Alışveriş konusunda bilgi vermeden önce: şunu bilmelisiniz: Japonya’da birçok yerde kredi kartı kabul edilmiyor. Özellikle: Japonya dışından alınmış kredi kartları kesinlikle kabul edilmiyor, bu yüzden yanınızda mutlaka yeteri kadar nakit bulundurmalısınız.
Bir de: satılan malların birçoğu ki, özellikle elektronik cihazlar, Japonya şartlarında çalışmak üzere düzenlenmiştir ki, buna dikkat edin, öte yandan, garanti şartlarına da bakın, uluslar arası garanti olmasına dikkat edin.
Alışveriş bölgelerindeki mağazalar: genellikle saat: 10.00 gibi açılır ve 19.00-20.00 gibi kapanır.
Akihabara:
Yani Elektronik kent ve Shinjuku bölgeleri, elektronik alışverişin merkezidir.
Harajuku ve Shibuya:
Modanın merkezidir. Bu merkezler: modaya uygun ve muhteşem giysilerin, aksesuarların satıldığı dükkan ve mağazalarla doludur.
Harajuku’da bulunan Oriental Pazarı ve Asakusa’daki Nakamise çarşısı:
Geleneksel hediyelik eşyalar ve el sanatlarının satıldığı önemli merkezlerdendir.
Şehir: sokak pazarları ile de ünlüdür. Ueno’daki Ameyoko ve Taito’daki Yanaka Ginza: şehrin en önemli açık pazarları olarak dikkati çeker. Chuo-ku’da bulunan Tsukiji Merkezi Balık Pazarı: dünyadaki en büyük balık pazarı olarak öne çıkmaktadır.
Evet: yukarıda da sözünü ettiğim gibi, Tokyo’da alışveriş denilince, ilk akla gelen “elektronik” ürünlerdir.
Öte yandan: bu şehirde, dünyaca ünlü modacıların kreasyon ürünlerini bulup satın almakta mümkündür. Ama: bence en iyisi, birçok alışveriş merkezinde bulunan, Japon el sanatlarına ait ürünleri satın almaktır.
Aşağıda: Tokyo ziyaretinizde neler satın alabileceğiniz, nerelerden satın alabileceğiniz hakkında bilgiler vereceğim. Ayrıca: gezi yazıları içinde de, yer yer o bölgede alışveriş yapabileceğiniz ilginç yerlerden söz edeceğim.
NELER SATIN ALINABİLİR
Kimono
Gerçek kimonolar: boyanmış ipekten yapılır ve çok pahalıdır. Bunların ikinci ellerini, yani kullanılmışlarını ise, açık hava pazarlarında yaklaşık 10.000 yen civarında bulup satın alabilirsiniz. Ancak: açık hava pazarlarına ulaşamazsanız: dükkanlarda satılan yazlık kimonolardan satın alabilirsiniz. Bunlar: geleneksel mavi-beyaz desenli, pamuklu ve yazlık olarak kullanılırlar. Şehirde en iyi kimonolar: Sensoji Tapınağı civarında ve Asakusa çarşılarında satılır.
Ahşap Baskı İşleri
Edo dönemine ait ahşap baskı işlerini: özellikle Hibiya bölgesindeki İmperial Hotel yakınlarındaki Sakai Kokoda denilen yerde bulabilirsiniz. Ancak: reçinesinin akmaması için, ahşap boyama eşyaları nemli ortamlarda tutmanız gerekir. Hatta: ahşap boyama işlerini, plastik kaplarda eve götürmenizi öneririm.
Oyuncak Bebek
Japonya’da oyuncak bebekler: genellikle dekoratif ve törenlerde kullanılan objelerdir. Birçok farklı bebek çeşidi bulup satın alabileceğiniz yer olarak: Kyugetsu veya Taito-ku bölgeleri olabilir.
Seramik
Japonya’da çanak-çömlek yapımı, binlerce yıl önce başlamıştır. Alışveriş merkezlerinde birçok çeşitli seramik ürünleri bulup satın alabilirsiniz. Ancak, bunlar arasında stil olarak öne çıkanlar: Seto, Bizen, Şigaraki, Mino, Kutani, Raku.
Kağıt
Japonya’da kağıtlar, çeşitli bitki liflerinden yapılır ve bu uygulama yüzyıllardır sürdürülür. Yapılan bu kağıt olağanüstü yumuşak ve dayanıklıdır ve bu kağıttan, yüzlerce çeşit dekoratif ve kullanışlı objeler yapılır.
Hediyelik bir şeyler satın almak isterseniz: hafif ve kırılgan olmaması nedeniyle, bunları tercih edebilirsiniz. Bunları bulabileceğiniz yerler: İtoya, Kyokyoda bölgelerindeki çeşitli mağazalarda bulabilirsiniz.
İnci
1893 yılından bu yana, Japonya’da kültür incisi yetiştirilmektedir. Ancak: kalite ve fiyat konusunda yanılmamak için, inci almaya niyetlenirseniz, şehrin tanınmış inci satıcılarını tercih etmenizi öneririm. Bunları bulabileceğiniz yerler: Mikimoto, Tasaki, Minato-ku.
El Sanatı Ürünleri
Japonya Geleneksel El Sanatları Merkezi (Metropolitan Plaza), her çeşit el sanatlarını bulabileceğiniz başlıca yerdir. Buralarda: kaliteli ve sertifikalı el sanatları bulup satın alabilirsiniz. Oriental Bazaar bölgesi de, el sanatı satın alabileceğiniz başlıca yerlerden birisidir.
Burada: Çin ve Kore kökenli hediyelik eşyalar da bulup satın alabilirsiniz. İmperial Hotel yanındaki Uluslar arası Alışveriş Çarşısında ise, gümrüksüz alışveriş yapabilirsiniz. Burada: el sanatlarının yanı sıra, inciler, elektronik cihazlar ve kameralar satılmaktadır.
ALIŞVERİŞ YERLERİ
Tokyo şehrindeki alışveriş merkezlerinde çalışanlar çok nazikler ve bazıları İngilizce konuşmayı bilirler.
Alışveriş merkezlerinin alt katlarında, genellikle: yemek yerleri bulunuyor. Hatta: birçok yemek yerinin tezgahlarında tadabileceğiniz eşantiyon yiyecekler bulunuyor. Alışveriş merkezlerinin üst katlarında ise, restoranlar ve kafeler bulunuyor. Ginza ve Nihombaşı bölgesindeki alışveriş merkezleri, aynı zamanda birer kültür merkezi haline gelmişlerdir. Sponsor oldukları sergilerle, sanatseverlerin ilgisini çekerler.
Alışveriş merkezleri: genellikle haftanın Salı-Çarşamba günleri, sıra sıra kapanırlar.