkenti olmuştur. Bundan sonra, takip eden süreçte ise, burada: ekonomik ve endüstriyel yeni yatırımlar görülür. Şehrin, nüfusu hızla artar, inşaat patlaması yaşanır ve şehrin kuzeybatı bölümünde “Citta Nuova” denilen alanda, eski tarihi merkezin sınırları ötesine doğru genişleme görülür. Yeni kamu binaları ve büyük evler yapılır.
Bu dönemde: bölgeye “Liberty” tarzında yeni bir opera binası yani “Teatro Massimo” yapılır. Bu yapı: şehrin yenilenmesinin odak sembolü haline gelir. 1874 yılında “Gian Battista Basile” tarafından tasarlanarak inşaata başlanır, 1882-1890 yılları arasında durgunluk yaşanır ve 1897 yılında tamamlanır.
Büyük klasik cephesinde “Piazza Guiseppe Verdi” hakimdir. Zaten, 1897 yılında, Verdi’nin “Falstaff” denilen eseri sergilenerek açılır. Yüzey alanı, 7730 metrekaredir.
1974 yılına gelindiğinde ise, binada restorasyona başlanır ve çalışmaları bitirilerek, 1999 yılında yeniden sahneler açılır. Restorasyonun bu kadar uzun sürmesinin nedeni, pahalı maliyetlerdir.

Evet: bu opera binası, Avrupa’nın en büyük opera tiyatrolarından birisidir ve Palermo şehrinin en önemli binasıdır. 7 katlı eğimli bir sahne çevresinde yükselen, tipik at nalı tarzındadır ve 1350 seyirci kapasitelidir.
Burayı gezmek isterseniz, rehberli bir tura katılabilirsiniz. Bu turda: özellikle, muhteşem bir akustiğe sahip “Echo odası” gezdirilir. Oda ve alkış merkezinde, stant ve kulaklıklar ile, şelale gibi çıkan bir ses duyulur. Bu inanılmaz akustik, binanın en büyük özelliklerinin başında gelmektedir.
Evet, Garibaldi Tiyatrosu haricinde, cadde üzerinde, Avrupa’nın en büyük ve ünlü tiyatrolarından biri olan bu yapıyı görmelisiniz. Çevresinde gezerken, Giusto Liva tarafından yapılan ünlü besteci Verdi’nin büstlerini görebilirsiniz.

Sicilya Palermo

Piazza dei Quattro Canti (Piazza Vigliena)

Burası Palermo şehrinin merkezidir ve 4 ana yol, burada kesişmektedir. Şehir planlamacılar tarafından, İspanyol işgal döneminde, 1608 yılında şehir planlayıcıları tarafından, şehrin trafiğinin düzenlenmesine yardımcı olmak için ilk olarak düzenlenmiştir. Palermo şehrinin: anıtları, sanatsal kiliseleri, tarihi ve turistik yerlerinden birçoğu, buraya yürüme mesafesindedir.
Günümüzde ise, yalnızca iki yol (Corso Vittorio Emmanuele ve Via Maqueda) burada kesişiyor. Önemli bir kavşak olduğu için; bu dar yollarda çok sayıda otomobil görmek mümkündür.

Kavşağın her cephesinde: dört bina bulunmaktadır ve bunlar, mimar Giulio Kement tarafından tasarlanmış, barok heykellerle kaplı, üç seviyeli cephelere sahiptirler. Bu cephelerde: dekorasyon figürleri bulunmaktadır.
Zemin seviyesinde: dört mevsimi temsil eden çeşmeler bulunur. Çeşmelerin üstünde: dört İspanya kralı (V. Charles Philip II, Philip III ve Phalip IV) ve onların üstünde rivayete göre Palermo şehrinde doğmuş dört aziz (St.Ninfa, St. Ciristina, St Oliva, St. Agata) büstü bulunur. Yapıldıkları dönemde inci renkli olan bu heykeller, aradan geçen süredeki duman ve is nedeniyle, günümüzde kirli gri renktedirler.
Evet, burayı ziyaret etmek isterseniz, buradaki muhteşem yoğun trafiğe takılmamak için, sabahın erken saatlerinde gitmenizi öneririm.

Corso Vittorio Emanuelle Caddesi

Quattro Canti meydanının ortasından geçer ve bir tarafı kara, diğer tarafı ise denize kadar uzanır. Ancak: her iki tarafında da, birer şehir kapısı bulunur. Evet: şehirdeki birçok tarihi bina, bu cadde üzerinde sıralanmıştır. Bu tarihi binaların bir bölümü onarılmış, ancak büyük bir bölümü de, harap halde bulunur ve ara sokaklarda da bu tür tarihi binalar görülür.
Caddenin kara tarafındaki bölümünde “Piazza della Vittoria” meydanı bulunur.

