Sivas Şarkışla

Sivas Şarkışla

Şarkışla; Aşık Veysel ve diğer halk ozanları, türküleri ve kilimleriyle meşhurdur.

ULAŞIM

Şarkışla, Sivas arası uzaklık: 81 km. Şarkışla, Gemerek arası uzaklık: 36 km. Şarkışla, Altınyayla arası uzaklık: 37 km. Şarkışla, Kayseri arası uzaklık: 115 km. İlçe merkezinden demiryolu da geçer.

TARİHİ

Yörenin Bizans dönemindeki isimleri “Tenos ve Tonus” tur. 18’nci yüzyılda kullanılan ismi ise “Şehirkışla” dır. Bu sözcük zamanla “Şarkışla” olarak değişmiş ve günümüze ulaşmıştır. Osmanlı döneminde Sultan IV Murat’ın İran seferine çıkan askerleri bu civarda konaklamışlar ve bu yüzden yöreye Şehr-i Kışla ismi verilmiştir. Yöredeki ilk yerleşim kalıntıları, günümüzde ilçe merkezine 5 km uzaklıktaki Döllük köyünde, 1940 yılında bulunan MÖ 2000’li yıllara ait bir heykelle görülmektedir. Yerleşimde 1864 yılında Belediye kurulur.

GENEL

İlçe, İç Anadolu bölgesinde, ortalama yükseltisi en fazla olan bir bölgededir. Yukarı Kızılırmak sınırları içerisindedir. Bölgenin engebesi oldukça fazladır. Denizden yükseklik ortalama 1180 metredir. Yöre halkı gelenek ve göreneklerine bağlı ve misafirperverdir. İçli ve duygulu bir yapıya sahip olan kişiler, bu özelliklerini yöreye has deyiş, şiir ve türkülerle belli ederler ve bu yüzden bölgeden çok sayıda halk ozanı yetişmiştir. Yörede yaşayanların geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ayrıca yurt dışında çalışan çok sayıda gurbetçi bulunmaktadır.

 

NE YENİR

Bu yöreye yolunuz düşerse “etli ekmek” yemenizi önerebilirim.

Aşık Veysel

AŞIK VEYSEL

Şarkışla’nın yetiştirdiği bu büyük ozan hakkında, ayrıntılı tanıtım yazısını yine bu sitede bulabilirsiniz.

Aşık Veysel hakkındaki yazım için  Aşık Veysel

 

AŞIK VEYSEL KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ

Her yıl geleneksel olarak Ağustos ayı başında Sivrialan köyünde yapılır.

GEZİLECEK YERLER

BÜYÜK CAMİ-ULU CAMİ

İlçe merkezinde Pınarönü Hafız Ahmet Sokaktadır.

Kitabesine göre 1600 yılında, Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Çok kubbeli bir yapısı vardır. Cami, 1900 yılında Hacı Hasan Sami Paşa tarafından onarılarak günümüzdeki şeklini almıştır. Ancak cami, bu onarımda orijinal şeklinden büyük oranda uzaklaşmıştır. Günümüzde, camide ibadet mekanı, dört ayakla dört parçaya bölünmüştür. Bu bölümlerin üstü, kubbelerle örtülmüştür. Bu kubbelerden ortada bulunan diğerlerinden daha yüksektir. Sekizgen ve kasnaklıdır. Ayrıca caminin üstünde, çatıdan dışarıya taşar. Caminin minaresi, kesme taş kaide üzerine yapılmış yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

 

HACI HİMMETLİ CAMİİ

İlçe merkezinde Gültekin Mahallesinde Kayseri-Sivas yolu üzerindedir. Osmanlı dönemi yapısı cami, dikdörtgen planlıdır. Sol tarafında dükkan vardır. Minaresi, sağ köşededir. Kare kaide üzerine silindirik gövdelidir ve kesme taştan yapılmıştır. Caminin günümüze ulaşan, orijinal kısmı: ahşap tekne tavanı ve kuzey duvarıdır. Diğer duvarlar ise, 1974 yılında tavan askıya alınarak yenilenmiştir. Cami günümüzde ibadete açıktır.

Sivas Şarkışla Şemsi Efendi Konağı

ŞEMSİ EFENDİ KONAĞI

İlçe merkezinde Timur Kaynak Sokaktadır.

