İzmir Ödemiş

İzmir Ödemiş

Sakin, güzel ve zengin bir İzmir ilçesidir. Gölcük, Birgi gibi turistik ve yoğun ziyaret edilen mekanlar var.

Kışın ise, İzmir gibi metropol bir şehrimize çok yakın, muhteşem güzel bir kayak merkezi, özellikle kayak meraklıları için çok yakın ve çok elverişli.

İzmir Ödemiş

ULAŞIM

İlçe merkezine: karayolu ve demiryolu ulaşımı mümkündür. İzmir’den buraya gelecekler için, tren yolunun kullanılması öneriliyor. Çünkü: tren yolu yenilenmiş ve vagonlar, klimalı yani oldukça lüks.

Ödemiş, bağlı bulunduğu İzmir il merkezine, 112 km. uzaklıktadır. Ödemiş-Manisa arasındaki uzaklık: 84 km. Ödemiş-Aydın arasındaki uzaklık: 79 km. Ödemiş-Aydın arasındaki uzaklık; 79 km. Ödemiş-Uşak arasındaki uzaklık: 176 km. Ödemiş-Ankara arasındaki uzaklık: 526 km.

TARİH

Ödemiş bölgesi: MÖ.8’nci yüzyılda, Lydia krallarının egemenlik bölgesiydi. MÖ.648 yılında, bölge, Kimmerler tarafından istila edilir. MÖ.546 yılına gelindiğinde, bu kez Persler görülür. MÖ.334 yılında ise, bu kez İskender görülür. MÖ.133 yılında, bölgede Roma egemenliği başlar.

MS.395 yılına gelindiğinde, Bizanslılar var. 1071 Malazgirt zaferinden sonra ise, Türkler, Ödemiş ovasına egemen olurlar. 1390 yılında ise, bu kez: Osmanlı sultanı Yıldırım Beyazıt, ordusu ile birlikte yöreyi ele geçirir. 1426 yılında ise, Sultan II. Murat tarafından, yöre, tamamen Osmanlı egemenliği altına sokulur. 1653, 1668, 1739 ve 1850 yıllarında, ovada, büyük depremler olur.

1 Haziran 1919 tarihine gelindiğinde, yöre, Yunanlılar tarafından işgal edilir. Büyük zaferden sonra ise, 3 Eylül 1922 tarihinde, Yunan işgali biter.

Ödemiş yöresinde, tarihi süreç içinde kullanılan isimler: Otamış (bu kelime: tedavi etmek, ilaç vererek hastalığı iyi etmeye çalışmak olarak çevrilir) . 14-15 ve 16’ncı yüzyıllarda, Otamış yöresi, küçük bir yerleşim birimi iken, zamanla Ötemiş (Teke Türkmenlerine bağlı bir oymak ismidir) ve Ödemiş olarak değişmiştir.

İzmir Ödemiş

GENEL

İlçe merkezinin, rakımı: 124 metredir.

Ödemiş ovası: dünyanın en verimli ovalarından biri olarak öne çıkmaktadır. Bu ovada, özellikle kumpir yapımında kullanılan iri boyutlu patates ve muhteşem lezzetli karpuz yetiştiriliyor.

Her yıl: 3-13 Eylül tarihlerinde, burada “Milli Fuar” etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklerde: yerel sanayi ürünleri ve çeşitli meslek gurupları stant kurarak, tanıtımlar yapıyorlar. Ayrıca: lunapark kurularak, halkın eğlenceli günler geçirerek etkinliğe katılımı sağlanıyor.

NE YENİR

Töngül pide ve ayran. Olmazsa olmaz, yemeden sakın ayrılmayın. Bunun dışında: Ödemiş yöresinde, özellikle “kumpir” yapılan büyük-iri tür patates yetiştiriliyor. Bu arada, son bir not: kebap. Hatta: Hurşit’ten yemenizi öneririm. Ancak, öğleden sonra 3-4 civarında kebap bitiyor. Evet, bir çeşit tereyağlı köfte olan bu kebabı da mutlaka denemelisiniz.

NE SATIN ALINIR

Ödemiş bölgesine yolunuz düşerse, Cumartesi günleri, ilçe merkezinde kurulan pazarı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu pazarda: yöreye uygun: el sanatları veya gıda ürünleri (bal, zeytin, peynir gibi) bulup satın alabilirsiniz. Ayrıca, nohut mayalı köy ekmeği de almalısınız.

