Antalya-Mersin kara yolu üzerinde, Antalya’nın 38 km. doğusunda, Manavgat ilçesine 40 km. uzaklıktadır. Serik ilçe merkezinde görebileceğiniz çok şey yok. Burası, genelde çevresindeki turizm beldeleriyle öne çıkan bir yerleşim yeri.
TARİHİ SÜREÇ
Serik’te ilk yerleşim; Bergama krallığına bağlı olarak, MÖ.2’nci yüzyılda; Koçhisar tepesindeki Sillyum antik kenti ve Belkıs köyündeki Aspendos’ta görülür. Osmanlılar zamanında, buraya Seriklü Cemaati (Aşiret Boyu) yerleştiği için, İlçe bu isimle anılır olmuş.
Balkan savaşı sırasında, Batı Trakya Türkleri ve tehcirde ise Girit Türkleri ; buraya yerleştirilmişler. Muhafazakar bir yerleşim yeri olarak biliniyor.
GENEL
Antalya Serik: İlçe merkezi; deniz kıyısından 8 km. içeride ve denizden 26 m. yüksekliktedir. Kısmen dalgalı ve ovalık bir arazi üzerine kurulmuş.
Akdeniz kıyısında; 22 km. lik kıyı şeridi var. 1817 yılında: buradaki yerleşim yerlerinin çok aralıklı olması nedeniyle, İlçe önceleri “seyrek” ismiyle anılmış.
1890 yıllarında ise, Serik ismi ile anılmaya başlanır. 1900 yılında, bugünkü İlçe merkezinde, kökez adı altında bucak merkezi kurulur. 1926 yılında ise, Serik ismi tamamen kullanılmaya başlanır.
Özellikle yaz aylarında, turizm sektöründeki canlılık, İlçenin başlıca gelir kaynağını oluşturur. Kışın ise, nüfusun büyük bölümü, tarım ile uğraşır.
BELEK
Son yıllarda, adı ön plana çıkan, turizm merkezlerinden biridir. Serik ilçesinin turistik yerlerinin başında gelir. 20 km. lik sahil uzunluğu var. Son dönemlerde, gerek ülke ve gerekse dünya çapında, turizm açısından sayılı yerler arasına girmiştir. Özellikle, modern tesisler ve golf turizmiyle anılan lüks tatil köyleriyle ünlüdür.
Bunun yanı sıra; Belek kumsalının uzantısındaki, Boğazkent beldesinde, günümüzde, yazlıklar ve turistik tesisler önem kazanmıştır. Belek’te, bugün, 30 dan fazla, beş yıldızlı otel bulunmakta. Tatil köylerinin ve turizm tesislerinin hepsi, fıstık çamlarının oluşturduğu orman içinde yer alıyor.
Bu ağaçlar, yani fıstık çamları, denizden ilerleyen kumulları önlemek için, geçen yüzyılda, Sultan Abdülaziz döneminde buraya dikilmiş. Gerideki verimli tarım topraklarını koruma altına almak için. Cumhuriyet döneminde de, orman bölgesi geliştirilmiş. Yani: orman, tamamıyla, insan emeğinin ürünü. Sonuç olarak; çam ağaçlarının arasında, keyifli tatil köyleri ortaya çıkmış.
ZEYTİNLİ TAŞ MAĞARASI
Antalya Serik: Mağara; taş ocağı işletmesi için açılan bir galeride, tesadüfen bulunmuş. İlçenin, 15 km. kuzeyinde, Akbaş köyünde. Zeytinli tepe olarak isimlendirilen yerin, güney yamacında. Akbaş köyündeki Gökçeler mahallesinden, doğuya ayrılan, 400 metrelik tali yol ile, mağaranın önüne kadar gitmek mümkün. Zaten, mağaranın en büyük avantajı, ulaşımın kolay olması.
Evet, mağara: zengin damlataşları ile kaplı ilginç bir yer. Özellikle; mağaranın her kesiminde gelişen ve boyları yer yer 50 santimi bulan, makarna görünümlü sarkıtlar, mağaranın karakteristik özelliği. Gelişimleri günümüzde de süren, bu küçük sarkıtlar ve benzerlerini, ülkemizde başka herhangi bir mağarada görmek mümkün değil. Ayrıca; büyük sütunlar arasında, gölcükler var.
Bunlar: mağaranın görünümünü daha da ilginç hale sokmuş. Bulunmasından sonra, mağara girişinin hemen kapatılarak birinci derece Sit alanı olarak mağaranın koruma altına alınması, bu damlataşların tahrip olmasını önlemiş.
UÇANSU ŞELALESİ
Antalya’ya 70 km. uzaklıkta, Kayabükü köyü ile, Eskibağ köyünü ayıran çizgide. Antalya-Alanya kara yolu üzerinde, Abdurrahmanlar-Gebiz sapağından sapılarak ulaşılıyor. Ancak; Gebiz bucağına bağlı Akçapınar köyündeki bu tabiat harikasına, Gebiz’den sonra da, daha 17 km. gitmek gerekiyor. Bu bölümdeki yol, toprak ve kötü. Özellikle, bahar aylarında, su bazı noktalarda, araçlara geçit vermeyebiliyor.
Evet, bu tabiat harikasına ulaşmak gerçekten güç. Tercih sizin. Ama inanın ki, ulaştığınızda göreceğiniz muhteşem manzara, çektiğiniz zahmete değecek. Yine de, bu yazdıklarını okuduktan sonra, yolun zorluğunu göze alarak yola çıkmanızı öneriyorum.
Evet, birazda şelaleyi anlatayım. Uçansu şelalesi: iki tane. Toroslardan gelen su: iki kez, her biri 45-50 metre yükseklikten, yeşillikler içine dökülüyor. Aslında, dökülmekten öte süzülüyor, yavaş yavaş düşüyor da denebilir. Salına salına iniyor da denebilir. Zaten; bu yüzden, Uçansu ismi kullanılmış.
Aracınızla ilk ulaştığınız şelalede, küçük bir tesis var. Özel bir şirket tarafından işletiliyor. Buradaki doğal havuzda yüzmek mümkün. Tesiste ise, bir şeyler yemek ve içebilmek mümkün. Yukarı bölümde, başka bir şelale daha var. Bu şelale, daha muhteşem. Ancak; yalnızca yürüyerek ulaşmanız mümkün.
Yaklaşık, 1.5 saat yürümeniz gerekiyor. Ayrıca; suya ulaşınca, suyun içindeki kayalıkları aşarak şelaleye erişebilirsiniz. Yani; tam bir heyecan fırtınası, aksiyon. Gerçekten zor bir ulaşım, tercihinizi buna göre yapın. Yaşlılar ve küçük çocuklar kesinlikle zorlanır. Ama; şartlarınız uygun ise, mutlaka ikinci şelaleye de gidin ve görün. Daha yüksekten akıyor, süzülüyor.
Antalya şehri tanıtımı ve gezilecek yerlerle ilgili yazım için.