Konak: doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır. Önünde avlu vardır. Avluya çift kanatlı bir kapıdan girilir. Konağa girişi ise iki kapıdan sağlanır. Konakta bulunan odaların taban ve tavanı ahşaptır. Kapılar ahşap doğrama ve motiflidir. İlçe merkezindeki 20’nci yüzyıl mimari özellikleri gösteren konak, 2006 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır. 106 yıllık tarihi geçmişe sahip konak, 1700 metre karelik alana kuruludur ve 12 kişilik butik otel şeklinde restore edilerek hizmete sunulmuştur.

Sivas Şarkışla Kalesi

ŞARKIŞLA KALESİ

İlçenin ortasında yükselir. Ancak kaleye ait herhangi bir iz yoktur. Kaleden öte bir höyüğe benzemektedir. Diğer yandan kale değil, sanki büyükçe bir bahçe olarak da nitelendirilir. En büyük özelliği, ilçenin manzarasının kuşbakışı izlenmesidir. Burada görülen alt eteklerde 1.5 metre ve üst kısımlarda 4.5 metre yükseklikteki duvarlar, Belediye tarafından sonradan yaptırılmıştır.

 

DÖLLÜK KÖYÜ HÖYÜĞÜ

İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır.

Höyük: Şarkışla-Altınyayla yolunda, İlçe merkezinin doğusundadır. Köy içinde bulunan caminin arka tarafında, kayalık doğal bir tepe bulunur. Bu tepenin üzerinde bir yerleşim tabakası vardır. Yerleşim yeri üzerinde yapılan yüzey araştırmalarında toplanan seramikler, Geç Tunç ve Ortaçağ dönemlerine tarihlenir. 1940 yılında burada bulunan bir heykel, MÖ 2000’li yıllara tarihlenmektedir. Yani Hitit dönemine aittir. Bu heykel ile höyük, arkeoloji literatürüne girmiştir. 12 cm boyundaki tunç heykel, halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.

Sivas Şarkışla Ortaköy Ortabucak Çermiği

ORTAKÖY ORTABUCAK ÇERMİĞİ

İlçe merkezine 21 km uzaklıkta Ortabucak köyündedir.

Kaynak sularının sıcaklığı: 25 ile 35 derece arasındadır. Sondaj kuyusunun suyu ise 36 derece sıcaklıktadır. Kaplıca suyunun romatizma ve deri hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Burada büyük bir havuz ve 14 odalı motel bulunmaktadır.

ALAMAN ÇERMİĞİ

İlçe merkezine 33 km uzaklıkta Alaman köyündedir.

Çermeğin suyu oldukça kükürtlüdür yani içilmez, sadece banyo uygulaması yapılır. Suyun sıcaklığı 37 derecedir. Su dipten kaynar. Mineral açısından zengindir. Suda kalsiyum ve bikarbonat vardır. Kaplıcanın suyu romatizma, nevralji, kadın hastalıkları ve deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. 1960 yılından sonra kaplıca çevresinde bazı tesisler yapılmıştır. Sadece bir havuz bulunmaktadır.

Sivas Şarkışla Hardal Köyü Camii

HARDAL KÖYÜ CAMİ

İlçe merkezine bağlı 35 Km uzaklıktaki Hardal köyünde Köyiçi mevkiindedir.

16’ncı yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Selçuklu mimarisine uygun bir yapıdır. Camide sadece tamir kitabesi vardır ve buna göre cami 1663 yılında ise, Akkaş oğlu Ahmet tarafından restore edilmiştir.

Kitabe: 80 x 70 cm ölçülerinde olup, mermer üzerine kabartma tekniğiyle dört satır olarak Osmanlı Türkçesiyle yazılmıştır. (Bu kitabe yakın zaman önce yerinden sökülerek çalınmıştır.) Caminin batısında, serpuşlu iki tane mezar ve güneyinde bir yapı kalıntısı vardır.

Duvarları kesme taştan yapılmıştır. Yüksekliğinin yaklaşık 6 metre olduğu düşünülür. Ancak beden duvarının yarısı ve üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Derinlemesine dikdörtgen planlıdır.

Ahşap direkli ve ahşap tavanlı olduğu tahmin edilmektedir. Cami avlusunda taş oymalı mezar taşları görülür. Caminin kuzeybatı köşesinde iki tane sandık mezar vardır. Bunların baş ve ayak taşları mevcuttur. Cami, 2009 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Sivas hakkındaki gezi yazım için Sivas