Sicilya Palermo

Piazza della Vittoria

Bu meydan: şehrin tarihi sürecinde, Roma, Arap ve Norman dönemlerinden bu yana: idari, siyasi ve askeri bir merkez olmuştur. 16’ncı yüzyılda yapılan meydan, 1900’lü yılların başlarında: park olmuş ve çevresinde önemli eserler yapılmıştır. Özellikle: Villa Bonnanno çevresinde, palmiye ağaçları muhteşem bir güzellik yaratmaktadır.
Burada bulunan Roma dönemi evlerinden ele geçirilen Roma mozaikleri: Museo Archeologico Regionale’ye taşınmıştır.

Sicilya Palermo

Duomo-Palermo Katedrali

Katedral: Plazzo dei Normani civarında, Corso Vitorio Emanuele caddesi üzerindedir. Giriş ücretlidir, giriş ücreti olarak 5 Euro ödenir, ayrıca kılık-kıyafete dikkat etmek gerekiyor, şort ve kolsuz giysi ile girilmiyor.
Şehrin katedrali, 12’nci yüzyılda, burada inşa edilmeye başlanmıştır. Aslında: katedralin yapıldığı alanda, önce bazilika, sonra cami bulunuyormuş. Katedral, bu caminin üzerine, 1179-1185 yılları arasında inşa edilmiş ve daha sonraki dönemlerde ise, defalarca yenilenmiş ve genişletilmiştir. Yapının dışı değil, aslında içi bayağı ilginçtir.

Katedral: Palermo tarihinin farklı dönemlerini yansıtan, farklı mimari tarzların sergilendiği bir yapıdır. 1781 yılında restorasyon yapılmıştır. Çini küçük kiremitli kubbeleri, pencereleri, 12’nci yüzyılda eklenen saat kulesi, Gotik kuleleri ile ilgi çeker. Ana portal yani giriş yolu: 1400’lü yıllarda yapılmıştır. Kapının solundaki sütunun ortasındaki bir plakette: Arapça “Kur-an” dan bir sure bulunmaktadır. Bu sütunun, burada daha önce bulunan caminin bir parçası olduğu kesidir.

Normanlar, adayı ele geçirince, Palermo başpiskoposu: Müslüman camisinin yerine, görkemli bir katedral yapılmasını ister ve bunun üzerine, bu katedral, eski bir caminin yerine: 1185 yılında, Norman Kral William II tarafından yaptırılır.
Ana girişin solunda, 2 tane şapel bulunmaktadır. Burada: kraliyet üyelerinin, imparatorların ve eşlerinin mezarları bulunuyor. Sicilya’nın ilk kralı olan Roger II ve kızı Constance de Hauteville’nin mezarları da buradadır.

Sicilya Palermo
Katedralin diğer ilginç bir özelliği de

“meridyen hattı” bulunmasıdır. Bu en merak edilen özellik: iç mekanda, zemin boyunca eşit aralıklı Zodyak işaretleriyle, zemine çapraz kazınmış bir bronz çizgidir. Bu bir takvimdir. Çünkü: katedralin 18’nci yüzyıldan kalan kubbesinden: bir delikten gelen güneş ışığı, meridyen hattı üzerinde öğlen parlar ve zeminde 22 metrelik bir uzun çizgi oluşur. Bu durum: 1801 yılında, rahip ve matematikçi Guiseppe Piazzi tarafından yapılmıştır.

Bahçesinde çeşitli heykeller bulunur. Yapının tarihi geçmişini anlamak için, çevresini dolaşarak incelemenizi öneririm. İç mekanda: Sicilya krallarının mezarları bulunuyor. Mezarlar: kilisenin revak girişi yakınında bulunan yan şapeldedir. Burada, Sicilya kralları yanında bir de Alman imparatorunun mezarı bulunmaktadır. Çünkü: Henry VI Holenstaufen, Sicilya kralı olmasının yanında, aynı zamanda Almanların da imparatorudur.

Katedralin hazinesi yani dini nesnelerin toplandığı bir de küçük müzesi bulunmaktadır. Burada: el yazmaları, kadehler, haçlar, Bizans döneminden kalma emaye eşyalar, metal simgeleri süslenmiş altın takılar bulunur. Kraliçenin çeşitli mücevherli yüzükleri de görülür. Müzenin en etkileyici objesi ise bir taçtır. Kral Frederick II’nin eşi Kraliçe Constance Crown tarafından kullanılan bu taç: saray atölyelerinde, Bizans-Arap ve Batı öğeleri birleştirilerek, 12’nci yüzyıl maden sanatı ile sanatkarlar tarafından yapılmıştır. Burada: kraliyet elbiselerine ait parçalar da görülür.

Katedrali ziyaret ettikten sonra: hemen arka bölümde bulunan ve adanın en önemli pazarlarından biri olan, Pazar yerini de gezmenizi öneririm. Son bir not, katedral içinde, fotoğraf çekmek yasaktır, ama ülkemizden gidenler bu kurala pek aldırış etmeye niyetli olmazlar, yalnız unutmayın katedral görevlileri, fotoğraf çekmeye yeltenenlere büyük hiddetle bağırıp çağırıyorlar.