KONAKLAMA

Öğretmenevi            Atatürk Mah.  Saraçoğlu Cad. 10        232-5442411

İzmir Ödemiş

GEZİLECEK YERLER

İzmir Ödemiş Müzesi

ÖDEMİŞ MÜZESİ

İlçe merkezinde, Birgi yolu üzerindedir.

Müze binası: 1983 yılında tamamlanmıştır. Bina: bodrum kat üzerine: bir zemin kattan oluşmaktadır. Tek bir salonu var. Aslında, müze Etnografya müzesi olarak oluşturulsa da, bölgede bulunan bazı arkeolojik eserler, müze de sergilenmektedir. Sergilenen arkeolojik eserler arasında: baltalar, idoller, kandiller, bronz eserler, cam eserler, süs eşyaları, mermer ve pişmiş toprak heykelcikler var.

Ayrıca; çeşitli dönemlere ait, 2550 tane sikke var. Etnografik bölümde sergilenenler ise: çoğunluğu Osmanlı dönemine ait silahlar, gümüş ve bakır eşyalar, süs eşyaları, el işlemeleri, giysi örnekleri var. Müze envanterindeki toplam eser sayısı: 4458’dir.

İBRAHİM HAKKI AYVAZ KENT MÜZESİ

İlçe merkezinde, 3 Eylül mahallesi İstasyon caddesindedir.

Müze binası: İbrahim Hakkı Ayvaz mirasçıları tarafından, kent müzesi yapılmak üzere Belediyeye bağışlanmıştır. Müze binasının bir kısmında: aileye ait tarihi bilgi ve belgeler bulunmakta ve diğer bölümlerinde ise, Ödemişli sanatçı Bedia Akartürk sanat müzesi olarak düzenlenmiştir.

Bu bölümde de: Akartürk’ün aldığı: ödüller, plaketler, kasetler, gazete haberleri, resimler, sahne kıyafetleri ve sanatçının kendisi tarafından gittiği yörelerden satın almış olduğu bebekler sergilenmektedir.

İzmir Ödemiş İlk Kurşun Anıtı

İLK KURŞUN ANITI

Anıt; ilk kurşun ( eski adı: Hacıilyas köyü) köyündedir. İlçe merkezine, 13 km. uzaklıktadır.

Anıt: 1925 yılında köyün girişindeki çamlık alana dikilmiştir ve her yıl Mayıs ayının son haftasında, burada “İlk kurşun Bayramı” adı altında, kutlamalar yapılmaktadır.

Ödemiş halkı: örgütlenerek, Hacıilyas denilen mevkide, Yunan işgal güçlerine karşı, ilk kurşunu sıkmışlar ve çatışmaya girmişlerdir. Bu yanlış anlaşılmasın, örgütlü olarak sıkılan ilk kurşundur.

Hacıilyas köyü direnişi: işgal güçlerine karşı sıkılan örgütlü ilk kurşun olması nedeniyle önemlidir. Direnişin halktan gelmiş olması da, Kuvay-ı Milliye etkinliğinin, ilk kez, örgütlü bir şekilde, Ödemişte uygulanmış olmasındandır. Ödemişte, halk kendiliğinden galeyana gelerek, direnişe karar vermiş, silaha sarılarak Hacıilyas köyünde işgalcilere karşı, çatışmaya girmiştir.

İzmir Ödemiş Gölcük

GÖLCÜK

Gölcük günübirlik piknik alanı: Birgi bölgesine 20 km. uzaklıkta, Bozdağ eteklerindedir. Ödemiş- Gölcük arasındaki yol pek kaliteli değil ama yinede diğer yollara nazaran daha kısa olması nedeniyle tercih edilmektedir. Yine de, keskin virajlarla dolu bu yolda, dikkatli araba kullanmanızı öneriyorum.

Evet, Gölcük, Bozdağ’ın tepesinde, denizden 1050 metre yükseklikte, çevresi büyük ağaçlarla kaplı, muhteşem bir göl. Bu göl: 1 km. karelik bir alüvyon set gölü. Çevresi: 7 km. ye yakın, derinliği ise, 8 metredir. Göl ve çevresi, bir rekreasyon alanı olarak düzenlenmiş. Aynı zamanda, 1.derece Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış.

