Yörenin Belediye ambleminde, yüksek dağlar ve domates var. Domates: yöredeki organik tarım, seracılık faaliyetlerini ifade ediyor. Dağlar ise, yörenin çevresindeki dağların (Sündiken dağları ve Bolu-Köroğlu dağları) ifadesidir. Küçük bir yer. Yani, pek fazla bir tarihi ve turistik özellik beklemeden, burayı ziyaret etmek düşünülebilir.
ULAŞIM
Sarıcakaya ilçesinin, bağlı bulunduğu Eskişehir il merkezine olan uzaklığı: 56 km. dir. Sarıcakaya-Nallıhan arasındaki uzaklık: 80 km. Sarıcakaya-Göynük arasındaki uzaklık: 50 km. Sarıcakaya-Yenipazar arasındaki uzaklık: 30 km. Sarıcakaya-Mihalgazi arasındaki uzaklık: 6 km. Sarıcakaya-İnhisar arasındaki uzaklık: 26 km.
Sarıcakaya-Eskişehir arasındaki karayolunun, kış aylarında, zaman zaman kapandığı söyleniyor.
TARİHİ
Bölgedeki ilk yerleşimin, 1460 yıllarında, olduğu bilinmektedir. İlçe merkezinde bulunan, Sarıkaya ve Camii kebir mahallelerinin birleşmesiyle, Sarıcakaya ilçesi oluşmuş ve 1958 yılında, ilçe statüsü kazanmıştır.
Genel olarak, yörenin tarihi geçmişine bir bakıldığında: Söğüt ve Göynük dağlarında yaşayan göçer aşiretlerin, bir dönem, muhtemelen 18’nci yüzyılda buraya geldikleri, Sarılar ve Baraklar aşiretlerinin günümüzdeki Sarıkaya ve Camii kebir mahallelerinin bulunduğu bölgelere yerleştikleri ve daha sonra ise birleşerek, günümüzdeki Sarıcakaya yani Burnaklar köyünün ortaya çıktığı düşünülmektedir.
GENEL
Yöredeki yerleşim, genellikle yatay yönde gelişmiş ve özellikle, 1980’li yıllardan sonra ise, dikey yerleşim gelişmeye başlamıştır. Denizden yükseklik, 200-250 metredir. Sakarya nehri, doğudan batıya, ilçeyi ikiye bölmektedir. Yani, Sakarya nehri, ilçenin tam merkezinden geçmektedir.
Yörenin, yüzde 50’lik bölümü, ormanlarla kaplıdır. Yerleşim yerleri ise, Sakarya nehri boyunca uzanmıştır.
Yöre insanın ekonomik etkinliklerinin başında, sebze ve meyve üretimi gelmektedir. Ayrıca, seracılık ve ipek böceği yetiştiriciliği de yaygın olarak sürdürülmektedir. Özellikle, iklim, mikro klima özellikleri gösterdiğinde, yörede, sebze üretimi yaygın ve önemli düzeydedir. Yani, nispeten Akdeniz iklimi özellikleri egemen oluyor. İkinci derecede ise, meyvecilik yaygındır. Özellikle: domates, kavun, patlıcan, biber ve çilek üretilmektedir. Sonuç olarak, bu Akdeniz iklimi özellikleri, burayı hem Eskişehir yöresinden iklim olarak ayırmakta, hem de yılda 3-4 kez ürün alınabilir.
NE YENİR
Sarıcakaya yöresinin, özellikle domatesi çok meşhurdur ve bu domates çevre yörelerin pazarlarında “Sakarya domatesi” olarak bilinir ve satılır.
KONAKLAMA
Sarıcakaya Öğretmenevi Yeni Mah. Belediye İş Hanı. 222-6612429
GEZİLECEK YERLER
Sarıkaya denilince, yazının en başında da belirttiğim gibi, burayı ziyaret edecekler, burada, tarihi ve doğal güzellikler ve özellikler beklememelidir. Buranın en büyük özelliği: şifalı olduğu söylenen Laçin maden suyudur. Buraya yolunuz düşerse, bu maden suyunun kaynağını ziyaret edebilirsiniz.
LAÇİN MADEN SUYU
İlçe merkezinin 12 km. doğusunda, Laçin köyündedir. Bu doğal maden suyu burada şişelenerek bir süre çevreye pazarlanmış ise de, günümüzde bu özelliğini kaybetmiştir, yani işletilmiyor. Buraya yolunuz düşerse, atıl haldeki bu suyun tadına bakabilirsiniz.