San Giovanni Delgi Eremiti Church

Meydanda, Normanni Sarayının yan tarafındadır. Norman dönemi kilisesidir. Ancak, İslam mimarisinin özellikleri de görülür. Bu özellikler: kubbeler, köşe kemerleri ve işlemeli pencerelerde hissedilir.
Yapının kırmızı kubbesi süslemeleriyle dikkati çeker. İç avlusunda ise, çeşitli ağaç ve bitkiler görülür. Yine, burada da Arap-Normal sanatının incelikleri görülmektedir. Evet, burası eski bir caminin kiliseye dönüştürüldüğü bir yerdir.

Caddenin deniz tarafında bir başka meydan bulunuyor.

Piazza Marina

Piazza Marina ve çevresi, Palermo şehrinin en ilginç parçalarından birisidir. 1861-1864 yılları arasında, mimar Giovanni Battista Flippo tarafından tasarlanmıştır.
Meydan: Corso Vittorio Emanuele caddesinin denize ulaşan sonudur. Yani, meydan denize sıfır konumdadır. Meydan: özellikle Engizisyon döneminde birçok infazın yapıldığı yer olarak hatırlanır. Ayrıca, yine tarihi süreç içinde, burada düğünler ve zafer kutlamaları yapılmıştır.
Burada: taş döşeli sokaklar, barok mimari tarzda yükselen soylu ailelerin konutları ve antik saraylar bulunur. Ayrıca: birçok kafe ve restoran yanında, bir de güzel bahçe bulunuyor. Eski şehrin merkezi burasıdır. Yalnız binaların büyük çoğunluğu II. Dünya savaşındaki bombardımandan etkilenmiş, daha sonraki süreçte buraya yoksul aileler yerleşmiştir.
Cumartesi ve Pazar günleri burada, antika pazarı kuruluyor. Meydanda bulunan yapılar arasında ilgi çekenler şunlardır: Palazzo Steri Chiaramonte, Palaza Denti Fatta, Palazzo Notarbartolo Greeco, Santa Maria dei Miracoli’dir.

Plazzo Steri-Plazzo Chiaramonte

Piazza Marina meydanının kuzeyindedir. Burası: Ortaçağ döneminden kalma, soylu aileler tarafından yaygın olarak kullanılan bir saray türüdür. 1307 yılında inşa edilen sarayın büyüleyici bir geçmişi bulunmaktadır. Yapıldıktan sonra, bir süre İspanyol valinin ikametgahı olarak kullanılmış, daha sonra ise, 1601 yılında, İspanyol Engizisyon kurumunun merkezi olmuştur. Bunun sonucunda: Piazza Marina meydanında, pek çok infaz gerçekleştirilmiştir. Günümüzde burası, Palermo Üniversitesi Rektörlüğü ofisleri olarak kullanılmaktadır.

Piazza Magione

Bu bölge, II. Dünya savaşında tamamen bombalanmış ve daha sonra Amerikan ve İtalyan hükümetlerinin verdiği fonlarla yeniden yapılmıştır. 1960 yılında ise, bütün alan, bir otopark alanı haline gelmiş ve bombalanan binaların duvarları kalmıştır. Sonuçta, yerel yönetim, 1990 yılında araziyi satın alır ve ağaçlar dikilerek yeşillendirilir. Şimdi, burada çocuk oyun alanları ve özellikle yaz aylarında konserler düzenlenmektedir.

San Francesco d’Assisi Bazilikası

Burası, tam bir ortaçağ kilisesidir. Arap-Norman mimari özelliklerini taşımaktadır. 1255 yılında yapılmaya başlanmış ve 1305 yılında tamamlanmıştır. Kilisede, sık sık konserler düzenlenmektedir.

Sicilya Palermo

 

Garibaldi Bahçeleri

Park içindeki en ilginç özelliklerin başında, egzotik bitkilerin bulunmasıdır. Hatta, bu bitkilerden bazıları, İtalya’nın en büyüğü olarak dikkati çeker.

Sicilya Palermo

 

Museo Internazionale dele Marionette-Kukla Müzesi

Meydanın hemen ilerisinde, “Via Butera” caddesi üzerinde ve 1975 yılında kurulmuştur.
Müze hakkında bilgi vermeden önce “Kutla Tiyatrosu” hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Kukla Tiyatrosu: Güney İtalya’nın geleneksel kültürüdür ve üç farklı gelenekle yürütülmektedir ki, bunlar: Palermo, Katanya ve Napoli’dir. Palermo kuklaları: 80 cm. boyunda ve belden ve dizden manevra yaparlar. Katanya kuklaları: 120 cm. boyunda, Napoli kuklaları ise, 100 cm boyundadır. Konular: epik şövalye edebiyatına göre seçilir. Geleneksel repertuara: azizler, haydutlar, tarihsel olaylar ve Shakespeare oyunları hikayeleri de dahildir.

