Diğer ismi: Punjabi. Kuzeybatı Hindistan bölgesindedir. Yani: Pakistan ülkesinin Pencap bölümünü burada anlatmıyorum.
Himalayalar, İndus, Yukarı Ganj ovası ve Thar çölü arasında kalan bir bölgedir. Yani, bir anlamda “beş ırmak ülkesi” de denilmektedir. Bu 5 ırmak: Cilam, Şinap, Ravi, Satleç, Beas’tır. Ülke tarımının en gelişmiş olduğu bölge olarak önem kazanmaktadır.
1947 yılında, Pencap eyaleti
Hindistan ve Pakistan arasında ikiye bölünmüştür. Bölgenin toplam büyüklüğü: 325 bin km. karedir. Bunun 202 bin km. karelik bölümü, Pakistan ve 123 bin km. karelik bölümü Hindistan topraklarındadır. Bölgenin nüfusu 50 milyon kişidir ve bunun 36 milyonluk bölümü Pakistan, 14 milyonluk bölümü Hindistan Pencap bölgesindedir. Hint Pencap bölgesinin başkenti: Amritsar, Pakistan Pencap bölgesinin başkenti: Lahur şehridir.
Hint Pencabı, 1966 yılında eyalet olarak gündeme gelmiştir. Sih nüfus çoğunluğuna sahiptir. Sihizm: 15’nci yüzyılın başında doğmuştur ve daha sonra yükselerek gelişmiştir. Özellikle, Moğol döneminde, müthiş bir askeri güç olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra, Ahmet Şah Durrani ve onun soyundan gelenler, Sih Pencap bölgesini ele geçirirler.
Sih İmparatorluğunun başkenti: Lahor olur. 1707 yılına gelindiğinde, Sih imparatorluğunun temelleri sarsılır. 1839 yılında, Maharaja Ranjit Singh’in ölümünden sonra, imparatorluk ciddi iç bölünmeler ve siyasi kötü yönetim sonucu zayıflar. Bunun üzerine, İngiliz-Sih çatışmaları başlar ve 1849 yılında, Sih imparatorluğu çözülür.
Pencap bölgesinin, kuzey ve batı kesimleri dağlıktır. Kuzeydeki dağlar: Himalayalar’ın etekleridir. Bölgenin batısında ise, yine dağlık bölümler bulunmaktadır. Bu dağlık bölgenin güneyi ve doğusunda ise, muhteşem verimli Pencap ovası bulunmaktadır.
Bölgenin en büyük ekonomik etkinliği: tarımdır.
Hindistan ülkesinin en büyük buğday üreticisidir. Çünkü: bölge, en uzun nehirler ile verimli bir ova halindedir. Düz ve geniş bir sulama kanalı bulunmaktadır.
Yörenin iklimi: aşırı sıcak ve soğuk hava koşulları ile karakterize olmuştur. Yıllık sıcaklık ortalaması: -2 ile -40 arasında değişmektedir. Yaz aylarında dahi, sıcaklık -2 derece civarındadır. Güney ve batı bölümleri, daha az yağış alır ve Himalaya eteklerinden başlayarak, daha yoğun yağış alır. Ekim ve Kasım ayları, muson sezonudur.
Eyaletin başkenti: Chandigarh’dır.
Eyaletin diğer önemli bir şehri: Amitsar.
RANJİT SİNGH
Bu şahıs, ilk Maharaja yani Sih imparatorudur. Bunun altın tahtı muhteşemdir ve müzede görülmektedir.
PATİALA
Eyaletin güneydoğusundadır. Qila mübarek isimli bir kalenin çevresindedir. Kale, 1763 yılında, Baba Ala Singh tarafından inşa edilmiştir.