Burası; kentin ticari bir merkezi değil. Yani: burada, çarşı, mağaza ve dükkanlara rastlayamazsınız.
Halicin batı kıyısında bulunan bir yarımadadır. Tam olarak: halicin ağzında, kıvrımlı bir burunda bulunuyor. Daha önceleri, burası: palmiye yapraklarından yapılmış basit evlerden ve birkaç çamur briketten yapıdan oluşan; küçük bir balıkçı köyü idi. 19. ve 20. yüzyıllarda ise: Dubai’deki Arap nüfus: buraya yerleşmiş ve aynı zamanda kabile liderlerinin geleneksel konutları burada kurulmuş.
Burada: günümüzde bir müze var.
SHEİK SAEED AL MAKTOUM HOUSE
1896 yılında, Şeyh Maktum Bin Hasher El Maktum için yapılmış. 1912-1958 yılları arasında ise: Emirliği yöneten veliaht Şeyh Said tarafından kullanılmış. Yani: Maktum ailesinin ilk evi burası. Ev: 1984-1986 yılları arasında yeniden inşa edilmiş.
Yeri: Bur Dubai Abra (deniz taksisi)istasyonuna: 10 dakikalık uzaklıkta. Halicin sakin bir köşesinde bulunuyor. Mercan kayasından inşa edilmiş, kireç sıvalı, kum renkli bir yapı. 19. yüzyıl Arap mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Kemerli kapılar, oyma pencere çıkıntıları, tonozlu, yüksek kirişli tavanlar ve oyma kafes bölmelerinin yanı sıra, havalandırmanın en eski ve yaratıcı biçimlerinden olan: 4 barjeel (rüzgar kulesi) dikkati çekiyor. Evi çevreleyen yüksek duvarların yukarısında kalan, ikinci kattaki yatak odaları ve balkonlar, bugünkü Emirin büyükbabası Şeyh Said’in ve Dubai’nin babası Şeyh Raşid’in haliçteki hareketli deniz ticaretini seyredebilecekleri bir seyir yeri olarak düşünülmüş.
Bu müze ev: kentin, geçmişteki yaşamına ilişkin fikir edinilmek için çok uygun. Gösterişli fotoğraflar, balıkçılık ve inci avcılığı ile ilgili bir koleksiyon, madeni paralar, pullar ve tarihi belgeler sergileniyor. Giriş ücretli.
Evet, güneybatıya doğru yürürseniz, Dubai’nin en büyük limanlarından birini göreceksiniz.
PORT RASHİD
Modern halicin, Shindagha tüneline giden yol boyunda bulunuyor. Konum olarak: deniz manzarasına hakim. Açık bir deniz limanı. 2001 yılına gelindiğinde: 3300 metre karelik, modern Dubai Cruise Terminali hizmete girmiş. Böylece: Shindagha adası: büyük gezi gemilerinin durak noktalarından biri olmuş.
Evet, Al Maktoum House’dan kuzeye doğru yürürseniz: haliç kıyısında bir yapı ile karşılaşacaksınız.
HERİTAGE VİLLAGE
Burada: her yıl Ocak ayında düzenlenen Dubai Shopping Festivali ve tatil dönemlerindeki kültürel etkinlikler, müzik ve dans gösterileri düzenleniyor. Burada: Bedevilerin, kıyıya yerleşmeden önce kullandıkları deve ve keçi postundan çadırlar, kerpiç ve taş evler sergileniyor.
DİVİNG VİLLAGE
İnci avcılığı, balık ağları ve palmiye ağacında yapılan geleneksel tekneler sergileniyor. Yani: denizcilikle ilgili bir çeşitleme sunuluyor.
Buradan bir taksi ile: Sheikh Zayed Road başında bulunan: Dubai World Trade Centre’ a gidin.
Dubai’nin simgesel binaları: bu cadde üzerinde bulunmaktadır. Trafiğin yoğun sis nedeniyle sıkıştığı sabahlarda: Sheikh Zayed Road’daki yüksek binalar: bulutların arasında görülür. Bu görüntü: kartpostallardaki gibi, bulutlu bir kent havası yaratıyor.
Bugünkü gezimize, bulunduğumuz yerden, herhangi bir şekilde, Dubai World Trade Centre’a ulaşarak başlıyoruz.
DUBAİ WORLD TRADE CENTRE
100 dirhem banknotunun üzerinde görülmektedir. Yüksekliği; 149 metre olup, 39 katlıdır. Beyaz renklidir. Eskiden: Ortadoğu’nun en yüksek binası imiş. Burada: seyir platformu var. Ama: bu seyir platformuna çıkmak biraz zahmetli. Yanınıza; size eşlik edecek bir görevli veriyorlar ve çoğu zaman da, bu iş için pek gönüllü olmadıklarını görmek insanı sinir ediyor.
FAİRMONT OTEL
2002 yılında inşa edilmiş. Çatısında bulunan, 4 cam piramit kulesi var. 153 metre yükseklikte.
Devam ettiğinizde, hemen sağda: Crowne Plaza var.
Sonra: hemen solumuzda bir yapı var.