Evet, gelelim müze hakkında bilgi vermeye. Bu müze: dünyanın en ünlü kukla müzelerinden birisidir. Müzenin koleksiyonunda 3500 parça bulunmaktadır. Ama, ilginçtir, bu kadar büyük bir koleksiyon içinde, Türk kültürünün en büyük kuklaları olan, gölge oyunu kahramanları “Hacıvat” ve “Karagöz” bulunmuyor.
Geleneksel kuklalar yanında modern kuklalara da yer verilmiştir. Sicilya kuklaları olarak: genellikle şövalyeler, prensesler, ejderhalar ve Hıristiyanlık çevresinde toplanmaktadır.

Ama, biraz önce de söylediğim gibi, yalnızca Sicilya kuklaları değil, dünyanın birçok yerinden getirilen kuklalar sergileniyor. Bunlar: Mali, Nijer, Japonya, Tayland, Vietnam, Fransız kuklalarıdır. Müzenin en seçkin kukla eserleri: 1800’lerde kullanılan “Gaspare” ve “Canino” isimli tiyatro kuklalarıdır.  Müze; 2001 yılında, UNESCO listesine eklenerek koruma altına alınmıştır.

Sicilya Palermo

 

 

Palazzo Abatellis

Meydana yakın “Via Alloro” caddesi üzerindedir. Yapı: 14’ncü yüzyılda özel bir konut olarak yapılmıştır. Ada üzerindeki Katalan-Gotik mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir.

Günümüzde “Sicilya Bölgesel Galerisi” olarak kullanılmaktadır. 1866 yılında kurulan bu galeride: Ortaçağ’dan günümüze kadar olan döneme ait birçok resim ve heykel sergilenmektedir. Ayrıca: dini el yazmaları görülür. Kiliseler kapatıldığında, en iyi sanat eserleri buraya taşınmıştır.

Zemin katta: 12’nci yüzyıl ahşap eserleri, 14 ve 17’nci yüzyıllar arasına tarihlenen ahşap tavan boyalı paneller ve resimler sergilenmektedir.

Birinci katta: müzenin en önemli eseri olan Antonello da Messina yani İtalyanın 15’nci yüzyıl en iyi Rönesans ressamı tarafından yapılan “Müjde” isimli tablo görülür.

Ayrıca: yine buranın en önemli eseri “ölüm duvarı” isimli, veba salgını sonrası yapılan resimdir. 1466 yılına tarihlenen eserin ismi “Ölüm Triumph” freskidir. Sarayın bütün bir salonu: ölümü çeşitli şekillerde anlatacak şekilde resmedilmiştir. Resimde verilmek istenen mesaj “ölüm hem yoksul hem de zengin hepimiz için geliyor” Ne yazık ki: bu muhteşem fresk: taşınabilmesi için dört parçaya bölünmüş ve nispeten hasar görmüştür.

Sicilya Palermo

 

 

La Cala-Old Port

Marina meydanı yakınındaki, bu liman, 16’ncı yüzyıla kadar şehrin ana limanı olarak kullanılmıştır. Geçmişte büyük öneme sahip ve 1567 yılında yapılan bu liman: daha kuzeyde, yeni ve büyük limanın yapılmasıyla, kullanılmamaya başlanmıştır. Yeni yapılan Palermo Limanı: son derece işlektir ve liman girişinde, şehre gelenleri “Bronz Kadın Heykeli” karşılamaktadır.
Evet: Corso Vittirio Emanuel caddesinden yürürken, buraya, yani ikiz kulelerin bulunduğu limanın doğu ucuna ulaşırsınız. Bu geçit: 1582-1637 yılları arasında kurulmuş, ancak II.Dünya Savaşında bombalanarak tahrip edilmiştir.
La Cala güneyindeki rıhtım üzerinde yürüyüş yapabilirsiniz. Günümüzde, bu liman: muhteşem yatlar ve otopark alanı olarak halen kullanılmaktadır. Avrupa’nın birçok bölgesinden gelen zenginlere ait yatlar, buraya demirlemektedirler.

Santa Maria kilisesi

Hemen ikiz kulelerin yanında, kapının dibindedir. Gotik-Katalan mimari özellikler gösterir. Kilise: zincirli kilise olarak da bilinir. Çünkü: liman girişini kapatmak için, kilise tarafında bağlı olan zincir çekilmekteymiş. Başka anlatılan bir efsaneye göre ise: burada tutuklu mahkumlardan bir kısmı, zincirlerini gevşetmesi için, dua ederler ve mucize gerçekleşir, duaları kabul olur, zincirleri gevşer ve kaçarlar.

Piazza Del Parlamento

Sicilya Palermo

 

Porta Nuova

Corso Vittorio Emanuelle üzerindeki bu taş kapı: 1583 yılında: “Porta Nuova” zaferini anmak için Charles V tarafından yaptırılmıştır. Ancak, 1667 yılında kapı, bir patlama sonucu yıkılır. İki yıl sonra, mimar Gaspare Guercio tarafından yeniden yapılır. Özellikle çatıda, fayans üstüne işlenen bir kartal ve yine piramidal çatı ilgi çeker.
Takip eden süreçte, yüzlerce yıl, Palermo şehrinin en önemli giriş yolu olarak kullanılmıştır. Hemen sarayın yanındaki kemerli kapı “Yeni kapı” olarak da bilinir.