Özellikle, yaz döneminde, burada birçok spor kulübü, kamp yapıyorlar. Bunun dışında, piknik ve dinlenme yeri olarak kullanılıyor. Bölgeyi ziyaret edenler: balık avlama ve sandal gezileri yapıyorlar.

Kışın ise, gölün zaman zaman buz tuttuğu da görülüyor.

Konaklama tesisleri de var. Buraya giderseniz, özellikle, sarımsak soslu yayın balığı  tatmanızı öneririm. Balık sevmeyenler için, oğlak etinden yapılmış, güveç  düşünülebilir.

İzmir Ödemiş Birgi

BİRGİ

Ödemiş ilçe merkezine, 7 km. uzaklıktadır.

Burada: antik döneme ait yerleşim izleri görülmekle birlikte, yörenin asıl gelişimi, Ortaçağ döneminde olmuştur. 1308 yılında Aydınoğulları’nın merkezi olan Birgi: Osmanlı döneminde de, birçok bilim ve din adamı ile düşünürün yaşadığı bir yer olarak önem kazanmıştır. Hatta, bunların bir kısmının türbeleri, hala yörededir. Bu türbeler yanında, kasaba da, birçok tarihi yapı da bulunmaktadır.

Bunların dışında: genellikle yamaca kurulu, tek katlı, sade, sessiz ve sakin evler var. Bunlar arasında: öne çıkan: 1761 yılında yapılan “Çakırağa Konağı” görülebilir. Konak içindeki duvar resimleri: 19’ncu yüzyılda yapılmış. 1977 yılında ise, Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.

İçi: serin ve çok süslü. Konağın sahibinin iki karısı varmış. Bunlardan biri İzmirli, diğeri ise İstanbullu imiş. Eşleri memleketlerini özlemesin diye, odalarına İzmir saat kulesi çevresi ve İstanbul boğazını gösteren resimler yaptırmış. Başka bir özellik ise, konağın yemişlik bölümünde.

Buraya konulan meyve ve sebzeler, uzun süre saklanabiliyormuş ve bozulmaya başladıklarında ise, konağı meyve kokusu sarıyormuş. Günümüzde müze gibi kullanılıyor yani ziyaret etmek mümkün.

Bunların dışında: burada, 1312 yılında, Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmış bir cami var. Caminin minber kapısı: 1993 yılında çalınarak İngiltere’ye götürülmüş ve yoğun uğraşılar sonucu: 1996 yılında geri getirilmiştir.

Evet, Birgi, yörenin ulaşımı kolay, tarihi-turistik yerlerinden biridir. Burada, özellikle Osmanlı dönemine ait mimari dokuyu, bozulmamış haliyle görebilirsiniz. Zaten, bölge Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış ve aynı zamanda Çekül vakfı tarafından destekleniyor.

İzmir Ödemiş Bozdağ Kayak Merkezi

BOZDAĞ KAYAK MERKEZİ

İlçe merkezine bağlı, Bozdağ köyü sınırları içinde, Bozdağ yöresinde kurulmuştur. Bozdağ kasabasından sonra, Bozdağ zirvesine çıkan yol, aynı zamanda Bozdağ kayak merkezine ulaşımı sağlamaktadır. İzmir gibi metropol bir ile, yakın olması büyük avantaj. Hatta: burada, 1500 araçlık otopark bulunması, kayak meraklılarının günübirlik gelip-gitmelerini sağlamaktadır.

Buradaki tesislerde: Aralık-Mart ayları arasındaki dönemde, kayak yapmak mümkündür. Çünkü, bu dönemlerde, normal kış koşullarında, Akdeniz iklimi hakim olmasına rağmen, burada: 80-120 cm. civarında kar kalınlığı görülebiliyor.

Burada: iki tane, Teleski tesisi var. Bunlardan birincisi: 650 metre çıkışlı ve 1200 metre inişli, diğeri ise: 450 metre çıkışlı ve 900 metre inişlidir.

Telesiyej: 1674 metre çıkışlıdır ve saatte: 1000 kişi kapasitelidir.

Kayak alanları: 1528-2157 metre arasındadır.

Yörede: Balçova Termal tarafından işletilen, konaklama tesisi bulunmaktadır.

İzmir tanıtımı.

Manisa tanıtımı.