EMİRATES TOWER
2000 yılında tamamlanmış. Yüksekliği: 335 metre. İnce bir prizma şeklinde yükseliyor. Hong Honglu ünlü mimar Hazel Wong tarafından tasarlanmış. Gümüş alüminyum ile kaplı bakır-gümüş yansıtıcılı cam kafesi: ilgi çekici. Wong: bu kulelerin konumunu “binanın ön cephelerinin, çöl güneşinin değişen ışığını yansıttığını ve alacakaranlıkta etkileyici bir görünüm aldığını” ve böylece değişik bir dans figürü yarattığını söylemiş.
Otelin iç mekanında: 30 katlı, göz alıcı bir atrium var. 50. katta ise: Ortadoğunun en yüksek restoranlarından biri olan: Vu’s bulunuyor. 51. katta ise: Vu’s Bar var. Buralara: cam asansörlerle çıkılıyor ve nefes kesen manzaralar, gözler önüne seriliyor.
Toplamda, 55 katlı olan bu binanın tamamı, Emirates Havayolu şirketi tarafından, kendi uçuş personelini ağırlamak için kiralanmış.
SKİ DUBAİ
Emirates Tower içinde bulunuyor. 2005 yılında tamamlanmış.
Dış cephesini saran: büyük ve kapalı kayak pisti ile, hemen ayırt edilebilir. Buranın: 5 parkuru var. Dışarıda: hava 48 derece olduğunda bile, içeride kar topu oynanabilmektedir. Dünyanın: en büyük, kapalı “Snow Park”: Ortadoğunun ilk kapalı kayak alanıdır. Burada: kayak ve snowboard yapmak mümkün. Tüm ekipmanı kiralayabilirsiniz. İçerideki sıcaklık: – 4 derece. Burada iki saat için ödeyeceğiniz ücret: 18-20 dirhem arası.
EMİRATES KULELERİ BULVARI
Bu alışveriş merkezi: Emirates kuleleri bulunan yerde. Burada: aynı zamanda, Şeyh Muhammed’in bürosu bulunduğu için, bu bölge çok sıkı korunuyor, güvenlik önlemleri çok sıkı. Burada: çoğunlukla özel tasarım ürünlerinin satıldığı mağazalar bulunuyor. Bu nedenle: zengin insanlar, burayı tercih ediyorlar. Markaların başlıcaları: Armani, Gucci, Jimmy Choo.
İBN BATTUTA MALL
Cadde üzerinde bulunuyor. Dubai’nin eşsiz ve büyüleyici bir merkezi, burası 5 farklı tema halinde düzenlenmiş. Çin, Hindistan, İran, Mısır, Tunus. Bu ülkelerin kendi kültürlerine ait hediyelik eşyaları, kendilerine ait stantlarda bulup satın alabiliyorsunuz. Örneğin: Hint aksesuarlarına ait bir koleksiyonu inceleyebilir ve beğendiklerinizi satın alabilirsiniz. Burası muhteşem, tam bir büyüleyici alışveriş merkezi. Mutlaka uğrayın.
GOLD&DIAMOND PARK
Cadde üzerinde, 4. kavşakta bulunuyor. Bu dizayn merkezinde: 100’ün üzerinde üretici ve 30 civarında parakende satış mağazası var. Bunlarda: altın ve elmas gibi mücevherler, en iyi şekilde pazarlanıyor. Daha önce birkaç kez söylediğim gibi, bir şeyler satın almak isterseniz, mutlaka pazarlık yapın. Özellikle: işçilik fiyatları çok esnek.
MALL EMİRLİKLERİ
Cadde üzerinde, 4. kavşak yakınında bulunuyor. Dubai’nin en büyük alışveriş merkezlerinden biridir. Burada: Al Jabel galerisi gibi el sanatları satılan yerler, Charles&Keith gibi uluslar arası sokak zincirleri, lüks marka mağazalar, butikler ve 200’den fazla dükkan bulunuyor. Ayrıca: Carrefour mağazası var. Tüm bunların yanında: birçok restoran, kafeterya ve sinema bulunuyor.
NOODLE HOUSE
Uzakdoğu mutfağının lezzetli ürünlerinden örnekler sunan bir restoran.
AL NAFOORAH
Kentin, en iyi Lübnan restoranlarından biridir.
TOWERS ROTANA
Cadde üzerinde, ilgi çeken yapılardan biri. İslami motifleri ve kendine özgü, sivri tepesiyle dikkati çekiyor. 243 metre yüksekliğinde. Bina: 2002 yılında inşa edilmiş. Mavi cam panellerle kaplı. 2003 yılında tamamlandığında: tamamen konutlara ayrılmış, dünyanın en yüksek binası olarak öne çıkmış.
DUSİT OTELİ
153 metre yüksekliği ile ön plana çıkıyor. 2001 yılında yapılmış.
SHANGRİ-LA HOTEL
2003 yılında yapılmış. 200 metre yüksekliğinde. Çatısında: 40 metrelik, dikey bir toplu iğnenin bölümlere ayırdığı bir açık alan var.