Sicilya Palermo

 

Palazzo Dei Normanni

Şehir kapısının hemen yanındaki bina: Sicilya Bölgesel Parlamentosu olarak kullanılmaktadır. Mimari olarak Arap ve Norman özellikleri taşır. Saray yapısı: Roma kalıntıları üzerine, Araplar tarafından yapılmıştır. Norman krallar döneminde ise, genişletilerek kullanılmaya devam edilmiştir. Günümüzdeki görünüm ise, 16-17’nci yüzyıllarda ortaya çıkmıştır.
Sarayın içini görmek mümkündür. Özellikle: giriş katında, Arap-Norman sanatının uyumlu birlikteliği görülen “Cappella Palatina” şapeli ilgi çekmektedir. İkinci katta ise, muhteşem kraliyet daireleri görülebilir.

La Capella Palatina-Palatine Chapel

Kral Roger II tarafından, Norman krallığı tahtına katıldığı yıl, yani 1130 yılında yapılmıştır. Yapılırken, kraliyet sarayının içine gizlenmiş, küçük ve kompakt bir başyapıttır. Farklı mimari stilleri, en belirgin Bizans mozaikleri ve ahşap Arapça petek tavanı ile ilgi çeker.
Evet, Palermo şehrinin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan bu şapeli görmenizi öneririm. Hatta: belki de uzun kuyrukları beklemek zorunda kalabilirsiniz. Giriş ücretlidir, yetişkin ücreti 6 Euro’dur.

Piazza Pretoria

Quattro Canti meydanının hemen yanındaki Maqueda caddesinin üzerindedir. Burada: muhteşem bir havuz, City Hall ve daha birçok etkileyici bina görülür.

Sicilya Palermo

Fontana Pretoria

Bu havuz: 16’ncı yüzyılda yapılmıştır ve üç kademeli havuz üzerinde, şehrin dört nehrini simgeleyen mitolojik canavarları, yaratıkları simgeleyen, çıplak kadın ve erkek heykelleri bulunmaktadır. Havuzun kelime anlamı “Çıplaklar” veya “Utanç çeşmesi” olarak bilinir. Bu havuzun ilginç bir geçmişi vardır. 1555 yılında, Floransalı heykeltıraş Francesco Camiliani tarafından, Tuscan bölgesinde Viceroy Pedro de Toledo isimli birinin villası için yapılmıştır.

Ancak: villa sahibinin oğlu, 1574 yılında, havuzun beyaz Carrara mermer heykellerinin “müstehcen” olduğunu düşünür ve havuzun heykellerini, Palermo Belediyesine satar. Böylece, bu ünlü anıt, buraya gelir ve yerleştirilir. Anıtta: periler, insanlar, deniz kızları olmak üzere, 16 çıplak heykel bulunur. Engizisyon sırasında, anıta yani havuzu “Utanç çeşmesi” denilmesinin sebebi budur.

San Giuseppe dei Teatini Church

Bu kilise: çeşmenin hemen yanındadır. Kubbesi, yeşil ve sarı süslemelerle kaplıdır. 1612 yılında inşa edilen kilise: Barok mimari özelliklerini taşımaktadır. Yapının içinde, 1724 yılında Hollandalı ressam Borremans tarafından yapılan “Sant’Andrea Avellino Triumph” isimli resim büyük önem taşımakta ve ilgi çekmektedir. Ayrıca, yapıda usta mermer işçiliği görülür.

Sicilya Palermo

Santa Caterine Church

Yine, meydanda bulunan bir kilisedir. Kilisenin yapımına, 1566 yılında başlanmış olmasına rağmen, iç dekorasyonu 17 ve 18’nci yüzyıllarda yapılmıştır. Nef ve kubbede bulunan tavan freskleri, 18’nci yüzyılda Vito d’Anna Filippo Randazzo isimli sanatçı tarafından yapılmıştır.

Sicilya Palermo

Piazza Bellini

Doğu ve Batı mimarisini harmanlayan bu şehrin en güzel meydanlarından birisidir. Burada, 3 kilise bulunur. Bunlar: La Martorana, San Cataldo, Santa Caterina.

Sicilya Palermo

 

San Cataldo Kilisesi

Burası: üzerinde üç kırmızı kubbesi bulunan, Arap-Norman karışık tarzında yapılmış bir yapıdır. La Martorana kilisesine göre daha küçüktür. 1154 yılında inşa edilen kilise, mükemmel özgün atmosferini korumuştur. Özellikle: zemindeki özgün mozaik ilgi çekmektedir. Burası, aynı zamanda, Palermo Kutsal Mezar Şövalyelerinin dini merkezidir.

Sicilya Palermo

Santa Maria Dell’Ammiraglio-La Martorana Kilisesi

Citty Hall’ın arkasında, Palermo şehrinin en ilginç kiliselerindendir. Kilise: 1143 yılında, Kral Roger II filosunun ünlü Amirali La Martorana tarafından yaptırılmıştır. Kilise: başlangıçta Rum Ortodoks ayinleri için kutsanmış, ama 13’ncü yüzyılda değiştirilmiştir. Daha sonra, 17’nci yüzyılda yine restorasyon çalışmaları yapılmış ve orijinal mozaikler, Barok fresklere yer açmak için atılmıştır.

Bu mozaiklerden günümüze kalanlar, Sicilya’da yaratılmış en muhteşem mozaikler olarak dikkat çeker. Çünkü: Kral Roger II tarafından, Norman Sarayı ve Cefalu Duoma’da çalışmak üzere Bizans’tan getirilen ustalar, burada da çalışmışlardır. Kilisede: harika bir çan kulesi görülür. Evet: bu kilise Norman-Arap mimari birlikteliğinin zirveye ulaştığı bir yer olarak önem kazanmaktadır.

Sicilya Palermo

ŞEHİR MERKEZİNDE GEZİLECEK DİĞER YERLER

Palazzo Reale

Günümüzde, burada Sicilya bölgesel hükümeti çalışmalarını sürdürmektedir ancak bu alan Roma döneminden bu yana, şehrin bir güç merkezi olarak kullanılmıştır. Alan, ilk olarak Araplar tarafından oluşturulmuş ve Norman istilasından sonra ise genişletilerek günümüze ulaşmıştır. Günümüzde burada konserler düzenleniyor.

Sicilya Palermo

 

Vucciria ve Capo geleneksel Pazarları

Buralarda: sebze, et ve balık satılır. İtalyan ressam Renato Gutluso tarafından yapılan bir resimde görüldüğü üzere, satıcılar aradan yıllar geçmesine rağmen, halen, günümüzde de: bağırarak sağa-sola hamle yaparlar, insanların ve malların kokusu ve görüntüsü, Sicilya adasını ziyaret edenlerin unutamayacağı renkliliktedir. Evet, şehrin en büyük ve en kalabalık pazarı, Ortaçağ’dan kalan bu bölgede, hale, Kuzey Afrika Arap etkisinin yoğun olarak yaşandığı bir yer olarak dikkat çekiyor.

Museo Archeologıco Regionale

Burası: Via Roma caddesi üzerindedir. Müze binası eski bir manastırdır ve güzelliğiyle ilgi çeker.
Müzede: Sicilya’nın çeşitli yerlerinden gelen ve farklı dönemlere ait birçok eser sergilenmektedir. Özellikle: Sicilya’nın en önem kazanan heykelleri, seramikleri, cam eşyaları, bronzlar, mücevherler ve silahlar sergilenmektedir.

Sicilya Palermo

Oratorio Del Rosario Di Santa Cita

Bu şapel: 1517 yılındaki İnebahtı Deniz Savaşında, görüldüğü iddia edilen “Rosary Bakiresi” ne ithaf edilmiş ve 16’ncı yüzyılda yapılmıştır. Şapel içinde, Giacomo Serpotta isimli sanatçının 1688 yılı sonrasına ait alçı bezemeleri ilgi çekmektedir.
Arka duvara: sıva panele, İnebahtı deniz savaşı tasvir edilmiştir. Diğer kabartmalarda ise, Ahitten sahneler gösterilir.

La Kalsa

Burası şehrin Arap dönemindeki Emirin evinin bulunduğu yerdir. Yani, İslam döneminde inşa edilmiş bir mahalledir ve emir ile onun yöneticileri burada oturmuşlardır.
Ancak: II. Dünya Savaşındaki bombalamalar sırasında, tamamen harap olan bu mahalle, şehrin en fakir bölgelerinden biri haline gelmiştir. Evet burası şehrin “Mağribi” semtidir. 10’ncu yüzyılda düzenlenen bölgenin “Kalsa” olan ismi, Arapçadan türetilmiştir. Günümüzde de, burayı ziyaret ederseniz Arap-Norman tarzı binaları görebilirsiniz.

Sicilya Palermo

Monreale Katedrali

Katedral, şehir merkezinin dışında, Conca d’Oro dağları, Palermo dağları ve Tiren denizi arasındaki düzlüktedir. Şehir merkezine uzaklığı, yaklaşık 20 dakikadır. Burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm, çünkü bu yapı UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine dahil edilerek koruma altına alınmıştır.
Katedral: 1174 yılında, Sicilya Kralı William II tarafından yaratılmıştır. Yapının içi ve nef bölümü, inanılmaz güzel mozaiklerle doludur. Bu mozaiklerin toplam alanı: Venedik-San Marco kilisesindekilerden daha büyüktür. Evet, burada ince oyma ve mozaik desenli sütunlar bayağı çoktur.

Bu sütunların başlıklarında: İncil’den ve klasik bazı masallardan sahneler oyulmuş olarak görülür.
Ayrıca: yine yapıda, Normandiya ve İngiltere dehlizleri var ki, bu dehlizlerde Mağribi ve İspanyol etkileri görülüyor.
Burayı ziyaret ederseniz, mutlaka kuleye tırmanmalısınız. Kuleye tırmanırken, yapının dehlizlerinin manzarasını izleyebilirsiniz. Yapının içinde, ana sunak bölümünde ise, 7 metre yüksekliğinde, 13 metre boyutundaki “İsa” mozaiğini görebilirsiniz. Ayrıca: dört tarafı mermer sütunlarla çevrili, Arapça yazılı çeşmeyi de görmelisiniz. Sütunlar üzerindeki mermer oymalar muhteşemdir.

Sicilya Palermo

Cattacombe dei Cappuccini

Burası bir tür mezarlıktır. Cappucicini mezarlığının sağ yanında yer almaktadır. Burada ana kilise var ve mezarlar, ana kiliseye bitişiktir, merdivenlerden inilerek girilir. Ayrıca: her zaman açık değil, özellikle Pazar günü sabahları açık.
Burada: tamamen giyinmiş, mumyalanmış organlar ve iskeletler var. Birinci bölüm: en eski ve keşişlere ait bölümdür. Ayrıca: erkek ve kadın bölümleri ayrılmıştır. Bunlar: üstten alta dizilmiş, yer altı koridorlarında ziyaretçilere gösteriliyorlar. Tamamen giyinmiş şekilde, duvarlara asılı olarak sergilenen bu cesetlerin bazılarında, sakal ve değişik yüz ifadeleri görülmektedir. Ayrıca: bu ürkütücü durumu görmek için, 3 Euro gibi bir ücret de ödemeniz gerekiyor. Bu organları ve iskeletleri kurutma işlemi, uzun yıllardır yapılmasına rağmen, işin sırrı, yani mumyalamanın sırrı uzun süre çözülememiş ve ancak 2010 yılında, olayın içyüzü ortaya çıkmıştır.

Evet, burada 8000 mumyalanmış ceset bulunduğu söyleniyor. Bunların vücutları gayet iyi korunarak günümüze kadar ulaşmıştır. Son olarak, 1920 yılında, bir kız çocuğu buraya gömülen son kişidir. Aslında, önceleri buraya yalnızca rahipler gömülüyormuş. Ancak, 1881 yılından sonra, doktorlar, avukatlar, şehrin elit insanları da defnedilmeye başlanmıştır. Buraya giderseniz, çocuklarınızın buraya girmesine sakın izin vermeyin, ürkütücüdür.

Sicilya Palermo

Palazzo dei Normani

Burası: Palermo şehrinin en büyük sembollerinden birisidir ve günümüzde, Sicilya Bölgesel Hükümetinin merkezidir. Saray: “Capella Palantina” denilen yerdedir. Capella: bir Arap-Norman-Bizans eseridir. 12’nci yüzyılda, kral William II tarafından tamamlanan yapı, dünyanın en görkemli Arap-Norman yapısı olarak k abul edilir.
Evet, burayı ziyaret etmek isterseniz, giriş ücreti olarak 8 Euro ödemeniz gerekir. Ayrıca: saray, günümüzde de bölgesel meclis tarafından kullanılmaktadır ve bu yüzden, genellikle toplantı olduğunda, sarayın bölümleri kapatılır.
Ayrıca: sarayı görmek isterseniz, rehberli bir tura katılmanız gerekir. Saray turu: en üst kattan başlar.

Sarayın içindeki son gurup çıktıktan sonra yeni gurubu alıyorlar. Sarayın içinde, o kadar muhteşem mozaikler var ki, inanılmazdır. Her mozaiğe bakarak saatler geçirmek mümkündür.
Kraliyet sarayının ikinci katında: Kral Roger Ben şapeli var. Bu şapel: 1130 yılında, Kral Roger II tarafından yaptırılmış ve 1140 yılında kutsanmıştır.
Şapelin arka planı: Arap-Norman mozaikleriyle kaplıdır ve muhteşem güzelliktedir. Ahşap tavan oymalarla kaplıdır. Nef: İncil sahnelerini betimleyen mozaik duvar resimleriyle süslenmiştir. Kemerlerde: eski Ahit peygamberleri ve krallar tasvir edilmiştir.

Sicilya Palermo

Orto Botanico

Burası: Via Abramo Lincoln caddesi üzerindedir ve 1786 yılında kurulan park; yaklaşık 10 hektarlık bir alana yapılmıştır. Park içinde, dünyanın birçok yerinden getirilmiş, çeşitli bitkiler, ağaçlar bulunur. Ayrıca: yine park içinde de çeşitli tarihi yapılar görülüyor.

Villa Giulia

Botanik parkın hemen yanındadır. 1788 yılında kurulmuş, sonra yeniden düzenlenmiştir.

ŞEHİR DIŞINDA-YAKINLARINDA GEZİLECEK YERLER

CORLEONA KASABASI

Kasaba, Palermo şehir merkezine, 62 km. uzaklıktadır. Yolculuk süresi, yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Evet, buranın ismi geçince, akla ilk gelen “Mafya” dır. Çünkü: bir çok Mafya patronu, burada doğmuştur. Kasaba, il merkezi olan Palermo şehrine 57 km. uzaklıktadır. Kasabanın en yüksek bölümünde bir kale görülür. Alt bölümlerinde ise, günümüzde manastır olarak kullanılan ve bir zamanlar hapishane olan alt kale bulunur.
Burayı ziyaret ederseniz görmenizi önereceğim yerler şunlardır:

Chiesa Madre

Burası: 14’ncü yüzyıl yapımı bir kilisedir ve 4’ncü yüzyılda yaşamış bir azize adanmıştır. Ancak, günümüzde görülen kilise, zaman içinde gördüğü restorasyonlar nedeniyle, orijinal yapısından tamamen uzaklaşmıştır.

Santa Rosalia Kilisesi

17’nci yüzyıl yapımı olan bu kilise, daha çok dini tabloları ve freskleriyle ilgi çeker.

Santuario della Madonna del Rosario di Tagliavia

19’ncu yüzyıl yapımı olan bu dini yapı; günümüzde çok sayıda Hıristiyan hacıyı buraya çekmektedir.

MONTREALE KASABASI

Palermo şehrini ziyaret edenlerin, mutlaka gidip gördükleri bir yer olarak önem kazanmaktadır. Şehir merkezinden, yaklaşık 49 km. uzaklıktadır.
Evet burası Caputo dağı eteklerinde, portakal, liman ve meyve bahçeleriyle dolu, küçük bir kasabadır. Kasabanın merkezinde, katedral civarında, çok sayıda tarihi bina bulunur. Ama en büyük ve ilgi çeken yeri: katedraldir.

Montreale Katedrali

Kasabanın merkezindeki bu dini yapı: Arap-Norman-Bizans sanatının karışımı ve dünya çapında ün kazanan bir yapıdır. Katedralin yapımına, Norman kral William II zamanında, 1172 yılında başlanmış ve 1183 yılında bitirilmiştir. Yapının, dışı gibi içi de Sicilyalı ve Bizanslı sanatçılar tarafından yapılan muhteşem güzellikte mozaiklerle süslüdür.

Özellikle: eski ve yeni Ahitten bazı sahnelerin betimlendiği, altın işlemeli ve büyük renkli mozaikler göz alıcıdır. Katedralin: dini ve Norman simgeleriyle süslü ana kapısı ise, yine muhteşem güzelliktedir. Bu bronz kapının bulunduğu meydandaki binaların yanından, ara yola girdiğinizde ise, muhteşem bir teras ile karşılaşacaksınız. Bu terastan: Palermo şehrinin ve Akdeniz’in güzel bir manzarasını izleyebilirsiniz.
Revaklı avlu ise: 228 mermer kolondan oluşan, muhteşem güzel bir görüntüye sahiptir.

Sicilya Palermo

 

CEFALU KASABASI

Burası: Palermo-Messina karayolu üzerinde, Ortaçağ döneminin izlerini taşıyan bir kasabadır. Palermo şehir merkezine, yaklaşık 40 dakika uzaklıktadır.

Kasaba: La Rocca Tepesi eteklerinde, yükselen kayalık granit bir kütle ile, doğal bir koy arasında kurulmuştur.

Kasabanın en ünlü caddesi “Via Corso Ruggero” caddesidir ve trafiğe kapalı olan bu cadde üzerinde, her iki yanda, mağazaya dönüştürülmüş eski küçük evler ve kiliseler bulunmaktadır. Cadde üzerinde ilerlediğinizde: Piazza Düomu meydanına varırsınız ve burada: çok sayıda saray, tarihi bina ve kafe bulunmaktadır. Bu tarihi saraylardan biri, günümüzde Belediye binası olarak kullanılmaktadır.

Sicilya Palermo

Meydanın en muhteşem yapısı ise “Cefalu Katedrali” dir. Görkemli yapı: adanın en güzel Norman katedrallerinden birisidir ve 12’nci yüzyıl yapımıdır. Katedralin içi: Arap ve Bizans ustaların eserleri olan muhteşem güzel mozaiklerle süslüdür.
Katedralin tam karşısındaki sokakta “Mandralisca Müzesi” bulunuyor. Müze:19’ncu yüzyılda, Mandralisca kontu tarafından yaptırılmıştır. Müzede: özellikle “Antonello da Messina” tarafından yapılan “Bilinmeyen Adam” portresini mutlaka görmenizi öneririm.

Corso Ruggero caddesinin sonunda “Piazza Crispi” meydanı bulunur. Bu meydandan aşağıya doğru yürüdüğünüzde ise “Porta Marina” yani “Liman” karşınıza çıkar.
Evet, bu kasabaya yolunuz düşer de giderseniz, özellikle gitmenizi önereceğim bir cadde daha var. “Via Vittorio Emanuele” caddesi: cadde, önce liman boyunca sıralanan eski evlerin arkasından ilerler. Sonra ikiye ayrılır. Bir tarafı sahile, diğer tarafı karaya, yukarıya doğru gider ve Garibaldi meydanına ulaşır. Bu cadde üzerinde, merdivenle inilen, Ortaçağda yapılmış ve halen kullanılır durumdaki “Çamaşırhane” yi mutlaka görün.